Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

δύο παθήματα των εγχώριων αρχουσών τάξεων σε μια μέρα

"Θα μπορούσατε να μου εξηγήσετε τι εννοείτε με την έννοια “Μακρυγιαννισμός”;" ρώτησε η χρήχα.


Ένα μικρό απόσπασμα, προς απάντηση:

Δύο επιφανείς κοινοβουλευτικοί άνδρες της χώρας θα διατυπώσουν από του βήματος της Βουλής, τον Ιανουάριο του 1844, με τον σαφέστερο δυνατό τρόπο τη διαμορφωνόμενη τότε, και κυρίαρχη έκτοτε, νεοελληνική ιδεολογία.
Ρήγας Παλαμήδης:

«Ημείς δεν στερούμε τους ετερόχθονας παρά την ενέργειαν της εξουσίας… Ας επιχειρήσωσι ιδιωτικά έργα, ας καλλιεργήσωσι γαίας, ας μετέλθωσι εμπόριον και βιομηχανίας, εις τα Υπουργήματα όμως δεν τους δεχόμεθα… Ας τραβηχθούν δι’ ολίγα χρόνια να κανονίσωμεν ημείς μόνοι την υπηρεσίαν μας. Πρόκειται ΝΑ ΡΙΨΩΜΕΝ ΒΑΛΣΑΜΟΝ εις τας πληγάς μας και όχι τρεμεντίνα.»
Και ο Στρατηγός Μακρυγιάννης:

«Αν είναι να μείνωμε ΗΜΕΙΣ νηστικοί, ας πάη στο διάβολο η ελευθερία. Έφαγαν αυτοί, ας φάμε και ΕΜΕΙΣ τώρα.»
Αυτή ήταν η απάντηση-σχόλιο του Ράκου, ο οποίος έγραψε ένα μίνι επικήδειο στον εγχώριο "υπαρκτό μακρυγιαννισμό".

Σύμφωνα με τα παραπάνω, έχουμε ένα πρώτο αποτέλεσμα της Συμφωνίας της 26 Οκτωβρίου 2011, όπου οι διαφεντεύοντες τα ανά "τετραετία" εκλογικά λάφυρα χάνουν τη πίττα και το σκύλο. Οι αναμενόμενοι επίτροποι θα συμβάλλουν αποφασιστικά προς αυτή τη κατεύθυνση.



Εξίσου σημαντικό αποτέλεσμα δείχνει να είναι το λεγόμενο "κούρεμα", μια νέου τύπου αναδιανομή από τα πάνω προς τα κάτω. Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, ήτοι οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές ("τα βαριά πορτοφόλια") θα χάσουν κάτι, ωστόσο, την ίδια στιγμή, η μεγάλη μάζα των Ελλήνων θα ελαφρυνθεί.
Κοντά στα μεγάλα πορτοφόλια, έχουμε και τα μεγάλα εγχώρια βαριά πορτοφόλια, τα οποία θα δούν να ..κουρεύονται οι αποταμιεύσεις τους ή να τους ζητούν χρήματα προκειμένου να στηρίξουν τις τράπεζές τους!
Και μπορεί η μεγάλη μάζα να μην ελαφρυνθεί κατά το ποσό που του εχουν "ράψει κουστούμι", αυτό όμως συνέβαινε πάντοτε, το νέο είναι ότι δεν θα είναι οι μόνοι που θα πάνε στο ταμείο. Θα πάνε και κάποιοι που δεν είχαν πάει ποτέ.

Όπως μαρτυρά η χρονολογία του αποσπάσματος, πρόκειται για πράγματα πρωτόγνωρα σε αυτά τα χώματα, τουλάχιστον από το 1844!

Δεν υπάρχουν σχόλια: