Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Σουρωτήρια (update)

Ήθελα να το γράψω προχθές αλλά με πρόλαβαν...

Κάθε πρωϊ στο rss διαβάζω ότι "..συνεχίζεται και σήμερα η απεργία των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος".

Να θυμίσω απλά ότι οι λόγοι της απεργίας τους, εκτός από την ένταξη του ταμείου τους στο ΙΚΑ (νομίζω σ'αυτό), έχουν να κάνουν με το ότι οι διαδικασίες ενοποίησης δεν ήταν σωστές: το ταμείο προβλέπεται στο καταστατικό της τράπεζας, το οποίο είναι εναρμονισμένο με των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης ενώ η οποιαδήποτε τροποποίησή του πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια της Βουλής.
Σύμμαχο στην απεργία βρήκαν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - ναι, αυτόν που είναι υπεύθυνος για το επιτόκιο μάς...

Προφανώς κανείς από τους νομοθέτες δεν γνώριζε την ιδιαιτερότητα της ΤτΕ...
[το διάβασμα είναι δύσκολο ξέρετε..]

Και πάμε στο θέμα μας που δεν είναι άλλο από την πολυνομία στην Ελλάδα.
[εδώ εξετάζουμε μία παράμετρο μόνο]
Βγάζουμε ένα νόμο, ο οποίος πάντοτε πρέπει να είναι γενικός (προϋπόθεση) και να απευθύνεται προς όλους τους πολίτες.
Και μετά ξεκινάμε να περνάμε εξαιρέσεις του για ορισμένες κατηγορίες πολιτών...
Και φτάνουμε ο νόμος να ισχύει για όλους, εκτός από ορισμένους...
Με λίγα λόγια ο νόμος γίνεται σουρωτήρι...
Είτε λόγω αρχικού λάθος (όπως ΤτΕ) είτε για εξυπηρετήσεις/αιτήματα ομάδων συμφερόντων, π.χ. μηχανικοί-δικηγόροι-πολύτεκνοι-γονείς με παιδιά για πανελληνιες...

(από την έγκυρη Καθημερινή)
Πρώτη ρωγμή Αλογοσκούφη στο νόμο για το Ασφαλιστικό
χθεσινή συμφωνία του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη με τον σύλλογο των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ)
Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, που συνιστά την πρώτη ουσιαστική υποχώρηση της κυβέρνησης στο πεδίο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, οι εργαζόμενοι στην ΤτΕ αποφάσισαν την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεών τους, οι οποίες κράτησαν πέντε εβδομάδες

Και μετά ανοίγει η όρεξη και στους υπόλοιπους...
"Αφού αυτοί έτσι, εμείς γιατί;"

P.S. είχα διαβάσει την πρόταση μιας ελληνίδας σε διεθνή οργανισμό, η οποία έλεγε ότι για να ξεκαθαρίζει η πολυνομία στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που υπάρχουν και μετά να ψηφιστούν άλλοι, οι οποίοι να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο εφαρμόσιμοι από όλους κι από το κράτος.

update
Γ. Αλογοσκούφης: Το ασφαλιστικό θα εφαρμοστεί κανονικά στην ΤτΕ
Είναι σαφές ότι ο νόμος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπως έχει ψηφιστεί, θα εφαρμοστεί επακριβώς και στην Τράπεζα της Ελλάδας. Το μόνο πράγμα που συζητείται είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη εφαρμογή.Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώφγος Αλογοσκούφης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας που είχε με τον πρωθυπουργό. Τα παραπάνω επισημαίνονται και σε κοινή δήλωση του κ. Αλογοσκούφη και της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη-Πετραλιά με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα.

Άντε, να δούμε...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ti exeis na peis sxetika me tis auksisi ton antikeimenikon aksion ton akiniton, tou E.K.O. kai ton ipoloipon.
Pane na periorisoun to mauro xrima ? mipos theloun na danisoun lefta se kamia kseni xora kai den exoun ? mipos telika theloun na dosoun auksiseis kai den kseroun pos. h mipos prepei na dimiourgithei i koinoniki psalida pou paei na kleisei kai den to theloun. Poia einai i lusi? Xoris enallaktiki gia allagi sti kivernisi ti tha kanoume?

geokalp είπε...

ανώνυμε πολλά είναι τα κίνητρα...
το κράτος πάντοτε έψαχνε λεφτά...

κι επειδή ρωτάς πολλά που θέλουν πολύ χώρο για να αναπτυχθούν, ζητώ μόνο μια διευκρίνηση:
που βλέπεις ότι η κοινωνική ψαλίδα κλείνει;