Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

2ος τόκος!

Καλησπέρα!

Ακούσαμε και διαβάσαμε τις προηγούμενες μέρες ότι "με αφαίρεση του διπλώματος απειλούνται όσοι οδηγοί οχημάτων Ι. Χ. καπνίζουν στο αυτοκίνητο παρουσία ανήλικων παιδιών ηλικίας έως 12 ετών".
Οι εμπνευστές της νέας νομοθεσίας επικαλούνται "λόγους προστασίας της υγείας... ενώ οι παραβάτες να τιμωρούνται με «τσουχτερά» χρηματικά πρόστιμα έως και με αφαίρεση της άδειας οδήγησης", δηλαδή, και την υγεία προστατεύουμε και πρόστιμα το κρατικό ταμείο θα εισπράττει... Με ένα σμπάρο, δυό τριγώνια!
Ποιος άραγε είναι τόσο έξυπνος και τα σκέφτεται όλα αυτά;

Το χούι μου με βοήθησε να το βρω (26-Ιουνίου-2009):
Θα απαγορεύεται το κάπνισμα στα αυτοκίνητα, εάν σε αυτά επιβαίνουν άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, με νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση της Βικτώριας στην Αυστραλία.
Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να υπερψηφιστεί, προβλέπει αυστηρές ποινές στους παραβάτες.
Το κάπνισμα στα αυτοκίνητα απαγορεύεται και σε άλλες πολιτείες της Αυστραλίας, αν και το όριο ηλικίας είναι για άτομα κάτω των 16 ετών.
Στην κυβέρνηση έχει υποβληθεί πρόταση να απαγορευτεί το κάπνισμα και στα σπίτια αν υπάρχουν ανήλικα παιδιά.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Βλέπουμε δηλαδή ότι ΔΕΝ το σκέφτηκε κάποιος σε αυτή τη χώρα πρώτος... Πρόκειται για απροκάλυπτο κοπιάρισμα νομοθεσίας που ισχύει ΗΔΗ σε άλλες περιοχές του πλανήτη, μάλιστα με υψηλότερα όρια ηλικίας, πιο αυστηρά δηλαδή από αυτό που πάνε να ψηφίσουν εδώ...

Εσείς πιστεύετε σε μια τέτοια νομοθεσία;
Θεωρείτε ότι καλώς νομοθετούν για την επιβολή κυρώσεων για μια τέτοια κοινωνική συμπεριφορά;

Μήπως δε θα ήταν καλύτερα να απαγόρευαν την πώληση προϊόντων καπνού, όταν αυτά πωλούνται σε περίπου 500,000 σημεία σε όλη την Ελλάδα;

Για να γίνω λίγο πιο κατανοητός, η εικόνα αυτή - μια έγγυος να πίνει και να καπνίζει -
θα πρέπει να μένει ατιμώρητη;
Εάν εγώ αφήνω το παιδί μου να βήχει επί 7 ημέρες χωρίς να το πηγαίνω στο νοσοκομείο, πρέπει να μου λένε "μπράβο"; Ή, να μου βάζουν πρόστιμο 300 γιούρα;

Φτάνουμε στο σημείο, οι άγραφοι κανόνες της ζωής και της κοινωνίας να γράφονται επίσημα και να χρειάζονται αστυνόμο, δικαστή και διοικητή για να επιβάλλονται...

Μέσα σε αυτή τη φανερή εγχώρια ανεπάρκεια πρώτα ορθού τρόπου αναλογισμού των πραγμάτων, λες και δεν τα έχουν γράψει αιώνες πριν, βρίσκομαι (ξανά) σε μια μοναδική στιγμή αυτής της ζωής: εν μέσω τοκοφορίας, προσπαθώ να κόψω το κάπνισμα!



σε τι νόμους και κανόνες σε φέρνω;

10 σχόλια:

Κώστας είπε...

Πιστέυω πάντως ότι υπάρχουν απείρως πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθεί ο υπουργός υγείας από την απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στα αυτοκίνητα. Αποπροσανατολιζόμαστε...

koulpa είπε...

xaxa έχοντας μεγαλώσει βλέποντας τις διάφορες αμερικανιές στην τιβι.. γουόλτονς.. μικρό σπίτι στο λιβάδι.. κλπ.. ήθελα κι εγώ πολλά παιδιά.. αλλά ευτυχώς αυτές που μου άρεσαν δεν ήθελαν παιδιά.. γιατι πλέον πιστεύω ότι είμαστε πολλοι σε αυτόν τον πλανήτη.. :):)
κοιτα να δείς που χρησημοποιούμε την ίδια λέξη για κάτη τόσο ευχάριστο (γέννα) και τόσο δυσάρεστο (κέρδος).. ίσως γιατί και τα 2 στην υπερβολή τους μας έφτασαν εδώ.. :):)
κι εδώ υπάρχει σχιζοφρένια.. και τα μωρά και το κάπνισμα.. είναι χυσοφόρα για την αγορά.. εγώ αν πίστευα ότι είναι πρόβλημα μεγάλο.. θα απαγόρευα την παραγωγή.. και θα έκανα σε κάθε γειτωνιά κλινικές απεξάρτησης.. :):)
το να δεμονοποιείς κάτι.. και συγρόνως να στηρίζεις μέρος του προυπολογισμού σου στην διακίνησή του.. μου κάνει λίγο κάλπικο.. :):)
φαντάζομαι ότι η γενιά μας μεγάλωσε ουσιαστικά εξαρτημένη από κούνια.. και δεν καπνίζω παρουσία παιδιού σε καμία περίπτωση σε κλκστούς χώρους.. και το αποφεύγω όσο μπορώ και στους ανοιχτούς.. νομίζω ότι θα ήταν αποδοτικότερο να βελτιώσουμε τον πολιτισμό μας παρά να ποινικοποιήσουμε κάθε μας δραστηριώτητα.. :):)
παραλλήρησα πάλι :):)
περιμένετε νέο τέκνο;; με τό καλό.. :):)
την καλημέρα μου :):)

Σοφία είπε...

Νομίζω ότι ο νόμος αυτός είναι ευρωαπαϊκή πατέντα. Κάποια στιγμή είχα ακούσει ότι εδώ (Αγγλία) θα απαγορευόταν το κάπνισμα σε αυτοκίνητο όταν έχεις άλλα άτομα μέσα, ανεξαρτήτου ηλικίας. Δεν έδωσα πολλή σημασία γιατί έτσι κι αλλιώς δεν καπνίζω. Πάντως παρότι είναι ανησυχητικό ότι χρειάζονται νόμοι για τα πιο απλά πράγματα, από την άλλη είναι εξίσου ανησυχητικό ότι φτάσαμε να θεωρούν οι καπνιστές δικαίωμά τους το κάπνισμα ακόμα και μέσα σε νοσοκομεία ή στο χώρο εργασίας, είτε ο διπλανός τους είναι ασθματικός, καρδιοπαθής, έγγυος κ.λπ. είτε όχι.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ είπε...

Μέσα στους νόμους και στους κανόνες χάσαμε την ουσία..........
ΝΑ ΣΑΣ ΖΗΣΕΙ!!!!!!! ΓΕΡΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟΤΥΧΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΣ ΤΗ ΖΩΗ! ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΜΠΕΜΠΑ!

Hades είπε...

Βασικά -αν και θα ακουστεί άσχετο, μόνο άσχετο δεν είναι- όπου αυξήθηκαν στο παρελθόν τα όρια ταχύτητας μειώθηκαν τα ατυχήματα.

Καλώς ή κακώς, όσο περισσότεροι είναι οι περιορισμοί στους οποίους υποκείμεθα, τόσο χειρότερες τροπές λαμβάνουν τα πράγματα.

Ειδικότερα για το συγκεκριμένο "μέτρο" (ο θεός να το κάνω): είναι πασίγνωστο ότι το τσιγάρο δεν βλάπτει τα παιδιά άνω των 12, τα οποία έχουν σταματήσει πλέον να αναπτύσσονται. Επίσης, καλό θα ήταν να επεκταθεί: πχ να απαγορευτεί το κάπνισμα σε όσες πόλεις και χωριά ζουν παιδιά άνω των 12. Η αν θέλουμε να χαρακτηρισθούμε πραγματικά πρωτοπόροι, να βγάλουμε και νόμο που να πιάνει και άλλες χώρες.

Άκου ένα σκηνικό που είχε βιώσει ένα φιλαράκι που είχε πάει σε κάτι γνωστούς του στις ΗΠΑ, όπου ως γνωστόν το κάπνισμα απαγορεύεται σε γειτονιές ολόκληρες (τουλάχιστον σε κάποιες πολιτείες, μια εκ των οποίων κι εκείνη που είχε πάει). Η παρέα του εκεί ήταν φανατικοί αντικαπνιστές. Ένα βράδυ βγήκαν για βόλτα. Αφού σταμάτησαν στο ΑΤΜ να σηκώσουν κανά ψιλό, στην επόμενη γωνία κανονικά με φλας, στην θέση παρκαρίσματος κλπ έστριψαν και έκαναν μια προμηθειούλα σε μαύρο. Το μαύρο-μαύρο αλλά ο ΚΟΚ-ΚΟΚ.
Η πλάκα ήταν όμως την επομένη, όπου είχαν ντουμανιάσει τον πίσω κήπο από τις φούντες και ο φίλος επειδή δεν άντεξε την μπόχα μπήκε στο σπίτι να κάνει ένα τσιγάρο. Μπαίνει ο ένας από τους άλλους λοιπόν μέσα να πάρει μια μπύρα και παρόλο που ήταν ήδη ψιλοκομμάτια, μυρίζει τον καπνό. Γυρνάει και του λέει, λοιπόν, εκνευρισμένος: "καλά, δεν σου είπαμε ότι απαγορεύεται το κάπνισμα;".

Ε, κάπως έτσι θα γίνουμε κι εδώ πέρα με όλους αυτούς τους μαλάκες που έχουμε μπλέξει.

geokalp είπε...

Καλημέρα σε όλους!!!
Και καλή εβδομάδα!!

geokalp είπε...

Κώστα

κλασσική εγχώρια μέθοδος!
και αλάνθαστη!!!

geokalp είπε...

koulpa

ευχαριστούμε!
εάν μπορούσαμε να βελτιώσουμε τον πολιτισμό μας όλα θα ήταν καλύτερα!
νομίζω ότι σε αυτα τα χώματα, ΔΕΝ γίνεται πια... δεν μπορούμε με τίποτε να τον βελτιώσουμε!

geokalp είπε...

Σοφία

συμφωνώ ότι "είναι ανησυχητικό ότι χρειάζονται νόμοι για τα πιο απλά πράγματα"
έχει χαθεί η ..μπάλα!
και βέβαια οι εθισμένοι καταναλωτές δε μπορεί να έχουν 100% δίκιο!!

geokalp είπε...

hades

υπάρχουν κάποιοι οικονομολόγοι που ασχολούνται με τέτοια [http://freakonomics.blogs.nytimes.com/]

"να βγάλουμε και νόμο που να πιάνει και άλλες χώρες."
... αααα εδώ έρχεσαι δεύτερος: η ΕΟΚ και άλλοι το έχουν ήδη ξεκινήσει!!