Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Στοιχεία των εκλογών του 2012: Γιατί το μόνο που έχει σημασία είναι οι 180 έδρες updated


Καθώς η χώρα δείχνει ότι οδεύει προς τα εκλογάς, οι απαραίτητες σημειώσεις προς τους εγγεγγραμμένους ψηφοφόρους.

1. Μην διαβάζετε spam και άσχετα που προσπαθούν να σας πείσουν για κάτι διαφορετικό από την βασική αρχή των εγχώριων εκλογών:
ΑΠΟΧΗ=ΛΕΥΚΟ=ΑΚΥΡΟ=ΨΗΦΟΣ (αναλογικά περισσότερο) ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ
Παλαιότερα ίσχυαν διαφορετικά πράγματα σε σχέση με το ΛΕΥΚΟ, σήμερα είναι όμως έτσι

(wiki: Ως έγκυρες ψήφοι λογίζονται οι ψήφοι οι οποίες δεν είναι άκυρες (σημαδεμένες, μουντζουρωμένες, φάκελος χωρίς ψηφοδέλτιο κλπ.) ή λευκές. Ο αποκλεισμός των λευκών από τις έγκυρες ψηφους έγινε με μεταγενέστερο ερμηνευτικό νόμο, τον ν. 3434/2006, παρ'όλο που το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με την 12/2005 απόφασή του είχε κρίνει κατά πλειοψηφία (6 προς 5) ότι η αντίστοιχη ρύθμιση του προηγούμενου νόμου ήταν αντισυνταγματική.)

Προκειμένου να το έχετε στο μυαλό σας, εάν έχουμε 10 άτομα που ψηφίζουν έγκυρα και οι 4 ρίξουν στο πρώτο κόμμα, τότε αυτό παίρνει 40%.
Εάν όμως, από τους εγγεγραμμένους 10 τελικά η μία ψήφος είναι λευκή ή άκυρη ή ο 10ος απλά απέχει, οι 4 που έριξαν στο πρώτο κόμμα θα δουν το ποσοστό του να ανεβαίνει στο 4/9 ή 44.4%.

2. Η δεύτερη μεγάλη σημείωση είναι ότι από τις ερχόμενες εκλογές, όποιο κόμμα βγει πρώτο κερδίζει 50 έδρες, χωρίς να ιδρώσει, και οι υπόλοιπες (250) μοιράζονται αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα που θα έχουν περισσότερες ψήφους από το 3% των έγκυρων ψηφοδελτίων (πάλι όχι λευκά-άκυρα). Μέχρι τις προηγούμενες το bonus ήταν 40 έδρες και έγινε τώρα 50.

3. Ίσως το σημαντικότερο κομμάτι στις επερχόμενες εκλογές: οι ψήφοι που θα πάρουν τα κόμματα που δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το 3% στην επικράτεια και ΔΕΝ θα εισέλθουν στη βουλή. Το αθροιστικό ποσοστό τους (όσο δηλαδή συγκεντρώσουν ΟΛΑ ΜΑΖΙ) κρίνει τον πήχη της αυτοδυναμίας, όσο μεγαλύτερο τόσο χαμηλώνει ο πήχης για να κερδίσει αυτδυναμία το πρώτο κόμμα, πχ με αθροιστικό ποσοστό 5% (μικρό) για αυτοδυναμία απαιτείται 38.4% ενώ με αθροιστικό ποσοστό 12% (κάτι αναμενόμενο) ο πήχης της αυτοδυναμίας πεφτει στο 35.6% (link)
Κατά συνέπεια, ΚΑΙ Η ΨΗΦΟΣ ΣΕ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΗΓΑΙΝΕΙ (αναλογικά περισσότερο) ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ (λινκ) καθώς τα ποσοστά των κομμάτων που δεν θα εισέλθουν στη βουλή θα μοιραστούν - σε έδρες βουλευτών - στα κόμματα που θα εισέλθουν στη βουλή.

παραδείγματα
-Σε περίπτωση τετρακομματικής Βουλής (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ), το πρώτο κόμμα θα μπορούσε να επιτύχει εκλογική αυτοδυναμία και με ποσοστό λίγο κάτω από το 36%, αρκεί το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων να κινείται μεταξύ 10-12%.
-Σε περίπτωση εννιακομματικής Βουλής (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, ΔΗΑΡ, Οικολόγοι Πράσινοι, Χρυσή Αυγή), το πρώτο κόμμα πρέπει να ξεπεράσει το 42,5% (με οκτωκομματική το 41%), και να μείνουν τα εκτός Βουλής κόμματα κάτω του 1%.

4. Το ζουμί των επερχόμενων εκλογών
Οι περισσότεροι θα νομίζουν ότι είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ, έστω και με 151 έδρες. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.
Το πραγματικό διακύβευμα είναι οι 180 έδρες, και πως τα δύο μεγάλα κόμματα θα καταφέρουν να διαθέτουν 180 βουλευτές στη νέα βουλή.
Γιατί απαιτούνται 180 βουλευτές;
Όπως είδαμε πολύ καλά, η τελευταία συμφωνία με τη τροϊκα (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) απαιτήθηκε να έχει πλειοψηφία άνω των 180 εδρών ως επιστέγασμα της εγχώριας συναίνεσης. Καθόλου απίθανο λοιπόν να απαιτηθεί και πάλι συναίνεση με 180+ βουλευτές σε μια νέα ενδεχόμενη συμφωνία.
Δεύτερος λόγος που απαιτεί 180+βουλευτές είναι η επερχόμενη αναθεώρηση του εγχώριου συντάγματος έτσι ώστε να εισαχθεί με κάποιο τρόπο (κάποιοι λένε ότι δεν απαιτείται, αρκεί νόμος) η επιζητούμενη από τους πιστωτές υπεροχή της πληρωμής των δανειστών έναντι των απαιτήσεων του κράτους προς τους πολίτες του. Οι Γερμανοί επιμένουν επίσης να εισαχθούν στα συντάγματα όλων των χωρών ΟΝΕ "συνταγματικά φρένα χρέους", έτσι ώστε οι κυβερνήσεις να μην υποκύπτουν στο πειρασμό των ελλειμμάτων (συνταγή μόνιμης λιτότητας, άλλο θέμα όμως).
Άλλος λόγος, πάλι σχετικός με τη συνταγματική αναθεώρηση είναι αλλαγές είτε στη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων είτε θέματα σχετικά με το περιβάλλον και τη παιδεία. Θα περίμενε κάποιος να αλλάξει και η διάταξη για την ευθύνη των υπουργών ή την ασυλία των βουλευτών, εγώ δυσκολεύομαι να το πιστέψω.

5. Σενάρια για τους 180 βουλευτές


βλέπουμε ότι με κάποια λογικά ποσοστά, οι 180 είναι κοντά

6. Τελευταίες εκτιμήσεις:
α. οι εκλογές επισπεύδονται κυρίως λόγω φόβου για άνοδο των ποσοστών των αριστερών αντιμνημονιακών κομμάτων
προσωπικά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι υπάρχει φόβος για "κομμουνιστικό κίνδυνο" την εποχή που η Κούβα ανοίγει την οικονομία της... κάποιοι άλλοι όμως...
β. η θητεία της βουλής που θα προκύψει θα είναι βραχύβια
γ. οι εκπλήξεις που αναμένω: μικρότερο ποσοστό της ΝΔ, αυξημένο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, μικρότερα ποσοστά για ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ

update

εννοείται πως δεν είμαι ο μόνος που βλέπω τι σημασία έχουν οι 180 έδρες

Πρετεντέρης: Πλειοψηφία 180 εδρών -Ο μαγικός αριθμός που θα προσδιορίσει το μετεκλογικό σκηνικό

update II

ΤοΒήμα (11/3/2012) Είκοσι προτάσεις για αλλαγές στο Σύνταγμα
(via filologos)

Μεταξύ των προτάσεων αυτών περιλαμβάνονται:
Αυστηρά 5ετής κοινοβουλευτική θητεία
Προτείνεται σταθερή κοινοβουλευτική θητεία με διάλυση της Βουλής μόνον εφόσον το εγκρίνουν τα 2/3 των μελών του Κοινοβουλίου, κατά τα πρότυπα της ρύθμισης που εισήχθη πρόσφατα και στο βρετανικό κοινοβούλιο. Κατά πάσα πιθανότητα, η θητεία που θα προταθεί θα είναι πενταετής. Εχει επίσης προταθεί, αν κατά τη διάρκεια της πενταετίας προκηρυχθούν για οποιονδήποτε λόγο πρόωρες εκλογές, η κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές να έχει θητεία μόνο για το υπόλοιπο της πενταετίας.

Εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας
Κατά το γερμανικό πρότυπο, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (άρθρο 34, παρ. 2 του ισχύοντος Συντάγματος) προτείνεται να κατατίθεται μόνο αν περιλαμβάνει πρόταση νέου πρωθυπουργού.

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Προτείνονται αλλαγές έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η εκλογή Προέδρου στην τρίτη ψηφοφορία με απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών ή η παράταση της θητείας του απερχόμενου προέδρου, π.χ. για ένα έτος, με απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.

Επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής
Οπως αναφέρει η πρόταση του ΚΠΕΕ, «οι πρόσφατοι εκλογικοί νόμοι (από τη δεκαετία του ’90 και μετά) έχουν νοθεύσει την αρχική φιλοσοφία της ενισχυμένης αναλογικής, αφού ενισχύουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του πρώτου κόμματος σχεδόν αποκλειστικά εις βάρος του δευτέρου και όχι των μικροτέρων. Αυτό αποτελεί παράγοντα αστάθειας του κομματικού συστήματος. Πρέπει ως εκ τούτου να εξετασθεί η αποκατάσταση της αρχικής λειτουργίας των εκλογικών συστημάτων αυτού του τύπου που, σε μια προσπάθεια δημιουργίας σταθερών μεγάλων κομμάτων με κυβερνητική προοπτική, ευνοεί όχι μόνο το πρώτο αλλά όλα τα μεγάλα κόμματα εις βάρος των μικρών κομμάτων (τα οποία γίνονται αντιληπτά ως οιονεί κόμματα διαμαρτυρίας ή των άκρων).

Αύξηση του αριθμού των βουλευτών
Σε αντίθεση με τις προτάσεις βουλευτών και κομμάτων για μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, το ΚΠΕΕ προτείνει αύξησή τους με την αιτιολογία ότι θα αυξανόταν η εκπροσώπηση απομακρυσμένων περιοχών και θα μειωνόταν η εξάρτηση των πολιτικών από τα ΜΜΕ
.

δείτε τα 20 σημεία: http://www.kpee.gr/UserFiles/File/20points.pdf

λείπουν μερικά που έχουν σχέση με πολλά πολλά λεφτάκια: περιβάλλον και παιδεία
ίσως όμως να βρήκαν τρόπο να τα προχωρήσουν χωρίς συνταγματική αναθεώρηση

polls: 24-Mαρ-2012: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=112840237
 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε προεκλογική τροχιά μπαίνει από το Σαββατοκύριακο η ΝΔ, ενώ από το γαλάζιο επιτελείο βάζουν σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο για να αποτρέψουν διαρροές προς τα αντιμνημονιακά κόμματα και να μπλοκάρουν εν τη γενέσει του τον πολιτικό φορέα που ίδρυσε ο Πάνος Καμμένος (Ανεξάρτητοι Ελληνες

geokalp είπε...

εάν διάβασες το ποστ, το να πάρει 2.6% ο Καμμένος είναι υπερ της ΝΔ

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Καλπ το ενδεχόμενο η ΝΔ να πάρει 28% και το ΠΑΣΟΚ 15% τι βγάζει?

geokalp είπε...

για να βγει αποτέλεσμα πρέπει να έχουμε ποσοστα και όσων μπουν και όσων δεν μπουν στη βουλή

δώσε και των υπολοίπων

η φόρμουλα υπολογισμού είναι απλή και ισχύει κατά 98%:
άθροισμα ποσοστών όσων εισέλθουν στη βουλή=250 έδρες
( ποσοστό καθενός / συνολικό ποσοστό όσων μπήκαν ) * 250 = έδρες [πρώτο κόμμα +50] κάθε κόμματος που μπήκε