Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Δημοψηφίσματα

Παρ΄όλο που με έχει πιάσει το Δόγμα του Σοκ από το Μνημόσυνονιο ΙΙ (καλά σαράντα εύχομαι!), θέλω να γράψω δύο λόγια σχετικά με τα επερχόμενα δημοψηφίσματα.

Θα διαβάσατε για τα πρόσφατα δημοψηφίσματα στην Ιταλία, τέσσερα (4) μάλιστα την ίδια ημέρα. Έαν ψάξουμε θα βρούμε πολλά παραδείγματα, ειδικά για θέματα εθνικής σημασίας όπως είναι πχ η ένταξη σε έναν υπερεθνικό οργανισμό, πχ την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τη συμμετοχή στο κοινό νόμισμα. Αυτά είναι θέματα που οι βόρειες χώρες δεν αφήνουν τους πολιτικούς να αποφασίζουν μόνοι τους ακόμα και με ειδική πλειοψηφία 180 βουλευτών όπως το δικό μας κουρελόχαρτο (Σύνταγμα) επιτάσσει.

Referendum

Καθώς η τεχνολογία έχει προοδεύσει (sic), είναι ευκολότερο να διεξάγονται άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες. Από το BBC μαθαίνουμε ότι ταυτόχρονα με τις τελευταίες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ διεξήχθησαν δεκάδες/εκατοντάδες περιφερειακά ή τοπικά (δήμος) δημοψηφίσματα.
Τα επόμενα παραδείγματα είναι από την (αμφιλεγόμενη πάντως) Καλιφόρνια:
"Μόνο ο γάμος μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας είναι έγκυρος ή αναγνωρισμένος στην Καλιφόρνια"
"Να απαγορευθεί ο περιορισμός των εκτρεφόμενων ζώων με τρόπο που δεν τους επιτρέπει να γυρίσουν γύρω ελεύθερα, να ξαπλώνουν, σηκωθούν, και πλήρως επεκτείνουν τα άκρα τους"
άμβλωση ανηλίκων να επιτρέπεται μόνο μετά τη παρέλευση 48 ωρών από την κοινοποίηση του συμβάντος στους κηδεμόνες τους"
Στο Κολοράντο ζητούν:
"να οριστεί η "προσωπικότητα" ώστε να αρχίζει από τη στιγμή της γονιμοποίησης, και όχι όταν ένα ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα"

Στο ίδιο ρεπορτάζ το BBC γράφει και το παράδοξο: τα δημοψηφίσματα είναι ένας έξυπνος τρόπος να ανασχέσουν τη μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων από τις εκλογές.


Ο Guardian έγραψε πρόσφατα ότι τα δημοψηφίσματα δεν είναι κάτι νέο (για το ΗΒ), υπάρχουν εδώ και 40 χρόνια αλλά σπάνια ζητούνται.

Πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι μιλούσαν ελληνικά και έλαβαν μέρος σε δημοψήφισμα πρόσφατα ήταν οι Κύπριοι το 2004 για το σχέδιο του Κόφι Ανάν, όταν "με την καρδιά τους ήθελαν να πουν ναι, με τη λογική τους είπαν όχι" και απάντησαν με 75% όχι στην ενοποίηση της Κύπρου αντίθετα από τους Τουρκοκύπριους που ψήφισαν με 65% ΝΑΙ στην ένωση όλης της Κύπρου.


Η Wiki γράφει πολλά και διάφορα σχετικά με τα δημοψηφίσματα ανά τον κόσμο.
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΕΛΛΑΣ!
Τι να γράψουν; για το δημοψήφισμα του 1974; Όταν κλήθηκε το σώμα να διαλέψει μεταξύ Προέδρου ή Βασιλιά; Δείτε Wiki και γι' αυτό.


Από τη μικρή αυτή αναδρομή βλέπουμε ότι ενώ στις ΗΠΑ αποφασίζουν εάν θέλουν κότες και μοσχάρια περιορισμένα στις μονάδες εκτροφής, εγχωρίως σταματήσαμε στον εξοστρακισμό του τέως. ΤΟΣΟ ΠΙΣΩ ΕΙΜΑΣΤΕ (και) στις δημοκρατικές διαδικασίες.
(δεν εξετάζω το γιατί, μόνο παρατήρηση κάνω έχοντας μια άποψη που κλίνει στο ότι η πολιτική ελίτ θεωρεί τα εγχώρια πρόβατα πιο ανώριμα πολιτικά και από πρόβατα, ώστε να μην αφήνει "δύσκολες" αποφάσεις σε ..άσχετους - άλλωστε, τι άλλο χρειάζονται οι κοινοβουλευτικοί;)
Τυχόν προσπάθειες τοπικής επιλογής μεταξύ κατασκευής νέου σχολείου ή αποχετευτικού συστήματος, μέσω ενός ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος στο δημαρχείο (πιθανότατα μια ιδέα από τον ακατοίκητο Άρη), προφανώς θα προσέκρουαν σε ..ανιδιοτελή συμφέροντα: ποιος δίνει τα περισσότερα.


Ως λαός είμαστε τρομερά εκπαιδευμένοι, ενημερωνόμαστε συνεχώς, διαβάζουμε ασύστολα και προσπαθούμε να λειτουργούμε το μυαλό μας συνεχώς. Είμαστε οι καλύτεροι.
Γι΄αυτό και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί/αντιπρόσωποί μας, όταν πλησιάζουν οι ώρες των εκλογών, εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για "τα τόσα πολλά που πετύχαμε όόόόόλοι μαζί".

2 σχόλια:

koulpa είπε...

καλά κι άγια τα δημοψηφίσματα.. σε μια κοινωνία με ενεργούς πολίτες.. εκπαιδευμένους και ευχαριστιμένους.. εδώ η δικαιοσύνη έχει προσωπικό χαρακτήρα.. ο καθένας έχει τη δική του.. και τη χαρά της ζωής τη χάσαμε κι ας μας ζηλεύουν οι βόριοι κυρίως γι αυτό το μύθο.. κι όταν δεν αναζητής τη χαρά στη ζωή σου.. φαίνεται χαίρεσαι μόνο με τη λοίπη του γειτωνά σου.. που δείχνει τη δική σου μικρότερη.. καλά ξέφυγα πάλι.. :) :)
δημοψήφισμα με σημαδεμένη τράπουλα.. τι πρωτιμουμε.. να κρεμαστούμε ή να πνιγούμαι;.. τι σημασία έχει;.. να μερωτήσεις.. "θέλεις δικαιοσύνη αδέσμευτη;" "θέλεις νόμους ανέφελους χωρίς παραθυράκια;" "θέλεις τιμωρία των ενόχων ανάλογα με τα εγκλίματά τους;".. κλπ ανεδαφικά.. να σου απαντήσω.. αν και νομίζω ότι λίγοι τελικά τα θέλουν αυτά.. :) :)
την καλησπέρα μου :) :)

EISVOLEAS είπε...

Δημοψηφισμα?
Κοστιζουν αυτα τα πραματα!
Ειναι του διαβολου...