Kρίση χρέους και Συρία στο ραντεβού Μέρκελ - Ολάντ την Πέμπτη
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα συζητήσει σχετικά με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη καθώς και για την σύρραξη στη Συρία, στις 23 Αυγούστου, στο Βερολίνο, με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, δύο ημέρες πριν συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή.
Οι παρατηρητές του ΟΗΕ αποχωρούν άπρακτοι από τη Συρία εν μέσω βίας
2009: Η Ρωσία ετοιμάζεται να επιστρέψει δυναμικά στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με μόνιμες ναυτικές βάσεις στη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη.
Η Αραβική Άνοιξη δε λέει να σταματήσει, η Συρία αποτελεί τη χειρότερη έκφανσή της καθώς διεξάγεται ένας κανονικός πόλεμος με τη καθαρή συμμετοχή Τούρκων και Ρώσων, ενδέχεται και ακόμη περισσοτέρων... Ο Ομπάμα έχει εκλογές για να εμπλακεί όμως έβαλε κόκκινη γραμμή: Τελεσίγραφο σε Άσαντ για χρήση χημικών όπλων, για τα υπόλοιπα έχει αφήσει τη Τουρκία, η οποία όμως μάλλον τα έχει βρει σκούρα: η Συρία εκβιάζει με τους Κούρδους και η Ρωσία έχει δυνατά αεροπλάνα.
Περίεργη χαρακτηρίζεται η κατάσταση και στην Αίγυπτο όπου ο πολιτικός Μορσί έδιωξε τους δύο στρατηγούς, ο ένας μάλιστα ήταν ο de facto αρχηγός κράτους μετά τη πτώση Μουμπάρακ και σχεδόν την ίδια ώρα εκδήλωσε επιθυμία να επισκεφτεί το Ιράν...
Την ίδια στιγμή ο Αχμεντινετζάντ δηλώνει ότι το Ισραήλ είναι καρκίνος που σύντομα θα εξαφανιστεί.
Ένα ισραηλινό κράτος δεν θα αντέξει τη πίεση της Αιγύπτου των 80εκ., μια πίεση που συνεχίζεται καθώς έχουμε μετακινήσεις αιγυπτιακών στρατευμάτων και πυράλων στα σύνορα με το Ισραήλ.
Αναλυτές σημειώνουν ότι πρόκειται για εκβιασμό των Αιγυπτίων στους αμερικανούς για να ..πάρουν δάνειο από το ΔΝΤ για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις!
Από την άλλη, το Ισραήλ συνεχίζει να πιέζει για το Ιράν: σενάρια, μέχρι και συζήτηση στη βουλή για αεροπορική επιδρομή, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
Από το γεωπολιτικό ρίσκο και το Ιράν δεν ξεφέυγουν ούτε οι ευρωπαϊκές τράπεζες: Deutsche Bank investigated in U.S. over Iran: New York Times - Υποπτες τράπεζες για σχέσεις με το Ιράν
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Μέρκελ - Ολάντ θα συζητήσουν και την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, όπου αγκάθι παραμένει η Ελλάς, η ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται εγγύτερα στη Μέση Ανατολή, αποτελεί κατεξοχήν αεροπορικό και ναυτικό βραχίονα της Αμερικής, και η οποία εάν αποσταθεροποιηθεί ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να λύσει, πχ 5.500 Λίβυοι τραυματίες από το Δεκέμβριο 2011 και συνέχεια το 2012 σε κλινικές των Αθηνών με το ελληνικό κράτος να συνεισφέρει 50% στα έξοδα και τους ξενοδόχους να έχουν να λαμβάνουν.
Οι αμερικανικές ανησυχιες για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχουν εκδηλωθεί έντονα από το προηγούμενο μήνα με την επίσκεψη Γκάιτνερ στο νησί που έκανε διακοπές ο Σόιμπλε.
Δεν είναι μόνο τα οικονομικά, η κυριαρχία παραμένει στα χέρια της στρατιωτικής ισχύος και στη διατήρηση ή/και επέκταση των ζωνών επιρροής. Το ερώτημα είναι απλό: η Ελλάς σώζεται εάν η κατάσταση στη Συρία εκτραχυνθεί; Τα σενάρια πίεσης του Ιράν, που λογικά ακολουθεί, περιλαμβάνουν μια σταθεροποιημένη Ελλάδα; Η ένταση και ο πόλεμος ευνοούν τη χώρα;
Μη ρωτάτε μόνο πόσο μπορούμε να το εκμεταλλευθούμε... η διπλωματική μας πυγμή συνήθως εξαντλείται σε συντεχνιακά θέματα του ναυτιλιακού κλάδου...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου