Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Μέση λύση;

Ανεκτικοί;
Η εγχώρια κουλτούρα παρουσιάζει αυξημένα επίπεδα ανεκτικότητας απέναντι στο κάθε τι: στη βρώμα στους δρόμους, στην απαίσια εξυπηρέτηση, στα κρατικά "χαράτσια", στις επιθετικές ρητορικές αλλά και κινήσεις παραδοσιακά εχθρικών λαών όπως η Τουρκία, στα περισσότερα που μας επιβάλλονται χωρίς τη θέλησή μας. ΟΛΑ τα δεχόμαστε συνήθως χωρίς διαμαρτυρία.
Τρανό παράδειγμα η "κατάληψη" της Νομικής, αυτή τη φορά από μετανάστες, η μεγαλύτερη απεργία πείνας μεταναστών στην ιστορία της Ευρώπης, οι οποίοι διαμαρτύρονται και φτάνουν στο σημείο να κάνουν απεργία πείνας διότι "εργάζονται ως επί το πλείστον σε αγροτικές δουλειές και σε οικοδομές, ζουν στο σκοτάδι της παρανομίας, σε συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης της εργασίας τους".
Είμαι 5 χρόνια στην Ελλάδα και δούλευα σε ταβέρνα στα Χανιά, αλλά το αφεντικό μου με έδιωξε γιατί δεν είχα χαρτιά, είπε σε συνέντευξη τύπου ο 22χρονος Ρέντα από το Μαρόκο.
Ο Αμπντουλχάμ βρίσκεται στην Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια, όπου ζει μαζί με τη σύζυγό τους και το μωρό τους. Εργάζεται, αλλά… παράνομα και λέει ότι «Στην Ισπανία, μετά από 2 χρόνια παραμονής και απλώς με ένα λογαριασμό που να το αποδεικνύει, αρχίζει η διαδικασία νομιμοποίησης. Το ίδιο γίνεται και στη Γαλλία, απλώς μετά από 10 χρόνια παραμονής»

Γράφω ότι εγχωρίως είμαστε ανεκτικοί διότι ΠΟΛΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ μέρες πριν τι σκοπούς είχαν όσοι μετανάστες ήταν στη Κρήτη. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ πριν πάρουν το καράβι.
Όποιος ρίξει μια ματιά στο βλόγι hungerstrike300.blogspot.com θα διαβάσει εύκολα όλο το σχέδιο κατάληψης της Νομικής κυρίως από μετανάστες που ήρθαν από τα Χανιά, τι γραφόταν πριν ανέβουν στο καράβι, τη "καραβιά", την άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά, όλο το στόρυ!
Γιατί αφέθηκε - αφού θεωρείται ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ σχεδόν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου - το θέμα στη τύχη του;
Γιατί κανείς, από όσους φωνάζουν σήμερα, δεν προσπάθησε να το προσεγγίσει ΠΡΙΝ φτάσει στο σημείο που έφτασε;
Διακρίνω σκοπιμότητες από όλες τις πλευρές...
(τώρα τίθονται διάφορα ζητήματα: εάν έχουν ή όχι άδεια παραμονής, εάν έχουν ή όχι άδεια εργασίας, εάν χρειάζονται ένσημα για να μείνουν στην Ελλάδα, εάν το πανεπιστημιακό άσυλο τους καλύπτει, εάν πρέπει να αρθεί το άσυλο, τι ακριβώς ζητούν και τι ακριβώς κάνουν με τη διαμαρτυρία τους, τι θα απογίνουν εάν τους βγάλουν έξω, κλπ κλπ κλπ - δείτε και τη ματιά του E-Lawyer: To κτίριο Νομικής ως ιερό άδυτο)

(_________________________

update 30-01-2011
...ας ανατρέξουμε σε μια από τις εμβληματικότερες μορφές του συνταγματικού δικαίου στην Ελλάδα, τον Αριστόβουλο Μάνεση. “Τα Πανεπιστήμια και εν γένει τα ΑΕΙ δεν είναι μόνον ιδεολογικοί μηχανισμοί του κρατούντος καθεστώτος που τείνουν μονοσήμαντα στη συντήρηση και αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας, όπως συνηθίζεται να λέγεται σχηματικά. Είναι και θεσμοί, δηλ. εστίες εξουσίας, που εξ ορισμού παράγουν, διαλεκτικά, αντι-εξουσία. Και είναι επίσης μαζικοί χώροι, που αποτελούν πεδία των γενικότερων κοινωνικο-πολιτικών ανταγωνισμών και ζυμώσεων”, έγραφε ο Μάνεσης στο σημείο 7 μιας έρευνας που δημοσιεύτηκε στην εφ. “Η Καθημερινή” της 12ης Μαΐου 1978 με τίτλο “Η κρίση στην Ανώτατη εκπαίδευση”. Σε άλλη μελέτη του, δημοσιευμένη στον τόμο “Συνταγματική Θεωρία και Πράξη”, Θεσσαλονίκη, 1980, σελ. 702-703, διευκρίνιζε ότι το άσυλο προστατεύει όχι μόνο τους διδάσκοντες και τους διδασκόμενους, αλλά και γενικά όσους βρίσκονται στον χώρο του πανεπιστημίου με τη δημοκρατικά εκφρασμένη συναίνεση των αρμόδιων ακαδημαϊκών οργάνων. Συζήτηση για επέμβαση στον χώρο του ασύλου μπορεί να σταθεί μόνο σε περιπτώσεις που τελείται αξιόποινη πράξη, η οποία στρέφεται κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας.

sxoliastesxwrissynora
_________________________)

Καμία ανοχή!
Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δώδεκα τραυματίστηκαν στο μακελειό που σημειώθηκε στο Τούσον της Αριζόνα στη διάρκεια συγκέντρωσης που πραγματοποιούσε η αμερικανίδα βουλευτής Γκάμπριελ Γκίφορντς. Η Γκίφορντς, 40χρονη βουλευτής των Δημοκρατικών, πυροβολήθηκε από τον δράστη του μακελειού στο κεφάλι εξ επαφής και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί δηλώνουν αισιόδοξοι για την κατάσταση της υγείας της. (πηγή)
Πωλ(α) Κρουγκμαν, αμερικάνος νομπελίστας οικονομολόγος: Αλήθεια, πέσατε άραγε από τα σύννεφα, όταν ακούσατε τα τρομερά νέα από την Αριζόνα; Η μήπως περιμένατε ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε μια τέτοια βαρβαρότητα;
Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων κάνουν λόγο για έναν νεαρό εξαιρετικά ασταθούς διανοητικής κατάστασης, δημιουργού βίντεο και κειμένων εξαιρετικά ασυνάρτητων στο διαδίκτυο. Ο ίδιος φέρεται να εκδιώχθηκε από τον στρατό εξαιτίας της χρήσης ναρκωτικών και από το πανεπιστήμιο εξαιτίας ανησυχητικής του συμπεριφοράς.
Αλλά ας δούμε λίγο τι σημαίνει Αριζόνα!
Με τα όπλα παρά πόδα στην Αριζόνα έχουν τίτλο σε άρθρο τους ΤΑ ΝΕΑ, από όπου: «Τις ηµέρεςπου ακολούθησαν τη σφαγή του Σαββάτου», ανακοίνωσε το FBI, «οι πωλήσειςόπλων σε όλη την Αριζόνα αυξήθηκαν κατά 60%. Για τον τύπο όπλου µε γεµιστήρες των 33 σφαιρών που χρησιµιποίησε ο Τζάρεντ Λόφνερ, η αύξηση έφτασε το 300%».
Το αξιοσηµείωτο δεν είναι τόσο ότι κάθε κάτοικος αυτής της Πολιτείας άνω των 21 ετών µπορεί να φέρει όπλο, αλλά ότι τον περασµένο Ιανουάριο ακυρώθηκε νόµος µε βάση τον οποίο όποιος είχε πάνω του µυστικό όπλο έπρεπε να έχει άδεια.
Ίσως να προκαλέσει έκπληξη σε όσους αγνοούν ότι η Πολιτείας της Αριζόνα είναι το συχνότερο πέρασμα παράνομων μεταναστών από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ. A woman on the Arizona border

Σε σημείο που να έχουν οργανωθεί εδώ και χρόνια ιδιωτικά τάγματα πολιτοφυλάκων που επιθυμούν να διαφυλάξουν τα σύνορα!
"A group of self-appointed civilian border patrol agents have begun a month-long effort along the U.S.-Mexico border to stem the flow of illegal immigration into the United States, frustrating federal authorities who say they will hamper not help the problem." Δείτε και του Απριλίου 2010: Arizona militia wants to patrol border.
Ίσως να γίνεται κατανοητό τι ακριβώς συμβαίνει στην Αριζόνα... Δείτε και μια ιστοσελίδα πολιτοφυλάκων της Αριζόνα, όπου κυριαρχεί το μότο: One shot, one soul...

Μέση λύση δεν υπάρχει;
Από τη μία έχουμε την συνήθη εγχώρια ανεκτικότητα (έστω εν μέσω μιας ανόδου της ατζέντας των πολιτικών και των ΜΜΕ για τους μετανάστες χωρίς βέβαια να θίγεται ιδιαίτερα από τη μία το θέμα γιατί έρχονται, από την άλλη πως μπαίνουν και βέβαια ποιος τους δίνει δουλειά και ζουν εδώ χρόνια... εμείς ακόμα είμαστε στο Τείχος Παπουτσή και τώρα αυτό..).
Από την άλλη έχουμε τους Αριζοναίους που έχουν πάρει τα όπλα και έχουν στήσει καρτέρι σε όποιο δύστυχο προσπαθεί να ξεφύγει από τη μιζέρια περνώντας τα σύνορα για να βρει μια άλλη μιζέρια από την άλλη πλευρά (επ' αυτού, δείτε τη πολύ σκληρή ταινία Fast Food Nation που τα δείχνει ξεκάθαρα...).
Μέση λύση δεν υπάρχει;

4 σχόλια:

fvasileiou είπε...

Είναι τρομερό με την ακρίβεια, την φτώχεια, την ανεργία να μεγαλώνουν, τις ανισότητες να διευρύνονται, την οργή των πολιτών να διογκώνεται εξαιτίας των μέτρων και της Siemens, η Αριστερά να χρειάζεται τους μετανάστες για να κάνει αντιπολίτευση.
Τελικά όλες οι πλευρές βολεύονται να δίνουν τις πολιτικές μάχες για την ουρά του γαϊδάρου κι όχι για όσα τσουρουφλίζουν τον κοσμάκη.
Αλλά την προηγούμενη εβδομάδα απολύθηκαν 2 φίλοι μου και σήμερα πετσόκοψαν τον μισθό ενός άλλου...

Unknown είπε...

μέση λάσπη.

αυτό υπάρχει, αφού ο καθένας κοιτάζει με τέτοια γεγονότα όπως με την κατάληψη της νομικής, να μπιπ μπιπ μπιπ τον δικό του προσωπικό εχθρό, χωρίς καμιά σκέψη στην έρημη συλλογικότητα...

Unknown είπε...

το γιατί σ' αυτή την κατάσταση το απαντά ίσως η αριζόνα: στη θέση της συλλογικότητας υπάρχει η κοινωνία των ισχυρών.
αυτών που νόμο θεωρούν είτε τα χρήματά τους, είτε το όπλο τους, είτε τη διαπλοκή τους.

geokalp είπε...

fvas
για να γίνει σωστή αντιπολίτευση μέσω κάποιου αγώνα πρέπει και ο αγώνας και οι άνθρωποι πίσω του να βρουν απήχηση στη κοινή γνώμη
πχ φοιτητές, όπως επί χούντας
δεν ξέρω τι άλλο νεο να μπορεί να φέρει κάποιο αποτέλεσμα

-
συμφωνώ, το έχω καταλάβει εδώ και δύο δεκαετίες ότι μόνο η συλλογικότητα μπορεί κάτι να κάνει...
και αυτή μειώνεται ακόμα περισσότερο όσο περνούν τα χρόνια...
οπότε Χομπς, Λεβιάθαν