Πέμπτη, 24 Μαΐου 2007

Μεγάλο όνομα, αποκλείεται..

(στη φώτο μπροστά από το έμβλημα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς)
Σχόλια του Economist για τον ρόλο του Γ.Παπανδρέου στη Σοσιαλιστική Διεθνή
Μια ανάλυση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς επιχειρεί το βρετανικό περιοδικό Economist με αφορμή την πρόσφατη ήττα της Γαλλίδας σοσιαλίστριας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ενώ αναφέρεται και στον ρόλο του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου.
Στο άρθρο με τίτλο «The people's flag is palest pink» (σε ελεύθερη μετάφραση «Ξεθώριασε η λαϊκή σημαία») αναφέρεται πως η ίδια η λέξη σοσιαλισμός, που εισήλθε στο λεξιλόγιο κατά την άγρια εποχής της εκβιομηχάνισης στον 19ο αιώνα, ίσως έχει εξελιχθεί σε «εκλογικό πρόσκομμα» κατά τον 21ο αιώνα.
Ωστόσο, τονίζεται στο άρθρο, ένας άνθρωπος που έχει την εμπειρία «να τραβήξει τους σκληροπυρηνικούς σοσιαλιστές στη νέα εποχή» είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.
Κάνοντας αναφορά στο προφίλ του κ. Παπανδρέου αναφέρει: «Έλληνας σοσιαλιστής και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας άνδρας με αρκετή εμπειρία στο να μεταφέρει τους άκαμπτους σοσιαλιστές στη σύγχρονη εποχή. Το ΠΑΣΟΚ, με ιδρυτή τον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου, ο σφοδρός αντιαμερικανισμός του οποίου τον κατέταξε στο ριζοσπαστικό άκρο της ευρωπαϊκής πολιτικής, έχει μετατραπεί σε υπέρμαχο υψηλών στόχων, όπως είναι η διεύρυνση της ΕΕ και η συμφιλίωση με τους Βαλκάνιους γείτονες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας.»
» Από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς πέρυσι, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει καλλιεργήσει καλύτερες σχέσεις με τους Αμερικανούς Δημοκράτες, οι οποίοι, ακόμα και στην πλέον ριζοσπαστική εκδοχή τους δε χρησιμοποιούν ποτέ τη λέξη που αρχίζει από 'σ\, αλλά και με το κυβερνών ινδικό Κόμμα του Κογκρέσσου, το οποίο έχει με τον καιρό γίνει λιγότερο σοσιαλιστικό.
» Αν κάποιος μπορεί να μεταμορφώσει τη Σοσιαλιστική Διεθνή, αυτός είναι ο άνδρας που τα πάει καλά με τους απαθείς Σκανδιναβούς τύπους, έχοντας περάσει τα εφηβικά του χρόνια στη Σουηδία, αλλά και που κατανοεί επίσης τις χώρες στις οποίες, για ιστορικούς λόγους, ο 'σοσιαλισμός' έχει ακόμα απήχηση, όπως για παράδειγμα στη Χιλή, πατρίδα του γγ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λούις Αγιάλα».
Μου φαίνεται για τρελό promotion που έχει ήδη ξεκινήσει...
Το όνομα που κουβαλάει είναι πολύ βαρύ για να μην φτάσει στην ηγεσία της χώρας, τη στιγμή που αποδεδειγμένα κατέχει την περισσότερη αμερικανική παιδεία από όλους του επιπέδου του...
Δείχνει ότι αντέχει την κατάσταση που παρέλαβε και προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τον σχηματισμό που επιτελεί, μια αναμφισβήτητα χρονοβόρα διαδικασία που ίσως και να του στοιχίσει και τις επόμενες εκλογές, όπως φαίνεται από τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις..
Αν αντέξει ακόμα μία ήττα, πιθανότατα θα γυρίσει ως "μεσσίας" που θα θέλει να κι αυτός "να σώσει την Ελλάδα", άλλωστε τα συνθήματα είναι για να κλέβονται!
Υπομονή, το 2010 είναι κοντά!
P.S. τα κόκκαλα των προηγούμενων προέδρων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τρίζουν επίμονα!

6 σχόλια:

gk είπε...

Μην πει κάποιος καλό λόγο....αμέσως βάζουμε μπροστά τις θεωρίες συνωμοσίας και περι ξένων παρεμβάσεων.
Δεν είπε όμως και τίποτα περίεργο το άρθρο. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ όντως δεν είναι και τόσο σοσιαλιστικό κόμμα.

Υ.Γ. το blog λέγεται athenphilosophy ή athenpolitics;

_ST_ είπε...

Μηπως να αλλάξει το blog ονομα και να γίνει athenwhatever?

geokalp είπε...

νόμιζα ότι το AthenPhilosophy ήταν καλό...

_ST_ είπε...

Τι λες για athensketo?

elega είπε...

καλό ειναι, μην το αλλάξεις. Ας τους να λένε...

gk είπε...

και εμένα μου αρέσει....