Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Κάτι λένε οι έξω.. (updated)

Για να δούμε και την αληθεια από την αλλοδαπή.
Ξέρετε, η απόσταση κρυώνει τα πράγματα και το μυαλό καθαρίζει ώστε να είναι σε θέση να βάλει μια τάξη στις σκέψεις.

Κοινός παρανομαστής όλων ... είναι πως πρόκειται για τα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων ετών.

Reuters: “τα τελευταία χρόνια, ο θυμός ανάμεσα στη νεολαία της Ελλάδας έχει διογκωθεί από το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στους πτωχούς και τους πλούσιους. Η βία κατά τις φοιτητικές πορείες και οι επιθέσεις με μολότωφ είναι κοινή πρακτική για τη χώρα
... με έναν στους πέντε Έλληνες να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, παρατηρείται κύμα αντικυβερνητικών απεργιών και διαδηλώσεων τους τελευταίους μήνες, καθώς η ύφεση έχει ξεκινήσει να γίνεται αντιληπτή.

The Independent”: ..στα χειρότερα επεισόδια που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια. Την τελευταία φορά που έφηβος σκοτώθηκε από αστυνομικό ήταν το 1985, στη διάρκεια διαδήλωσης, που προκάλεσε αναταραχές που διήρκεσαν εβδομάδες. Το 1999, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του τότε Αμερικανού προέδρου, Bill Clinton, πυροδοτήθηκαν βίαιες εξεγέρσεις στην Αθήνα, που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε καταστήματα”
“Στην Ελλάδα, είναι συχνό φαινόμενο οι βίαιες αντιδράσεις απέναντι στην ολοένα και λιγότερο δημοφιλή συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή.
“οι αναρχικοί έχουν εν μέρει τις ρίζες τους στην αντίσταση κατά της χούντας την περίοδο 1967 - 1974. Οι νέοι τείνουν να υιοθετούν αρχές κατά του καπιταλισμού και των θεσμών και έχουν μακροπρόθεσμη εχθρότητα κατά της αστυνομίας".

BBC: “αν και οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ως υπερχείλιση του θυμού για τη δολοφονία, φαίνεται πως έχουν λάβει περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα, με την αντιπολίτευση να προσπαθεί να απαξιώσει την κυβέρνηση”

Herald Tribune: αναφέρθηκε αναλυτικά στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973

Guardian: “ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου μετά το θάνατο εφήβου από την αστυνομία στη συνοικία των Εξαρχείων, που είναι γνωστή για τη σχέση της με την ανομία και την κατανάλωση ναρκωτικών. Η κλίμακα των επεισοδίων φάνηκε πως έπιασε εξαπίνης την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας

Figaro: “εμφύλιο πόλεμος τις μάχες σώμα με σώμα μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας που σημειώθηκαν το σαββατοκύριακο”

Al Jazeera: (οι Ελληνες πολίτες) «είναι σοκαρισμένοι από την έκταση και την αγριότητα της βίας, οι πολιτικές επιπτώσεις των ταραχών θα φανούν μέσα στις επόμενες ημέρες... η εύθραυστη κυβέρνηση Καραμανλή έχει χάσει τρεις υπουργούς τους τελευταίους 12 μήνες, συνεπεία σκανδάλων»

[βουλγαρική ειδησεογραφική ιστοσελίδα]«Focus»: «πραγματικό πόλεμο στο κέντρο της Αθήνας»

[το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων] ANSA: (Εξάρχεια:) «προπύργιο του κινήματος των αναρχικών, όπου τα επεισόδια είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο»

Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για την κατάσταση στην Αθήνα
Τα ξένα ΜΜΕ για τα επεισόδια
Εκτενή ρεπορτάζ στα ξένα ΜΜΕ για τα επεισόδια
Ελευθεροτυπία - Μαύρες σελίδες στην Αθήνα, στις πρώτες σελίδες ...

«Μίγμα συσσωρευμένης απόγνωσης…»

Ο Νιλς Καντρίτσκε, γερμανός δημοσιογράφος και γνώστης των ελληνικών θεμάτων μίλησε στη Ντόιτσε Βέλε για τα αίτια των πρωτοφανών ταραχών στην Ελλάδα από τη δική του οπτική γωνία

Ένα μίγμα συσσωρευμένης απόγνωσης και πολιτικών αδιεξόδων βλέπει στις ταραχές που ξέσπασαν το τελευταίο τριήμερο στην Ελλάδα, ο γερμανός δημοσιογράφος Νιλς Καντρίτσκε. Ο θάνατος του 16χρονου Αλεξάνδρου - Ανδρέα Γρηγορόπουλου ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια, αλλά και να δραστηριοποιηθεί ο αντιεξουσιαστικός χώρος, υπογραμμίζει ο ειδικός:

«Εκδηλώνεται κάτι που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως ‘εξέγερση μιας χαμένης γενιάς’. Αυτό σημαίνει ότι γύρω από τον σκληρό πυρήνα που αυτοαποκαλείται αντιεξουσιαστικός χώρος ή αναρχικοί, και τους οποίους εγώ ονομάζω desperados, παρατηρείται μια ευρύτερη κινητοποίηση».

"Τρεις κρίσεις"

Desperados είναι οι απελπισμένοι ακτιβιστές που δίνουν το «παρών» στα επεισόδια, δεν είναι σίγουροι για αυτό που θέλουν και παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους. Ο Νιλς Καντρίτσκε διακρίνει τρεις κρίσεις που συγκαθορίζουν στον έναν ή στον άλλο βαθμό το κύμα βίας που παρατηρείται στις πόλεις της Ελλάδας:

«Η πρώτη κρίση είναι αυτή της εκπαίδευσης και η οποία πλήττει άμεσα τη νέα γενιά. Η δεύτερη είναι η κρίση της σημερινής κυβέρνησης, η οποία αντιπροσωπεύει μια κρίση του κράτους, μια πολιτική κρίση και η οποία έχει μια μακρά προϊστορία. Αναφέρομαι στη διαφθορά, αναφέρομαι στη διαπλοκή, αναφέρομαι σε ένα κράτος που δεν ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των πολιτών του. Ένα κράτος που, όπως πιστεύουν, εξυπηρετεί τον πλουτισμό της πολιτικής τάξης και συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων. Και τέλος είναι η κρίση που προκάλεσε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, για το οποίο γίνεται ακόμη λόγος».


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3860224,00.html


update No.2

hat-tip: ψυχάκιας

Tι γραφει ο ξενος Tυπος

Με την αναζήτηση των αιτίων που οδήγησαν στο ξέσπασμα της νεολαίας, αλλά και στη δράση των αντιεξουσιαστών -επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει παράδοση σ’ αυτό τον τομέα- ασχολήθηκε χθες ο διεθνής Τύπος. Οι αναλυτές έκαναν ακτινογραφία της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δίδοντας έμφαση στη ραγδαία αλλαγή του κλίματος, αναφέρθηκαν στη διατήρηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τις συνέπειές του και επεσήμαναν τη βαθιά πολιτική κρίση στην οποία βυθίζεται η χώρα, καθώς ο πρωθυπουργός έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα.

LE FIGARO

Η Ελλάδα ζει τις δυσκολότερες στιγμές της από την εποχή της έναρξης της μεταπολίτευσης. Οι βίαιες συγκρούσεις στις πόλεις έχουν βυθίσει τη χώρα σε βαθιά πολιτική κρίση. Οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια ακολούθησαν το θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου, το περασμένο Σάββατο. Ενας αστυνομικός ήταν ο δράστης. Η έντονη συναισθηματική φόρτιση της πρώτης στιγμής ήταν κατανοητή. Αλλά το μέγεθος των ταραχών, η διάρκειά τους και οι μεγάλες καταστροφές εξέπληξαν. Να ’μαστε λοιπόν μπροστά σε μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση, η οποία κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης βρίσκεται αντιμέτωπη με τη νεολαία της, η οποία δεν βρίσκει άλλο τρόπο να εκφράσει το θυμό της παρά μόνο μέσα από τη βία.

Η αλήθεια είναι ότι οι εξεγερμένοι νέοι είναι καλά οργανωμένοι και υποστηρίζονται από ένα δίκτυο αναρχικών και εξτρεμιστών. Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα με τη γνωστή ιστορία της απέναντι στη χούντα των συνταγματαρχών και το Πολυτεχνείο της υπήρξε μια ιδιαιτερότητα στους κόλπους της Ευρώπης, παρέχοντας καταφύγιο σε εξτρεμιστικά κινήματα και αποδεχόμενη μια τρομοκρατία της άκρας αριστεράς που ποτέ δεν αφοπλίστηκε. Ο θυμός και η οργή των νέων σήμερα οφείλονται σε πολλούς λόγους. Οι εξελίξεις όμως στα γεγονότα οφείλονται πρωτίστως στην ανικανότητα της αστυνομίας, η οποία αποδείχθηκε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει γεγονότα σαν αυτά του περασμένου Σαββάτου. Παράλληλα, είχε εντολές να ακολουθήσει αμυντική στάση, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος νέου θύματος. Ετσι η αστυνομία... παρακολουθούσε τους ταραξίες να πυρπολούν τις πόλεις, καταστρέφοντας μεταξύ άλλων πολυτελή καταστήματα και τράπεζες, σύμβολα του χρήματος και των θεσμών. Κι όλα αυτά, γιατί η Ελλάδα δεν προσαρμόστηκε στις ανάγκες μιας σύγχρονης χώρας, παραμένοντας εγκλωβισμένη στον κυκεώνα των σκανδάλων, της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων. Η Ελλάδα δεν ζει τον δικό της Μάη του ’68, ούτε όμως υπάρχουν ομοιότητες με τα επεισόδια στα παρισινά προάστια το 2005. Η κρίση είναι αμιγώς πολιτική.

LIBERATION

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχοντας ξεπεραστεί πλέον από τα γεγονότα μοιάζει ιδιαίτερα εύθραυστος. Πρόκειται για μια κυβέρνηση υπό διάλυση, καθώς η βία στους δρόμους θεωρείται η χειρότερη από την επιστροφή της δημοκρατίας στην Ελλάδα, το 1974. Τα ΜΜΕ, ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης, βγάζουν κόκκινη κάρτα στην ελληνική κυβέρνηση, αναδεικνύοντας την ανικανότητά της. Οι αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών για τα σκάνδαλα επαύξησαν τα προβλήματα του κυβερνώντος κόμματος. Τον Ιανουάριο, μια ιστορία με σεξ σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ενεπλάκη σ’ αυτήν στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού.

Στη συνέχεια, σκάνδαλα που σχετίζονται με την ορθόδοξη εκκλησία και το Αγιον Ορος προκάλεσαν μεγάλη δυσαρέσκεια στον κόσμο. Αυτό το κλίμα του τέλους της «βασιλείας» του Καραμανλή έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο τον τελευταίο μήνα, καθώς η κυβέρνησή του στηρίζεται στην πλειοψηφία μιας και μόνης έδρας. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια της γενιάς των 700 ευρώ, η οποία δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί τη λιτότητα.

DER SPIEGEL

Νέα έκρηξη βίας χθες στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τις διαδηλώσεις τις οποίες οργάνωσαν οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες. Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τη στάση της κυβέρνησης και το θάνατο του 15χρονου μαθητή, το βράδυ του Σαββάτου... Από την εποχή της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το 1973, ο χώρος των πανεπιστημίων ήταν απαγορευμένος για την ελληνική αστυνομία. Διαδηλωτές μπορούσαν εύκολα να βρουν καταφύγιο εκεί χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων είτε δεν μπορούσαν να τους αντιμετωπίσουν είτε επεδείκνυαν ανοχή απέναντί τους. Οι αναρχικοί ισχυρίζονται σήμερα ότι πολεμούν εναντίον του κράτους που είναι διεφθαρμένο, εναντίον της έλλειψης ευκαιριών για τους νέους, αλλά και εναντίον της υψηλής ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: