Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Η ευκαιρία


- - - αναδημοσίευση από τον Οίκο Αντοχής - - -

Δεν ξέρω πως βλέπετε τις κινήσεις του ΓΑΠ σχετικά με την οικονομική διαχείριση των υποθέσεων του δημοσίου, νομίζω ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Για την ακρίβεια θεωρώ πρώτη μεγάλη επιτυχία (του) να διοριστεί Κοινοτική Υπουργός - έστω Αλιείας & Ναυτιλίας - η φωνή του Πολυτεχνείου Δαμανάκη, ειδικά συγκρινόμενη η θέση της με Έλληνα υπεύθυνο ..περιβάλλοντος... Η Δαμανάκη προσφέρει ..αυτιά εντός του οικονομικού επιτελείου, κάτι πολύ σημαντικό, που χρόνια είχε η μικρή Ελλάς να δει.

Σχετικά με τους κοινοτικούς ελεγκτές που είναι εδω αυτές τις μέρες, δεν διάβασα τίποτε συνταραχτικό που να είναι αντίθετο τόσο με αυτά που πρέπει να γίνουν (σχετικό ποστ μου αλλού) στη δύσμοιρη αυτή χώρα. Ταυτόχρονα έγραψα παραμονές Φώτων ότι η προσπάθεια μείωσης των δαπανών περνάει και από "κοινωνικοπολιτικές" επιλογές, όπως το ασφαλιστικό, η διοικητική μεταρρύθμιση, οι ρυθμίσεις για τους μετανάστες (δικαίωμα ψήφου - νομιμοποίηση), με τα τελευταία τρία να ενσωματώνονται στην επιλογή ενός νέου εκλογικού νόμου, με πολλούς βουλευτές να εκλέγονται περιφερειακά μέσω λίστας, μια προσπάθεια να περιοριστεί το μαύρο πολιτικό χρήμα που ξοδεύουν για την εκλογή τους οι βουλευτές/εξυπηρετητές.

[εντάξει, για τα μαύρα/δεύτερα ταμεία των κομμάτων δεν έχω δει κάτι, ούτε ιδιαίτερη δημοσιότητα πήρε το θέμα της προ-είσπραξης από τα κόμματα εξουσίας των κομματικών επιχορηγήσεων από το προϋπολογισμό μέχρι το ..2016...]

Σε όλα τα παραπάνω που άπτονται των κυβερνητικών επιλογών δεν έχω δει ιδιαίτερες αντιδράσεις. Ούτε από τη ΝΔ. Μόνο στρεβλώσεις και παλαιοκομματικές αντιλήψεις, μικροσυμφέροντα που θίγονται με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Βουλή - αναλυτικά εδώ όποιος θέλει να δει πως σκέφτεται η μικροσυντεχνεία με την ανοχή των πολιτικών ιθυνόντων.
Για την ακρίβεια βλέπω συναίνεση, την οποία εγκαίρως είχα ποστάρει εδώ, και η οποία ήταν κάπου λογικό να υπάρχει - ποστ του .
Η λογική της συναίνεσης περνάει και από κάπου αλλού: οι πολίτες, ύστερα από τη διακυβέρνηση Καραμανλή Β', μάλλον πείστηκαν ότι και τα δύο κόμματα εξουσιάς πιάνουν τη καρέκλα και ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντά τους, ή τα όποια συμφέροντα θέλουν να υπηρετούν - πάντως όχι τα δικά του. Οπότε το σύνολο του πολιτικού συστήματος έχει μια τελευταία ευκαιρία, με την μεγάλη νίκη του ΓΑΠ, να δώσει δείγματα μιας διαφορετικής γραφής ώστε οι πολίτες να ανακτήσουν μέρος ή και όλης της - ίσως και οριστικά - χαμένης αξιοπιστίας του. Και νομίζω, εάν δεν τα καταφέρει ο ΓΑΠ, θα γίνουμε πραγματικά μια ευρωπαϊκή μπανανία, με εγκατεστημένους ευρωπαϊκους σταθμάρχες σε κάθε υπουργείο να ελέγχουν τις υπογραφές των τύποις υπουργών.

Όμως ο ΓΑΠ δεν πρόκειται να μείνει στην ιστορία εάν (μόνο) συμμαζέψει τα οικονομικά ή φτιάξει ένα σύγχρονο εκλογικό νόμο ή ενσωματώσει μέρος των παράνομων μεταναστών στην εγχώρια κοινωνία. Τέτοια έχουν κάνει και άλλοι. Και περισσότερα έχουν κάνει άλλοι, από το 1821 μέχρι σήμερα.
Στην Ιστορία θα μείνει εάν καταφέρει να προσωποποιήσει πολιτικές ευθύνες στα σκάνδαλα που κατατρώγουν το κρατικό κορβανό, ας πούμε από το 1999 μέχρι σήμερα. Μιλάμε για Μίζενς, Χρηματιστήριο και Ομόλογα, για Βατοπέδι-Νήες Μαγνησίας-Μονή Τοπλού.

Οι ποινικές ευθύνες έχουν παραγραφεί, φρόντισε ο Καραμανλής Β' με το κλείσιμο της Βουλής ενόψει των Ευρωπαϊκών Εκλογών του περασμένου Ιουνίου. Συνεπώς, κανείς, πχ Βουλγαράκης, δεν πρόκειται να πάει φυλακή, μόνο να αποδωθούν πολιτκές ευθύνες προς το πρόσωπό του μπορεί να γίνει.
Για το λόγο αυτό, υποθέτω, ο ΓΑΠ με τους βουλευτές του έκαναν την πρώτη κίνηση:
Πρόταση για σύσταση Eξεταστικής Eπιτροπής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου κατέθεσε η κοινοβουλευτικής ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο πρόεδρο της Βουλής. Επίσης, ομάδα 128 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ζήτησε Εξεταστικές Επιτροπές για τις υποθέσεις της Siemens, των ομολόγων και του Χρηματιστηρίου.

Και εκεί που αρχικά η ΝΔ είχε εκφράσει την αντίθεσή της με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου διαβάσαμε και από την έγκυρη (για τη ΝΔ) Απογευματινή ότι Παρούσα σε όλες τις εξεταστικές που έχουν προταθεί ήδη στη Βουλή δηλώνει η Νέα Δημοκρατία, όπως αποσαφήνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Παναγιωτόπουλος, με νεότερη δήλωσή του.
Συνεπώς, η ΝΔ συναινεί.

Καταλαβαίνω δηλαδή ότι υπάρχει μια συναινετική - ίσως και μοναδική- ευκαιρία προσωποποίησης πολιτικών ευθυνών, έστω και αν κανείς δεν πρόκειται να πάει φυλακή.
Δεν πειράζει, ας μην πάει κανείς τώρα και να πάει την επόμενη φορά.
Πρέπει να γίνει μια αρχή επιτέλους ώστε να δούμε κάποια στιγμή μερικούς - που πραγματικά ευθύνονται - με βραχιολάκια, όπως γίνεται ακόμα στην Αμερική, ώστε να ικανοποιείται το κοινό αίσθημα και η κοινή γνώμη.

Σε αυτή τη διαδικασία ο ΓΑΠ έχει μια μεγαλύτερη ευθύνη: κανείς δεν πρόκεται να πειστεί ότι τα σκάνδαλα διελευκάνθηκαν εάν δεν στείλει και μερικούς από το κόμμα του να κάνουν παρέα σε αυτούς της ΝΔ. Στη τελική, οι περισσότεροι σκεπτόμενοι έχουν καταλάβει ότι υπήρχε διακομματικό φακελλάκι, πχ από τη Μίζενς, ενω, πχ στο σκάνδαλο των ομολόγων, υπάρχουν αρκετοί που έβαλαν υπογραφή.
Και εννοείται ότι ο άλλος κίνδυνος είναι να κατηγορηθούν μόνο υπηρεσιακοί παράγοντες που υπέγραψαν, πχ στο Βατοπέδι, και να "εξαφανιστούν" οι πολιτικοί.

Μετά από μια τέτοια κίνηση προσωποποίησης πολιτικών ευθυνών, μαζί με το νέο εκλογικό νόμο πολλών βουλευτών λίστας, ίσως να είμαστε σε θέση ως κοινωνία να συζητήσουμε για τα μαύρα/δεύτερα ταμεία των κομμάτων.
["Εγώ ο ίδιος έχω μεταφέρει χρήματα σε κομματικά ταμεία" γράφει στις 23/9/2009 ο γνωστός συγγραφέας/blogger Νίκος Δήμου]

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΒΛΑΜΜΕΝΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ .ΤΙ ΕΚΑΝΕ .ΗΛΙΘΙΕ .ΕΣΥ ΘΑ ΠΑΣ ΦΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΟΥ ΛΕΣ .ΜΑΛΑΚΑ

geokalp είπε...

Ανώνυμε
ή δεν έμαθες να διαβάζεις [γράφει: "Συνεπώς, κανείς, πχ Βουλγαράκης, δεν πρόκειται να πάει φυλακή"]
ή είσαι στη δούλεψη του πρώην υπουργού Δημ. Τάξης [ψέμματα για τις απαγωγές πακιστανών, σκάνδαλο υποκλοπών => μετακίνηση σε πολιτισμού], Πολιτισμού [Ολυμπία: "δεν κάηκε κάτι σημαντικό", υπουργός με ΓΓ το Ζαχόπουλο] και Εμπ. Ναυτιλίας [η σύζυγος συμβολαιογράφος Πελέκη σχετίζεται με τις αγοροπωλησίες του Βατοπεδίου], ο οποίος ειδικεύεται σε "προκλητικό τρόπο ζωής"
[δυστυχώς δεν υπάρχει πια στο τιούμπι το βιντεάκι με το προηγούμενο σκάφος του να το δεις μπας και σου φύγουν μερικές τσίμπλες]

από όλα αυτά αξιόποινο είναι - πιθανότατα - μόνο η σχέση της συζύγου του με το κράτος και τη Μ.Βατοπεδίου, και συνεπώς του ίδιου του Βουλγαράκη καθώς αδυνατώ να πιστέψω ότι δεν γνώριζε τι έκανε η γυναίκα του...

σε όλα τα υπόλοιπα έχουμε πολιτικές ευθύνες, σαν αυτές που σημειώνεται στο ποστ ότι θα ψάξουν, όπως διαφαίνεται, οι επιτροπές Παπανδρέου-Σαμαρά

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

χαχαχα!!!!
Τι κάθεσαι και μιλάς ρε καλπ με μαλάκες! Ρίξτου ενα γαμοσταυριδη και γάμα τον τον μαλακα!!!

geokalp είπε...

τι να κάνω που θέλω να είμαι ..αναλυτικός...

Heliotypon είπε...

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ. 'Ομως νομίζω ότι υπάρχει μια ατολμία. Χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα οικονομίας, στο σπάταλο δημόσιο. Αρχίζοντας από τις αποδοχές των δ.υ. Υπάρχουν ομόβαθμοι που εισπράττουν ο ένας διπλάσια από τον άλλον. Το γενικό λογιστήριο δεν γνωρίζει που πάνε τα χρήματα της μισθοδοσίας. Δεν είναι καταγεγραμμένοι οι δ.υ. Η κεντρική εξουσία δεν ξέρει ποιός εισπράττει τι. Από φόβο να μην χάσει ψήφους καμία κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει να θίξει τους δ.υ. και την ασυδοσία τους. Ακόμη κανείς δεν προσπάθησε να τους βάλει να δουλεύουν, να τους τιμωρήσει για τις αυθαιρεσίες τους και για τις μίζες που αναίσχυντα εισπράττουν (και που αναγκαστικά πληρώνει ο πολίτης όχι μόνο για να παρανομήσει, αλλά για να πάρει την νόμιμη εξυπηρέτηση που δικαιούται). Νομίζω ότι εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος. Το άλλο μέρος είναι η μη παραγωγικότητά μας που κι αυτό εδράζεται στην κακή λειτουργία της κρατικής μηχανής. Δεν γίνεται να μην παράγουμε τίποτα και να παιτούμε να ζούμε στη χλιδή. Κι αν είχαμε επαρκή έσοδα από τον τουρισμό και την ναυτιλία, χαλάλι μας. Αλλά κι αυτά φθίνουν με τον χρόνο...

EISVOLEAS είπε...

Φιλε ανωνυμε μην ανησυχεις, ο Βουλγαρακης δεν θα παει φυλακη. Οπως δεν θα παει και κανεις αλλος!
Γιατι πολυ απλα εδω και καμια 20αρια χρονια πρασινοι και μπλε παιζουν το γνωστο παιχνιδακι...οταν ειναι στην αντιπολιτευση ζητουν να χυθει απλετο φως, να λαμψει η αληθεια κτλ,κτλ.
Οταν γινονται κυβερνηση θυμούνται οτι δεν πρεπει να οδηγηθουμε στην ποινοκοποιηση τις πολιτικης ζωης, τον ρεβανσισμο και αλλα τετοια ευαισθητα!μαλλον επειδη ο ηλιος της δικαιοσυνης καει για ολους και ειναι πολυ επιβλαβης για τις ευαισθητες και μαθημενες στις σκιες...επιδερμιδες τους.

Καλπ,"τα τοσα χρονια τη καριερα σου" στην blogosfaira νομιζω δεν εχεις ζησει μεγαλυτερη στιγμη καταξιωσης!καταφερες να ενοχλησεις(καποιον περα απο τους φιλους σου)!

geokalp είπε...

heli
έτσι είναι όπως τα γράφεις, και στο δημόσιο όποιος απαιτεί περισσότερα παίρνει περισσότερα!
τρανό παράδειγμα μου το μετέφερε ένας φίλος από τη σχολή, ο οποίος μπλέχτηκε με τη ΝΔ:
οι μόνοι άνθρωποι στο πλανήτη υπέρ του Μr.Tίποτα ήταν οι υπάλληλοι του στο Υπ.Υγείας, στους οποίους έδωσε κατά τη διάρκεια τη θητείας του δύο (2) αυξήσεις μέσω επιδομάτων...

eisvolea
πίστεψέ με το έχω καταφέρει και αλλού!! το ζήτημα όμως είναι να μπορείς να συζητήσεις και όχι να πετάξεις μια στον αέρα και να φύγεις

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Καλπ,"τα τοσα χρονια τη καριερα σου" στην blogosfaira νομιζω δεν εχεις ζησει μεγαλυτερη στιγμη καταξιωσης!καταφερες να ενοχλησεις(καποιον περα απο τους φιλους σου)!

Τέλος .-


ΥΓ κλαίω από τα γέλια!!!!!!!!!

geokalp είπε...

τι να σε κάνω που το έβαλε ο Κουτσια...

καλημέρα σε όλους!