Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Παει ο παλιός ο ..δίσκος

Μου έτυχε κι εμένα για πρώτη φορά!
Κάτι είχε γίνει με το laptop, ίσως να το πείραξε ο μικρός που κοπάναγε τα πλήκτρα, μια σφύριζε στο ξεκίνημα μια που δεν σφύριζε, στο τέλος το φιλοδώρησα με μια μπουνιά...
Και οι μαλακίες πληρώνονται...

Ίσως να ήμουν συναισθηματικά δεμένος με το μηχάνημα, είπα να το συμπεριφερθώ σωστά: το πήγα στη μεγάλη(!) εταιρεία, η οποία ύστερα από έλεγχο(?) αξίας €42, μου έδωσε προσφορά επιπλέον ποσού €347. Μου "υποσχέθηκαν" και back-up οπότε τους έδωσα τη δουλειά.
Εχθές όμως με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν back-up καθώς ο δίσκος ήταν κατεστραμμένος [γιατί δεν το είχαν δει νωρίτερα, πριν μου δώσουν τη προσφορά, η οποία περιελάμβανε back-up, είναι ένα μυστήριο... μήπως μόνο ο δημόσιος τομέας δεν παρέχει σωστές υπηρεσίες εγχωρίως;] και ευτυχώς (για αυτούς) δέχτηκαν να μου δώσουν πίσω ανεπισκεύαστο το μηχάνημα. Κράτησαν βέβαια τα €42 αλλά χαλάλι...

Σήμερα που το πήρα, διέκρινα ότι μου είχαν επισκευάσει το σπασμένο κουμπι του touchpad και είχαν αλλάξει (από μόνοι τους) το top cover του μηχανήματος καθώς το δικό μου είχε μια ρωγμή στη γωνία μπροστά αριστερά. Δεν μου έδωσαν καινούργιο, απλά το αντικατέστησαν με ένα άλλο που είχε μια ρωγμή πίσω δεξιά. Ευτυχώς ανεγνώρισα το υπόλοιπο από το βαθούλωμα της μπουνιάς στο πληκτρολόγιο...

Επόμενη στάση ήταν μια εταιρεία ανάκτησης δεδομένων. Είχα κάνει μια μικρή έρευνα αγοράς και διάλεξα μία, η οποία δε χρεώνει το πρώτο έλεγχο - μπορεί να είναι και για κακό αυτό, θα δείξει...
Τους τον άφησα και έκατσα τώρα να ρίξω μια ματιά από εντυπωσεις άλλων σε παρόμοια κατάσταση: υπερβολικό το κόστος και σχετικά αβέβαιο το αποτέλεσμα. Αυτοί πάντως με διαβεβαίωσαν ότι μπορούν να τα ανακτήσουν όλα.

Κάνοντας ένα πρόχειρο έλεγχο ανακάλυψα ότι είχα 1 1/2 χρόνο να κάνω back-up! Για την ακρίβεια τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα γιατί δεν είχα κάνει καθόλου back-up τα αρχεία μου [μη φανταστείτε, word, excel, pdf] ενώ ότι back-up είχα κάνει ήταν μόνο ότι είχα γράψει στη κάμερα (camcorder)...
Συνεπώς, γάματα...

Ας περιμένω μερικές ημέρες να με ειδοποιήσουν...


10 σχόλια:

koulpa είπε...

ωχ!! είχα το πρώτο μου κρασάρισμα.. μετά από 10 χρόνια ενασχόληση με τα pc.. το 93.. μέχρι τότε έκανα ευλαυικά καθημερηνό κυλιώμενο buckup.. έχοντας πάντα 3 διαδοχικές καταστάσεις των δεδομένων μου.. στα 10 χρόνια ξένιασα λίγο.. και στο κενούριο μηχάνημα δεν έκανα τόσο συχνά.. κι έχασα κάμποσα σχέδια πελατών και κουζινών και προσφορές.. αλλά τα είχα έντυπα στους φακέλους τους.. η εταιρία που ειχα πάρει πρόγραμμα και pc ήταν στην αρχή της.. και στα όρια του ερασιτέχνη ακόμα.. το πήραν και ανέκτησαν όλα τα δεδομένα.. με πέρναν τηλέφωνο όλο το 24ωρο πληροφορόντας με για την προοδο.. και σε ένα ΣΚ τελείωσαν.. άλλαξαν το δίσκο.. και δε με χρέωσαν τίποτα.. και μου ζήτησαν 1000 συγνώμες.. :):)
πρόπερσι το καλοκαίρι τα έπαιξε το νέο νετμπουκ.. ενα μινι της HP.. o γερμανος με έστελνε στη ενταιρία.. κι η εταιρία ήθελε απόδειξη που τελικά δεν υπήρχε.. ήταν ενσωματωμένη μαζί με τη συνδεση μια και αποτελούσε "δωρο".. μέχρι να το λύσουμε είχε λήξει η εγκύηση.. και δεν άξιζε τον κόπο.. θα το δω κάποια στιγμή μόνος όταν έχω χρόνο κι όρεξη..(σχεδόν ποτε δλδ) :):)
καλη τύχη με τα δικά σου.. :):)
καληνύχτα :):

EISVOLEAS είπε...

R.I.P

Tουλαχιστον αρχεια ζωτικης σημασιας και ιστορικης αξιας δεν χαθηκαν!

geokalp είπε...

καλημέρα

koulpa πολύ χαίρομαι που δένεις το ποστ με τα δικά σου!!

svol τι εννοείς "δεν χάθηκαν";
δεν με έχουν ειδοποιήσει ακόμα ότι θα ανακτούνται!
και όταν με πάρουν, θα κάθομαι σε καρέκλα για να ακούσω το νούμερο!!!

ή ταν ή επί τας είπε...

Εύχομαι να μπορέσεις να κάνεις την ανάκτηση, έχω χάσει δεδομένα και ξέρω ότι πονάει πολύ. good luck

fvasileiou είπε...

Όταν διαβάζω τέτοια με κόβει κρύος ιδρώτας. Περιττό να σου πω ότι τώρα που σου γράφω κάνω αντίγραφα ασφαλείας σε μερικά σημαντικά δεδομένα μου.

Εμένα πέρσι μου έπεσε ο εξωτερικός σκληρός δίσκος κάτω και σταμάτησε να δουλεύει. Βλακωδώς είχα αποθηκεύσει σημαντικά αρχεία, χωρίς να έχω backup. Αναζήτησα κι εγώ εταιρεία ανάκτησης δεδομένων, αλλά μου ζήτησαν τρελά ποσά. Και το εμπιστεύτηκα σε φίλο geek. Έψαξε από δω, έψαξε από κει και στο τέλος μου ανάκτησε το 90% των δεδομένων μου.

geokalp είπε...

ταν
αναμένω ειδοποίηση...


fvas
πόσα ζήτησαν;

geokalp είπε...

fvas

λίρα εκατό όσα άφησες σχόλιο!
εξωφρενικό το νούμερο, δεν το γράφω κιόλας!!!

αλλά μίλησα με ένα φίλο και με σύστησε σε κάποιο γνωστό του που ασχολείται με το θέμα
geek όπως έγραψες
και θα πάω αύριο σε αυτόν
κάτι μου είπε και για τιμή και ΔΕΝ υπάρχει σύγκριση

geokalp είπε...

fvas

ευχαριστώ για το σχόλιο
ξέρεις, και από τα όσα αναρτήσει εδώ, το "σύστημα" (μυαλό) έχει γίνει κουρκούτι τους τελευταίους μήνες και δεν είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις ή ακόμα και να σκεφτεί απλά στα βασικά
ευχαριστώ και πάλι

fvasileiou είπε...

Μα για τι με ευχαριστείς;
Δεν θυμάμαι πόσα ζήτησαν, αλλά, όπως λες, ήταν εξωφρενικό -και για τότε που οι εποχές ήταν καλές.

Hades είπε...

Αααααααααααα. welcome to the club!
Ήδη μετράω 5 σκληρούς δίσκους στο ενεργητικό μου! Ο ένας πήγε πίσω (ήταν στην εγγύηση ευτυχώς), οι τρεις περιμένουν σε ένα συρτάρι πότε θα εξελιχθεί τόσο η τεχνολογία ώστε να μπορώ να ανακτήσω τα δεδομένα που έχω μέσα (έστω όσα με ενδιαφέρουν) και ο πέμπτος είχε φύγει από τα νεύρα μου σε έναν τοίχο! Περιττό να σου πω πως έγινε και ο δίσκος και ο τοίχος! Παρεμπιπτόντως, επειδή μετά με είχε πιάσει και το εξερευνητικό μου, μεταξύ άλλων ανακάλυψα ότι ένας σκληρός δίσκος έχει ίσως τους πιο δυνατούς μαγνήτες που έχω δει ποτέ!
Πέραν της πλάκας, υπάρχουν τρόποι αλλά είναι τόσο δύσκολοι που δεν τους έχω δοκιμάσει ούτε καν εγώ. Μέχρι τότε συνεχίζω να προσπαθώ με προγράμματα και ό,τι κάτσει. Κάποια είναι αρκετά καλά που έχουν ένα μικροαποτέλεσμα. Δοκίμαστε το file scavenger για παράδειγμα. Επίσης, αν η ζημιά δεν είναι μεγάλη ίσως να μπορείς να βρεις πολλά μέσω linux.
Αν θες όμως τη γνώμη μου, μην το πας σε εταιρίες ανάκτησης δεδομένων. Ό,τι κι αν έχεις χάσει, πίστεψέ με δεν αξίζει. Και στο λέω εγώ που με τον έναν σκληρό ιδίως παραλίγο να πάθω συγκοπή.