Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Ελλάς 2010: Σαν τον Τσάβες με κοστούμι και τη Βενεζουέλα στην ΕΕ

- αναδημοσίευση από τον gr -

Ο Σολωμός έλεγε ότι για να μάθεις μια γλώσσα θα πρέπει να μάθεις πρώτα τους ανθρώπους που τη μιλάνε. Όταν ανέλαβε ο Παπανδρέου έκανε κάποιες σωστές κινήσεις όπως την φορολόγηση των bonus κατά 90%, το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών και την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτά έβαλαν φωτιά σε κάποια λόμπι του εξωτερικού που πλέον έβλεπαν τον πρόεδρο της σοσιαλιστικής διεθνούς Γιώργο Παπανδρέου ως κόκκινο πανί. Μα να κάνει σοσιαλιστική πολιτική με τα λεφτά τους εν μέσω κρίσης; Αυτό ξεπερνούσε κάθε όριο γι' αυτούς.

Δεν σημαίνει ότι υπήρχε κάποιο κέντρο εξουσίας που είπε πιέστε την Ελλάδα. Όχι, στις διεθνείς αγορές ορισμένα πράγματα γίνονται αυτόματα, δεν χρειάζεται να γίνουν έτσι. Οι μηχανισμοί είναι εκεί και η εμπιστοσύνη των αγορών δίνεται με βάση συγκεκριμένους κανόνες.

Όταν είχε επιβληθεί η εισφορά κοινωνικής ευθύνης το είχα γράψει ότι προκαλούμε την τύχη μας. Προκαλούμε να τραβήξουμε την αρνητική προσοχή κάποιων. Παρόλο που το μέτρο ήταν ιδεατά σωστό.

Αυτή η δυσπιστία μετατράπηκε αυτομάτως σε πίεση των spreads λόγω του τεράστιου δημοσίου χρέους. Είδαν μάλιστα ότι κάποιοι μεγάλοι Ευρωπαίοι θα ωφελούνταν από μια πτώση του ευρώ και άρα δεν θα δρούσαν άμεσα προς βοήθειά μας.

Η Ελλάδα δημιούργησε τεράστιο χρέος κυρίως λόγω μιας ψευδεπίγραφης σοσιαλιστικής πολιτικής που έφερε το δημόσιο χρέος της χώρας από το 18% του ΑΕΠ το 1980 στο 110% του ΑΕΠ το 1990. Αυτή την τότε οικονομική πολιτική πληρώνουμε ακόμη σήμερα κατά 60% και κατά ένα μόνο 40% την αδράνεια Καραμανλή. Η κυβέρνηση φόβισε με έντονο τρόπο τους διεθνείς παρατηρητές αφού σκέφτηκαν ότι ίσως δεν έχουμε μόνο κατ' όνομα σοσιαλιστική κυβέρνηση αλλά ίσως και κατ΄ ουσία (ιδίως με τα δικά τους μέτρα και σταθμά).

Μη νομίζετε ότι δεν είδαν τα μέτρα για πρόσληψη στελεχών μέσω ίντερνετ και τις δημόσιες διαβουλεύσεις ή τη δημοσίευση όλων των οικονομικών στοιχείων-δαπανών. Αυτά όλα ήταν γι' αυτούς ανατριχιαστικά, σαν να έβλεπαν τον Παπανδρέου και την Ελλάδα να μετατρέπονται σε Τσάβες με κοστούμι και Βενεζουέλα στην ΕΕ. Έτσι, αυτά συνέβαλαν ακόμη περισσότερο για να ανησυχήσουν τους πιστωτές μας.

Και όσο συμβαίνουν όλα αυτά παρατηρούν την Ελλάδα να οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο για να την αναγκάσουν υπό συνθήκες απολύτου εκτάκτου ανάγκης, να λάβει τα μέτρα που επιθυμούν για να μας ξανά εμπιστευτούν. Αν δεν θέλουμε την εμπιστοσύνη τους θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πεινάσουμε, ούτε αγροτικά προϊόντα δεν παράγουμε πλέον. Και άρχισαν ήδη οι απειλές και τα σενάρια εξόδου από την ΟΝΕ, ιδίως τώρα που το διαψεύδουν όλοι. Δείτε το άρθρο της Guardian για το ενδεχόμενο εξόδου μας από την ΟΝΕ και πώς θα μπορούσε να επιστρέψει η δραχμή....

Αυτή είναι η ρεαλιστική πραγματικότητα, ασχέτως του τι είναι σωστό και τι όχι, και όποιος θέλει το πιστεύει. Ο Σολωμός έλεγε επίσης ότι εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές. Και λυπάμαι που τα γράφω αυτά αλλά νομίζω ότι είναι αλήθεια.

link δημοσίευσης: http://greekrider.blogspot.com/2010/02/2010.html

____________
Δεν είναι ότι συμφωνώ 100% είναι όμως μια ρεαλιστική προσέγγιση._

2 σχόλια:

koulpa είπε...

xaxaxa τσάβες με κοστούμι!!! ουδής προφήτης στον τόπο του.. εμείς εδω μιά χαρά δεξιότατο τον βλέπουμε.. και δεν είχε ελπίδα να βγεί αλλιώς.. ούτε να παραμήνει.. έχουμε δομές εδρωμένες δεν νομίζω ότι παλεύονται.. από την άλλοι οι απέξω σχιζοφρενής μου φάινονται.. δε νομίζω ότι άν πεθάνουμε από την πίνα έχουν τύχη να πάρουν τα δακινά.. :):)
την καλησπέρα μου :):)

geokalp είπε...

καλημέρα koulpa
μάλλον έγραψες τη λέξη που έψαχνα: "σχιζοφρενείς"