Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Κάθαρση: απαλλαγή από το μίασμα της αμαρτίας

Δεν ξέρω εάν είχατε ακούσει τη λέξη "κάθαρση" ύστερα από το "βρώμικο '89", εγώ πάντως όχι. Την ξανά-άκουσα τις προηγούμενες μέρες.

Πρωθυπουργική εντολή για κάθαρση
"Εντολή του πρωθυπουργού είναι να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα, για την κάθαρση στον αθλητισμό.Ασφαλώς και θέλουμε μετάλλια, αλλά πάνω από όλα θέλουμε καθαρούς αθλητές και υγιή αθλητισμό, δεν μας ενδιαφέρουν τα μετάλλια με κάθε κόστος. Ηρθε η ώρα να καταθέσουμε το θεσμικό οπλοστάσιο για υγιή αθλητισμό και καθαρούς αθλητές. Το επόμενο δεκαήμερο θα καταλήξουμε στις θεσμικές παρεμβάσεις, που θα συμπεριληφθούν σε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη βία στα γήπεδα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε: "Πολιτική βούληση υπάρχει. Πάνω απ΄όλα θέλουμε καθαρούς αθλητές, υγιή αθλητισμό και να μην επαναληφθούν εικόνες σαν αυτές που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας".

[Για όσους δεν γνωρίζουν, Υπουργός Πολιτισμού είναι ο Μιχάλης Λιάπης, ξάδερφος του Πρωθυπουργού.]

Την Τετάρτη ή την Πέμπτη έβλεπα Ελληνοφρένεια, ξέρετε την εκπομπή-lead in πριν το βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, με σήμα την ελληνική σημαία ανάποδα, για το οποίο έλαβε κλήση από το ΕΣΡ ενώ η εκπομπή "αναγκάστηκε" να βάλει ανάποδα την κινεζική σημαία...
Είχε στιγμιότυπα από την συνέντευξη τύπου της Πολιτείας για την γνωστή υπόθεση ντόπινγκ. Ο Λιάπης είχε το λόγο (δική μου απόδοση από μνήμης - υπάρχει στο link το video, μπορείτε να το δείτε) εν μέσω συγκινητικής ατμόσφαιρας:
"...δεν ξέρω, πρέπει κάτι να κάνουμε... η κατάσταση δεν είναι καλή...
...χρειαζόμαστε νέες ιδέες...
...να φτιάξουμε ένα call center(sic!) εδώ στο Υπουργείο ώστε οι γονείς να μπορούν να ενημερώνονται...
...ίσως να πρέπει να φτιάξουμε μια λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες και να την κάνουμε γνωστή..."
εκεί την στιγμή, δεν πρόλαβε ο διπλανός του πάνελ να τον σκουντήσει, άλλος διπλανός σιγο-φώναξε: "Υπάρχει!"...
και ο Λιάπης, ακάθεκτος:
"...αα.. υπάρχει... υπάρχει! ωραία!..."
[δείχνοντας μεγάλη ανακούφιση που δεν θα χρειαστεί να το κάνει κι αυτό..]

Κατά τα άλλα, ο Υπουργός Πολιτισμού (πρώην προϊστάμενος του Ζαχόπουλου) δηλώνει ότι:
Πολιτική βούληση υπάρχει, και
Ηρθε η ώρα να καταθέσουμε το θεσμικό οπλοστάσιο

Εδώ δεν ξέρει τα βασικά.... αυτά που γνωρίζει οποιοσδήποτε έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με τον αθλητισμό ή έστω διαβάζει εφημερίδα...
Καλά, έστω τις εφημερίδες εκείνων των ημερών δεν τις άνοιξε;

Τέτοιοι είναι αυτοί που ψηφίζουμε να μας κυβερνούν, να γράφουν και να εισηγούνται τους νόμους του κράτους (μας);
Καμία εγκυκλοπαιδική μόρφωση;

Με συγχωρείτε που δείχνω ΤΟΣΟ έκπληκτος, αλλά όχι σε τέτοιο σημείο...

Ακάθεκτος βέβαια ο Υπουργός εξιστόρησε μετά το τέλος της συνέντευξης την επιτυχία του γιού του να κατακτήσει την πρώτη θέση στα 400 μέτρα στο Κολλέγιο (σπάζοντας το ρεκόρ του σχολείου). Βεβαίως, χωρίς καθόλου ντόπα, όπως υπογράμμιζε ο υπερήφανος υπουργός στους συνομιλητές του.
http://www.tovimadaily.gr/Article.aspx?d=20080411&nid=8145422

[Μια παρένθεση.
Εννοείτε πως στο Κολλέγιο δεν υπάρχει ντόπα!!! Το υπογράφω!
Ντόπες παίρνουν εκείνοι που η μόνη τους διέξοδο είναι η κοινωνική ανέλιξη μέσω του αθλητισμού, εκείνων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα χωρίς τις πρωτιές, συνήθως παιδιά φτωχών οικογενειών που θέλουν να κάνουν τα πάντα ώστε εκείνοι και οι δικοί τους να σηκωθούν από το βούρκο, ξεκινώντας όμως μέσα σε έναν άλλο βούρκο, πιο αποδεκτό από την κοινωνία και σίγουρα από τους πολιτικούς, θρησκευτικούς και οικονομικούς ηγέτες που συνωστίζονται να τους υποδεχτούν στο αεροδρόμιο και τα στάδια για μια φωτογραφία.
Ξανα-γράφω: ο φίλος μου ο προπονητής στίβου λέει "πότε θα βρω, δύο-τρεις αθλητές από Περιστέρι, Ταύρο, Καμίνια με σωστό σωματότυπο ώστε να κονομήσουμε όλοι!" και δεν ντρέπεται καθόλου. Αυτό είναι το παιχνίδι. Θυμηθείτε μερικούς τελευταίους Ολυμπιονίκες μας.
Τέλος παρένθεσης.]

Έτσι λοιπόν, η χώρα οδηγείτε σε "Νέα Κάθαρση" με σοφέρ τον Υπουργό Αθλητισμού.
Αλλά αυτή τη φορά, η "κάθαρση" δεν έχει σχέση με την Κυβέρνηση και κυβερνητικούς παράγοντες/υφιστάμενους (όπως οι υποκλοπές, οι πακιστανοί, τα ομόλογα, το σινούκ, κουμπάροι/καρτέλ, κουμπάροι/προσλήψεις κλπ.).
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ!!!

Τέλος, μια επίδειξη εγκυκλοπαιδικής μάθησης:
"κάθαρση" από το wiki-λεξικό:
Ετυμολογία
κάθαρση < αρχαία ελληνική, κάθαρσις < καθαίρω
Ουσιαστικό
κάθαρση θηλυκό
1. η απαλλαγή από το μίασμα της αμαρτίας, που γίνεται συνήθως με τελετουργικό τρόπο
2. (φιλολογία) ο εξαγνισμός, η λύτρωση από τη συναισθηματική ένταση που νιώθει ο θεατής ενός τραγικού έργου, όταν, με την λύση του δράματος, αποκαθίσταται η έννομη και η ηθική τάξη
3. (ψυχολογία) η θεραπεία μιας νοσηρής κατάστασης ψυχικού χαρακτήρα, κυρίως όταν ο ασθενής ανακαλεί στη μνήμη του το γεγονός που την προκάλεσε
Συγγενικές λέξεις
βλέπε λέξη: καθαίρω