«Ανοχή των αρχών» βλέπουν οι ΗΠΑ
Ακίνητα, Σοφοκλέους και καζίνα επιλέγουν οι ξένοι
Ενα από τα μεγαλύτερα «πλυντήρια» χρήματος στη ΝΑ Ευρώπη θεωρεί την Ελλάδα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαπιστώνει ότι το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος γίνεται κυρίως μέσω των εννέα καζίνων, της αγοράς ακινήτων και της αναπτυσσόμενης Σοφοκλέους. Στην εμπιστευτική έκθεση που έφθασε στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες υψηλής επικινδυνότητας λόγω της γειτνίασης και των συναλλαγών με τις βαλκανικές χώρες. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι «τα ποσά από φοροδιαφυγή και εγκληματικές ενέργειες επενδύονται σε ακίνητες περιουσίες, τυχερά παιχνίδια και στο χρηματιστήριο». Μιλούν για ανοχή των αρχών, επισημαίνοντας ότι δεν έχει συσταθεί ειδική αρχή η οποία να ελέγχει τον τζόγο.
Τι αποκαλύπτει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το «μαύρο χρήμα»
Ξεπλένουν χρήμα σε ακίνητα, καζίνα, ΧΑ
Την Ελλάδα επιλέγουν οι ξένοι για να νομιμοποιήσουν έσοδα από φοροδιαφυγή και παράνομο πλουτισμό - Η χώρα μας είναι η πρώτη σε κατά κεφαλήν δαπάνη για παίγνια σε καζίνα σε ολόκληρη την Ευρώπη!
Ενα από τα μεγαλύτερα πλυντήρια «μαύρου» χρήματος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θεωρεί την Ελλάδα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο στην ετήσια έκθεσή του διαπιστώνει ότι το «ξέπλυμα» γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω των εννέα καζίνων, της αγοράς ακινήτων και της Σοφοκλέους. Στην εμπιστευτική έκθεση που έφθασε στην υπηρεσία για την αντιμετώπιση του «ξεπλύματος» η οποία λειτουργεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και έχει ευθύνη για τον συντονισμό των δράσεων, καθώς και στην Αρχή αντιμετώπισης της παράνομης αυτής δραστηριότητας της οποίας προΐσταται ο εισαγγελέας κ. Γ. Ζορμπάς, η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες «υψηλής επικινδυνότητας» λόγω της γειτνίασης και των συναλλαγών που αναπτύσσονται ραγδαία με τις βαλκανικές χώρες.
Οπως αναφέρεται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα», οι αμερικανικοί οργανισμοί εφαρμογής της νομοθεσίας κατά του «ξεπλύματος» χρημάτων πιστεύουν για την Ελλάδα ότι:
«Τα ποσά από εγκληματικές ενέργειες δεν ξεπλένονται συνήθως μέσα από το τραπεζικό σύστημα και ότι πιο συχνά επενδύονται σε ακίνητες περιουσίες, τυχερά παιχνίδια και στο αναπτυσσόμενο Χρηματιστήριο. Ο ελληνικός χώρος αναπτύχθηκε γρήγορα στις διασυνοριακές κινήσεις παράνομων ποσών και νομισματικών εργαλείων χάρη στην αυξανόμενη αλληλοσύνδεση διάφορων χρηματοπιστωτικών εταιρειών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια».
Στην έκθεση γίνεται σαφής αναφορά στην ολιγωρία της κυβέρνησης να θεσπίσει ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχου - τουλάχιστον - της παράνομης δραστηριότητας στα καζίνα.
Συγκεκριμένα οι αμερικανοί ειδικοί αναφέρουν:
«Παρ' όλο που οι αρχές πρόσφατα έβαλαν στο στόχαστρο τη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών για να περιορίσουν το ξέπλυμα χρήματος στα εννέα καζίνα της Ελλάδας όπου ξεπλένονται παράνομα χρήματα, ως τώρα δεν υπήρξε ειδική επιτροπή για το θέμα».
Είναι γεγονός ότι το 2006 η Ελλάδα πέρασε στην τέταρτη υψηλότερη θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών στον τζίρο των καζίνων κατά το 2006. Το συνολικό ύψος στοιχημάτων (όλων των καζίνων) ανήλθε σε 2,8 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε κατά κεφαλήν δαπάνη για παίγνια σε καζίνα σε ολόκληρη την Ευρώπη! Βεβαίως τα ιλιγγιώδη αυτά νούμερα δικαιολογούνται μόνο στην περίπτωση που κάποιοι - Ελληνες ή ξένοι - έχουν λόγο να νομιμοποιήσουν χρήματα εμφανίζοντάς τα ως έσοδα από τυχερά παιχνίδια.
Οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τα καζίνα Λουτρακίου, Θεσσαλονίκης, Πάρνηθας, Ρίου, Πόρτο Καρράς, Σύρου, Ρόδου, Κέρκυρας και Ξάνθης είχαν συνολικά έσοδα άνω των 600 εκατ. ευρώ το 2006.
* Οι διαπιστώσεις...
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην έκθεσή του, η οποία αποτελεί ένα εργαλείο πολιτικής για τους διπλωμάτες του και μια μορφή άσκησης πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
1. Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν τεχνολογικά αποτελεσματικό σύστημα πληροφόρησης για να παρακολουθούν τις στατιστικές καταπολέμησης του ξεπλύματος.
2. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πρόοδο στην ανάπτυξη και στην προσαρμογή της νομοθεσίας της προς τα διεθνή στάνταρντ ενσωματώνοντας σιγά σιγά όλες τις οδηγίες της ΕΕ για το ξέπλυμα χρήματος και για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Ωστόσο οι πράξεις αυτές δεν ικανοποιούν πλήρως τις 40 συν 9 οδηγίες της FATF (Διακυβερνητική συνεργασία ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος).
Μάλιστα οι Αμερικανοί αναφέρονται στο παραδικαστικό κύκλωμα λέγοντας ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα 14 δικαστές οι οποίοι βρέθηκαν μπλεγμένοι σε υπόθεση δωροδοκίας ή ξεπλύματος μαύρου χρήματος» θεωρώντας την μία από τις σοβαρές εξελίξεις στη χώρα μας.
* ...και οι συστάσεις
Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ξέπλυμα χρήματος θα έπρεπε:
* Να βελτιώσει τη νομοθεσία της για τη χρηματοπιστωτική εποπτεία και τη δυνατότητά της να παγώνει ύποπτους λογιαριασμούς.
* Να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την παρακολούθηση του κλάδου παιχνιδιών και καζίνων.
* Να κάνει βήματα για να εντοπίζεται το λαθραίο πέρασμα στα σύνορα χαρτονομισμάτων και πολύτιμων μετάλλων.
* Τα ανταλλακτήρια θα πρέπει να στέλνουν στην Τράπεζα της Ελλάδος μηνιαίο δελτίο στο οποίο θα αναγράφονται οι ημερήσιες συναλλαγές που έχουν.
* Οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν τον ΑΦΜ τους αν επρόκειτο να πραγματοποιήσουν εντολές με συνάλλαγμα το οποίο ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.
* Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να κρατάνε το αρχείο των πελατών τους το λιγότερο για πέντε χρόνια από τη στιγμή που αποφασίσουν να σταματήσουν τη συνεργασία τους με τις τράπεζες.
* Η χρηματοδότηση οργανώσεων
Στην έκθεση γίνεται λόγος και για τη νομοθεσία που άπτεται του ζητήματος της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων ή των εσόδων από τρομοκρατικές ενέργειες. Οπως αναφέρεται, «στην Ελλάδα τυπικά δεν θεωρείται παράνομο να χρηματοδοτήσει κάποιος μια γνωστή και καθιερωμένη τρομοκρατική οργάνωση. Το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί χρηματοδότηση της τρομοκρατίας είναι όταν κάποιος δώσει χρήματα για μια συγκεκριμένη τρομοκρατική πράξη, η οποία μάλιστα γίνεται από τρία και πάνω άτομα», θέτοντας έτσι ζήτημα βελτίωσης της νομοθεσίας προς αυτή την κατεύθυνση.
Σταυροδρόμι «λογαριασμών» το Μαυροβούνιο
Στο Μαυροβούνιο - όπου οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα ο πελάτης να μείνει ανώνυμος και διατηρεί λογαριασμό σε αυτές, μια χώρα η οποία αποτελεί σταυροδρόμι στη διακίνηση κεφαλαίων που προέρχονται από φοροδιαφυγή ή παράνομες προμήθειες («μαύρο» χρήμα) ή εγκληματικές ενέργειες («βρώμικο» χρήμα) από το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών - έχουν στρέψει την προσοχή τους Ευρωπαίοι και Αμερικανοί.
Στον κ. Ζορμπά και στις αρμόδιες υπηρεσίες έχει φτάσει και η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Μαυροβούνιο. Στην έκθεση για το Μαυροβούνιο (Μοντενέγκρο) αναφέρεται:
«Η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος μέσω εμπορίου, με τη μορφή υπερ- και υπο-τιμολογήσεων είναι συνήθεις μέθοδοι. Στο Μαυροβούνιο, η δυσκολία βεβαίωσης ύποπτου για ξέπλυμα χρήματος χωρίς απόδειξη για το αρχικό έγκλημα και η απροθυμία των δικαστηρίων να δεχτούν περιφερειακά στοιχεία που αποδεικνύουν το ξέπλυμα χρήματος ή τη φοροδιαφυγή δυσκολεύει την καταδίωξη και την εφαρμογή της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος.
Το Μαυροβούνιο πρέπει να εκσυγχρονίσει ουσιαστικά τον συντονισμό και την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις [διωκτικές και δικαστικές] αρχές για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα θέματα ξεπλύματος χρήματος».
Στην έκθεση επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι «το Μαυροβούνιο είναι ευάλωτο στα λαθραία περάσματα, ιδιαίτερα στα κλεμμένα αυτοκίνητα, τα ναρκωτικά, τα τσιγάρα και τα πλαστά προϊόντα. Τα τελωνεία και οι διωκτικές αρχές έχουν εκφράσει μεγάλες ανησυχίες για το ξέπλυμα χρήματος που γίνεται μέσω του εμπορίου και λαθρεμπορίου».
Οι κινήσεις από την Ελλάδα προς το Μαυροβούνιο, σημειώνεται, γίνονται και μέσω των τριών ζωνών ελεύθερου εμπορίου που λειτουργούν στη χώρα μας.
http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15082&m=D02&aa=1
Α ρε αγάπη που μας έχουν οι Αμερικάνοι και πόσο μας βοηθούν να αλλάξουμε την νομοθεσία μας!
25122024
Πριν από 1 ημέρα
2 σχόλια:
Τι μλκς λεν οι Αμερικάνοι! Δεν κοιταν την χώρα τους που έχει πλυμμυρίσει με πετροδόλαρα και κινεζικα δολαρια..
Το ξέπλυμα πολλοί εμίσησαν. Το χρήμα κανείς...
Ειδικά όταν η ίδια η κυβέρνηση παροτρύνη για επαναπατρισμό βρώμικου χρήματος...
Δημοσίευση σχολίου