Πιέσεις για πρόωρες εκλογές από το ομόλογο
της Kerin Hope από την Αθήνα
Έμοιαζε με ονειρική συμφωνία. Η φορτωμένη με χρέη κυβέρνηση της Ελλάδας θα δανειζόταν με κάθετα χαμηλότερα επιτόκια, ενώ η JP Morgan, η αμερικανική τράπεζα που εξέδωσε το δομημένο ομόλογο 280 εκατ. ευρώ, θα κέρδιζε πρόσβαση σε μια μικρή, πλην όμως ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά εξεζητημένων χρηματοοικονομικών εργαλείων.
Έξι μήνες αργότερα, η συμφωνία βρίσκεται στο μικροσκόπιο δύο ελληνικών ερευνών, εξαιτίας κατηγοριών για ανικανότητα και διαφθορά σε τέσσερα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία αγόρασαν το ομόλογο από χρηματιστηριακή εταιρία της Αθήνας σε ακριβή τιμή. Έως 40 Έλληνες αξιωματούχοι και χρηματιστηριακοί υπάλληλοι απειλούνται με κατηγορίες για εγκληματικές ενέργειες. Το σκάνδαλο ασκεί στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή πιέσεις να προκηρύξει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, έξι μήνες νωρίτερα. Ο κ. Καραμανλής απέπεμψε τον υπουργό Απασχόλησης, που έχει την αρμοδιότητα επόπτευσης των Ταμείων. Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αυξάνουν τον κυβερνητικό έλεγχο στα κρατικά Ταμεία, τα οποία διαθέτουν ενεργητικά 30 δισ. ευρώ, πρόκειται να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο μέσα στον μήνα.
Αλλά τα ποσοστά έγκρισης της πολιτικής του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας υποχωρούν σταθερά στις δημοσκοπήσεις, όσο αποκαλύπτονται λεπτομέρειες της περίπλοκης αλυσιδωτής μεταβίβασης. Σε αυτήν ενεπλάκησαν η North Asset Management, hedge fund του Λονδίνου που αγόρασε το ομόλογο από την JP Morgan, η HypoVereinsbank και η αθηναϊκή χρηματιστηριακή Ακρόπολις η οποία πώλησε το εργαλείο στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε όταν ανέλαβε την εξουσία, το 2004, να πατάξει τη διαφθορά στον δημόσιο βίο. Στις αρχές του μήνα ο πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου καταδικάστηκε σε 25ετή φυλάκιση για την κατάχρηση χρημάτων από πανεπιστημιακά ταμεία προκειμένου να χρηματοδοτεί τον ”χλιδάτο” τρόπο ζωής του. Ο ακαδημαϊκός κόσμος της Ελλάδας σοκαρίστηκε με τη σοβαρότητα της καταδίκης. Η κάθαρση από το σκάνδαλο του ομολόγου αποδεικνύεται μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση. Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κατηγορούνται γιατί το ομόλογο εκδόθηκε μυστικώς από τη λογιστική υπηρεσία του κράτους και όχι από την υπηρεσία διαχείρισης χρεογράφων, η οποία διαχειρίζεται τις δανειακές απαιτήσεις ύψους 35 δισ. ευρώ ετησίως της Ελλάδας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δρομολόγησε κεφάλαια από τις πωλήσεις υπερτιμημένων ομολόγων στα Ταμεία για να τονώσει τον προϋπολογισμό της Νέας Δημοκρατίας. Παραδοσιακά, το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας λαμβάνει ένα τμήμα της ρευστότητας κρατικών οργανισμών για να στηρίξει τη χρηματοδότηση της επόμενης εκλογικής εκστρατείας. Αυτή η χρηματοδότηση εκλείπει, όμως, καθώς όλο και περισσότερες κρατικές εταιρίες εισάγονται στο Χρηματιστήριο των Αθηνών και υιοθετούν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα οργιάζουν οι φήμες στην Αθήνα για το κατά πόσο το υπουργείο Οικονομίας και οι υπηρεσίες που ενεπλάκησαν στη συμφωνία γνώριζαν ότι το ομόλογο θα πωλείτο στα Ταμεία. Τα Ταμεία θεωρούνται ευάλωτα επειδή τη διαχείρισή τους αναλαμβάνουν πολιτικά πρόσωπα, που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποτιμήσουν τους κινδύνους μιας επένδυσης σε ένα δομημένο προϊόν, όπως στα ”απλά” ομόλογα. Και ο κ. Καραμανλής πιέζεται να βρει τους ενόχους. Εάν δεν το κατορθώσει, οι Έλληνες ψηφοφόροι μάλλον θα φερθούν σκληρά στη Νέα Δημοκρατία.
(19/06/07 - 10:07)
ΠΗΓΗ: FT.com Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
http://www.euro2day.gr/articles/132403/
25122024
Πριν από 1 ημέρα
3 σχόλια:
Φέτος ποιές είναι οι καλύτερες παραλίες;
λες να φάω τιποτε? Κανα σουβλάκι?
OK NO,OK NO ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΟΥ ΠΕΡΝΩΩΩΩ!
OK YES,OK YES ΣΕ ΕΙΔΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΡΟΧΘΕΕΕΕΣ!
ΠΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ!!!!
Δημοσίευση σχολίου