Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Από το κοινωνικό στο οικονομικό κραχ

“[...]Τον προσεχή Ιανουάριο ή Φεβρουάριο η χώρα πιθανώς να αντιμετωπίσει εντονότατο χρηματοδοτικό πρόβλημα, να ξεμείνει από ρευστό.

Αν όντως επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, είναι φανερό ότι η σημερινή κυβέρνηση θα παραλύσει και η χώρα θα αντιμετωπίσει την απειλή της πτώχευσης. Για την αποτροπή της θα απαιτηθεί η υιοθέτηση ενός αξιόπιστου προγράμματος γενικευμένης λιτότητας, σαν εκείνο που εφαρμόστηκε στη διετία 1985-87. Αυτό είναι και το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα της χώρας: πώς σε συνθήκες κοινωνικής έντασης θα οργανωθεί η υποχώρηση, από τα πάνω προς τα κάτω, του επιπέδου ευημερίας των Ελλήνων, ώστε να αποτραπεί μια επώδυνη και εθνικά επικίνδυνη οικονομική κατάρρευση.

Επ΄ αυτού δεν υπάρχουν πολλές απαντήσεις. Με βεβαιότητα η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είναι σε θέση να σηκώσει τέτοιο βάρος. Από εκεί και πέρα τίθεται ζήτημα συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων. Είτε για κυβέρνηση εθνικής ενότητας είτε για τη συγκρότηση μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις αρχές του προσεχούς Φεβρουαρίου. [...]”.

γνώμη

Από το κοινωνικό στο οικονομικό κραχ

Αντώνης Καρακούσης | Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=246195

hat-tip: X.Μόρφος

4 σχόλια:

tzonakos είπε...

Να σου πώ οτι αυτο ειναι ενα σενάριο που δεν το θέλω, δεν θέλω να φανταστώ οτι μια κυβέρνηση οποιασδήποτε χώρας της ΕΕ θα χρεωκοπούσε τοσο και μάλιστα πολυ πιθανό να βγει και να πει οτι έδωσε αποζημιώσεις για καμμένα καταστήματα, κατι διπλά δώρα στον ΟΑΕΔ κάτι τριχίλιαρα εδω κι εκει, κατι απο κει, αποφεύγοντας να πει οτι έφαγαν οι δικοί της τόσα και αγύριστα !
Η λογική λέει όμως οτι αυτο θα γίνει, και θα έχουμε Εκλογές.
Πιστεύω οτι θα τις κάνει Μάρτιο, αν δεν τις κάνει ως τότε, θα κάτσουν στο σβέρκο μας μέχρι Σεπτέμβρη σίγουρα. Και βλέπουμε.

geokalp είπε...

από "διάφορα" σχεδόν το ίδιο θεωρώ: οι μεγάλες δυσκολίες θα είναι μέχρι Μάρτιο...
εάν βγει ο Μάρτιος, αναμονή για ευρωεκλογές...

ακόμα μια εκτίμηση: η κορφή της κρίσης για τη χώρα θα συμβεί στο τέλος του 2009 - μετά τα μπάνια του λαού 2009

τότε θα είναι το δεύτερο πολύ κρίσιμο διάστημα, ακριβώς πριν το προϋπολογισμό 2010, ο οποίος ενδέχεται να ισχύει και το 2011 και ίσως το 2012

Unknown είπε...

το σενάριο που περιγράφεται είναι ζοφερό, γιατί κάπου, ακόμη κι άσχετοι από πολλά σαν και του λόγου μου, υποψιάζονται ότι βλέπουν πλέον τις δυσκολίες, τις δυσχέρειες, σχεδόν παντού. μαζί με τις δυσχέρειες που εδώ και λίγα χρόνια ή πολλά, εκφράζονται από τις αλλεπάλληλες εμπορικές γωνίτσες που παγώνουν, κλείνουν, μένουν ανοίκιαστες, κλπ, από την άλλη, θεριεύουν εμπορικά κέντρα που δουλεύουν συνήθως με άλλες κλίμακες, αλυσίδας, κλπ.
θεριεύθει και ο εμπλουτισμός στυλ 'προξενήτρας', από τον τομέα που δεν παράγει τίποτα.
τι να πω! το πιο δραματικό είναι ο τίτλος σου: από το κοινωνικό στο οικονομικό κραχ.
γιατί το φτάσαμε το 'κοινωνία ώρα υπό το μηδέν'...

κι όμως!
να μας φιλήσεις τον άγγελο του σπιτιού! αυτό είναι ελπίδα!
:)

geokalp είπε...

-

έτσι σε θέλω με ελπίδα!
(αν και η ελπίδα πεθαίνει πάντα ΠΡΩΤΗ)

ας ελπίσουμε να είμαστε κοντά στο χαμηλότερο σημείο και όλα αυτά να είναι δυσάρεστες θύμησες μετά από μερικούς μήνες...
δεν πείθομαι όμως ακόμα...

ευτυχώς έχουμε ένα μέρος της ελπίδας πλέον σπίτι, μαζί μας συνέχεια...
:)