Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ακόμα ένα ορόσημο

Το γεγονός των ημερών, Süddeutsche Zeitung: «Πολιτική δολοφονία συνταράσσει την Αθήνα» είναι για περισσότερο από σχολιασμό, είναι ένα ορόσημο, όπως ήταν η Marfin, το δημοψήφισμα, οι διπλές εκλογές και άλλα στην εποχή των Μνημοσύνων.


Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για φυσική συνέχεια του όλου κλίματος και της ροής των κοινωνικών πεποιθήσεων. Οι συζητήσεις με τον αστικό μύθο "φώναξέ τους για τον αλβανό ενοικιαστή σου" και η με 30% αποδοχή του αρχηγού θέριεψαν όταν η εφαρμοζόμενη πολιτική του "σώζουμε-τη-χώρα" θόλωσε το μυαλό.

Τα σενάρια του "πως-θα-ξεμπλέξουμε" έχουν ξεκινήσει να μελετώνται εδώ και τουλάχιστον 12 μήνες. Είχαμε από δηλώσεις για "σύμπραξη" με τη αδελφή κοίτη της ΝΔ (Πολύδωρας), πλήρη απομόνωση από ΜΜΕ και άλλες εκδηλώσεις, μέχρι διάσπαση σε good και bad (Μπάμπς), "επιστημονικές μπαρούφες των δύο άκρων" στο 2013  ή πλήρη απαγόρευση - εκτός νόμου αλά ΚΚΕ - με απώτερο όμως στόχο πως θα κρατηθεί η καρέκλα και η κουτάλα...

Οι αναλύσεις πολιτικών επιστημόνων που διάβασα τους τελευταίους μήνες έφταναν στο καταδικαστικό συμπέρασμα: είναι σκούρα τα πράγματα, οι εναλλακτικές με τις συνέπειές τους είναι από κακές έως πολύ κακές, δείτε του Μαραντζίδη. Εκεί κατέληξα και προσωπικά, οι κοινωνικές αντιλήψεις έχουν διαβρωθεί ανεξέλεγκτα από την λιτότητα σε σημείο που οι όποιες εκτιμήσεις να είναι δύσκολες.

Τι αναμένεται από 'δω και πέρα;
Βασικά, συσπείρωση, όλων.
Το άλλο που ξέρω είναι το μπαλάκι είναι πλέον στη πλευρά της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργού ΠροΠο (τον οποίο οι γελοίοι δημοσιογράφοι γράφουν ότι είναι πλέον ..δελφίνος - άκρατο ξεφτιλίκι στο μαμημένο τόπο που ζούμε).
Το τρίτο είναι πιο δυσνόητο: θα έχουμε έναν εμφύλιο εντός της δεξιάς, του σημερινού κόμματος που εκπροσωπούσε από τη μεταπολίτευση τις φυλές των εθνικιστών, των βασιλικών, των χουντικών, των συντηρητικών, της λαϊκής δεξιάς, της παραδοσιακής, της ριζοσπαστικής, κλπ. Κατ' αναλογία, δείτε την εξέλιξη του άλλου πόλου, των κεντρώων, από το 2009 μέχρι σήμερα.

Το επικοινωνιακό κομμάτι, το μέρος που θα προσπαθήσουν τα ΜΜΕ να σπρώξουν τη κοινή γνώμη είναι ένα σημαντικό μέγεθος, κάτι που ίσως δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, γκρεμός όμως θα είναι σίγουρα.

[εδώ να σημειώσω και τη κλασσική θεωρία συνωμοσίας: η απεργία των καθηγητών είχε 90% συμμετοχή και η προχθεσινή πορεία είχε και πολύ κόσμο και καθόλου έκτροπα]

Εάν βλέπω μία "καθαρή" λύση, είναι αυτή που γνωρίζουμε από την Ιστορία και τα γεγονότα της εποχής του μεσοπολέμου, ήτοι "ευμάρεια", "ανάπτυξη", "γεμάτο στομάχι" και άλλα τέτοια που σφαλιαρίζουν τα αρχέγονα ένστικτα. Δηλαδή, ένα θαύμα στο 2013-14.


2 σχόλια:

koulpa είπε...

αχ δε περιμένω θαύματα.. όσες περίωδοι στην ιστορία χαρακτηρίστικαν έτσι.. ή απλά είχαν προπαγανδιστικές βάσεις.. ή κάποιους συνέφεραν και τα χρηματοδότησαν με συγκεκριμένους σκοπούς.. εδώ τωρα δε βλέπω το λόγο.. καλησπέρα :) :)

geokalp είπε...

έχεις δίκιο
δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος κάποιος να χρηματοδοτήσει όταν αύριο μπορεί να τα πάρει ακόμα πιο χαμηλά
μπορεί να δώσει μέχρι τόσα ώστε να παραμένει η μάσκα οξυγόνου

το "θαύμα" το γράφω με τη χαμένη σημασία της λέξης ;)