Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

έχουμε μέχρι το 30%

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη δυσκολία έκφρασης! Συνήθως, όταν θέλουμε να πούμε κάτι το λέμε "με σχήματα", "μέσω Τρικάλων", χρησιμοποιώντας παραβολές λες και είμαστε επιπέδου Ιησού κλπ κλπ.

Στις φετινές ευρωεκλογές το σύνθημα είναι η ..αποχή!
Ραδιοφωνικοί σταθμοί διαφημίζουν τριήμερα στις Κυκλάδες με ένα ..sms και γενικότερα το ερώτημα δείχνει να είναι "Μύκονος ή Πάρος"...
Από την άλλη, οι πολιτικοί δηλώνουν και ξανα-δηλώνουν: "να προσέλθετε στις κάλπες", "να ασκήσετε το δημοκρατικό σας δικαίωμα" κλπ κλπ αλλά αυτή είναι και η δουλειά τους.

Εάν κάποιος ρίξει μια ματιά στις στατιστικές θα διαπιστώσει ακριβώς το αντίθετο: η Ελλάδα είναι η 3η χώρα, μετά το Βέλγιο και την Ιταλία, με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές! (μέχρι τις ευρωεκλογές του 1999) Μάλιστα αναμένεται το 2009 οι Έλληνες (με τους Ιρλανδούς) να έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής - περί το 66%)
Συνεπώς, υπάρχει μεγάλο περιθώριο ..αύξησης της αποχής! Και βέβαια κάτι τέτοιο χρειάζεται διαφήμιση!

Δείτε λίγο την έρευνα:
-το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που δήλωσε ότι οπωσδήποτε θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές φθάνει το 43%
-το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές δηλώνουν πως θα έχουν οι Σλοβάκοι (16%), οι Τσέχοι (24%), οι Ρουμάνοι, οι Σουηδοί και οι Ολλανδοί (30%)
-όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ψηφίσουν στις
ευρωεκλογές, το 62% των πολιτών δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει γιατί δεν είναι αρκετά ενημερωμένο. Επίσης, το 61% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η ψήφος του δεν θα αλλάξει τίποτα και το 60% πιστεύει ότι δεν γνωρίζει ποιός είναι ο ρόλος των ευρωβουλευτών


Αλλά ποιοι ακριβώς δεν συμμετέχουν / κάνουν αποχή;
1. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής, σύμφωνα με τις μετρήσεις, συγκεντρώνονται στις ηλικίες 18-24 και 24-35 [πηγή]
2. από τις έρευνες κοινής γνώμης που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, προκύπτει ότι τα ποσοστά της αποχής θα είναι αυξημένα στις νεότερες ηλικίες και στα αστικά κέντρα [πηγή]
Ωραία... αυτοί που θα πρέπει να έχουν λόγο περισσότερο απ' όλους, μιας και αυτοί θα είναι στην παραγωγή για τα επόμενα 30-45 χρόνια, αυτοί είναι που θα ..απέχουν!!

Έτσι, διαφημίζονται τρίημερα του Αγίου Πνεύματος, τα οποία απευθύνονται σε αυτούς που μπορούν να τα πάνε (18-35 ετών), όμως αυτοί είναι η γενιά που θα έπρεπε να έχει λόγο για τι πρόκειται να συμβεί και να το επηρεάζει με τη ψήφο της!!! Κι εκεί ακριβώς χτυπάει η διαφημιζόμενη μη συμμετοχή στις εκλογές, που εγχωρίως είναι από τις μικρότερες πανευρωπαϊκά!

Όπως σημειώνω για τα δάση, "έχουμε πολλά να κάψουμε ακόμα", έτσι και με τη συμμετοχή στις εκλογές, "μέχρι ποσοστό συμμετοχής 30% έχουμε δρόμο!"

4 σχόλια:

fvasileiou είπε...

Το σύνθημα για συνειδητή αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες έπεσε επίσημα στην αρχή της δεκαετίας του '90 από το ΚΛΙΚ του Κωστόπουλου -ανθρώπους δηλαδή που ένιωθαν πολύ καλά με τους εαυτούς τους και τα επιτεύγματά τους και δεν ήθελαν να χαραμίζουν ενέργεια για το σύνολο. Την απόφασή τους μάλιστα την συνδύασαν με μια υποτιμητική στάση απέναντι σε όσους έχοντες συνείδηση πολίτη. Εκείνη την εποχή, στις αρχές του '90, διαβήκαμε οριστικά τον Ρουβίκωνα και μετατραπήκαμε σε μια κ@λοπαιδίστικη κοινωνία παθολογικών εγωισμών.

geokalp είπε...

συμφωνώ, όμως μην το θέτεις μόνο σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας (που διψάει για ..μάτι λόγω χρόνιας στέρησης), υπάρχει και το επίπεδο των θεσμών: μέχρι κάποια στιγμή το δίκαιό μας καταλόγιζε επιπτώσεις σε όσους δεν ψήφιζαν συνειδητά (και κάποιοι έπαιρναν αεροπλάνο και έφευγαν ΣΚ), πχ δεν έβγαζαν διαβατήριο ή πριν μερικές δεκαετίες δίπλωμα οδήγησης...

πλέον καμία επίπτωση δεν υπάρχει (ένταξη κοινοτικής νομοθεσίας) σε όποιον απέχει...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

εγώ θα πάω να ψηφίσω πάντως! Αντε θα τα πούμε σε 2 βδομαδες! Φιλιά

geokalp είπε...

εννοείται πως εφόσον μπορούμε θα πάμε να ψηφίσουμε!