Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

Άκουσα εχθές τον Υπουργό να μιλάει για τη διαδικάσια του Κτηματολογίου ενώ βρήκα και τις δηλώσεις του από το δελτίο τύπου.
Υλοποιούμε ένα πραγματικά φιλόδοξο πρόγραμμα με το οποίο θα καταγράψουμε 6,7 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας και θα εντάξουμε στο Εθνικό Κτηματολόγιο 3,1 εκατ. στρέμματα. Έτσι με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος το Εθνικό Κτηματολόγιο θα καλύπτει τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο και τεράστιο σε μέγεθος εγχείρημα.
Για να πετύχει αυτό το δύσκολο και μεγάλο εγχείρημα της κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου χρειαζόταν βεβαίως η μεγάλη δική μας προσπάθεια αλλά και η συμμετοχή των πολιτών. Και πρέπει να πω ότι οι πολίτες ανταποκρίθηκαν σ΄αυτή την πρόκληση ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επιτέλους Εθνικό Κτηματολόγιο.
θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι παρακολουθούμε στενά την όλη διαδικασία, παρεμβαίνουμε αμέσως όπου υπάρχει πρόβλημα και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή τους

Για όσους δεν καταλαβαίνουν πρόκειται για τη μεγαλύτερη εγχώρια ΦΟΡΟ-ΕΠΙΔΡΟΜΗ μετά την εισαγωγή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας το 1987, που αντικατέστησε το τέλος χαρτοσήμου που ακόμα υφίσταται...

Είναι χαζό κάποιος να συζητάει για τα €35+€20+€20 (σπίτι-αποθήκη-υπόγειο πάρκιν) που αποτελούν το "τέλος εγγραφής" στο Κτηματολόγιο.
Ας συζητήσει καλύτερα για το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το ΕΤΑΚ. Το οποίο θα προέλθει κατά κύριο λόγο από την ακίνητη περιουσία που θα καταγραφεί από τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο. Το ΕΤΑΚ, ο νέος φόρος, ήρθε για να αντικαταστήσει τα - λιγοστά - έσοδα του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), στον οποίο ήταν υπόχρεοι μόνο οι έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία να αποδίδουν. Εκείνοι όμως έχουν εδώ και χρόνια επιλέξει τις off shore εταιρείες πχ της Κύπρου, η οποία είναι γεμάτη... Κι εννοείται ότι κάθε χρόνο πληρώνουν ολοένα και λιγότερα... Αυτός είναι κι ο λόγος αντικατάστασης του ΦΜΑΠ.

Εκτός της πρώτης κατοικίας, και μέχρι τα πρώτα 200τμ αυτής, οι υπόλοιπες ιδιοκτησίες θα φορολογούνται ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ με ένα ποσοστό 0.1% της αντικειμενικής.
Έτσι, κάποιος που κατέχει πχ ακίνητα - είπαμε εκτός πρώτης κατοικίας - αντικειμενικής αξίας €200,000 θα φορολογείται ετησίως με €200.
Πλήρης οδηγός για να μη γίνω περισσότερο κουραστικός και για όσους ενδιαφέρονται.

Δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για το σύνολο του ποσού των φόρων που θα προέλθουν από το "χαράτσι" της ακίνητης ιδιοκτησίας στην Ελλάδα. Αν και το Κράτος πάντοτε κάνει τέτοιες προβλέψεις.
Το σίγουρο είναι ότι οι μερικές χιλιάδες των υπόχρεων σε ΦΜΑΠ, ας πούμε 40,000 υπόχρεοι, θα αντικατασταθούν από μερικά εκατομύρια υπόχρεων σε ΕΤΑΚ.
Αυτό ονομάζεται "διεύρυνση της φορολογικής βάσης".

Ποιος είναι αυτός που ευνοείται και ποιος αυτός που ζημιώνεται νομίζω ότι είναι εμφανές:
-αυτοί που έχουν τα πάρα πολλά και κάθε χρόνο πλήρωναν ολένα και λιγότερα, θα πληρώσουν σύμφωνα με το σχεδιασμό τους: κάθε χρόνο και λιγότερα
-αυτοί που δεν πλήρωναν τίποτα, πλέον θα πληρώνουν... Και κανείς δεν τους εγγυάται ότι τον επόμενο χρόνο δεν θα πληρώνουν ολοένα και περισσότερα... Το 0.1% είναι πολύ εύκολο να γίνει 0.15% και τα έσοδα του Κράτους από το συγκεκριμένο φόρο να αυξηθούν 50% μέσα σε ένα χρόνο και με μια "απλή υπουργική απόφαση"... το ίδιο μπορεί να συμβεί με αύξηση των αντικειμενικών αξιών που είναι η βάση υπολογισμού του φόρου...

Δε νομίζω ότι κάποιος που ζει σε μια οργανωμένη κοινωνία είναι ενάντια στη φορολογία. Ούτε ο σκεπτώμενος άνθρωπος είναι υπέρ της φορο-διαφυγής ή της φορο-αποφυγής και γενικά της παρά-οικονομίας. Όπως λέει και το Σύνταγμά μας (ναι, αυτό το κουρελόχαρτο!) άρθρο 4, παράγραφος 5 "Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.". Αλλά αυτό δε συμβαίνει...
Δεν χρειάζεται να πάμε στα σπίτια κανενός να μετρήσουμε τα τετραγωνικά και να υπολογίσουμε το φόρο που δεν πληρώνει. Πάμε μια βόλτα στα Βόρεια-Νότια-Ανατολικά-Δυτικά προάστια του αθηναϊκού μπουρδέλου να μετρήσουμε τα Καγιέν και τα Χάμερ (όλα είναι "με λήζινγκ"!!) που κυκλοφορούν...
Κι αυτό ονομάζεται "αύξηση της ανισοκατανομής".

Η φορολογία είναι σοβαρός αναδιανεμητικός μηχανισμός που σκοπό έχει να διατηρεί τη συνοχή της κοινωνίας που είναι οργανωμένη και τα υπέρ της είναι πάντοτε περισσότερα από τα αρνητικά που επιφέρει.
Αλλά η φράση στο Σύνταγμα "Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους" έχει διαφορετική εγχώρια ερμηνεία και πρακτική: "ανάλογα με τις δυνάμεις τους" σημαίνει ανάλογα με τη δύναμη - οικονομική, πολιτική, κύρος κλπ. - που έχει κάποιος "χωρίς διάκριση" να συνεισφέρει όσο το δυνατόν λιγότερο...

Το "παράδειγμα" - θα σχολιάσουν κάποιοι - δεν είναι μοναδικό ή πρωτόγνωρο. Αλλά η ολοκληρωμένη του προσέγγιση απαραίτητα προϋποθέτει και τη προσπάθεια εξεύρεσης κάποιας λύσης. Δύο είναι τώρα πρόχειρες: η προσφυγή σε διαδικασίες επίλυσης διαφορών - όπως ένας φίλος έκανε σε άλλο εξωφρενικό - η οποία προϋποθέτει το δεύτερο: ενεργοποίηση!

κι εσύ Βρούτε;

5 σχόλια:

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

και που να δεις πόσο θα συνεισφέρουν οι καπνιστές!!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

με τον Ολυμπιακό δεν ασχολείσαι πια?

geokalp είπε...

υπάρχει και το τριτο μάτι!

Zaphod είπε...

Πολύ καλός.
Δες και το άρθρο του slarti που γράφτηκε λίγο καιρό πριν.

Σε λίγο πάντως μερικοί θα πληρώνουν φόρο για τον αέρα που αναπνεουν και μερικοί άλλοι δεν θα σκάνε φράγκο...

geokalp είπε...

zaph ευχαριστώ για το λινκ!