Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Μεταβατική η περίοδος

Καλημέρα!

Από το 2007 και μετά δεν κάνω το κόπο να διαβάζω αναλύσεις ή δημοσκοπήσεις επί πιθανών εκλογικών αποτελεσμάτων, αφήνω να τη κάνουν αυτή τη δουλειά για μένα οι λεγόμενοι μπουκ! Μπουκ είναι αυτοί που δέχονται στοιχήματα στις αποδόσεις που αυτοί βάζουν, και για να βάζεις αποδόσεις - καθώς υπάρχει περίπτωση να τις ..πληρώσεις - πρέπει να είσαι διαβασμένος!

To ίδιο έκανα και φέτος για τις "αυτοδιοικητικές" εκλογές.
Η εταιρεία Expect - σήμερα 25-Οκτ-2010 - δίνει τις παρακάτω αποδόσεις:
(για να τις βρείτε: ειδικό στοίχημα - εκλογές Ελλάδα)

Στην εικόνα αυτή, η οποία παράγεται εφόσον έχει κάποιος επιλέξει τα ελληνικά ως τη γλώσσα του διαδικτυακού τόπου της Expect, θα δει κάτι ενδιαφέρον: το πως μεταφράζεται στα αγγλικά η λέξη Περιφερειάρχης. Και αυτό γίνεται με την αγγλική λέξη Governor, την οποία εγώ μεταφράζω ως Κυβερνήτης, όπως είναι ο Άρνι Σβαρτζενέγκερ στην Καλιφόρνια!

Συνεπώς, μπορεί να ψηφίζουμε για Περιφερειάρχες αλλά στην ουσία ψηφίζουμε για Κυβερνήτες!

Ταυτόχρονα, ακούμε και διαβάζουμε συνέχεια για τις "αυτοδιοικητικές" εκλογές... Μιλάμε για έναν υποτιμητικό όρο για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, λες και δεν είναι αυτοδιοικητικές οι βουλευτικές εκλογές, λες και δεν γίνονται για να αυτοδιοικηθεί (λέμε τώρα..) η ελληνική επικράτεια... Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι οι εκλογές γίνονται πάντοτε για να (αυτο)διοικηθεί μια ορισμένη περιοχή, είτε αυτή είναι η επικράτεια είτε είναι η Αττική είτε ο Δήμος Θεσσαλονίκης...

Σε κάθε περίπτωση, η εγχώρια αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο:
- η αυτοδιοικηση της επικράτειας [λέγε με Κυβέρνηση κυρίως βουλευτών] βρίσκεται υπό την κηδεμονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλων ανώτερων και μεσαίων αξιωματούχων διεθνών οργανισμών.
- η τοπική αυτοδιοίκηση [λέγε με Πολιτεία (State) με επικεφαλή Περιφερειάρχη (Governor/Κυβερνήτη) ή Δήμο (Municipal) με επικεφαλή Δήμαρχο (Mayor)] βρίσκεται υπό την κηδεμονία της αυτοδιοικησης της επικράτειας, η οποία κατά το δοκούν ανοίγει η κλείνει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης [λέγε με επιχορήγηση, καθώς τα έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης περνούν από το προϋπολογισμό της Κεντρικής Κυβέρνησης και δεν εισπράττονται απ' ευθείας όπως θα έπρεπε].

Λογικά σε μερικά χρόνια από σήμερα, όλα θα είναι αρκετά διαφορετικά.

2 σχόλια:

koulpa είπε...

xaxa θα έλεγα αντί για εκλογές να κάναμε γκάλοπ.. αλλά έχω απόδείξει παλιότερα ότι καλήτερο θα ήταν να τραβάμε κληρο.. :):)
μου φαίνεται παράλογα περίπλοκο το σύστημα.. αυτό γίνεται όταν προσπαθείς να πάς γύρω από πάγιωμένες καταστάσεις προσπαθώντας να μη θύξεις κανένα συμφέρον.. :):
την καλησπέρα μου :):)

geokalp είπε...

koulpa καλησπέρα

μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα η ιδέα για τον κλήρο!!