Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009
Καλοί τρόποι
Ο Μπαράκ Ομπάμα τηρεί άψογα το πρωτόκολλο μπροστά στον Ιάπωνα αυτοκράτορα, ο οποίος δείχνει να το απολαμβάνει.
Εκτιμώ αφάνταστα τους ανθρώπους με καλούς τρόπους.
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009
Θα ήθελα
Μην το χάσετε!
Σκέψεις για το Προσδόκιμο Ζωής των Ελλήνων
..
Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009
Τοίχος
Χριστούγεννα 1989 στο Πήλιο. Οικογενειακά.
Ένας μπάρμπας που ήταν μαζί μας είχε το χούι να αγοράζει εφημερίδες αλλά λόγω έλλειψης χρόνου δεν προλάβαινε να τις διαβάσει. Τις είχε πάρει μαζί του και στις μέρες που είμασταν εκεί προσπαθούσε να τις ξεφυλλίσει. Όποια διάβαζει πήγαινε αυτόματα στο τζάκι.
Ανήμερα των Χριστουγέννων παρακολουθούσαμε στη τηβιόλα τα γεγονότα της Ρουμανίας, τα οποία οδήγησαν στην (απάνθρωπη) εκτέλεσή του Νικολάε και της Έλενας. Ίσως και να τους άξιζε βέβαια λόγω της ιδιόρυθμης πολιτικής τους, η η χειρότερη δικτατορία ((ίσως μαζί με την Αλβανία) εντός του παραπετάσματος της κόκκινης επικράτειας όπως χωρίστηκε στη Γιάλτα από τους ισχυρούς του κόσμου το 1945.
Κάποια στιγμή ο μπάρμπας έφτασε στις εφημερίδες που είχαν εκδοθεί αρχές Δεκέμβρη...
"ΚΟΙΤΑΞΤΕ!!!! ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ!!! έβγαλε φωνή - σε χιουμοριστικό τόνο - όταν πέτυχε μια διαφήμιση ταξιδιωτικιού γραφείου για ...χριστουγεννιατικές διακοπές στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου...
Γελάσαμε όλοι μαζί δυνατά προσπαθώντας να ξορκίσουμε τις θλιβερές εικόνες του λαού της Ρουμανίας...
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά έκανα παρέα με μια Γερμανίδα. Όταν αρχίσαμε να μιλάμε για τα τι και που της προσωπικής μας ζωής μου ανέφερε ότι γεννήθηκε στην Ανατολική Γερμανία πριν μετακομίσει μερικά χρόνια ύστερα από τη πτώση του τείχους στην πρώην Δυτική.
Το γεγονός αυτό με παρακίνησε να αρχίσω να τη ρωτάω μερικά πράγματα σχετικά με τη ζωή στο απολυταρχικό καθεστώς.
Ένα πράγμα, από τα πολλά που μου είπε, μου έμεινε.
Καθώς το σπίτι της ήταν σε κοντινή απόσταση από το τείχος, η οικογένειά της είχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί "πειρατικά" ειδησεις και άλλα τηλεοπτικά προγράμματα που προέρχονταν από την Δυτική Γερμανία.
Η Στάζι βέβαια ήταν παντού. Την είχαν "ανακρίνει" πολλές φορές μικρή κοπελίτσα, συνήθως όταν γύριζε από το σχολείο, προσπαθώντας να εξακριβώσουν εάν οι γονείς της ήταν "νομοταγείς πολίτες" και θυμόταν χαρακτηριστικά ότι της ζητούσαν να τους τραγουδήσει τη μουσική των τίτλων του δελτίου ειδήσεων της "νομιμης κατάστασης".
Δασκαλεμένη καθώς ήταν είτε επέλεγε να λέει ότι ήταν μικρή και κοιμόταν την ώρα που έπαιζαν οι ειδήσεις ή, όταν την πίεζαν καθώς ήταν πιο μεγάλη, απλά ΔΕΝ έκανε λάθος στο ρυθμό... Εννοείται πως έβλεπε "ελεύθερες ειδήσεις".
Μου μίλησε και για διάφορα άλλα, όπως ήταν η πίεση του καθεστώτος για τη παραγωγή "ηρώων", ώστε να προωθηθεί το "μεγαλείο" της Ανατολικής Γερμανίας, με κυριότερο μέσο τη παραγωγή (ντοπαρισμένων) αθλητών.
Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009
γεμάτο φεγγάρι
δουλειές που είχαν καθυστερήσει έπρεπε να γίνουν σήμερα, λάθη που επιβάρυναν την ημέρα, εκνευρισμός που εύκολα ξεσπούσε, μηχανές που πεισματικά δε δούλευαν...
βασικά όλοι 'κάναν σαν τρελοί...
σκεφτόμουν το πρωϊ ότι ίσως φταίει η γενικότερη οικονομική κατάσταση, η "κρίση"...
όμως σε μια στροφή είδα ότι το φεγγάρι ήταν γεμάτο...
"λες να είναι πανσέληνος σήμερα;" σκέφτηκα
και όταν άνοιξα το μασίνι θυμήθηκα ότι το βλόγι της φίλης Daf έχει τις φάσεις του φεγγαριού...
εκεί και επιβεβαίωσα τη πανσέληνο!!
φιλιά, καλό μήνα, καληνύχτα και καλά χριστούγεννα!!!
υ.γ. η φώτο - ότι βγήκε τελοσπάντων - είναι προ ολίγου
Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009
Ντ'Αρτανιάν ο Ζορό
Άκουσα Καραμανλή να ψιλο-επαναλαμβάνεται...
Άκουσα Αβραμό να ζητάει να ψηφίσουν και οι φίλοι... Βασικά να μιλάει επί της διαδικασίας.
Άκουσα Ντόρα να θέλει μόνο μέλη... Και να προπαγανδίζει περισσότερο την υποψηφιότητά της.
Άκουσα Σαμαρά να θέλει ότι θέλουν όλοι... Ο Σαμαράς δείχνει να έχει βάλει πλώρη τους καραμανλικούς...
Άκουσα και Ψωμιάδη... Που ίσως είναι και ο μόνος χωρίς βλέψεις για Πρόεδρος, τα λεγόμενά του είναι δηλαδή χωρίς ίχνος καιροσκοπισμού ή υστεροβουλίας.
[Από ότι κατάλαβα, και οι τέσσερις υπέγραψαν μόνο για μέλη, ότι είπε ο Καραμανλής]
Νομίζω ότι ο Ζορό είναι ο μόνος από τους τέσσερις που έχει καταλάβει μερικά πράγματα. Μιλάω για τις 10 μονάδες...
Μαζί του ίσως και ο Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος προσπαθεί να βάλει πλαίσια... Δεν πρέπει να είναι πολλοί αυτοί εντός ΝΔ που επιθυμούν να συζητήσουν σοβαρά τι συνέβει τους τελευταίους 15 μήνες...
Ένας που ίσως δεν είναι σήμερα ΝΔ, ο Τατούλης, νομίζω έχει μεγαλύτερη επαφή, από τους περισσότερους, με την πραγματικότητα...
Μερικά σημεία από την σημερινή ομιλία του Ψωμιάδη:
-Μου άρεσαν πολλά από αυτά που άκουσα [Αβραμό-Ντόρα] και πολλά από αυτά με κάλυψαν. ... Όμως παραξενεύομαι. Αυτά που ακούσαμε τα ωραία γιατί δεν τα εφαρμόσατε ως κυβέρνηση; Ο Καραμανλής έφταιγε; Εμείς οι περισσότεροι φταίγαμε; Καλά είναι τα μεγάλα λόγια, στην πράξη όμως; Εκεί διαφωνούμε.
- Άκουσα «να μείνουμε σταθεροί στις αρχές και στους θεσμούς». Πόσες φορές καταστρατηγήθηκε το Καταστατικό; Να σας πω ένα παράδειγμα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα έπρεπε να συνεδριάζει τρεις φορές στην Περιφέρεια κάθε χρόνο. Πείτε μου μία φορά που συνεδρίασε.
-Σήμερα θυμηθήκαμε τα μέλη μας;
Γυρίσαμε ποτέ να δούμε την κομματική βάση;
Μας φταίει το ΠΑΣΟΚ για τα stage και για τους συμβασιούχους; Ειλικρινείς να είμαστε. Εμείς φταίμε. Τι κάναμε γι’ αυτό το δυναμικό κομμάτι της παράταξής μας;
Θα σας πως τι κάναμε. Τους προδώσαμε. Τους κοροϊδέψαμε.
-Στο κάτω – κάτω τη νίκη τη δίνουν οι φίλοι και όχι μόνο τα μέλη και πολλές φορές οι φίλοι είναι καλύτεροι από τα αδέρφια.
-Και φυσικά θα πρέπει να μιλήσουμε κάποια στιγμή. Να μην κρύψουμε πάλι κάτω από το χαλί τις διαφωνίες μας, τις προτάσεις μας, γιατί θα τα ξαναβρούμε μπροστά μας, ως μεγαλύτερα προβλήματα.
- Να εκλέξουμε αρχηγό από τη ψυχή της κοινωνίας όχι μόνο από κομματικούς μηχανισμούς και κομματικά στεγανά. Αν δεν γίνει αυτό, τότε σημειώστε το: μπαίνουμε σε μια βαθιά κρίση, μας περιμένουν κραδασμοί. Φοβάμαι το αύριο. Μακάρι να διαψευστώ.
-Όμως δεν ήμουν εγώ μέρος του προβλήματος. Μέρος του προβλήματος είναι πολλοί σ’ αυτήν την αίθουσα. Εγώ ήμουν ο γραφικός, κατά πολλούς.
Δυστυχώς άλλοι αποδείχθηκαν απυρόβλητοι, άκαπνοι, γραφικοί, ανίκανοι, τραγικοί! Και φέρανε τη ΝΔ σ’ αυτή την κατάσταση. Ας μην κρυβόμαστε επειδή υποστηρίζουμε τον α ή τον β. Για να μην μας ξαναγυρίσει ο ελληνικός λαός την πλάτη, θα πρέπει να βάλουμε τέλος στην αυτοϊκανοποίηση, τέλος στον ηδονισμό της αυτοεπιβεβαίωσης.
Μερικά σημεία του Τατούλη:
[1] Όσο η Νέα Δημοκρατία παραμένει χωνευτήρι ετερόκλητων ιδεών με στόχο να ξανακάνουν ορισμένοι «γιούργια» στην εξουσία και το «μέλι».... ...ο ελληνικός λαός πολύ δύσκολα θα πεισθεί πλέον και στις προτάσεις της, αλλά και από τα πρόσωπα που διατυπώνονται αυτές οι απόψεις.
[2] Αν ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίσει χωρίς φόβο με αυτόν τον βηματισμό, τότε πολύ σύντομα στη Νέα Δημοκρατία ορισμένοι που σουφρώνουν την μύτη τους όταν τους ρωτούν αν ψάχνουν τον αντι- Παπανδρέου, θα χάσουν μόνιμα το χρώμα τους.
[3]Ο τ. πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ενθυμούμαι καλά ότι ήταν Κωστάκης, πριν γίνει Κώστας, για να εκπέσει σήμερα και πάλι στο Κωστάκης και πολύ σύντομα να ξεπέσει στην ανωνυμία όσων η κοινή γνώμη προσπαθεί να λησμονήσει για το α-έργο και το δυς- έργο τους. Ο Γιωργάκης, όπως συνεχίζουν να αποκαλούν ορισμένοι κοντόφθαλμοι τον κ. Παπανδρέου, στη συνείδηση του Έλληνα έχει γίνει εδώ και καιρό Γιώργος, και λίγο έξυπνα να κινηθεί με γνώμονα την διεθνή εμπειρία και τους ειδικούς, πολύ φοβούμαι/ χαίρομαι ότι θα γίνει και Γεώργιος.
[4] Ουδείς από τους προαναφερόμενους δεν μπορεί να μιλά ούτε για ανοικτό κόμμα, ούτε για πάταξη των μηχανισμών, ούτε για αξιοκρατική οργάνωση…Αφού αυτοί ανελίχθησαν, εγκολπωμένοι στη λογική της παρέας, όπου καμία αξιοκρατία ποτέ δεν εφαρμόσθηκε….
[5] Η παντελής απουσία διαλόγου για τα αίτια που οδήγησαν όχι απλώς στην εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά στην ιδεολογική της συντριβή, έχει δημιουργήσει μία αίσθηση περίγελου στην κοινή γνώμη για τα τεκταινόμενα στην πρώην φιλελεύθερη, πρώην κεντροδεξιά, πρώην έντιμη παράταξη.
Τελειώνοντας αυτό το μίνι αφιέρωμα στη ΝΔ, η οποία αποχαιρέτησε πρόωρα την εγχώρια εξουσία και λογικά έδωσε αυτήν αλλά και την επόμενη θητεία στο ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ, να σημειώσω ότι κανείς δεν γνωρίζει τι τελικά θα συμβεί στη ΝΔ...
Όποιος κι αν εκλεγεί μεταξύ Ντόρας και Σαμαρά θα έχει πρόβλημα...
Πρόβλημα μαζί θα έχει και η ΝΔ καθώς αμφιβάλλω εάν το κόμμα θα καταφέρει να ανταπεξέλθει την αρχηγία όποιου εκ των δύο αλλά και βέβαια εάν θα συζητηθούν σοβαρά όλα εκείνα που την έστειλαν δέκα μονάδες μακρυά.
Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009
opengov.gr
Οπότε το νέο Γραφείο Πρωθυπουργού είναι μια πολύ δυνατή πρωτοβουλία, ειδικά καθώς έχει στηθεί με Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα, όπως και τα παρακλάδια του opengov.gr.
Οι πρώτες διαβουλεύσεις νομίζω ότι είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους, έστω και αν πρόκειται για πολύ "τεχνικά" θέματα (Πρόταση Νόμου : Ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών).
Περιμένω πλέον ΟΛΕΣ τις αποφάσεις της διοίκησης ανηρτημενες στο διαδίκτυο!
αναδημοσίευση
Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009
ερώτηση (και θέλω απάντηση)
Καθώς έμπαινα στο προαύλιο είδα τον Νίκο Χρυσόγελο που περίμενε τη Γιάννα Κοντούλη να ψηφίσει, οι επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας των Οικολόγων Πράσινων (ΟΠ). Λέω στο πατέρα μου "κράτα το μικρό, πάω να πω ένα γειά". "Που πας;" μου λέει, "στο Χρυσόγελο" ...
X: Χρυσόγελος, μαζί με τη Γιάννα Κοντούλη
g: Να σας συγχαρώ για τη πολύ ωραία παρουσία σας... εσάς προσωπικά όσο και των Οικολόγων... πραγματικά είχατε μια πολύ ωραία παρουσία!
X: Ευχαριστώ... (κάπως διστακτικά αλλά χαμογελώντας)
g: Θέλω να σας πω ότι εάν συνεχίσετε έτσι την επόμενη φορά θα είστε σίγουρα στο κοινοβούλιο...
X: ... :(
g: Δεν ξέρω για τώρα, εάν το βράδυ θα έχετε πάνω από 3%... θα έλεγα δύσκολα, πάντως την επόμενη φορά θα είστε σίγουρα μέσα!
X: Γιατί το λέτε αυτο;... υπάρχουν δημοσκοπήσεις που μας δίνουν πάνω από 3%... μέχρι και 3.2%... σε κάθε περίπτωση θα κριθεί σε μερικές χιλιάδες ψήφους...
g: ...
X: Είναι πάντως σημαντικό να μπούμε φέτος στη Βουλή... καλό θα ήταν να ακούγεται η φωνή μας... και σε 4 χρόνια θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα... θα πρέπει να μπούμε τώρα και να κάνουμε μια προσπάθεια...
g: Να σας πω κάτι... εάν τους χριστιανούς τους σταύρωσαν για τη πίστη τους, εσάς (τους οικολόγους) θα σας κρεμάσουν από το τσιγκέλι...
Χ: ...
g: ξέρετε οι Νιου Γιορκ Τάιμς έγραψαν πριν μια εβδομάδα ότι οι περιβαλλοντολόγοι είναι οι Κασσάνδρες του πλανήτη... και εγώ το πάω λίγο παραπέρα και σας λέω ότι οι οικολόγοι είναι οι κασσάνδρες του καπιταλισμού... είναι ενάντια σε κάθε πτυχή του συστήματος, όπως αυτό λειτουργεί! ... γι' αυτό και λέω ότι θα σας κρεμάσουν...
Χ: Γι' αυτό και εμείς λέμε ότι πρέπει να μπούμε στη Βουλή τώρα, μπας και σωθεί κάτι...
g: ...
Χ: Εσείς πως δεν ασχολείστε με τη πολιτική;
g: Ξέρετε και εσείς ότι δεν είναι κάτι εύκολο... στη τελική μέσω της πολιτικής δεν προοδεύουν οι πιο άξιοι... είναι πολύ βρώμικα τα πράγματα... και ένας που έχει κάποιο επίπεδο δεν έχει καμία όρεξη να ασχοληθεί με τέτοια...
X: ... πάντως κάτι πρέπει να κάνετε...
g: ... το ξέρω... να σας πω... εάν τα πράγματα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό, δεν έχω και άλλη επιλογή... θα πρέπει να κατέβω κι εγώ...
Χ: ... να βρείτε τους ανθρώπους μας!
g: να 'στε καλά! Είχατε ένα πολύ ωραίο αγώνα... καλή επιτυχία και καλή συνέχεια...
Η συνέχεια είναι γνωστή, οι ΟΠ πήραν το πολύ αξιοπρεπές 2.53% και δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή.
Μάλιστα, ο ΓΑΠ έκανε πρόταση στην Μαρία Βασιλάκου, Νο.2 του ψηφοδελτίου Επικρατείας των ΟΠ, να αναλάβει υφυπουργός στη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, την οποία το κόμμα αρνήθηκε.
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε οι ΟΠ έκαναν την δική τους αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.
Το ερώτημά μου είναι το εξής:
Η μία μου εκτίμηση, ότι οι ΟΠ θα είναι εκτός Βουλής μετά τις εκλογές της 4/10/09, πέτυχε.
Τι πιστεύετε για την δεύτερη εκτίμηση:
Οι ΟΠ θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές όποτε αυτές γίνουν; (ας πούμε σε 3.5 χρόνια)
Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009
Προσδοκίες
Papandreou, 57, the scion of a political dynasty that has dominated Greece for 50 years, had wooed voters by promising to "revolutionise" the country's cultural and political life – and offering the possibility that its near bankrupt economy could be "fixed" without further austerity. "We need a new start," he told the Guardian in an exclusive interview. "We need to clean up our act … people, clearly, are looking for an alternative that is both realistic and visionary."
Tackling cronyism, corruption and a bloated state sector would, he said, be top priorities along with a €3bn stimulus package to jumpstart the economy.
...implementing the Socialists' agenda of reform will not be easy and Papandreou is unlikely to be given a honeymoon period.
The "politics of hope" that some have accused Papandreou of peddling will need to be backed up with visible results, commentators say. "The new government will have to be a bit like an army on the march, with targets reached and announced every few months"
Αυτό που μπορώ να πω είναι το εξής:Οι προσδοκίες μέχρι και σήμερα, πριν κλείσουν οι κάλπες, των περισσοτέρων πολιτών αυτής της χώρας ήταν πολύ χαμηλές όσον αφορά ενδεχόμενη πρωθυπουργία του ΓΑΠ.
Όχι μόνο όσων δεν τον ψήφισαν αλλά και πολλών από αυτούς που του έδωσαν εντολή.
Δε νομίζω ότι άλλος εν δυνάμει πρωθυπουργός, μετά τη Μεταπολίτευση, είχε τόσο χαμηλό πήχη προσδοκιών. Οι περισσότεροι δεν τον θεωρούν ικανό να ηγηθεί Κυβέρνησης.
Σε αντίθεση μάλιστα από το κόμμα του, το οποίο, τουλάχιστον από όσους το ψηφίζουν, ενσωματώνει πολλές προσδοκίες.
Νομίζω ότι αυτό είναι το μόνο πραγματικό πλεονέκτημα που διαθέτει o ίδιος. Κανείς δεν περιμένει πραγματικά να πετύχει.
Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009
Γρίπη
Ξεκίνησε από το λαιμό... και ίσως δεν έχει περάσει 100%...
Έντονοι πονοκέφαλοι... Πολύ έντονοι, σε διάφορα σημεία του κεφαλιού... Δεν πέρναγε ούτε με παρακεταμόλη...
Μικρή καταρροή...
Κάποια στιγμή έβαλα και θερμόμετρο... 37.2...
Δεν έκατσα σπίτι οπότε ίσως είχα και λίγο πυρετό την επόμενη...
Συνολικά πρέπει να κράτησε 4-6 μέρες, με το λαιμό να κρατάει περισσότερο.
Πριν τρεις μέρες μιλούσα στο τηλέφωνο με ένα παιδικό φίλο. Ξαφνικά πιάσαμε τη συζήτηση για τη γρίπη που είχε περάσει και από τους δυό μας, με παρόμοια συμπτώματα.
- Μα σου έχει τύχη γρίπη μήνα Σεπτέμβριο ποτέ;
-Ποτέ δε θυμάμαι κάτι τέτοιο...
- Μην αγχώνεσαι, περάσαμε τη γρίπη των χοίρων!
- ....?
- Έτσι φαίνεται... Δε θυμάμαι ποτέ να έχω περάσει γρίπη Σεπτέμβριο...
- Μα είχαμε χαμηλό πυρετό... δέκατα... τι λένε για 40άρια;
- Η γρίπη των χοίρων είναι σου λέω... (κάνοντας πιο πολύ πλάκα παρά μιλόντας σοβαρά!)
Προχθές πήγα σε μια δερματολόγο να πάρω μια βεβαίωση για το κολυμβητήριο. Πιάσαμε πάλι το θέμα.
- Κοιτάχτε να δείτε αγαπητέ geokalp, έχω μιλήσει με επιδημιολόγους και με έχουν διαβεβαιώσει ότι η κοινή γρίπη έχει να εμφανιστεί στην Ελλάδα μήνα Σεπτέμβριο πάνω από 30 χρόνια!
- ...
- Ο περισσότερος κόσμος θα την περάσει με ήπια συμπτώματα, όπως εσείς, και μόνο ένα 10-20% πιο έντονα...
- Εγώ έκανα πλάκα στο φίλο μου προχθές όταν του το έλεγα...
- Δεν υπάρχει κοινή γρίπη στην Ελλάδα μήνα Σεπτέμβριο... Τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα από ότι παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ... Και είναι μια ευκαιρία να επανέλθουμε στα πιο παραδοσιακά, όπως να φροντίζουμε την ατομική μας υγιεινή, να μάθουμε τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο, να πλένουν τα χέρια τους όταν πάνε στη τουαλέτα... Να ξαναγυρίσουμε στα βασικά!
- Μάλλον έχετε δίκιο...
Κάπου πείστηκα ότι πέρασα τη γρίπη των χοίρων.
Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009
Στοίχημα vs δημοσκοπήσεις @ 2009
Landbrokes
Bwin
Unibet
και η αγαπημένη μου Expekt
Περιττό να σημειώσω ότι η Expekt έχει ξεσαλώσει, όπως και το 2007!
Ας γράψω όμως μερικά πολιτικά συμπεράσματα:
Β' Αθήνας: Μπροστά το ΠΑΣΟΚ μέχρι και με 4.5%...
Επικράτεια: Μπροστά το ΠΑΣΟΚ κοντά στο 5.5%
Kαι βέβαια εκτίμηση εδρών:
Περίττο επίσης να σημειώσω πόσο έξω έπεσαν το 2007...
Αυτό βέβαια που έχει αξία είναι να παρακολουθεί κάποιος την εξέλιξη του στοιχήματος στο κάθε ιντερνετικό μαγαζί, καθώς είμαι σίγουρος ότι διαβάζουν κάθε νέα δημοσκόπηση που βγαίνει.
Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009
Πλήρωνα τα δύο κόμματα (update)
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στις απολογίες του στην ανακρίτρια του Μονάχου ισχυρίζεται ότι μοίραζε μίζες σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία
«Οι πολιτικοί των κομμάτων ζητούσαν συνέχεια χρήματα που θα έπρεπε να τους καταβάλλουμε, μέχρι και το 2007, κάτι που έβρισκα απίστευτο, καθώς σε αυτό το διάστημα, το σκάνδαλο της διαφθοράς στη Siemens ήταν ένα τεράστιο σκάνδαλο…».
Οι τέσσερις πολύωρες απολογίες του πρώην στελέχους της Siemens κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου στη Γερμανίδα ανακρίτρια Μπόιμλερ-Χεσλ, διαβάζονται και σαν ένα «δριμύ κατηγορώ» κατά του πολιτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα.
Ο κ. Χριστοφοράκος, στην πρώτη κιόλας κατάθεσή του στην ανακρίτρια του Μονάχου, στις 2.7.2009, ανέφερε ότι η Siemens είχε μετά την πρώτη υπόθεση των ψηφιακών παροχών που μπήκε στο αρχείο «πολύ αρνητικό τύπο». Ο τότε επικεφαλής των σταθερών δικτύων της εταιρείας Πέτερ Πριμπίλα ήθελε να βελτιώσει η Siemens την εικόνα της στην Ελλάδα «με τη βοήθεια ενός προγράμματος που θα ανέτρεπε τη στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην Siemens, και με μία πολύ ισχυρότερη δικτύωση αντίστοιχη άλλων μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων…».
Από τη συζήτηση αυτή, προέκυψε ένα σχέδιο «για την καλύτερη τοποθέτηση της Siemens στην Ελλάδα με δικτύωση αντίστοιχη άλλων ελληνικών επιχειρήσεων... Ιδιαίτερα μας συστήθηκε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων ελληνικών επιχειρήσεων και για την «καλλιέργεια του τοπίου» να δίνουμε συστηματικά χορηγίες σε πολιτικά κόμματα»…
Με «κάλυψη»
Τα χρήματα δίνονταν «καλυμμένα» επειδή θα ήταν δυσάρεστο να «αποκαλυφθεί ότι η Siemens πλήρωνε τα πολιτικά κόμματα…».
Το συμβόλαιο του ΟΤΕ επελέγη «για να υπάρχει μια συγκεκριμένη βάση υπολογισμού από τον κ. Πριμπίλα.
Πάνω στο ύψος αυτού του συμβολαίου υπολογίσθηκε το 2%, ή όπως φαίνεται σε ένα σημείωμα της δικογραφίας 18 εκατομμύρια μάρκα. Ο κ. Χριστοφοράκος υπολογίζει ότι το ποσό αυτό αντιστοιχούσε στο 0,4% του συνολικού τζίρου της εταιρείας του ομίλου Siemens στην Ελλάδα.
Για το μηχανισμό εισροής των χρημάτων στην Ελλάδα, ο κ. Χριστοφοράκος αναφέρει στην κατάθεσή του ότι τον λογαριασμό της Placid Blue τον διαχειριζόταν ο Γιώργος Καλδής, που γνώριζε τον Πριμπίλα: «Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι δεν κράτησα για τον εαυτό μου ούτε ένα σεντ. Οσα χρήματα διακινήθηκαν από αυτό το κανάλι τοποθετήθηκαν για τα συμφέροντα της Siemens... Ο Γ. Καλδής έφερνε τα χρήματα στην Ελλάδα, τα έπαιρνα από αυτόν και τα έδινα σχετικά γρήγορα στους ανθρώπους που ήταν εντεταλμένοι από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Σε τελευταία ανάλυση, τα χρήματα προορίζονταν για τα κόμματα. Στην Ελλάδα έτσι γίνεται, παίρνεις συχνά τηλεφωνήματα από το κόμμα και σε παρακαλούν να τους δώσεις οικονομική βοήθεια… Τηλεφωνήματα δεχόμουν από τα δύο κεντρικά γραφεία των κομμάτων, ονομαστικά από τον κ. Κώστα Γείτονα του ΠΑΣΟΚ και τον Γιάννη Βαρθολομαίο, τον υπεύθυνο για τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας. Αποδείξεις φυσικά δεν υπήρχαν. Μου ήταν σαφές ότι αυτοί οι υπεύθυνοι για τα οικονομικά δεν κρατούσαν τα χρήματα για αυτούς αλλά -έτσι πίστευα- τα παρέδιδαν στο κόμμα…».
Ο κ. Χριστοφοράκος θυμάται ότι επισκέφθηκε τον κ. Γείτονα μία τουλάχιστον φορά στο γραφείο του «στο πρώην παλάτι των Βιττελσβάχων», δηλαδή την ελληνική Βουλή και στο γραφείο του «στο κέντρο της Αθήνας…».
Την περίοδο αυτή ο κ. Χριστοφοράκος ανησυχούσε ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει η παράδοση του συστήματος ασφαλείας C4I και άλλα μεγάλα επενδυτικά σχέδια στα οποία, ιδιαίτερα ο κλάδος τηλεπικοινωνιών της Siemens είχε επενδύσει τεράστια ποσά.
«Στον Γείτονα είπα χωρίς περιστροφές ότι η Siemens θα δίνει πάντα χρήματα στα κόμματα, για να στηρίξει το σταθερό δικομματικό σύστημα… θα μπορούσα όμως να φανταστώ ότι η Siemens θα μπορούσε να κάνει μια επιπλέον χορηγία στο κόμμα, χτίζοντας στο 2% αν το κόμμα φρόντιζε να παραληφθεί το έργο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων έγκαιρα. Η χορηγία μας θα ήταν μία προκαταβολή...
…Ο Γείτονας μου είπε με γλώσσα που στρογγύλευε τα πράγματα, αλλά με σαφήνεια όπως αντελήφθην, ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε. Θα έκανε τις ανάλογες κουβέντες και θα φρόντιζε γι’ αυτό…»
Ο Χριστοφοράκος έκανε το ίδιο, πάντα σύμφωνα με την κατάθεσή του και προς την άλλη πλευρά. Με τον (εκλιπόντα) Γιάννη Βαρθολομαίο συναντιόταν, μετά από επιθυμία του ιδίου που επιθυμούσε διακριτικότητα, σε δωμάτιο της Μεγάλης Βρετανίας που νοίκιαζε ο Χριστοφοράκος και πληρωνόταν από την Siemens. «… Και σε αυτόν είπα ό,τι και στον κ. Γείτονα. Και αυτός ήταν έτοιμος, με την προοπτική ότι θα έπαιρνε χρήματα για το κόμμα, να ασκήσει την επιρροή του στα δικά του κομματικά μέλη. Αυτοί έπρεπε στις αποφάσεις που έπαιρναν να ασκούν τη διακριτική τους ευχέρεια προς το συμφέρον της Siemens…»
Παραγραφή
Ο κ. Μ. Χριστοφοράκος αν και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε άγνοια για χρηματορροές σε άλλους τομείς δραστηριότητας της Siemens όπως ο κλάδος ιατρικών μηχανημάτων, ο ΟΤΕ και ο ΟΣΕ. Η μομφή των Σίκατσεκ και Νιντλ ότι πλήρωσαν για τα προγράμματα του υπουργείου Αμύνης «ΠΑΤΡΙΟΤ» και «ΕΡΜΗ» αφορούσε κατά την άποψη του κ. Χριστοφοράκου πράξεις που είχαν κατά το γερμανικό δίκαιο παραγραφεί… Οχι όμως και κατά το ελληνικό.
Γύρω στο 2004 ο Σίκατσεκ είπε στον Χριστοφοράκο ότι η διακίνηση χρημάτων μέσω της Placid Blue δεν ήταν πλέον ασφαλής. Επρεπε να βρεθεί μία άλλη εταιρεία και αυτή ήταν η Fairways του Αλέξανδρου Λέτσα.
Ο Χριστοφοράκος είπε ότι ήθελε αυτά τα χρήματα για την παραλαβή τμημάτων του C4I στο δεύτερο τρίμηνο του 2004. Τα χρήματα πληρώθηκαν λοιπόν προκαταβολικά στo λογαριασμό της Fairways στη Βασιλεία. Αλλά στη συνέχεια δημιουργήθηκαν προβλήματα με τους λογαριασμούς εκείνων που θα «αντίκριζαν» τα ποσά σε άλλες χώρες. Ο Χριστοφοράκος λέει ότι από τον Αύγουστο ώς τον Οκτώβριο του 2004 εισέπραξε και διακίνησε 200.000 ευρώ.
Χρήματα για το ΠΑΣΟΚ σε ελβετικές τράπεζες;
Στην κατάθεσή του στις 6 Ιουλίου του 2007 ο κ. Χριστοφοράκος λέει στην ανακρίτρια Μπόιμλερ - Χεσλ ότι στην Ελβετία υπάρχουν ακόμα «χρήματα της Siemens σε ιδιωτικούς λογαριασμούς».
«Οι ιδιώτες που τους διαχειρίζονται είναι αχυράνθρωποι, δεν τους ενημέρωσα για τον σκοπό των πληρωμών» συμπληρώνει. Ο κ. Χριστοφοράκος δεν θέλει να ονομάσει τους δύο ανθρώπους που διαχειρίζονταν τους λογαριασμούς του για να μην τους επιβαρύνει ποινικά και να μην προκαλέσει επαγγελματικά προβλήματα.
«Στον έναν από αυτούς τους λογαριασμούς κατατέθηκαν 400.000 ευρώ, στον άλλο 600.000 ευρώ. Τα χρήματα είναι εκεί, εδώ και έξι χρόνια. Απ’ ό,τι θυμάμαι τα χρήματα αυτά διακινήθηκαν από τους λογαριασμούς του Καλδή, δηλαδή είτε από έναν λογαριασμό της Placid Blue είτε από εκείνον της Sandbury (σ.σ.: προς την Ελβετία). Ο λόγος ήταν ότι μέλη του ΠΑΣΟΚ με παρακάλεσαν να μην μεταβιβάσω τα χρήματα στην Ελλάδα, αλλά να τα φυλάξω παρακαταθήκη στην Ελβετία. Ποιος ήταν εκείνος με τον οποίο μίλησα δεν το γνωρίζω - νομίζω όμως ότι ο κ. Τσουκάτος ήταν τότε ο συνομιλητής μου…».
Από τις καταθέσεις του κ. Χριστοφοράκου δεν γίνεται σαφές πόσα χρήματα ακριβώς διακίνησε, η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Debevoice &Plimpton τού «καταλογίζει» 11 εκατομμύρια ευρώ. Ο Σίκατσεκ λέει ότι ο Μ. Χριστοφοράκος χρειαζόταν 10 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει τέσσερα υπουργεία για το έργο ασφάλειας των Αγώνων του 2004. Ο Χριστοφοράκος αρνείται ότι έδωσε στον Σίκατσεκ αυτήν την πληροφορία και αναφέρει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ατελέσφορο εξ αιτίας της συναρμοδιότητας που αναγκαστικά υπήρχε στην παραλαβή του C4I.
«Αυτό που είπα στον Σίκατσεκ ήταν ότι στο έργο ήταν εμπλεκόμενα τέσσερα υπουργεία…». Ο κ. Χριστοφοράκος υπολόγισε πάντως ότι κάθε χρόνο, από την εισαγωγή του ευρώ, έπαιρνε μια «προκαταβολή» έναντι του 2%, από 1,2 έως 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Ο Χριστοφοράκος είπε στην ανακρίτρια ότι δεν θυμάται αν είχε ζητήσει 10 εκατομμύρια από τον Σίκατσεκ για το C4I. «Νομίζω ότι ήταν λιγότερα. Χρειαζόμουν όμως προκαταβολικά το ποσό μιας ολόκληρης ετήσιας καταβολής…». Πάντως, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στην τελευταία κατάθεση στις 15.7.2009 άλλαξε γνώμη σχετικά με ένα σημείωμα που αφορούσε την Placid Blue και μία εκταμίευση 1.669.000 από τον Σίκατσεκ προς τον ίδιο. Ενώ αρχικά είχε αναγνωρίσει ότι το σημείωμα είχε γραφτεί από το χέρι του λίγο πριν αφήσει το γραφείο της ανακρίτριας, στις 15/7 άλλαξε γνώμη και είπε ότι το σημείωμα έχει γραφτεί από άλλον.
Η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα και ο μηχανισμός της διαφθοράς
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος εξήγησε διά μακρόν στη Γερμανίδα ανακρίτρια πώς δουλεύει η ελληνική δημόσια διοίκηση, προκειμένου να συνδέσει τη χρηματοδότηση των κομμάτων από τα «μαύρα ταμεία» με τη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων. «Στην Ελλάδα», λέει στην κατάθεσή του στις 6 Ιουλίου 2009, «ο υπαλληλικός μηχανισμός είναι, ξεκινώντας από τα υπουργεία μέχρι τις απλές υπηρεσίες, διογκωμένος και γεμάτος υπεράριθμους υπαλλήλους. Στον μηχανισμό αυτόν γίνονται “διπλές τοποθετήσεις” όταν γίνεται αλλαγή κυβέρνησης, δεν είναι δυνατόν να απολυθούν οι υπάλληλοι που έχουν μονιμότητα. Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση δεν έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους “παλιούς” υπαλλήλους. Ετσι, τοποθετεί “δικούς της ανθρώπους εμπιστοσύνης” που αποκτούν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου. Πριν από τις εκλογές το κυβερνητικό κόμμα γεμίζει τις κενές θέσεις με δικούς του ανθρώπους για να εξασφαλίσει τις ψήφους τους. Από την άλλη πλευρά κάνει αυτές τις προσλήψεις και για την περίπτωση που χάσει τις εκλογές, ώστε να δυσκολέψει “τη ζωή” της κυβέρνησης που θα την διαδεχθεί»… Θέλοντας να εξηγήσει γιατί δεν χρειάζονταν κατευθείαν πληρωμές στους δημόσιους υπαλλήλους, ο Χριστοφοράκος είπε ότι «έτσι λειτουργεί (σ.σ.: το σύστημα), δηλαδή οι υπάλληλοι γνωρίζουν τι απόφαση πρέπει να πάρουν όταν τους τηλεφωνήσουν πολιτικοί του κόμματος -αν δεν συμπεριφερθούν όπως θέλουν οι πολιτικοί, η καριέρα τους βρίσκεται σε αδιέξοδο. Αν φερθούν έτσι όπως είναι επιθυμητέο, τότε έχουν γρήγορη εξέλιξη, παίρνουν καλύτερες θέσεις και εξασφαλίζουν ανέσεις, όπως υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Ο καθένας που έχει εξελιχθεί σε αυτό το σύστημα ξέρει πώς πρέπει να φερθεί - αυτό ισχύει από τον πιο απλό υπάλληλο μέχρι τους πάνω ορόφους. Γι’ αυτό πληρώνονται τα χρήματα στα κόμματα…».
update
«Πολιτικοί μού είπαν να φύγω!»
Αποκαλυπτική δήλωση του Μιχάλη Χριστοφοράκου στο Δικαστήριο της Καρλσρούης
Tου Τασου Τελλογλου
«O Μιχάλης Χριστοφοράκος ειδοποιήθηκε από πολιτικούς να εγκαταλείψει την Ελλάδα», αναφέρει εμφατικά ο συνήγορος του πρώην στελέχους της Siemens, κ. Στέφαν Κουρσάβε, σε σχετικό δικόγραφο που κατέθεσε στις 14 Αυγούστου 2009 στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης - το δικόγραφο βρίσκεται στη διάθεση της «Κ».
Στο ίδιο δικόγραφο, με το οποίο είχε προσβληθεί η πρώτη απόφαση του Εφετείου του Μονάχου -υπόθεση για την οποία δικαιώθηκε ο κ. Χριστοφοράκος- ο κ. Κουρσάβε αναφέρει τα εξής για τις συνθήκες φυγής του κ. Χριστοφοράκου από την Ελλάδα στη Γερμανία: «Στη διαδικασία της δικαστικής διερεύνησης δεν είχε αλλάξει το παραμικρό μέχρι τις αρχές αυτού του χρόνου.
Μόνον όταν άρχισε στην Ελλάδα ο προεκλογικός αγώνας για τις ευρωεκλογές και επιπλέον προετοιμάζονταν οι εθνικές εκλογές, αναδείχθηκε το θέμα Siemens από τη Νέα Δημοκρατία.
Ετσι, τα ανακριτικά μέτρα της ελληνικής Εισαγγελίας εντατικοποιήθηκαν εξαιτίας της πολιτικής πίεσης. Ο προσφεύγων, που διατηρούσε ως διευθύνων σύμβουλος χρόνιες επαφές με την ελληνική πολιτική, ειδοποιήθηκε ότι το θέμα Siemens θα διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο στις εκλογές και ότι θα έπρεπε να υπολογίζει σε συλλήψεις. Επίσης, του μεταφέρθηκε ότι γι' αυτόν προσωπικά υπήρχε ο κίνδυνος να καθίσει στο εδώλιο στην Ελλάδα σε μία σκηνοθετημένη δίκη.
Σε αυτή τη δίκη απειλείτο ως διευθύνων σύμβουλος με ποινή ισοβίου καθείρξεως και δεν θα μπορούσε να περιμένει μία δίκαιη δίκη για τον εαυτό του. Οι ίδιοι κύκλοι τον ενημέρωσαν ότι μετά τις ευρωεκλογές, το αργότερο μετά τις εθνικές εκλογές, τα νερά θα ηρεμούσαν και η υπόθεση θα ξεκαθάριζε με τον κατάλληλο τρόπο με όρους κράτους δικαίου…».
Ο χρόνος παραμονής
Ο κ. Κουρσάβε, στη συνέχεια του δικογράφου του, σημειώνει ότι ο κ. Μιχ. Χριστοφοράκος προσπάθησε αρχικά να παρατείνει τον χρόνο κατά το οποίο υποχρεούτο να δώσει εξηγήσεις στον εισαγγελέα, για το διάστημα μετά τις εκλογές. «Ετσι ήλπιζε να αποφύγει να εμπλακεί σε μία άδικη διαδικασία για τις τηλεοράσεις την παραμονή των εκλογών. Ο χρόνος που είχε για να απολογηθεί παρατάθηκε μόνο ελάχιστα».
Μία παράταση του χορηγήθηκε στην αρχή από την Εισαγγελία, αναφέρει ο κ. Κουρσάβε, ωστόσο, στη συνέχεια ανακλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες.
«Ο προσφεύγων δέχθηκε, αμέσως μετά, ανώνυμες απειλές ότι θα πέθαινε αν δημοσιοποιούσε τις γνώσεις του για τις διασυνδέσεις της ελληνικής πολιτικής με τη βιομηχανία. Η Ελλάδα είναι μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου. Στην Ευρώπη καταλαμβάνει, απ' όσο γνωρίζουμε, τη δεύτερη θέση μετά τη Βουλγαρία…».
Φυσικά, στο ίδιο δικόγραφο υπάρχουν επισημάνσεις του κ. Κουρσάβε για να «υποστηρίξει» την ελλειψη «εγγυήσεων κράτους δικαίου» στην Ελλάδα, που δεν αντέχουν σε κριτική, όπως η επισήμανση ότι η Εισαγγελία «διένειμε τις ανακρίσεις της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας Debevoice & PlimptoLLP, γεγονός που τροφοδότησε πέρα από κάθε μέτρο την υστερία για τη διαφθορά στην Ελλάδα, που προκλήθηκε μεταξύ αλλων από τη Siemens AG και τις θυγατρικές της εταιρείες».
Εντυπώσεις
Ο κ. Κουρσάβε επιδιώκει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο κ. Χριστοφοράκος αποφάσισε βραχυπρόθεσμα να φύγει από την Ελλάδα και να μείνει τόσο χρονικό διάστημα στη Γερμανία, μέχρι να κοπάσει « η υστερία» και «να βεβαιωθεί κανείς για την επάνοδο του κράτους δικαίου».
Ο προσφεύγων σκόπευε αρχικά να μείνει στη Γερμανία τρεις εβδομάδες. Αυτή η θέση του κ. Κουρσάβε υπονομεύεται από ένα άλλο σημείο του δικογράφου προς το Συνταγματικό Δικαστήριο, όπου αναφέρεται ότι ο κ. Χριστοφοράκος κατέφυγε στη Γερμανία για να τεθεί στη διάθεση της γερμανικής Δικαιοσύνης. Αλλά και αυτό το απέφυγε και κρυβόταν επί ένα μήνα, επειδή αιφνιδιάστηκε από την έκδοση του πρώτου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης στις 21 Μαΐου 2009.
Ο συνήγορος του κ. Χριστοφοράκου αναφέρει ακόμη στο Συνταγματικό Δικαστήριο ότι ο πελάτης του όταν απέκτησε τη γερμανική υπηκοότητα κατέστησε σαφές ότι «αυτή είχε προτεραιότητα έναντι της ελληνικής «και ότι ήταν έτοιμος, αν χρειαζόταν, να αρνηθεί την ελληνική υπηκοότητα».
Ο κ. Χριστοφοράκος αναφέρθηκε, όπως φαίνεται από το δικόγραφο του κ. Κουρσάβε, σε «πειστήρια». Μάλιστα, ο ίδιος πρότεινε στην Εισαγγελία, στην περίπτωση αμφιβολιών, να προχωρήσει σε συγκεκριμενοποίηση των όσων κατέθεσε στην ανακρίτρια, κα Μπόιμλερ.
Οπως καταλήγει ο συνήγορος του κ. Χριστοφοράκου, «ο πελάτης του κατηγορείται για τέσσερις πληρωμές από τη Siemens στην Placid Blue Corporation, οι οποίες, κατά την Εισαγγελία, «δεν στοιχειοθετούν το αδίκημα της δωροδοκίας στο πνεύμα του άρθρου 334 του Γερμανικού Ποινικού Κώδικα, καθ' ότι αυτές οι πληρωμές αφορούσαν μια γενική φροντίδα του τοπίου χωρίς να έχουν αναφορά σε ένα project»!
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100061_20/09/2009_330130
Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009
Αποτέλεσμα βουλευτικών εκλογών Οκτωβρίου 2009
Και στις εκλογές του 2007 ασχολήθηκα με το τι δίνουν οι μπουκ, ας δούμε και τώρα.
Εννοείται πως οι μπουκ δεν πέφτουν στις παπαριές των δημοσκοπήσεων, καθώς έχουν σκοπό το κέρδος (τους), ενώ κανείς δεν τους απαγορεύει να βγάζουν κουπόνι ακόμη και τη παραμονή των εκλογών.
(όποιος ψάξει στο αρχείο - Σεπ.'07 - θα διαβάσει όλη τη διακύμανση των αποδόσεων των κομμάτων από τις εταιρείες στοιχηματισμού καθώς και το ..πόσο έξω έπεσαν...)
Η BWIN για το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές δίνει απόδοση 1,03 στο ΠΑΣΟΚ και 9 στη Νέα Δημοκρατία. Σημειώνεται πως για προβάδισμα νίκης του ΠΑΣΟΚ μεταξύ 2,5% και 4,99% δεν δίνει δυνατότητα για ποντάρισμα. Για διαφορά του ΠΑΣΟΚ μεταξύ 5% και 6,49% δίνει απόδοση 2,10.
πηγή
Συνεπώς, πρώτο ΠΑΣΟΚ ενώ σε σχέση με το 2007 δεν υπάρχει καμμία περίπτωση νίκης της ΝΔ, όταν υπήρχαν έστω και μικρές πιθανότητες (πχ 10%) για νίκη ΠΑΣΟΚ.
Ας πάμε λίγο στα υπόλοιπα της Bwin.
Προβάδισμα νίκης ΠΑΣΟΚ: 5-7.5%, με κέντρο ποσοστό διαφοράς περί το 6.25%
Σειρά κομμάτων: ΚΚΕ-ΛΑΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ-ΟΙΚΟΛ
Πιθανά ποσοστά κομμάτων: ΠΑΣΟΚ 40% - ΝΔ 34% - ΚΚΕ 8% - ΛΑΟΣ 6-7% - ΣΥΡΙΖΑ 3-4% - ΟΙΚΟΛ 2-3%
Τα αποτελέσματα αυτά φέρνουν περί τους 151-152 βουλευτές στο ΠΑΣΟΚ ενώ περί τους 156-158 με τον νόμο Παυλόπουλου.
Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009
Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009
Στιγμιότυπο Ι
Αυτή η σύγχρονη «ρίζα της συμφοράς» είναι η πολιτική επιλογή κάποιων που βαφτίζουν την παρανομία, «μαγκιά», καθιστούν την «λαμογιά», προνόμιο, θεοποιούν το «κονέ», ως κλειδί επιτυχίας. Αυτές οι πρακτικές δεν είναι θεμέλιο δημιουργίας, είναι εργαλεία «βολέματος» του ενός που ξεβολεύει τον διπλανό του και που κατακερματίζει έτσι την συλλογική προσπάθεια. Που ενθαρρύνει το δίκιο του ισχυρού, και όχι την ισχύ του Δικαίου.
Η ευτυχία τού «εγώ» θα έρθει μέσα από την επιτυχία τού «εμείς».
[από κάτω]Π.Δ. -Τι λέει ρε σύ ο Άρχηγός;;
(σκούντημα στο διπλανό)
Φ.Π.- ...
Π.Δ.- Είμαστε ήδη χρόνια στην απ'έξω...
Φ.Π.-Ξέρω 'γώ τι λέει...
Π.Δ.-Ας ελπίσουμε να κάνει τουλάχιστον αυτή την αναδιανομή!
Φ.Π.-Αυτό πάντως με το "εμείς" με μπέρδεψε... "Εμείς" ποιοι εμείς;
Π.Δ.: Προμηθευτής Δημοσίου
Φ.Π.: Φίλος Προμηθευτή
Προσαρμογή δική μου πηγή Νο.1
Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009
Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009
Ατυχία
Σε μια χώρα που η ευθύνη είναι πάντοτε πολιτική (Κύπρος-Ίμια, πλημμύρες-πυρκαγίες, διαχείριση χρηματών των Ταμείων κλπ κλπ) και ποτέ των ανθρώπων (στρατιωτικοί, πυροσβέστες, διοικητές οργανισμών) που έχουν αναλάβει να διοικήσουν, να κάνουν τη δουλειά που τους έχει ανατεθεί με τη τοποθέτησή τους, πρέπει να θεωρούμαστε άτυχοι...
Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη λέξη που να περιγράφει καλύτερα τι συμβαίνει στη χώρα μας...
Σήμερα, 4η μέρα φωτιάς σε εξέλιξη στην Β.Α. Αττική, ένα μέρος που σταμάτησε κάποτε τη λαίλαπα των Περσών, με βουνά που βγάζουν το καλύτερο μάρμαρο παγκοσμίως, ας είμαστε με θετική σκέψη ότι άνθρωποι όπως ο Σταύρος Μπένος θα αποφασίσουν να αναλάβουν τα ηνία.
Ο Σταύρος Μπένος εξελέγη Δήμαρχος Καλαμάτας στις εκλογές του 1978, του 1982 και του 1986. Η μοίρα τον ήθελε να αναλαμβάνει υπεύθυνος μιας πόλης, που αφού χτυπήθηκε από το σεισμό, την έμαθε όλη η Ελλάδα από τα δελτία καιρού...
Μπορεί να ήταν τυχεροί εκεί στη Καλαμάτα που είχαν για Δήμαρχο ένα τοπογράφο-μηχανικό του ΑΠΘ όμως η πραγματική αξία φαίνεται από το ότι πέντε χρόνια αργότερα, το 1991, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ενωση Ευρωπαίων Πολεοδόμων, τον βραβεύουν για το έργο που επετέλεσε ως Δήμαρχος της Καλαμάτας κατά την δεκαετία 1980-1990.
Ο άνθρωπος αυτός όμως ήταν (είναι) ικανός. Αρκετοί θα γνωρίζουν τη γραμμή 1502 για τη τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πολιτών, όλοι όμως έχουν ακούσει για τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Δικές του πρωτοβουλίες...
Όμως ίσως η μεγαλύτερη αναγνώριση του είναι ότι κατάφερε να παραμείνει σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό...
πηγές
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=6263&pid=7&CategoryID=
http://www.yppo.gr/1/g1120.jsp?person=13
http://www.benos.gr/Web/Personal-03.asp
υ.γ. Δεν έτυχε να τον γνωρίσω απλά διάβασα σχετικά πρόσφατα την ιστορία του. Και το σαββατοκύριακο που μας πέρασε τον θυμήθηκα και αναλογίστηκα πόσο μας λείπουν τέτοιοι άνθρωποι.
υ.γ. 2 Δεν υπάρχει πάτος, χιλιοειπωμένο...
Τρίτη 18 Αυγούστου 2009
Παγκοσμιοποίηση
το ανοίξαμε λοιπόν!!!
μας κίνησε τη περιέργεια αυτό το σελοφάν στα αριστερά
...ένα ρολόι...
η τελική όψη!
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009
1 ώρα
wiki : Στον οικισμό του Πόρτο Γερμενό διασώζονται τα τείχη των αρχαίων Αιγοσθενών, σημαντικό λιμάνι και οχυρό προς τον Κορινθιακό Κόλπο, όπου λατρευόταν ο μάντης και θεραπευτής Μελάμπους.
Το φρούριο των Αιγοσθένων χρονολογείται στον 4ο-3ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται το καλύτερα διατηρούμενο αρχαίο κάστρο. Λόγω της παραμεθόριας θέσης του, ανήκε κατά καιρούς στους Μεγαρείς και τους Αθηναίους, ενώ υπήρξε μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας και για σύντομο χρονικό διάστημα του Κοινού των Βοιωτών - πηγή
Φοβερές ευκαιρίες: Το Πόρτο Γερμενό είναι ιδανικό μέρος ακόμα και για μόνιμη κατοικία των Αθηναίων. Βρίσκεται 76 χλμ ΒΔ της Αθήνας και περίπου 30χλμ από την έξοδο «Ελευσίνα» της Αττικής Οδού (το «Αεροδρόμιο - Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι 55 χλμ). Το συγκρότημα κατοικιών αποτελείται από 10 μεζονέτες. Ξεκινάνε από 100τμ περίπου με 3 κρεββατοκάμαρες, 2 μπάνια, υπόγεια αποθήκη, γκαράζ, κλιματισμό (ψύξη-θέρμανση), ηλιακό θερμοσίφωνα, τζάκι και δυνατότητα γιά ιδιωτική πισίνα. Οι τιμές τους ξεκινούν από 220.000€. Το συγκρότημα είναι κτισμένο σε υπερυψωμένο πλάτωμα, σε απόσταση 63 μέτρα από την θάλασσα και 2΄από την τοπική αγορά. Είναι μέσα σε πυκνή βλάστηση, γιατί βρίσκεται μπροστά στο όριο χαρακτηρισμένης δασικής περιοχής. Είναι κτισμένο έτσι ώστε ο κάθε αγοραστής να χαίρεται την αυτονομία του σε ένα εκπληκτικά διαμορφωμένο περιβάλλον με ησυχία, ομορφιά και σεβασμό στον γείτονα.
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
Για γέλια
Προφανώς η διαχείριση του μπλογκσποτ ζήτησε να επικοινωνήσουν οι διαχειριστές του ιστολογίου μας http://oikosantoxis.blogspot.com/ με εκείνη ίσως ώστε να εξακριβωθεί με κάποιο τρόπο τη ταυτότητα τους (μας). Πρακτικά ίσως να μην με καλούσαν να κάνω το ίδιο καθώς είμαι ένα φυσικό πρόσωπο και δεν ανήκω σε κάποια ομάδα όσο γράφω στο παρόν, κάτι που εύκολα διαπιστώνεται.
Δεν θέλω να γράψω "αντισυνταγματικότητα" που θα κριθεί και ενώπιον της δικαιοσύνης, όπως διάφορα άλλα τελευταία εγχώρια μέτρα (ημιυπαίθριοι-έκτακτη εισφορά-προσωπικά δεδομένα κλπ.), όμως κατά κάποιο τρόπο πρόκειται για έναν ανούσιο έλεγχο καθώς αδυνατώ να πιστέψω ότι είναι άσχετα πρόσφατα γεγονότα που δημοσιοποιήθηκαν για άλλα "ιστολόγια" τύπου troktiko.
υγ σήμερα Δευτέρα 10/8 είδα ότι το "πρόβλημα" εξέλειψε!!
Τρίτη 4 Αυγούστου 2009
Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009
Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009
Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009
Μετεγγραφές ΤΩΡΑ!
Τρίτη 16 Ιουνίου 2009
Ατζολίνος: 14-6-2009
"Δε συγκρίνεται με τίποτε άλλο... Θα το καταλάβεις!"
Βέβαια κάποιες φορές απλά χρειάζεται μια πιπίλα της Βάλιας για να πάνε τα πράγματα όπως πρέπει...
Σίγουρα δε μπορώ να είμαι υπερήφανος για τη γκρίζα διαφήμιση που άθελά μου δημιούργησα... Αλλά αυτό του έκανε κλικ... Ήταν και πριν τις 8 του πρωϊνού της περασμένης Κυριακής...
Σάββατο 6 Ιουνίου 2009
Κριτική από τον τάφο
Πραγματικά αξίζει καθώς έχει ήδη απλωθεί παγκοσμίως η άποψη πως η Κίνα ενδέχεται να αντικαστήσει την κυριαρχία των ΗΠΑ.
Το βιβλίο με τα απομνημονεύματα του Ζάο Ζιγιάνγκ που παρουσιάστηκε στο Χονγκ Κονγκ στις 14 Μαΐου 2009
Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Ζάο Ζιγιάνγκ, πρώην Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, κυκλοφορεί το Μυστικό Ημερολόγιό του όπου καταδικάζει την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης στο Πεκίνο στις 4 Ιουνίου 1989 και υποστηρίζει τη μετατροπή του πολιτικού συστήματος της χώρας σε κοινοβουλευτική δημοκρατία
Στις πέντε το πρωί της 19ης Μαΐου 1989 ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και πρωθυπουργός Ζάο Ζιγιάνγκ εμφανίστηκε στην πλατεία Τιανανμέν του Πεκίνου και απευθυνόμενος στους σπουδαστές που επί πολλές ημέρες διαδήλωναν εκεί και στους γύρω δρόμους τούς είπε πως θα έπρεπε να σταματήσουν την απεργία πείνας που είχαν αρχίσει προκειμένου να αφήσουν ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με την κυβέρνηση. Αφού τους ζήτησε συγγνώμη για τα σφάλματα και τις παραλείψεις της δικής του γενιάς, έδωσε το στίγμα του με τις παρακάτω φράσεις που έμειναν ιστορικές:«Ηρθαμε πολύ αργά»και«Δεν είστε σαν κι εμάς,εμείς είμαστε όλοι γέροι, για μας πλέον δεν έχει καμιά σημασία».
Σκληρή κριτική από τον τάφο
Ο Ζάο Ζιγιάνγκ, λ.χ., χρησιμοποιεί τα πιο σκληρά επίθετα προκειμένου να χαρακτηρίσει τους υπερηλίκους του κόμματος που υποστήριξαν την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου και τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης στην Τιανανμέν. Και τους κατονομάζει: Είναι ο Ντενγκ Χσιάο Πινγκ, ο Λι Χσινιάν, ο Γιάο Γιλίν, ο Χου Τσιαομού, ο Γουάνγκ Τσεν, ο Λι Πενγκ. Πλην του τελευταίου, οι υπόλοιποι πέθαναν στη δεκαετία του 1990.
Το μέλλον των μεταρρυθμίσεων
Ο θάνατος του Ζάο Ζιγιάνγκ το 2005 δεν σήμανε κανένα τέλος εποχής. Η Κίνα, ως την πρόσφατη οικονομική κρίση τουλάχιστον, συνέχιζε την ξέφρενη πορεία της οικονομικής της ανάπτυξης και για το τι θα συμβεί στο μέλλον προβλέψεις δεν διακινδυνεύει να διατυπώσει κανείς. Ωστόσο τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Τσάο Τσιγιάνγκ το ημερολόγιό του, που βλέπει στη Δύση το φως της δημοσιότητας, πέραν του ότι συνιστά μία εκ των έσω εξιστόρηση των όσων συνέβησαν στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας τη ματαμαοϊκή εποχή, επαναφέρουν το θέμα των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται εξαιτίας της πρόσφατης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, από την οποία όχι μόνο θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας αλλά υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος να αυξηθεί και η ανεργία στη χώρα. Το βιβλίο δεν συνίσταται από κείμενα που έγραψε ο Ζάο Ζιγιάνγκ, αλλά από το απομαγνητοφωνημένο υλικό τριάντα κασετών που μεταφράστηκε στα αγγλικά και έπειτα από σχετική επιμέλεια απέκτησε μορφή βιβλίου. Δεν γνωρίζουμε πώς οι κασέτες διοχετεύθηκαν στη Δύση ούτε και από ποιον. Αλλωστε στη σημερινή παγκόσμια κοινωνία αυτό δεν είναι διόλου δύσκολο- και ούτε σημαίνει τίποτε επί της ουσίας. Σημασία έχει το περιεχόμενο, από το οποίο προκύπτουν τρία βασικά συμπεράσματα: Πρώτον, ότι η αιματοχυσία στην πλατεία Τιανανμέν θα μπορούσε να αποφευχθεί. Δεύτερον, ότι ο ρόλος του Ζάο Ζιγιάνγκ στη διαμόρφωση και στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων ήταν πολύ μεγαλύτερος από όσο πιστεύαμε ως σήμερα και, τρίτον, ότι ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν πως αν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν συνοδευθούν από αντίστοιχες πολιτικές, τότε δεν θα έχουν μέλλον. Και λέγοντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις εννοεί βεβαίως την εγκαθίδρυση στην Κίνα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Απόψεις αυτού του είδους διατυπώνονται πλέον ανοιχτά στη Λαϊκή Κίνα- μολονότι είναι σαφέστατο ότι τις απορρίπτει η πλειοψηφία των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος. Το αίτημα ωστόσο παρουσιάζεται ώριμο και υποστηρίζεται από τα νεότερα στελέχη τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στα ανώτερα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού, τα οποία αντιλαμβάνονται ότι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα η δημοκρατία και να καταπολεμηθεί η διαφθορά είναι η καθιέρωση κοινοβουλευτικών διαδικασιών και ο πλήρης απογαλακτισμός του κόμματος από το μαοϊκό παρελθόν του. Ολα τούτα βεβαίως θα προσδιοριστούν σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και κοινωνία.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Ηθελαν να καταστρέψουν ανθρώπους»
«Ετοίμασα το παραπάνω γραπτό υλικό τρία χρόνια μετά την τραγωδία της 4ης Ιουνίου (σ.σ.: 1989).Εχουν περάσει πολλά χρόνια από την τραγωδία αυτή.Από τους ακτιβιστές που συμμετείχαν στα γεγονότα,εκτός όσων διέφυγαν στο εξωτερικό,οι περισσότεροι συνελήφθησαν,ανακρίθηκαν επανειλημμένα και καταδικάστηκαν.Σήμερα η αλήθεια πρέπει να έχει διαλευκανθεί.Βεβαίως τώρα θα έπρεπε να έχει δοθεί απάντηση στα τρία παρακάτω ερωτήματα.
Πρώτον,εκτιμήθηκε τότε ότι το κίνημα των σπουδαστών ήταν “μια σχεδιασμένη συνωμοσία” αντικομματικών,αντισοσιαλιστικών στοιχείων που διέθεταν ηγεσία.Επομένως,θα πρέπει τώρα να ρωτήσουμε: Ποιοι ήταν αυτοί οι ηγέτες; Ποιο το σχέδιο; Ποια η συνωμοσία; Τι στοιχεία υπάρχουν που να το υποστηρίζουν; Ειπώθηκε επίσης ότι υπήρχαν “μαύρα χέρια” εντός του κόμματος.Ποια ήταν λοιπόν αυτά; Δεύτερον,ειπώθηκε ότι τούτο το γεγονός στόχευε στην ανατροπή της Λαϊκής Δημοκρατίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος.Πού είναι τα τεκμήρια; Είχε λεχθεί τότε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μας ζητούσαν να διορθώσουμε μόνο τις ατέλειές μας,ότι δεν επιχειρούσαν να ανατρέψουν το πολιτικό μας σύστημα.Επειτα από τόσα χρόνια τι στοιχεία συγκεντρώσαμε μέσω των ανακρίσεων; Εγώ είχα δίκιο ή αυτοί; Πολλοί από τους ακτιβιστές για τη δημοκρατία που βρίσκονται στην εξορία λένε ότι πριν από την 4η Ιουνίου πίστευαν ακόμη ότι το Κόμμα μπορούσε να βελτιωθεί.Μετά την 4η Ιουνίου ωστόσο είδαν ότι δεν υπήρχε ελπίδα για το Κόμμα και μόνο τότε πήραν θέση εναντίον του.Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων οι σπουδαστές προέβαλαν πολλά συνθήματα και αιτήματα,αλλά το πρόβλημα του πληθωρισμού για κάποιον ανεξήγητο λόγο απουσίαζε,μολονότι ο πληθωρισμός ήταν ένα καυτό ζήτημα που θα μπορούσε εύκολα να προβληθεί πολύ έντονα και να προκαλέσει ανάφλεξη ολόκληρης της κοινωνίας.Αν λοιπόν τότε οι σπουδαστές επεδίωκαν να αντιπαρατεθούν στο Κομμουνιστικό Κόμμα γιατί δεν εκμεταλλεύθηκαν αυτό το ευαίσθητο ζήτημα; Αν η πρόθεσή τους ήταν να κινητοποιηθούν οι μάζες,δεν θα ήταν πιο εύκολο αν προβάλλονταν ερωτήματα σαν κι αυτό; Εκ των υστέρων είναι φανερό ότι ο λόγος που οι σπουδαστές δεν προέβαλαν το ζήτημα του πληθωρισμού ήταν γιατί γνώριζαν πως σχετιζόταν με το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και αν προβαλλόταν με έμφαση προκειμένου να κινητοποιηθούν οι μάζες,θα μπορούσε να καταλήξει στο να παρεμποδίσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.
Τρίτον,μπορεί να αποδειχθεί ότι το κίνημα της 4ης Ιουνίου ήταν “αντεπαναστατική αναταραχή”,όπως χαρακτηρίστηκε; Οι σπουδαστές συμπεριφέρονταν με τάξη.Πολλές αναφορές δείχνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις όπου ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δεχόταν επιθέσεις,συχνά οι σπουδαστές ήταν εκείνοι που προσέτρεχαν να τον υπερασπιστούν.Μεγάλος αριθμός από κατοίκους της πόλης εμπόδιζαν την είσοδο του στρατού στην πόλη.Γιατί; Ηθελαν μήπως να καταλύσουν το πολίτευμα;
Φυσικά, όποτε μεγάλος αριθμός ατόμων εμπλέκεται,θα υπάρχει πάντοτε μια ελάχιστη μειονότητα μέσα στο πλήθος που ίσως επιτεθεί στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό.Η κατάσταση ήταν χαοτική.Είναι πολύ πιθανόν κάποιοι χούλιγκαν να εκμεταλλεύθηκαν την κατάσταση προκειμένου να προκαλέσουν φασαρίες,πώς όμως μπορούν οι πράξεις αυτές να αποδοθούν στην πλειονότητα των πολιτών και των σπουδαστών; Ως τώρα απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν έχει δοθεί.
Ενα άλλο ζήτημα ήταν το πώς θα έπρεπε να χειριστεί κανείς τους ανθρώπους που εμπλέκονταν σε όλα αυτά.Η Εκστρατεία Αντιφιλελευθεροποίησης δεν ήταν απλώς ένα θεωρητικό ζήτημα.Οι μεγαλύτεροι πονοκέφαλοί μου προέρχονταν από το αν θα έπρεπε να τιμωρηθούν άνθρωποι,από το πώς θα περιοριζόταν το κακό που είχε προκληθεί στους ανθρώπους και από το πώς θα περιορίζαμε τον αριθμό όσων είχαν υποφέρει.Από την αρχή της εκστρατείας κάποια υπέργηρα κομματικά στελέχη υποστήριζαν με ενθουσιασμό την εκστρατεία και ήθελαν να τιμωρήσουν έναν σωρό ανθρώπους.Ο Ντενγκ Χσιάο Πινγκ πίστευε πάντοτε πως εκείνοι που προωθούσαν τη διαδικασία φιλελευθεροποίησης στο εσωτερικό του κόμματος θα έπρεπε να τιμωρηθούν αυστηρά.Το ίδιο πίστευε ο Γουάνγκ Ζεν και άλλοι υπερήλικοι.Ανθρωποι σαν τον Ντενγκ Λικούν και τον Χου Τσιαομού ήταν ακόμη σκληρότεροι.Ηθελαν να αρπάξουν την ευκαιρία να καταστρέψουν κάποιους ανθρώπους και να νιώσουν ικανοποίηση στη συνέχεια.
Χαράξαμε το σωστό μονοπάτι
Ο λόγος για τον οποίο είχα τόσο έντονο ενδιαφέρον για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και αφοσιώθηκα στην προσπάθεια να βρω τρόπους ώστε να αναλάβω την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αυτών ήταν γιατί ήμουν αποφασισμένος να εξαλείψω την ασθένεια του οικονομικού συστήματος της Κίνας στη ρίζα του.Χωρίς κατανόηση της αναποτελεσματικότητας του οικονομικού συστήματος της Κίνας δεν θα μου ήταν προφανώς τόσο έντονη η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις.
Φυσικά αυτά που καταλάβαινα προηγουμένως σχετικά με το πώς θα προχωρούσαμε στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων ήταν ασαφή και επιφανειακά.Πολλές από τις προσεγγίσεις που πρότεινα μπορούσαν απλώς να περιορίσουν τα συμπτώματα- όχι να αντιμετωπίσουν τα θεμελιακά προβλήματα.
Εκείνο που παρουσιαζόταν ως ηλίου φαεινότερο σχετικά με το πώς θα απαλλασσόμασταν από την αναποτελεσματικότητα της κινεζικής οικονομίας ήταν πως το σύστημα έπρεπε να μετατραπεί σε μια οικονομία της αγοράς και ότι το πρόβλημα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας θα έπρεπε να λυθεί.Αυτό επήλθε ως παράγωγο της πρακτικής εμπειρίας μόνον έπειτα από μια μακρά διαδοχή βημάτων μπρος και πίσω.
Ποιο ήταν όμως το θεμελιώδες πρόβλημα; Στην αρχή δεν έμοιαζε ξεκάθαρο.Η αίσθησή μου γενικά ήταν μόνο πως θα έπρεπε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα.Αφότου έφτασα στο Πεκίνο η καθοδηγητική αρχή μου όσον αφορά την οικονομική πολιτική ήταν όχι η μονοσήμαντη επιδίωξη να βελτιωθούν οι δείκτες παραγωγής,ούτε ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης,αλλά το πώς θα εύρισκα έναν τρόπο ώστε ο κινεζικός λαός να απολαμβάνει συγκεκριμένη ανταμοιβή για την εργασία του. Αυτό ήταν το σημείο εκκίνησης.Αύξηση του ποσοστού ανάπτυξης κατά 2% ή 3% ετησίως μπορεί να θεωρείται εξαιρετική για τα ανεπτυγμένα καπιταλιστικά έθνη,αλλά ενώ η δική μας οικονομία αναπτυσσόταν σε ποσοστό 10% ετησίως,τα επίπεδα διαβίωσης του λαού μας δεν είχαν βελτιωθεί.
Οσον αφορά το πώς θα χαρασσόταν αυτός ο νέος δρόμος δεν διέθετα εξ αρχής ένα πρότυπο ούτε και είχα κάποια συστηματική ιδέα κατά νου.Ξεκίνησα μόνο με την επιθυμία να βελτιώσω την οικονομική αποτελεσματικότητα. Αυτή η επιθυμία,αυτή η πεποίθηση,υπήρξε πολύ σημαντική.Το σημείο εκκίνησης ήταν: υψηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας και οι άνθρωποι να διαπιστώνουν το πρακτικό κέρδος με τα ίδια τους τα μάτια.Εχοντας αυτό ως στόχο,βρέθηκε κι ένας ικανοποιητικός τρόπος έπειτα από πολλή έρευνα.Χαράξαμε σταδιακά το σωστό μονοπάτι».
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=56&artId=269681&dt=24/05/2009
Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009
έχουμε μέχρι το 30%
Στις φετινές ευρωεκλογές το σύνθημα είναι η ..αποχή!
Ραδιοφωνικοί σταθμοί διαφημίζουν τριήμερα στις Κυκλάδες με ένα ..sms και γενικότερα το ερώτημα δείχνει να είναι "Μύκονος ή Πάρος"...
Από την άλλη, οι πολιτικοί δηλώνουν και ξανα-δηλώνουν: "να προσέλθετε στις κάλπες", "να ασκήσετε το δημοκρατικό σας δικαίωμα" κλπ κλπ αλλά αυτή είναι και η δουλειά τους.
Εάν κάποιος ρίξει μια ματιά στις στατιστικές θα διαπιστώσει ακριβώς το αντίθετο: η Ελλάδα είναι η 3η χώρα, μετά το Βέλγιο και την Ιταλία, με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές! (μέχρι τις ευρωεκλογές του 1999) Μάλιστα αναμένεται το 2009 οι Έλληνες (με τους Ιρλανδούς) να έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής - περί το 66%)
Συνεπώς, υπάρχει μεγάλο περιθώριο ..αύξησης της αποχής! Και βέβαια κάτι τέτοιο χρειάζεται διαφήμιση!
Δείτε λίγο την έρευνα:
-το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που δήλωσε ότι οπωσδήποτε θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές φθάνει το 43%
-το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές δηλώνουν πως θα έχουν οι Σλοβάκοι (16%), οι Τσέχοι (24%), οι Ρουμάνοι, οι Σουηδοί και οι Ολλανδοί (30%)
-όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ψηφίσουν στις
ευρωεκλογές, το 62% των πολιτών δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει γιατί δεν είναι αρκετά ενημερωμένο. Επίσης, το 61% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η ψήφος του δεν θα αλλάξει τίποτα και το 60% πιστεύει ότι δεν γνωρίζει ποιός είναι ο ρόλος των ευρωβουλευτών
Αλλά ποιοι ακριβώς δεν συμμετέχουν / κάνουν αποχή;
1. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής, σύμφωνα με τις μετρήσεις, συγκεντρώνονται στις ηλικίες 18-24 και 24-35 [πηγή]
2. από τις έρευνες κοινής γνώμης που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, προκύπτει ότι τα ποσοστά της αποχής θα είναι αυξημένα στις νεότερες ηλικίες και στα αστικά κέντρα [πηγή]
Ωραία... αυτοί που θα πρέπει να έχουν λόγο περισσότερο απ' όλους, μιας και αυτοί θα είναι στην παραγωγή για τα επόμενα 30-45 χρόνια, αυτοί είναι που θα ..απέχουν!!
Έτσι, διαφημίζονται τρίημερα του Αγίου Πνεύματος, τα οποία απευθύνονται σε αυτούς που μπορούν να τα πάνε (18-35 ετών), όμως αυτοί είναι η γενιά που θα έπρεπε να έχει λόγο για τι πρόκειται να συμβεί και να το επηρεάζει με τη ψήφο της!!! Κι εκεί ακριβώς χτυπάει η διαφημιζόμενη μη συμμετοχή στις εκλογές, που εγχωρίως είναι από τις μικρότερες πανευρωπαϊκά!
Όπως σημειώνω για τα δάση, "έχουμε πολλά να κάψουμε ακόμα", έτσι και με τη συμμετοχή στις εκλογές, "μέχρι ποσοστό συμμετοχής 30% έχουμε δρόμο!"
Δευτέρα 25 Μαΐου 2009
Οπίσω μου Πολιτισμέ!
Δεν είναι ατζέντα με τηλέφωνα... Δεν είναι σημειωματάριο για ψώνια... Περιέχει τυπωμένα γράμματα... Εάν είναι το Κοράνι ή μέρος του δεν ξέρω... Δεν με νοιάζει κιόλας, προτιμώ έναν αστυνομικό που όταν μου κάνει σωματική έρευνα να σέβεται ότι κατέχω στις τσέπες μου, ειδικά εάν δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχω καμία σχέση...
Εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχω σχέση με κάτι επιλήψιμο του δίνω ένα μεγαλύτερο δικαίωμα να ψάξει τα πράγματά μου, όμως και πάλι θα πρέπει να σεβαστεί την κινητή ιδιοκτησία μου.
(πολλά θέλω εεε;)
Όταν άκουσα το περιστατικό το Σάββατο το απόγευμα έκανα δύο σκέψεις:
1. Ένας δε θα βρεθεί να ζητήσει συγγνώμη; Ο αστυνομικός τους προσέβαλε βάναυσα. Χώρια ότι το "πεσκέσι" το έχει η Αστυνομία κι όχι ο κάτοχός του...
2. Υπάρχουν και κάποιοι που ακόμα έχουν τιμή, υπόληψη και σεβασμό σε κάτι, ο λαός που κατοικεί σήμερα στην Ελλάδα στο μεγαλύτερο μέρος του δεν έχει πια... Και είναι διατεθιμένοι να πολεμήσουν για το σεβασμό της αξίας, εμείς πάλι όχι πιά - όπως το '40...
Σήμερα Δευτέρα τελικά διάβασα κάπου τη λέξη συγγνώμη - ότι αυτό πρέπει να γίνει - και με έκπληξη κατάλαβα ότι δεν το σκέφτηκε κάποιος δημοσιογράφος αλλά μέλη της εγχώριας μουσουλμανικής κοινότητας:
Εμείς θέλαμε μια συγγνώμη από την Αστυνομία. Για τον λόγο αυτόν πήγαμε στο αρχηγείο και στη ΓΑΔΑ και ζητήσαμε να βγει στην τηλεόραση μαζί με εμάς ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας και να ζητήσει συγγνώμη κάτι που θα έβλεπαν οι μουσουλμάνοι και θα μπορούσαμε να τους ηρεμήσουμε.
Οι κάτοικοι της περιοχής αυτής, της Ελλάδας, είναι, όπως στα περισσότερα θέματα του σήμερα, απαίδευτοι και άπειροι... "Πίσω είμαστε" που λέγαμε και παλαιότερα...
Όμως πλέον δεν είμαστε πίσω σε υποδομές (κάναμε και Ολυμπιακούς Αγώνες) ούτε σε καταναλωτικές συνήθειες (Πάτρα - Λάρισα - Τρίκαλα κλπ διαθέτουν malls) αλλά σε πολιτισμό και σεβασμό προς τον (συν)άνθρωπο και το περιβάλλον (ωραία που θα περάσει ο δρόμος από τον Καϊάφα; Κατά τα άλλα "θεωρίες συνομωσίας" οι φωτιές του 2007...).
Τι;;;; Το μέρος "που γέννησε τον πολιτισμό" και τη δημοκρατία είναι "πίσω σε πολιτισμό";
Μεγάλε, ένα "συγγνώμη", ένα "..Μήτσο χάσαμε" κι ένα "έκανα λάθος" είναι πρώτα απ'όλα πολιτισμός.
Κι αν νομίζεις ότι όλοι είναι "καναπεδάτοι" και "αραχτοί με φραπεδούμπα" και παρακολουθούν ατάραχοι όσα συμβαίνουν, σε πληροφορώ ότι δεν είναι όλοι έτσι. Κάποιοι γνωρίζουν ακόμα μέχρι που φτάνουν τα όρια του εξευτελισμού και αντιδρούν χωρίς να λογαριάζουν τίποτα, ούτε την ζωή τους, ζωσμένοι με εκρηκτικά. Και μην ξεχνάς ότι η παγκοσμιοποίηση μας έχει φέρει όλους πιο κοντά.
Διαβάστε και λίγο διαφορετικές απόψεις για το συμβάν, από το antinews
Οι «καλοί» μουσουλμάνοι εναντίον των «κακών»
Σιίτες vs Σουνίτες, λαός και κολωνάκι των μουσουλμάνων
Ποιοι και γιατί ρίχνουν (πάλι) λάδι στην φωτιά;
Το πρόβλημα είναι το "μεταναστευτικό"
Δευτέρα 11 Μαΐου 2009
Χρόνια Πολλά
Να ζήσετε φίλε _st_, πάντα τέτοια!!!
ps. πιο αναλυτικά προσεχώς
Πέμπτη 7 Μαΐου 2009
Τα καλύτερα μας χρόνια
Μία μέρα έμεινε...
Κάπου εδώ θα γυρνάμε...
Τις καλύτερες ευχές μας _st_!!
(αν και κάτι μου λέει ότι δεν θα τη γλιτώσεις έτσι εύκολα ;)
ps ο τζούνιορ έχει χρόνια για τέτοια, θα κάτσει σπίτι
Τετάρτη 6 Μαΐου 2009
Εξισώσεις
Πτώση 40,3% στην κυκλοφορία νέων ΙΧ αυτοκινήτων στο πρώτο τετράμηνο του 2009
Πτώση 40,3% παρατηρήθηκε στην κυκλοφορία νέων αυτοκινήτων (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) κατά το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ΕΣΥΕ.
Συγκεκριμένα, στο πρώτο τετράμηνο του έτους κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 83.208 αυτοκίνητα.Την αντίστοιχη περίοδο του 2008, η κυκλοφορία νέων ΙΧ είχε αυξηθεί κατά 21,%.Η κυκλοφορία νέων μοτοσυκλετών (άνω των 50 κ.ε) υποχώρησε κατά 31,9% σε 18.250.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ, ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ!ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ...
ΠΑΜΕ,
ΠΩΛΗΣΕΙΣ Ιαν.-Απρ. 2009: 83,208 [το γράφει δεν χρειάζεται υπολογισμό]
ΠΩΛΗΣΕΙΣ Ιαν.-Απρ.2008: 139,377 [Χ*(1-0.403)=83,208]
ΠΩΛΗΣΕΙΣ Ιαν.-Απρ.2007: 116,147 [Χ*(1+0.21)=139,377]
Επίσης, το 2008 πουλήθηκαν στην Ελλάδα 267,242 νέα αυτοκίνητα και το μερίδιο του α' τετραμήνου ήταν 52.15%.
Με το προηγούμενο νούμερο καταλαβαίνει κάποιος τη πρεμούρα του υπουργού (λέμε τώρα) να μειώσει κατά 50% τα [μοναδικώς παγκοσμίως εφαρμοζόμενα εγχωρίως] τέλη ταξινόμησης νέων οχημάτων ώστε να φύγει το διαρκώς αυξανόμενο στοκ(*).
[Εάν ακόμα χρειάζεστε νέο αυτοκίνητο, μην ξεχάσετε να δείτε ένα παλαιότερο ποστ σχετικά με τις εκπτώσεις από τη μείωση των τελών ταξινόμησης. Περιαυτολογώ αλλά βγάζει τσίμπλες: Τέλη ταξινόμησης και τιμολόγιο αυτοκινήτου]
Σημειώνω ακόμα ότι στη Γερμανία, που παράγονται αυτοκίνητα, το κίνητρο για υποψήφιους αγοραστές ήταν σταθερή έκπτωση €2,500 ανά αγορά, κι όχι ανάλογα με την δυναμικότητα του οχήματος.
Επίσης, περιμένω εναγωνίως το νούμερο των ταξινομήσεων (πωλήσεων νεων αυτοκινήτων) του Μαϊου 2009 που θα δημοσιευτεί περί τις 5 Ιουνίου.
Για όποιον θέλει να δει τα νούμερα και τις πωλήσεις παρελθόντων ετών των κακομοίρηδων εισαγωγέων αυτοκινήτων (ψαχτείτε γιατί ίσως χρειάζονται επιπλέον ενίσχυση) ας ψάξει εδώ.
(*)
Θα έχετε πληροφορηθεί ότι παρόμοια "μέτρα" [αμφιβόλου αποτελέσματος] εξαγγέλθηκαν και για το κατασκευαστικό κλάδο κατοικιών, με έμφαση κυρίως στις παραθεριστικές. Εκεί είχαμε τη δύσμοιρη τάξη των κατασκευαστών...
Κυριακή 3 Μαΐου 2009
Εικόνα νεότερης Ελλάδας
Έχω ξανασχοληθεί με το θέμα, όταν ήμασταν στο Νο.11 αλλά κι άλλοτε, ίσως είμαι ευαίσθητος.
Ίσως όμως να θεωρώ ότι πρόκειται για ακόμα ένα εγχώριο χόμπυ, μόνο για πατρικίους. [δείτε εδώ σκληρές φωτογραφίες οργανωμένων θανάτων λύκων απ'όλη την Ελλάδα]
Οι πληβείοι μπορούν να καβαλούν το κάρο τους και να ξεκληρίζουν σκύλους και γάτες που αμέριμνοι κόβουν βόλτες στο διάβα τους. Το ευγενές αυτό σπορ δυστυχώς δεν μπορεί να αναδείξει πρωταθλητές καθώς δεν δημοσιεύονται στοιχεία παρά το ότι οι παρέες αρέσκονται να φλυαρούν για τα κατορθώματά τους.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!