Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

Χάνεται το αμερικανικό όνειρο


ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ αισθάνονται ότι το όνειρο, για το οποίο τόσες γενιές έδωσαν μάχη, σταδιακά χάνεται. Οικογένειες πάλεψαν για να δουν τα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο και τώρα δεν μπορούν να αντέξουν τα αυξανόμενα δίδακτρα. Αλλοι πάλι οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία, καθώς δεν μπόρεσαν να καλύψουν το τεράστιο κόστος αναγκαίων ιατρικών θεραπειών και φαρμάκων.

Εκατομμύρια είναι εκείνοι, που καταφεύγουν στα δάνεια, αδυνατώντας να αποταμιεύσουν χρήματα από το μισθό τους. Υπό τις συνθήκες αυτές, δεν προκαλεί έκπληξη που δύο εκατομμύρια Αμερικανοί απειλούνται με κατάσχεση της κατοικίας τους.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ωστόσο, είναι πως τα όσα συμβαίνουν στην αγορά στέγης θα μπορούσαν να διαχυθούν σε άλλους τομείς της οικονομίας. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία χάνουν χρήματα, με αποτέλεσμα να απειλούνται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών.

Οι τράπεζες χάνουν επίσης χρήματα ως αποτέλεσμα της πιστωτικής στενότητας. Οι εταιρείες έχουν λιγότερα κεφάλαια για επενδύσεις, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις.

Διανύουμε μία περίοδο σημαντικών προκλήσεων, αλλά και ευκαιριών, που δεν θα πρέπει να χάσουμε. Πρώτη προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων στην πηγή του κακού, δηλαδή στην αγορά στέγης. Για τους περισσότερους Αμερικανούς, η κατοικία είναι το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο. Η αποτροπή μίας μεγαλύτερης κρίσης στο συγκεκριμένο τομέα σημαίνει επομένως οικονομική ασφάλεια για τις οικογένειες μεσαίου εισοδήματος.

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε μία συμφωνία με τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους για «πάγωμα» των επιτοκίων σε ορισμένα δάνεια. Είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά ανεπαρκές. Για αυτό και πριν από πολλούς μήνες είχαν προτείνει φορο-ελαφρύνσεις, που θα βοηθήσουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες κατοικιών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να αποφύγουν τη χρεοκοπία ή την κατάσχεση.

Για να αποτρέψουμε την επέκταση της κρίσης στην αγορά στέγης σε άλλους τομείς, θα πρέπει να ενισχύσουμε το εισόδημα του μέσου Αμερικανού πολίτη μέσω της αναθεώρησης του φορολογικού συστήματος. Θα πρέπει επίσης να περιορίσουμε δραστικά τη φορολογία εισοδήματος για συνταξιούχους με εισόδημα κατώτερο των 50.000 δολαρίων ετησίως. Μακροπρόθεσμα απαιτούνται σημαντικές αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης.

Χρειαζόμαστε μία νέα ηγεσία για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και τη διασφάλιση του οικονομικού μέλλοντος. Μία ηγεσία, που θα μπορεί να προκαλέσει ειδικά συμφέροντα και που θα ενώσει Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς σε έναν κοινό σκοπό. Και αυτό ακριβώς σκοπεύω να προσφέρω από τη θέση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

4 σχόλια:

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Μπάρακ φορ Πρεζιντεντ?
Πολύ Δουκάκης με φαίνεται...
;-)

EISVOLEAS είπε...

Ο άνθρωπος μιλάει ουσιαστικά για αναδιανομή εισοδήματος.
Η αλόγιστη ανάπτυξη είναι δρόμος αδιέξοδος και μάλιστα οδηγεί σε τοίχο...!
Λες να γίνει της Σουηδίας...;

EISVOLEAS είπε...

Α!και κάτι ακόμα.
Ο φίλτατος Ομπάμα έχει σύνθημα την Αλλαγή,αλλά του έχει σφυρίξει κανείς ότι Αλλαγή δεν γίνεται χωρίς τον Αρκουδέα;;;;;;;;;;;;;;;

geokalp είπε...

ότι και να λένε όλοι, είναι ο μόνος που μπορεί να καθυστερήσει τις εξελίξεις!