Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Έχουμε πολλά!

Διάβασα τη παρακάτω "είδηση":
Και η Ελλάδα στο "μπλοκ" που αντιτίθεται στα μέτρα για τις εκπομπές CO2
Σε συμφωνία με την Πολωνία κατέληξε αργά χτες το βράδυ η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και άλλων ξένων ειδησεογρφικών πρακτορείων, ώστε με συντονισμένες ενέργειες -και σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας- να αποτρέψουν την υιοθέτηση του «κλιματικού πακέτου» από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα σχεδιαζόμενα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπουν μεταξύ άλλων τη μείωση κατά 20% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εώς το 2020, με έτος βάσης το 1999. Τα σχεδιαζόμενα μέτρα προβλέπουν ακόμη την πλήρη υπαγωγή μέχρι το 2013 των αδειών εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην Ε.Ε. σε διαδικασία δημοπρασίας, που αποτελεί και το βασικό λόγο διαφωνίας της Ελλάδας και των άλλων πέντε κρατών-μελών, που υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες τους στην παραγωγή ενέργειας δεν διαθέτουν επαρκή ρευστότητα ώστε να ανταγωνιστούν ευθέως ενεργειακούς «κολοσσούς» στην ελεύθερη αγορά για τις άδειες εκπομπής ρύπων. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η δημιουργία ενός «μπλοκ» χωρών που αντιτίθενται στα συγκεκριμένα μέτρα ενδεχομένως να οδηγήσει τελικά σε συμβιβασμό με την Ε.Ε. ως προς τις τελικές ρυθμίσεις. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Πολωνίας, Maciej Nowicki, ανακοινώνοντας χτες τη συμφωνία με την Ελλάδα, επισήμανε ότι «τώρα διαθέτουμε την απαραίτητη μειοψηφία». Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους κανονισμούς της Ε.Ε., ορισμένες αποφάσεις μπορούν να αποτραπούν αν τα κράτη-μέλη που αντιτίθενται διαθέτουν επαρκή μειοψηφική «δύναμη». Σε επικοινωνία του Capital.gr με στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν επιβεβαιώνουν την είδηση και επισημαίνουν ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις κοινοτικές οδηγίες ως έχουν.

Δεν κατάλαβα ακριβώς τι προσπαθεί να επιτύχει τόσο η Ελλάδα όσο και το μπλοκ που φαίνεται ότι δημιουργήθηκε ώστε να αποτραπεί η νέα νομοθεσία της ΕΕ.
Μάλλον τόσο
-τη μη μείωση των ορίων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, όσο και
-τη μη εξάπλωση του συστήματος δημοπρασίας αδειών ρύπανσης

Σχετικά με το δεύτερο δεν διαθέτω ιδιαίτερη πληροφόρηση όσον αφορά τη πρακτική εφαρμογή τπυ μέτρου, πάντως το επιχείρημα περί αδυναμίας ανταγωνισμού των μικρών έναντι των μεγάλων στέκεται - π.χ. οι μεγάλες ΔΕΗ της Γερμανίας θα αγοράζουν όλα τα δικαιώματα μόλυνσης/εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και οι μικρές ΔΕΗ της Ελλάδας δεν θα μπορούν να μολύνουν άρα και να δουλέψουν.

Όμως, σχετικά με το γενικότερο πλαίσιο "μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα" θα έλεγα ότι κάπως έτσι πρέπει να κινείται η πολιτική και της ΕΕ και των κρατών-μελών. Πρέπει η πολιτική να στραφεί σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας ενώ ταυτόχρονα να προσπαθήσει να μειώσει τους παραγόμενους ρύπους της επικρατούσας τεχνολογίας.
Έτσι, π.χ. ένα αυτοκίνητο 1600cc που μολύνει την ατμόσφαιρα με 162 γρ./100 χλμ. CO2 το 2008, το 2020 η τεχνολογία που θα έχει ενσωματωθεί θα πρέπει να επιτρέπει να μολύνει με αρκετά λιγότερα. Πολύ λογικό, πολύ σωστό, ποια άλλη είναι η δουλειά των κυβερνώντων εάν δεν είναι αυτή...

Στην είδηση βλέπουμε ποιες χώρες απαρτίζουν αυτό το μπλοκ: Ελλάδα, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία. Χωρίς να μπω σε πολιτικούς συσχετισμούς, οι χώρες αυτές έχουν κάποιο κοινό γνώρισμα: είναι πίσω σε οικονομική ανάπτυξη. Η μη δυνατότητα μόλυνσης πάνω από ένα επίπεδο ενδεχομένως να αφήσει τις βιομηχανίες πίσω ή να δημιουργήσει επιπλέον κόστη.

Μια κουβέντα ακόμα για την Ελλάδα. Μια τέτοια απόφαση της ηγεσίας της χώρας μας, στο πλευρό του μπλοκ κατά της μείωσης των ορίων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, δε θα πρέπει να ξενίζει σε κανέναν!
Η λογική πρέπει να είναι κάπως έτσι:
"Σ' αυτη τη χώρα είμαστε πίσω! Ακόμα και στη καταστροφή του περιβάλλοντος είμαστε πίσω! Επιπλέον, έχουμε μια χώρα φυσικά προικισμένη, συνεπώς έχουμε αρκετό ακόμα περιβάλλον να καταστρέψουμε! (προς όφελος της "ανάπτυξης") Δε πειράζει να χαθούν και μερικά, έχουμε πολλά ακόμα... με τα γραφειοκρατικά προβλήματα και με το πάσα ένα που διαμαρτύρεται τα πάντα καθυστερούν... με τη φωτιά (π.χ.) όλα γίνονται πιο εύκολα".

Η κοινωνία μας πρέπει να έχει συνάψει κάποιο "κοινωνικό συμβόλαιο" με τους εκάστοτε κυβερνώντες: "λυπόμαστε που καίγεται το δάσος", λένε οι πολίτες, "αλλά αυτό είναι προς όφελός μας, καθώς πλέον θα φτιαχτεί δρόμος..!", οπότε η λύπη είναι πρόσκαιρη ο δρόμος είναι μόνιμος και οι εθνικοί εργολάβοι τρίβουν τα χέρια τους...

Δε μπορώ με άλλο τρόπο να το εξηγήσω...

5 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ένα πρόσωπο φοβερά αντιοικολογικό.

Η ΔΕΗ πρέπει να είναι από τις πιο βρώμικες εταιρείες του είδους στον κόσμο. Και οι εναλλακτικές λύσεις μας λένε είναι η πυρηνική ενέργεια....

Dr_MAD είπε...

Σε έβαλα στο δικό μου Πάνθεο bloggers (αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παίξεις ένα παίγνιο). Με το σπαθί σου αρχηγέ μου. Για το πώς αντιμετωπίζεις το κάθε θέμα και γιατί θέλεις να μας μαθαίνεις με όσο πιο απλή και κατανοητή γλώσσα. Είσαι αρχηγός

Καλή μας εβδομάδα

geokalp είπε...

gr
άστα!!!
κι εδώ τέλμα...


mad
καλή εβδομάδα να έχουμε!
θα περάσω να ενημερωθώ

Jordan είπε...

Η Ελλαδα σταθηκε βαρβαρα στην φυσικη της κληρονομια καθ ολη την διαρκεια του 20 αιωνα. Δεν ειναι νεο φαινομενο.

geokalp είπε...

jordan

έτσι είναι!