Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

μπορεί να πληρώσουμε και για ότι δίνουμε τζάμπα (ότι βγάζουν φράγκα είναι βέβαιο) update 250111

Αντιγράφω τα επίμαχα:

Σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα .... άρχισε η δίκη των 13 ατόμων που φέρονται ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Η ένταση που ήταν διάχυτη στη δικαστική αίθουσα εκδηλώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί, όταν ο εκ των κατηγορουμένων ... έλαβε τον λόγο και ζήτησε ..., καθώς και να μην καταγράφονται κατά την είσοδο τα στοιχεία των προσώπων που παρακολουθούν τη δίκη. ... είπε ζητώντας παράλληλα να μην κρατούνται οι ταυτότητες των πολιτών από τους αστυνομικούς. «Δεν θα συνεισφέρουμε εμείς στο ηλεκτρονικό φακέλωμα. ...
Σχόλιο: αυτός που τα είπε αυτά γνώριζε ότι γινόταν καταγραφή στοιχείων

Παράξενες σχετικές Ειδήσεις:
Συμβουλές Ομπάμα στους νέους για τη σωστή χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης
«Λοιπόν, αφήστε με να σας δώσω μερικές πρακτικές συμβουλές. Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα όλοι εδώ να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν στέλνετε μηνύματα στο Facebook , γιατί στην εποχή του YouTube, ότι και να κάνετε ότι και να γράφετε μπορεί κάποιος να το ανασύρει αργότερα. Και όταν είστε νέοι, κάνετε λάθη και ορισμένες ανοησίες. Και έχω ακούσει πολλούς νέους ανθρώπους, να στέλνουν διάφορα στο Facebook και μετά ξαφνικά να υποβάλουν αίτηση εργασίας και κάποιος να αρχίζει να ψάχνει».
Google: Εφιαλτικά σενάρια Μεγάλου Αδελφού
Eric Schmidt, εκ των συνιδρυτών της Google: προβλέπει ότι η σημερινή νεολαία θα αναγκαστεί αργότερα, όταν θα αναζητά εργασία, να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, ώστε να αποφύγει τον συσχετισμό με τις συνήθως ντροπιαστικές φωτογραφίες από party και ξεφαντώματα, που τώρα με μανία οι νέοι ανεβάζουν στο Facebook και στο YouTube.
Ουδέν κρυπτόν από το Facebook
ο σκοπός του Places, της εφαρμογής γεωγραφικού εντοπισμού που ενσωματώθηκε πρόσφατα στη συγκεκριμένη πλατφόρμα social networking: Το Places επιτρέπει σε κάθε χρήστη μέσα από το smartphone του να ενημερώνει τους «φίλους» του για τη θέση του -να πραγματοποιεί δηλαδή «check-in» σε κάποιο από τα πλησιέστερα καταστήματα- αλλά και, αντίστροφα, να πληροφορείται για το ποιοι άλλοι «φίλοι» του βρίσκονται κοντά.
Φωτογραφίες από το Facebook χρησιμοποιούνται στο δικαστήριο
Ο Αμερικανός φοιτητής Τζόσουα Λίπτον δεν έκανε καθόλου καλή εντύπωση στον δικαστή όταν εμφανίστηκαν φωτογραφίες οι οποίες τον έδειχναν να διασκεδάζει προκλητικά μετά το τροχαίο δυστύχημα που προκάλεσε μεθυσμένος.
Ο απερίσκεπτος φοιτητής δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι η αστυνομία, οι δικηγόροι και οι εισαγγελείς ξέρουν να κάνουν φύλλο και φτερό τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το MySpace, για στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πειστήρια
.

Σε ισχύ από τη Δευτέρα η Οδηγία ΕΕ για καταγραφή των διαδικτυακών δεδομένων
Λίστες με τους δικτυακούς τόπους που επισκέπτονται οι χρήστες, τα e-mail που ανταλλάσσουν, καθώς και τις τυχόν τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποιούν μέσω του Διαδικτύου (π.χ. μέσω Skype), αποθηκεύονται υποχρεωτικά για 12 μήνες από τους παρόχους πρόσβασης (ISP) σύμφωνα με Οδηγία της ΕΕ που τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα. (6/4/2009).
Σχόλιο: για όλα τα παραπάνω, το 90% των χρηστών, θα δήλωνε άγνοια ότι γίνεται καταγραφή στοιχείων και ότι μπορεί μάλιστα να χρησιμοποιούνται εναντίον των ίδιων που τα "ανεβάζουν" με τη θέλησή τους

Γερμανία: Germany Plans Limits on Facebook Use in Hiring (25-Αυγ-2010)
Μετάφραση: Η γερμανική κυβέρνηση την Τετάρτη προτείνει την επιβολή περιορισμών στις εργοδότες που θέλουν να χρησιμοποιούν το Facebook προφίλ κατά την πρόσληψη.
Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στους διαχειριστές να αναζητήσετε πληροφορίες προσιτές στο κοινό σχετικάμε τους υπαλλήλους στο Web και να προβάλετε τις σελίδες τους σε περιοχές δικτύωσης δουλειά, όπως το LinkedIn και Xing. "Αλλά θα τραβήξουμε τη διαχωριστική γραμμή σε καθαρά ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook", είπε ο Philipp Spauschus, ένας εκπρόσωπος γιατον Υπουργό Εσωτερικών. Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την Τετάρτη έδωσε την υποστήριξή τουστην προτεινόμενη νομοθεσία. Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για συζήτηση, και θα μπορούσε να περάσει ήδη από
φέτος.

Σχόλιο: στη Γερμανία και γνωρίζουν τι στοιχεία καταγράφονται μέσω internet και πως ακριβώς χρησιμοποιούνται, από π.χ. εταιρείες, και νομοθετούν σχετικά (έστω κι αν το κάνουν μερικώς, καθώς ένα "γκουγκλάρισμα για να δούμε τι παίζει" δε βλάπτει!)


Προς τι όλα τα παραπάνω;
Μιλούσα με μια φίλη, η οποία έχει περάσει μέσω γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ στο υπουργείο οικονομικών και βέβαια στο ενδιάμεσο παραιτήθηκε από τη δουλειά της ώστε να ξεκουραστεί πριν αναλάβει μια θέση, υπολογίζοντας βέβαια και τους "παχυλούς μισθούς" της Εφορίας.
Ύστερα από αρκετούς μήνες στην αναμονή (από το Φεβρουάριο 2010), μαζί τους υπόλοιπους 876 διοριστέους, το καλοκαίρι που μας πέρασε αποφάσισαν να προβούν σε δυναμικές κινήσεις, είτε με αγωγές είτε με αποκλεισμό της εισόδου σε κτίριο του υπουργείου οικονομικών.
Καθώς όμως το στομάχι διαμαρτυρόταν, αποφάσισε να στείλει ένα βιογραφικό σε γνωστή εταιρεία τηλεφωνίας για μια θέση "τηλεφωνικής εξυπηρέτησης", σύμβαση 6 μηνών. Ο λόγος που επέλεξε αυτή την εταιρεία ήταν γιατί είχε βυσμα κάποιο γνωστό της, ο οποίος προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για τη πρόσληψή της.
Πέρασε μάλιστα δύο συνεντεύξεις, στη πρώτη μάλιστα, μία από τις πρώτες ερωτήσεις ήταν "εαν την ενδιαφέρει το Δημόσιο"...
Μετά από μερικές ημέρες, έλαβε επιστολή, με την οποία την ευχαριστούσαν για το ενδιαφέρον της μπλα μπλα μπλα...
Η φίλη πήρε τηλέφωνο το βύσμα της απορημένη: "Έλαβα αυτό το γράμμα... μα καλά, εσύ δεν ήσουν που μου είπες ότι είχα καλές πιθανότητες να με πάρουν... τι σκατά θέλουν, πτυχίο έχω και σιγά τη θέση..."
"Ξέρεις", απαντά το βύσμα, "έψαξαν στο ιντερνετ και σε βρήκαν ότι έχεις περάσει στο υπουργείο οικονομικών και μάλιστα μου έβαλαν χέρι γιατί δεν τους το είχα πει"... "εγώ βέβαια τους είπα ότι δεν το ήξερα"...

Μετά θυμήθηκε την ερώτηση που της είχαν κάνει, και βέβαια ότι τους είχε πει ψέμματα, ότι "δεν με ενδιαφέρει το δημόσιο" - άλλωστε τι θα τους έλεγε, ότι "έχω πτυχίο, πέρασα διαγωνισμό ΑΣΕΠ αλλά δεν με διορίζουν, στο ενδιάμεσο θέλω μια δουλειά ακόμα και με €650 γιατί είμαι άφραγκη στα 32 μου;" 

Σχόλιο: Δε συμβαίνει δηλαδή μόνο στη Γερμανία, μια εταιρεία να γκουγκλάρει πριν προσλάβει

υ.γ. Το πρόσωπο της χρονιάς 2010 για το ΤΙΜΕ Mr.Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ «φέρνει σε επαφή περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους χαρτογραφώντας τις κοινωνικές τους σχέσεις». Στη πραγματικότητα κατέφερε να δημιουργήσει το απόλυτο εργαλείο παγκόσμιας κοινωνικής έρευνας στο ελάχιστο δυνατό κόστος: οι ίδιοι οι χρήστες κατηγοριοποιούν τους εαυτούς τους συνεχώς, ανεβάζοντας τα πάσης φύσεως στοιχεία χωρίς να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα ότι μπορούν να τα δουν και άλλοι εκτός από εκείνους που οι ίδιοι επιλέγουν. Όσα συλλέγει το κάθε social medium παράγουν καθημερινά αποτελέσματα που ένας επαγγελματίας του marketing research δε θα μπορούσε να έχει ποτέ ακόμα και αν πλήρωνε αδρά για να τα αλιεύσει.

update 25-Ιαν-2011

Οφείλω να γράψω τους λόγους που με παρακίνησαν να γράψω αυτό το ποστ.
Οι αφορμές ήταν σίγουρα τα μαντάτα από το δικαστήριο, για τα οποία να σημειώσω ότι η "ανυπακοή" των κατηγορουμένων και η ασέβεια που δείχνουν στο πρόσωπο του δικαστηρίου αποτελούν μέρος της κοινωνικής ζωής της χώρας και όσο κι αν προκαλούν εντύπωση θα πρέπει να τα εντάξουμε στην ευρύτερη ανυπακοή προς πάσα κατεύθυνση που επικρατεί εγχωρίως, καθώς και τα όσα μου είπε η φίλη και τα περιγράφω αρκετά αναλυτικά.
Η αιτία όμως που έγραψα όλα τα παραπάνω είναι ότι κατάφερα να συνοψίσω και να καταγράψω όλα όσα είπα στη μικρή - τρόπος του λέγειν "μικρή" στη βου λυκείου που πάει φέτος - ξαδελφούλα μου όταν, αφού πληροφορήθηκα, είδα το λογαριασμό της στο φέις μπουκ: 5,000 φίλους, φωτογραφίες από εξόδους της, ποζαρίσματα με τσιγάρο και διάφορα άλλα της ηλικίας της.
Στη κουβέντα που είχαμε κάποια στιγμή αργότερα της περιέγραψα όλα τα παραπάνω, όχι με σκοπό να τη προφυλάξω - ποιος ακούει τους μεγαλύτερους στην εφηβεία του; - αλλά προσπαθώντας να την κάνω να σκεφτεί τι άλλο μπορεί να υπάρχει πέρα από τα όσα εκείνη τοποθετεί με δική της ευθύνη και δικές της ενέργειες σε σημεία που είναι δημοσίως εμφανή και μπορεί με ευκολία κάποιος να τα βρει, να τα δει και αποκομίσει ότι αποκομίσει, είτε την ξέρει είτε δεν την ξέρει.
Πραγματικά, δεν έχω ιδέα πως ακριβώς χειρίζεται από τότε το λογαριασμό της, ούτε ρωτάω εννοείται. Τουλάχιστον ελπίζω ότι θα τα θυμάται, ας το πιστεύω κιόλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: