Δεν έχω τεράστια εικόνα επί του θέματος, αντιγράφω τι δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Πιο κάτω και η επιστολή της Greenpeace
στεναχωριέμαι αφάνταστα για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που θα έχουν τα γενετικά τροποποιημένα στη χώρα μας σε 10 χρόνια από σήμερα
Πιο κάτω και η επιστολή της Greenpeace
Ως ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την τοπική οικονομία της Θεσσαλίας, αλλά και για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία χαρακτηρίζει την απόφαση των μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε. να επιτρέψουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών (μεταλλαγμένων) στις χώρες της Ευρώπης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Ο κ. Αγοραστός επισημαίνει ότι αυτό αντίκειται στην όλη φιλοσοφία της περιφέρειας για την ενίσχυση των ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων στη Θεσσαλία, με μία σειρά από ενέργειες όπως το θεσσαλικό καλάθι, η ανάδειξη προϊόντων ΠΟΠ κλπ., ενώ τονίζει πως η θεσσαλική πεδιάδα είναι ένα κλειστό οικοσύστημα και ο κίνδυνος είναι ορατός μέσω της επιμόλυνσης να καταστραφεί η βιοποικιλότητά της που αποτελεί και το συγκριτικό της πλεονέκτημα.
Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 28 χωρών της Ε.Ε., συμφώνησαν ομόφωνα στην καλλιέργεια των μεταλλαγμένων. Στη συμφωνία προβλέπεται πως κάθε χώρα που διαφωνεί θα μπορεί να απαγορεύει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στα δικά της εδάφη.
Ειδικότερα η κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει την καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου είδους σε όλη την επικράτειά της ή σε κάποια περιοχή για λόγους που δεν σχετίζονται με την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα για λόγους δημόσιας τάξης ή καθορισμού χρήσεων γης.
Πολλοί επισημαίνουν πως αυτοί οι λόγοι δεν είναι αντικειμενικοί και έτσι η κάθε εταιρεία μεταλλαγμένων μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο υποχρεώνοντας τελικά ένα κράτος να αποδεχτεί τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Παράλληλα, οι χώρες, βάσει της συμφωνίας, δεν έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη διέλευση από το έδαφός τους των εγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
«Δεν θα αφήσουμε το θεσσαλικό κάμπο, το περιβόλι της Ευρώπης να μετατραπεί σε εργαστήριο των πολυεθνικών της Βιοτεχνολογίας και οι Θεσσαλοί να γίνουν ερήμην τους συμμέτοχοι σε διατροφικά πειράματα», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Αγοραστός και συνεχίζει: «Πρόκειται να αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλίες, παρακολουθώντας την εξέλιξη του θέματος και αν ψηφιστεί και στο ευρωκοινοβούλιο-ελπίζω πως όχι- τότε θα προετοιμαστούμε για τη νομική και τεχνοκρατική υπεράσπιση της Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ, ώστε να αντικρούσουμε την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών στη θεσσαλική πεδιάδα. Μέσα από την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων παρακολουθούμε το θέμα στενά και την εξέλιξή του. Καλώ όλους τους Θεσσαλούς, τους επιστημονικούς φορείς, τους αγρότες και τα επιμελητήρια να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη, ώστε να θωρακίσουμε το θεσσαλικό κάμπο.
Η συμφωνία για τα μεταλλαγμένα, που προωθήθηκε από την Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα, αναμένεται να επικυρωθεί στις 12 Ιουνίου στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο. Μετά την έγκριση από τους υπουργούς η συμφωνία θα πρέπει να πάρει και το «πράσινο φως» από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του έτους.
Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία είχε εκφράσει αρχικά τις αντιρρήσεις τους για το νομικό πλαίσιο που τίθεται μέσω της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι είναι πολύ ευνοϊκό για τις πολυεθνικές εταιρείες βιοτεχνολογίας. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα και χωρίς να έχει γίνει κάποια τροποποίηση άλλαξαν στάση και τάχθηκαν υπέρ της πρότασης. Τελικά η μόνη χώρα που διαφώνησε μέχρι το τέλος με τη συμφωνία ήταν το Βέλγιο το οποίο απείχε από την ψηφοφορία.
Με τη συμφωνία ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην Ευρώπη, αίτημα των πολυεθνικών εταιρειών μεταλλαγμένων σπόρων εδώ και μια 15ετία. Τα τελευταία χρόνια έχει εγκριθεί στην Ευρώπη η καλλιέργεια τεσσάρων μεταλλαγμένων σπόρων, ωστόσο μόνο το καλαμπόκι MON810 της Monsanto καλλιεργείται σήμερα, καθώς η καλλιέργεια των υπόλοιπων, δύο ειδών καλαμποκιού (ΒΤ176 και Τ25) και της πατάτας Amflora, εγκαταλείφθηκε
Υπό έγκριση είναι ακόμη επτά αιτήματα που αφορούν διάφορα είδη, όπως το καλαμπόκι TC1507 της Pioneer, θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου DuPont.
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για το συγκεκριμένο θέμα, απαντώντας στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο και σε ερωτήσεις βουλευτών (μεταξύ των οποίων και του Γ. Λαμπρούλη), ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης, είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων:
«Η ελληνική θέση ήταν πάντα ενάντια στην καλλιέργεια των ΓΤΟ.
Ο ισχυρισμός ότι η ελληνική πρόταση θα διευκολύνει την εξάπλωση της καλλιέργειας των ΓΤΟ διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα και δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις αναφορικά τόσο με πάγιες εθνικές θέσεις όπως είναι η αντίθεση στην καλλιέργεια ΓΤΟ, όσο και αναφορικά με τις θέσεις 25 κρατών-μελών που στηρίζουν την ελληνική πρόταση και τα οποία επίσης αντιτίθενται στην καλλιέργεια ΓΤΟ.
Η πραγματικότητα είναι ότι η πρόταση δεν σχετίζεται με τον τρόπο αδειοδότησης των ΓΤΟ στην ΕΕ, αλλά αντίθετα αποκλειστικά με τη δυνατότητα των κρατών-μελών να απαγορεύουν την καλλιέργεια στην επικράτειά τους των αδειοδοτούμενων σε επίπεδο ΕΕ ΓΤΟ, δυνατότητα που δυστυχώς σήμερα δεν έχουν.
Επίσης, η πρόταση ουδεμία σχέση έχει με την «εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων τους σε χώρες που δεν επιθυμούν την κατανάλωση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, είτε ως ζωοτροφές είτε ως τμήματα του περιεχομένου τροφίμων για τους ανθρώπους».
http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=37&aid=72576
____________________________
η χώρα μιας μοιάζει με ένα ειδυλλιακό τόπο για την παραγωγή αγροκτηνοτροφικών προϊόντων, πόσο μάλλον μεταλλαγμένων, όπως "πιάνουν" τα καλά έτσι θα πιάσουν και τα ΓΤΟ
στεναχωριέμαι αφάνταστα για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που θα έχουν τα γενετικά τροποποιημένα στη χώρα μας σε 10 χρόνια από σήμερα
____________________________
(της Greenpeace τα bold)
Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη
Θέμα: Ελληνική πρόταση για την απαγόρευση της καλλιέργειας μεταλλαγμένων στην Ευρώπη
Κύριε Μανιάτη,
Στη διάρκεια συνάντησης των κρατών μελών της ΕΕ (Coreper) στις 28 Μαΐου, η πλειοψηφία συμφώνησε με την ελληνική πρόταση για τις εθνικές απαγορεύσεις καλλιέργειας μεταλλαγμένων. Δυστυχώς αυτό δεν συνιστά επιτυχία ούτε για το περιβάλλον ούτε για την ελληνική προεδρία. Η υποχρέωσή σας ως Υπουργός Περιβάλλοντος είναι να προστατεύετε το Περιβάλλον και όχι τις εταιρείες βιοτεχνολογίας. Παρ’ όλα αυτά, με την πρότασή σας, τους ανοίγετε ορθάνοιχτα τις πόρτες ώστε να προωθούν ευκολότερα τα μεταλλαγμένα τους στην Ευρώπη!
Η πρότασή σας προβλέπει ότι για να προχωρήσει ένα κράτος μέλος σε απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένου οργανισμού, πρέπει πρώτα να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκείνη θα αναλαμβάνει να ζητά από τις εταιρείες των μεταλλαγμένων να τα αποκλείουν όταν καταθέτουν αιτήματα για νέες καλλιέργειες! Ναι, είναι η ίδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εδώ και χρόνια πιέζει για την είσοδο των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη, παρά την έντονη αντίδραση της κοινωνίας. Βάλατε δηλαδή το λύκο να φυλάει τα πρόβατα! Δεν γνωρίζω πολλούς συμπολίτες μας που θα ήταν περήφανοι για αυτό. Επιπλέον, η πρότασή σας συνεπάγεται ότι ένα κράτος μέλος που δεν θέλει να καλλιεργεί μεταλλαγμένα θα πρέπει πρώτα να ζητάει την άδεια από την εταιρεία βιοτεχνολογίας που προωθεί το προϊόν! Ουσιαστικά, οι πολυεθνικές των μεταλλαγμένων (όπως η Monsanto, η Syngenta, η DuPont) συναποφασίζουν με τις κυβερνήσεις για το πού θα καλλιεργηθούν μεταλλαγμένα στην Ευρώπη. Και εδώ δύσκολα μπορώ να εντοπίσω κάποιον συμπολίτη μας που θα ήταν περήφανος με ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
Πιθανότατα θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρώτος «Υπουργός Μεταλλαγμένων της Ελλάδας» και μάλιστα επί ελληνικής προεδρίας.
Ίσως τελευταίο σωσίβιο, μοναδική ελπίδα μείωσης της αρνητικής εξέλιξης που έχετε δρομολογήσει, είναι - έστω και τελευταία στιγμή – να αναγνωρίσετε στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, στις 12 Ιουνίου, ότι το πλαίσιο αδειοδότησης των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη πρέπει να αναθεωρηθεί και να βελτιωθεί επειγόντως.
Σε κάθε περίπτωση, όπως γνωρίζετε, οι καταναλωτές στην Ελλάδα δεν θέλουν να τρώνε μεταλλαγμένα και οι αγρότες δεν θέλουν να τα καλλιεργήσουν. Η Greenpeace και οι δεκάδες χιλιάδες πολίτες που στέκονται στο πλάι μας ζητώντας βιώσιμη γεωργία χωρίς μεταλλαγμένα και χημικά στην Ελλάδα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε εναντίον οποιουδήποτε προσπαθεί να φέρει μεταλλαγμένα στη χώρα.
Η απαγόρευση των μεταλλαγμένων είναι βέβαιο ότι θα έρθει από τη δράση των ενεργών πολιτών.
http://www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118517/2014/elliniki-protasi-gia-tin-apagorefsi-tis-kalliergeias-metallagmenon-stin-evropi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου