Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Η κατάσταση στην Αμερική με έχει απορροφήσει!

Συμβαίνει κάτι που ακόμα κι όσοι το προέβλεπαν πριν από μήνες ή 1-2 χρόνια δε το πιστεύουν ότι συμβαίνει: η εκεί κυβέρνηση, μέσω της κεντρικής τράπεζας, απο-ιδιωτικοποιεί, ή αλλιώς κρατικοποιεί, εταιρείες!


Πως στην Ελλάδα, ιδιωτικοποιούμε τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ κλπ;
Ακριβώς το ανάποδο!
Οι προηγούμενες μέρες έχουν γυρίσει τούμπα όλη την θεωρία του καπιταλισμού! Οι καπιταλιστές έγιναν σύντροφοι! Και ο σοσιαλισμός θριαμβεύει!


Δύο λόγια ιστορία
Η οικονομική πρακτική από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας "επέβαλε" ως μοχλό ανάπτυξης την πιστωτική επέκταση: χορήγηση δανείων για να κινείται η οικονομία (αυστριακή σχολή)
Το βιώνουμε εγχωρίως εδώ και μια δεκαετία, λίγο πριν την εισαγωγή στο Ευρώ, όταν τα επιτόκια μειώθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι τράπεζες ξεκίνησαν επιθετικές πολιτικές χορηγήσεων.
Όμως, ο κύκλος υπερ-δανεισμού στην Αμερική κάπου έσπασε, όταν οι μεσίτες (κάτι σαν τους εγχώριους πλασιέ ασφαλειών) έδιναν σταγαστικά δάνεια ακόμα και σε ουρακοτάγκους ενώ οι τιμές των σπιτιών ξεκίνησαν μια καθοδική πορεία. Αρχικά έβγαζαν πολλά κέρδη και θέλησαν να τα πολλαπλασιάσουν (απληστία) με τη χρήση πολύπλοκων και δυσνόητων χρηματο-οικονομικών "προϊόντων" τα οποία:
α. βασίζονταν στην αποπληρωμή των δανείων των ουρακοτάγκων
β. πουλήθηκαν παντού στο κόσμο (στην Ελλάδα, κυρίως ΤΤ και ΑΤΕ - οι κρατικές! χαζοί είμαστε;)
Όταν οι ουρακοτάγκοι βρέθηκαν σε αδυναμία αποπληρωμής, πρώτα οι μεσίτες φαλήρισαν (τέλος 2006 - αρχές 2007), μετά διάφορα funds "έσκασαν" λόγω έλλειψης μετρητών.


Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο δραματική!
Οι ουρακοτάγκοι επηρρέασαν τόσο πολύ τα πράγματα που ακόμα και η μεσαία τάξη βρέθηκε σε δύσκολη θέση να αποπληρώνει τα στεγαστικά της...
Ακόμα περισσότεροι μεσίτες, ακόμα περισσότερα funds "έσκασαν"/φαλήρισαν, και τα προβλήματα άρχισαν να διαφαίνονται σε όλους όσους είχαν αγοράσει τα δυσνόητα προϊόντα: το Νορβηγικό ταμείο συνταξιούχων, το ΤΤ, Ασιάτες κάθε λογής, μικρές γερμανικές τράπεζες, στη Ν.Ζηλανδία σχεδόν κατέρρευσε όλο το χρηματο-οικονομικό σύστημα και πάρα πολλοί άλλοι.


Μέσα σε όλα αυτά (το κακό δεν έρχεται ποτέ ένα-ένα, πάντα όλα μαζί):
- οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν στα ύψη, μαζί και των προϊόντων/εμπορευμάτων (βέβαια τώρα πέφτουν αλλά δε ..φαίνεται!)
- οι τιμές της αγοράς κατοικίας συνεχίζουν να πέφτουν - τα προβλήματα είναι ιδιαιτέρως μεγάλα στη Καλιφόρνια και τη Φλώριντα, ενώ υπολογίζουν από 5-20 εκατομμύρια νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα
- οι καταναλωτες κάπου κοντοστάθηκαν όταν είδαν τις τιμές των σπιτιών τους να πέφτουν και σταμάτησαν να καταναλώνουν => προς ύφεση (πτώση κατανάλωσης βενζίνης, πτώση πωλήσεων αυτοκινήτων, πτώση γενικά των λιανικών πωλήσεων) => εννοείται πως η ύφεση μετριέται με την αύξηση της ανεργίας, η οποία ανατροφοδοτεί το παραπάνω σκηνικό
- ο τραπεζικός δανεισμός έχει γίνει πιο δύσκολος, το βλέπουμε και στην Ελλάδα όπου χωρίς να αυξηθούν ιδιαίτερα τα κεντρικά επιτόκια, έχουν αυξηθεί τα επιτόκια χορηγήσεων πολύ περισσότερο
- η κρίση αφερεγγυότητας έχει χτυπήσει εκτός από τη μεσαία τάξη και τα στεγαστικά, τα φοιτητικά δάνεια, τα δάνεια αυτοκινήτων, τα πάντα...


Το "κακό σενάριο" υποθέτει ότι οι μολυσμένοι οργανισμοί θα επι-μολύνουν και τους φαινομενικά υγιείς, ώστε μια συνολική κατάρρευση να μην αποκλείεται.


Όμως το πρόβλημα παραμένει στη βάση του αμερικάνικο.
Πριν έξι μήνες μιά πολύ μεγάλη τράπεζα βρέθηκε σε έλλειψη ρευστότητας και το αμερικάνικο δημόσιο αναγκάστηκε να δώσει ..δάνειο σε μια ακόμα μεγαλύτερη τράπεζα για να την ..αγοράσει!
Πριν δέκα μέρες, το αμερικάνικο δημόσιο "αναγκάστηκε" να απο-ιδιωτικοποιήσει τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες παροχής στεγαστικών δανείων.
Πριν τρεις μέρες συνέβη το μεγαλύτερο "κανόνι" στην ιστορία της Αμερικής, καθώς δήλωσε πτώχευση μιας πολύ μεγάλη τράπεζα. Αυτή αποφάσισαν να μην την βοηθήσουν...
Εχθές η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κρατικοποιήσει (για δύο χρόνια) τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, την AIG.
Τα παραπάνω είναι ακριβώς αντίθετα με την νεο-φιλελέυθερη "ανοικτή" οικονομία, γνωστή και ως "laissez faire laissez passe"


Δε θέλω να βάλω νούμερα γιατί θα σας μπερδέψω, δύο μόνο:
- Οι χασούρες της απληστίας (σε χρήμα) υπολογίζονται σε $1-2τρις
- Η χασούρα από την πτώση των τιμών των κατοικιών (σε αξία) υπολογίζεται σε $8-12τρις
Σημ.: ΑΕΠ Αμερικής ενός ετους περί τα $12-14τρις


Βεβαίως, κανείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι και άλλοι δεν θα έχουν προβλήματα!
Το αμερικάνικο μοντέλο έχει ακολουθηθεί πιστά από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Ισπανία δείχνει να ακολουθεί από λίγο πιο πίσω.
Χαρακτηριστικά τέτοια υπάρχουν σε πολλές χώρες: Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία, Πορτογαλία (η οποία αντιμετώπιζει σοβαρά προβλήματα εδώ και 5 χρόνια), χώρες βαλτικής, Ισλανδία.
Από την άλλη, την αμερικάνικη ύφεση ακολουθούν με χρονική υστέρηση μερικών μηνών όλες οι ισχυρές χώρες αυτού του πλανήτη, ενώ οι ισχυρές αναδυόμενες (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) επηρέζουν και επηρέζονται ιδιαίτερα.
Δηλάδή όλος ο πλανήτης βρίσκεται με οικονομικά προβλήματα.


Το ρητό που κυκλοφορεί σχετικά με την Αμερική:
"τα κέρδη ιδιωτικά, στη τσέπη μας
οι χασούρες από τις τσέπες των φορολογούμενων"
καθώς οι μεγάλες προσπάθειες γίνονται να σωθούν οι μεγάλοι εισηγμένοι του χρηματιστηρίου και ελάχιστα έχουν γίνει για τους απλούς πολίτες.


Τέλος, ενώ το πρόβλημα έχει πολλές παραμέτρους στην ουσία του ορίζεται ως αφερεγγυότητα ή αδυναμία αποπληρωμής και στην πράξη σημαίνει ότι τα κατεχόμενα περιουσιακά στοιχεία κάποιου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τρέχουσες ή τις συνολικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

33 σχόλια:

Maria Mikro Analogo είπε...

Δεν μπορείς να πεις, ζούμε ιστορικές μέρες! :))
Φιλάκια!

geokalp είπε...

ε μα ναι!!
έχω τον άλλο απέναντι και με έχει πρήξει με το Μάη του '68!!!
(είχε γεννηθεί Απρίλη του '68)

Greek Rider είπε...

@geokalp πολύ καλή και περιεκτική η ανάλυσή σου, συμφωνώ και δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Βάζω λίνκ εδώ με τα άρθρα που μου άρεσαν.

Maria Mikro Analogo είπε...

Συγγνώμη, γεννήθηκε τον Απρίλη του '68 και θυμάται τα γεγονότα του Μαη του '68; Παιδί θαύμα δηλα΄δη :P χαχαχαχαχα :)))))))

geokalp είπε...

gr

προσπάθησα να τα πω απλά, όσο πιο απλά μπορούσα

μαρία

πλάκα κάνει!
αλλά τώρα μπορεί να πάρουμε λίγο αίμα πίσω!

gk είπε...

Στη σχολή του Σικάγο θα τραβάν τα μαλιά τους μάλλον με όλα αυτά που γίνονται....
Εχω την εντύπωση ότι το πετρέλαιο δεν ανεβαίνει τυχαία, όπως και το δολάριο δεν πέφτει τυχαία. Μόνο έτσι μπορεί να χρηματοδοτηθεί όλη αυτή η φούσκα, κυρίως από τους άραβες που έχουν γίνει και τα μεγαλύτερα τσιράκια των αμερικάνων..
Σε βάρος του υπόλοιπου κόσμου φυσικά.

Zaphod είπε...

Μπουρδέλο η κατάσταση και άντε εμείς οι κοινοί θνητοί να βγάλουμε άκρη....

Απ' ότι κατάλαβα πάντως, οι στελεχάρες (!) τα φράγκα τους τα έβγαλαν με το κλασικό στυλάκι "ρε δεν πα να γίνει της πουτάνας μετά, εγώ να τα βγάλω και χέστηκα".....

Πάντως, ομολογουμένως η κατάσταση έχει ένα άλφα ενδιαφέρον. Το κράτος εκεί παίρνει τις επιχειρήσεις αυτές, όχι με γνωμονα το κέρδος, αλλά για να μην εκτεθούν οι επενδυτές/πελάτες/πολίτες. Τα ακούνε αυτά οι δικοί μας οι κοπρίτες;;;;

EISVOLEAS είπε...

Τα μεγαλόστομα που ακούγονται περί τέλους του καπιταλισμού και άλλες αηδίες,είναι πολιτική εκμετάλευση της κρίσης.
Ο καπιταλισμός ποτέ δεν πεθαίνει,δεν τον σκιάζει φοβέρα καμμιά!
Ακμή κ παρακμή βιώνουν τα πάντα σε τούτη την γης που την πατούμε(κ όλοι μέσα θε να μπούμε).Το θέμα είναι εαν αυτή η κρίση θα κάνει σοφότερους αυτούς που πρέπει...
Μπορείς να κάνεις/ουμε/ουν ατέρμονες κ περίπλοκες αναλύσεις για την πηγή του κακού.
Αλλά νομίζω ότι Skalp την έχεις ήδη εντοπίσει:ΑΠΛΗΣΤΙΑ!

Hades είπε...

Λίαν αντικειμενικώς, ας παρακολουθήσουμε τι γίνεται εκεί για να δούμε πως θα είμαστε κι εδώ 20 χρόνια μετά (ίσως και πολύ συντομότερα). Είδαν πλέον ότι δεν τους βγαίνει και τώρα τρέχουν και δε φτάνουν.
Βέβαια η αλήθεια είναι ότι η Αμερική είναι και λίγο ιδιάζουσα περίπτωση για πολλούς λόγους, δύο εκ των σημαντικοτέρων και οι εξής: α) το γεγονός ότι όποτε γουστάρουν τυπώνουν δολλάρια ανεξέλεγκτα και β) το ότι η πολεμική τους βιομηχανία πλέον απορροφά δυσθεόρατα κονδύλια με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη μπάλα γενικώς και ειδικώς.

KitsosMitsos είπε...

Όπως πάντα είμαστε ένα βήμα πίσω.
Μόνο που καμιά φορά μας βγαίνει σε καλό...

Σοφία είπε...

Στην πράξη σημαίνει ότι τα κατεχόμενα περιουσιακά στοιχεία κάποιου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τρέχουσες ή τις συνολικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Τώρα αν σε αυτό το σχόλιο απαντήσω "ας πρόσεχε" γίνομαι πολύ κακιά;;;

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Ποιο τέλος ρε παιδιά.. μια χαρά δουλευει το σύστημα, τα δικά σου δικά μου στη χασούρα και τα δικά μου δικά μου στο κέρδος...
Αυτός είναι ο καπιταλισμός ατ ιτς μπεστ...

Τι εντύπωση σας κάνει?

Jordan είπε...

Μα γιατι δεν κοβουν χαρτονομισματα αφου υπαρχει ελλειψη ρευστου; Κανεις δεν το σκεφτηκε;

Unknown είπε...

τελικά όσο απλά και καθαρά να τα γράφεις, τα οικονομικά είναι ένας λαβύρινθος, με έναν τρομερό μινώταυρο που θα μας φάει όλους...
σαν πολύ παράξενο μου φαίνεται, η αμερικανική κυβέρνηση να ελεεί εταιρεία...
αλήθεια, και πόσα χρήματα πάνε για όπλα στις ηπα;
και παίζουν τα όπλα και τα εργοστάσιά τους στα οικονομικά κρατικά παιχνίδια;
τίποτα δεν κατάλαβα, έτσι ηλίθια που είμαι. μόνο το 'σοσιαλίζον-καπιταλίζον' σκέπτομαι που έδειξες από την αρχή, και εντυπωσιάζομαι...

geokalp είπε...

gk

και στη σχολή του Σικάγο, και στο ΔΝΤ, και παντού!!!

geokalp είπε...

zaph

δεν είναι έτσι!
που ήταν το κράτος, για να μην εκτεθούν όλοι, όταν η κατάσταση φούσκωνε;
δεν υπάρχει περίπτωση να μην το ξέρουν
σου γράφω μόνο ότι λόγω νομοθεσίας οι "εταιρείες" αυτές, για να αποκτήσουν κάποιες δυνατότητες που δεν είχαν το δικαίωμα εκ του νόμου, δημιούργησαν, χωρίς παρατυπία βέβαια, ένα "σκιώδες τραπεζικό σύστημα"

geokalp είπε...

eisvolea

αυτή είναι η αρχή του (ανθρώπινου) κακού!

geokalp είπε...

hades

οι δικοί μου υπολογισμοί δίνουν να βρεθούμε εκεί κάπως νωρίτερα

το ζήτημα - όπως πάντα - είναι το εξής:
εκεί βρήκαν το πρόβλημα και πχ θα το αντιμετωπίσουν με κάποιο τρόπο σε 1-2 χρόνια
όταν αυτοί βρουν τον τρόπο, δε γίνεται εμείς να υιοθετήσουμε τη λύση τους ώστε να μην βρεθούμε στα ίδια χάλια;
αυτό έχει εφαρμογή παντού!

geokalp είπε...

kitse

όταν είσαι πίσω λογικό είναι να προετοιμάζεσαι για τα επόμενα χειρότερα
εδώ γίνεται;
..δε νομίζω!

geokalp είπε...

σοφία

αυτά ακριβώς λέει η θεωρία!
αλλά τώρα - κι επειδή αυτή δεν μας αρέσει καθόλου - κάνουμε ότι θέλουμε!!
όμως, δεν τα κάνουμε για όλους, μόνο για τους κολλητούς τραπεζίτες και μόνο σε επίπεδο χρηματιστηρίου!
για την πραγματική οικονομία, ακόμα τίποτα...
για αυτούς ακόμα στέκεται ο καπιταλισμός!!!

geokalp είπε...

_st_

αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι το μέγεθος της καταστροφής, αλά 9/11

geokalp είπε...

Jordan

πίστεψέ με:
προχθές το βράδυ, γύρω στις 3 το πρωϊ, ξύπνησαν τον Τζώρτζ Μπ. jun.
-Πρόεδρε, ένας μεξικανός κουράστηκε υπερβολικά και δεν μπορεί να δουλέψει...
-Τι; λείπει κάποιος από τη βάρδια;
-Ναι, πρόεδρε, και το μηχάνημα βγάζει μόνο 1,500 100δόλλαρα/ώρα...
-Και αντί να πάρεις τη θέση του, έρχεσαι και με ξυπνάς; Στη θέση του γρήγορα!!!

geokalp είπε...

abttha

είτε με τον ένα τρόπο (να βυθιστούν σε μεγάλη ύφεση αλά Ιαπωνία) είτε με τον άλλο (να κουκουλώσουν αυτή και να δημιουργηθεί μια ακόμα μεγαλύτερη φούσκα) θα μας φάει η κατάσταση, είναι σίγουρο!!!

Dr_MAD είπε...

Εδώ με την πώληση τις ΟΑ θα ανεβούν οι "μετοχές" της Κυβέρνησης. Και να μη μιλήσω για την απελευθέρωση της ενέργειας

Νομίζω ότι οι οικονομολόγοι στην Ελλάδα ζουνε σε μια δική τους διάσταση και κυνηγάνε απλώς νούμερα. ΚΟυραφέξαλα

gk είπε...

"Socialist Losses, Capitalist Profits"

geokalp είπε...

mad

είσαι στο σωστό δρόμο!!!


gk

μα γιατί το γράφεις στα αγγλικά;
τα ελληνικά δεν είναι αρκετά;

Hades είπε...

Geo, αυτό που λες ισχύει, αλλά δεν θυμάμαι να το έχουμε κάνει ποτέ ως χώρα ακόμη και στα πιο απλά ζητήματα, για να το κάνουμε εδώ που είναι απείρως πολυπλοκότερο...
Συμφωνώ δηλαδή, αλλά άστα να πάνε...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Πέρασε ένας χρόνος που αναφερόμουν στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων ΟΤΕ, ΔΕΗ και καταφερόμουν ενάντια στον "ελύθερο ανταγωνισμό"
Είχα πεί ότι ο Βγενόπουλος θα φθάσει το 20% των μετοχών ΟΤΕ (όταν ακόμη είχε το 7%)
Είχα πεί ότι η ΔΕΗ θα ζητήσει αυξήσεις 22%, όταν η ετήσια ήταν 3,5% .
Η χρηματιστηριακή μετοχή της ΔΕΗ ήταν τότε 15ευρ, πήγε 34(!)ενώ η Μόργκαν Στάνλευ την έδειχνε στα 28! Τώρα ΞΑΝΑΠΉΓΕ 15-16 ευρώ.

Το παρακάτω από σειρά ποστ (ετικέτες πολιτικά)
.....στις 19/9/07!

Για την ελεύθερη οικονομία έχει μιλήσει ο Τσόμσκι και ομιλεί με στοιχεία για τις απάτες και τις διασυνδέσεις των κεφαλαίων κλπ΄.
Θα τα κάνω ένα απντειντ για να θυμηθούμε μερικά.

Μόνο που δεν θυμάμαι ούτε ένα κόμμα να μίλησε γι αυτά τότες!!
..............................
"Το γεγονός αναφέρθηκε για να αποδείξη την έλλειψη του αντιπολιτευτικού λόγου που ενισχύει τον αποπροσανατολισμό και την απόσπαση της προσοχής μας απο το πολιτικά θεμελιώδες.
Δηλαδή: THN ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΑ συμπεριφορά του κράτους να "παίζει" ταυτόχρονα ΔΙΠΛΟ ρόλο.
Αυτόν του "κανονιστικού" και του παίκτη.
ΘΈΛΕΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ "ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΚΤΗΣ".
Το κράτος (και στον καπιταλισμό) θεσπίζει τους κανόνες και τους όρους και διασφαλίζει την τηρησή τους ως αμερόληπτος και δίκαιας ρυθμιστής.
Η αποδεδειγμένη μεροληψία του , το καθιστά ανήθικο και άμεσα διαπλεκόμενο.
Αντ' αυτού αν η κριτική ασκηθεί, ως συνήθως και περιοριστεί στο 5%-10% της συμετ. του Δημοσίου στον ΟΤΕ, τότε ασκείται καταγγελτικός και μόνο πολιτικός λόγος, που δεν επαρκεί.
Έτσι διευκολύνονται οι διαπλοκές με την ενεργό συμμετοχή της πολιτείας.
Δεν γίνεται με την αναφορά κομματικών θέσεων και την επανάληψη αφοριστικών λόγων να αποδείξεις την ανάγκη αλλαγής στην πολιτική αντίληψη.
Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την λειτουργία και τους νόμους του ανταγωνισμού της παγκόσμιας αγοράς, αλλά στο όνομα της οικονομίας δεν πρέπει να παραβλέπονται καταστρατηγήσεις θεμελιωδών αρχών (που ισχύουν και σε καπιταλιστικές χώρες) και υπονόμευση θεσμών και πολιτειακών αξιών.
Η αριστερά οφείλει να αναδείξη την ουσιαστική πολιτική πλευρά του θέματος και τους επικίνδυνους χειρισμούς της κυβέρνησης."


19 Σεπτέμβριος 2007 5:25 μμ

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Το παραπάνω είναι απόψεις μου απο
το ποστ.
" Ο ΟΤΕ σε κλοιό.." 19/9/07.

Γιατί το παιχνίδι με τα ποσοστά και τις μετοχές είχε φανεί από τότε και ενώ έπρεπε να γίνει καταγγελία στο αρμόδιο διεθνές δικαστήριο..σιωπή.

geokalp είπε...

hades

έτσι είναι...

geokalp είπε...

Σπίθα

πολύ ενδιαφέρον!

Ανώνυμος είπε...

Οι οικονομικές θεωρίες δεν γίνεται να απλουστευτούν, γιατί η οικονομία, όπως έχει εξελιχθεί, δεν είναι κάτι απλό, αλλά χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις για να την κατανοήσεις και να προβλέψεις εξελίξεις. Κι εγώ, επειδή δεν είμαι οικονομολόγος, δεν αποπειρώμαι να κάνω κάτι τέτοιο. Παρ' όλ' αυτά, μπαίνω στον πειρασμό να κάνω μιά παρατήρηση, βασισμένη στο πρωτογενές (και πρωτόγονο, αν θέλετε) μοντέλο της οικονομικής διαδικασίας και να βγάλω ένα γενικό συμπέρασμα (δικό μου και μπορεί να κάνω και λάθος): Τα δεινά της οικονομίας προέρχονται από το ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της γης προσπαθεί να οφεληθεί, και μάλιστα χοντρά, από την εργασία των άλλων, χωρίς να παράγει τίποτε. Αναφέρομαι στους "παίχτες" της οικονομίας. Τις τράπεζες, τους χρηματιστές, αυτούς που "παίζουν" αγοράζοντας και πουλώντας "αξίες", που βασίζουν την επιβίωσή τους (συχνά πολύ άνετη) σε παιχνίδια με την εργασία των παραγωγών. Ο βιομήχανος, ο εφοπλιστής, ο έμπορος, παρά την καπιταλιστική τους ιδιότητα, παράγουν. Είδη ή υπηρεσίες. Ο χρηματιστής δεν παράγει. Ούτε αυτός που ζει από τον τζόγο, γενικώς. Οι κερδοσκόποι αυτοί, που φαίνεται να έχουν αυξηθεί υπερβολικά στην εποχή μας, ίσως και χάρη τα ηλεκτρονικά μέσα, που τους επιτρέπουν το πιο γρήγορο και άνετο "παιχνίδι", νομίζω ότι προκαλούν αυτές τις ισχυρές αναταράξεις στη σφαίρα της παγκόσμιας οικονομίας. Οι τράπεζες βρίσκονται στο οριακό μεταίχμιο. Προσφέρουν κάποιες υπορεσίες αλλά και "παίζουν" κιόλας.

Αν κάνω λάθος ας μου το επισημάνουν οι επαΐοντες.

geokalp είπε...

heli

δεν είναι καθόλου λάθος η σκέψη σου!
η τεχνολογία έχει μικρύνει τις αποστάσεις και έχει μεγαλώσει τις δυνατότητες εκμετάλλευσης (προς κέρδος), ενώ σιγουρα η διακίνηση της πληροφορίας οδηγεί σε απότομα σκαμπανευάσματα...
οπότε υπάρχει περιθώρια για άνοδο του αριθμού των "χρηματιστών", των υπηρεσιών γενικότερα, προς ζημία της παραδοσιακής παραγωγής
και δυστυχώς δεν μπορεί να σταθεί οικονομικό μοντέλο που κατά 70% στηρίζεται στις προσωπικές, καταναλωτικές δαπάνες (US σήμερα)...
εκείνοι μάλιστα το πήγαν πιο πέρα: αγοράστε πράγματα που δεν τα χρειάζεστε με λεφτά που δεν υπάρχουν (δανεικά) ως μότο...
αυτό δεν μπορεί να σταθεί...

όμως η λέξη που περιγράφει καλύτερα τη κατάσταση είναι μία: απληστεία!