Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

ανάγκη ή lifestyle

Η επικαιρότητα τρέχει με τρελούς ρυθμούς και είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να μιλήσει γι αυτήν καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να σε διαψεύσει την επόμενη.
Τι να σχολιάσεις και για τι να εκφραστείς: το πόλεμο αντιεξουσιαστών(?) vs. MAT+Xρυσή Αυγή, ότι ο Αρχιεπίσκοπος πέθανε, Ζήτω ο Αρχιεπίσκοπος! - τη Ζαχόπουλειάδα μαζί με παραφυάδες ΥΠΕΕ/Κλαδά - τη χορηγεία Siemens σε ΝΔ/ΠΑΣΟΚ - τις νέες διαβουλεύσεις για το (εγχώριο) όνομα της FYROM - το ασφαλιστικό που φανερώνει η (Νέα) Νέα Διακυβέρνηση την Παρασκευή, τα διάφορα κοινωνικά (ληστείες, χειροβομβίδες/ξεκαθαρίσματα, βρέφη στα σκουπίδια, την ακρίβεια, τη νέα ΕΓΣΣΕ)...
Κι αυτά είναι μερικά από αυτά που συνέβησαν μόνο μέσα στο κουτσοΦλέβαρο...

Όμως, η πολιτική είδηση που έβαλε σε σκέψεις όλους είναι η εκλογή του 33χρονου Αλέξη Τσίπρα στη προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ...
Δεν νομίζω να βρέθηκε πολιτική παράταξη που να θεώρησε ως ευνοϊκή και για την ίδια ή το πολιτικό σκηνικό την εκλογή του Πολιτικού Μηχανικού στο τιμόνι (εντάξει, με συνοδηγό τον Αλαβάνο) ενός κόμματος που πριν από δεκαπέντε χρόνια (εκλογές 1993) είχε αποτύχει να ξεπεράσει το όριο του 3%(με Μ.Δαμανάκη, που πήγε μετά στο ΠΑΣΟΚ), το 2000 και το 2004 μόλις που έπιασε το όριο (με ηγέτη το διαγραφέντα το 1975 από το ΠΑΣΟΚ Ν.Κωνσταντόπουλο), ενώ στη παρούσα βουλή (εκλογές Σεπ. 2007) με "προπονητή" τον Αλέκο Αλαβάνο έπιασε πάνω από 5% - σχεδόν το ποσοστό που λέγεται ότι "του χαρίστηκε" από το εκλογικό σώμα το 1996 (πάλι με Κωνσταντόπουλο αρχηγό) λόγω της μη εισόδου στη Βουλή το 1993...

Παρένθεση
Με τη Μεταπολίτευση ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πέτυχε να ανεβάζει αξιοσημείωτα τα ποσοστά του στις εκλογικές αναμετρήσεις:
1974: 13.58% - 13 βουλευτές,
1977: 25.34% - 93 βουλευτές,
1981: 48% - 172 βουλευτές,
οπότε ξεκίνησε μια (σχεδόν συνεχόμενη) εικοσιπενταετία στην εξουσία με ηγέτες κυρίως τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κ. Σημίτη.
Κλείνει η παρένθεση.



Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα δεν είναι ούτε Βουλευτής...
Έχει όμως στο ενεργητικό του ένα 10.5% στις δημοτικές εκλογές για το Δ.Αθηναίων το 2006, μια σχετικά απρόσμενη επιτυχία.
Ακόμα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, εμφανίζουν το ΣΥΡΙΖΑ να έχει ήδη ξεπεράσει το ΚΚΕ και να απολαμβάνει πλέον τη τρίτη θέση με 9.1% σε πρόθεση ψήφου (από 6.5%), ενώ ο τίτλος του "έγκυρου" in.gr στις 30/1/2008 ήταν Περαιτέρω συρρίκνωση των «μεγάλων» και άλμα ΣΥN σε δημοσκόπηση της MRB.

Και θα μου πει ο όποιος κυνικός πολιτικός αναλυτής "Και τι έγινε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει 10-15% στις επόμενες εκλογές..."
Ο άλλος αναρωτιέται "Μήπως το φαινόμενο Tσίπρα είναι θέμα νέου life style;"
Ο τρίτος χασκογελάει "Ο Τσίπρας έχει ανθρώπους για να κυβερνήσει;"

Εγώ αυτό που βλέπω είναι φόβο στα μάτια κυρίως του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ...
Η ΝΔ δείχνει να χαίρεται με την νέα ανακατωσούρα στο κεντρο-αριστερό πολιτικό σκηνικό αλλά νοιώθει ήδη δεξιά της το ΛΑΟΣ και γνωρίζει ότι δεν μπορεί να εισπράξει επιπλέον φθορά του ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρείται ότι βρίσκεται πολύ κοντά του...

Είμαι πολύ περίεργος να δω το νέο εγχώριο φρούτο.

Επιπλέον:
ΣυνέντευξηΤσίπρα στην Καθημερινή (9/2/2008): «Ο κόσμος περιμένει από εμάς»

Αλέξης Τσίπρας vs Άννα Παναγιωταρέα (1990)

15 σχόλια:

Jordan είπε...

Πω πω που το ξεθαψες αυτο το video.Απιστευτο.
Ειδες ο πολιτικος με την "σαφηνεια" στα λογια φαινεται απο μικρος...
Ρε συ, εφτασε η σειρα της γενειας μας να μπει στην βουλη ε; Για να δουμε και τα δικα μας χαλια.
Ωρα μας να τ "ακουμε" και μεις απο τις μικροτερες γενειες σε λιγο...

Dr_MAD είπε...

Αυτό ακριβώς που λέει κι ο φίλος από επάνω. Ηρθε η ώρα να κριθούμε σαν πολιτική γενιά. Μπορεί να μην είμαστε indigo, αλλά σίγουρα είμαστε οι πρώτοι που αναγκαστήκαμε να πρωτοδουλέψουμε χαμηλόμισθα και να βιώσουμε το βραχνά της ανεργίας, ενώ σπουδάσαμε πολύ περισσότερο. Ευχομαι ο Τσίπρας να αποδειχτεί σοφή κίνηση (εγώ τη θεωρούσα πάντως τη σωστή επιλογή, αν ακόμα η αριστερά θέλει να πιστεύει σε κάτι ενωτικό στο μέλλον)

Καλή εβδομάδα να έχουμε

gk είπε...

Συμφωνώ με αυτά που λες. Γενικά η περίπτωση Τσίπρα έχει ενδιαφέρον και μάλλον θα παρασύρει και τα άλλα κόμματα να δώσουν ευκαιρίες σε νεότερους.
Βέβαια το στυλ και η έκφραση του Τσίπρα έχουν μια φρεσκάδα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι έχει καταφέρει να απαγκιστρωθεί από τα κλισέ και τα ταμπού της αριστεράς και κυρίως να έρθει σε κόντρα με το αριστερό ιδεολογικό κατεστημένο που η πολιτική του σκέψη σταματάει στα 70s (για να μην πω στον Μαρξ και στον Λένιν)... Λες και τα τελευταία 40 χρόνια έχει σταματήσει η αριστερή πολιτική αναζήτηση!

geokalp είπε...

@Jordan

Τα χάλια μας ωχριούν στα χάλια των μεγαλύτερων!

@mad

η επιλογή είναι καλή, κυρίως από άποψη lifestyle, αυτό που (θα) τον κατηγορούν
σε λίγο τα 14χρονα κοριτσάκια θα αντικαταστήσουν τις αφίσες στο δωμάτιο τους με Tσίπρα

@gk

το γέλιο είναι ότι ο τύπος έχει κάνει προτάσεις - κυρίως ως δημοτικός σύμβουλος Δ.Αθηναίων - οι οποίες είναι αρκετά καλές
νομίζω ότι αν μη τη άλλο θα έχει ιδέες προς εφαρμογή στη σύγχρονη πραγματικότητα

geokalp είπε...

σήμερα
σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue Εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ στο 11,5%

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

γενικά θα συμφωνήσω με τον gk αλλα πρέπει να σχολιάσω και την φράση που κόλλησε ο 8eofrastos στο βιντεάκι που έβαλες...
Τις καταλήψεις τότε τις κάναμε για να μην δίνουμε λόγο για το πότε γουστάραμε να κάνουμε κοπάνα! Και πολύ καλά κάναμε!
Τι να λέμε τώρα!!

Σοφία είπε...

Στις συνεντεύξεις τα λέει καλά ο Τσίπρας. Για να δούμε και στις πράξεις...

geokalp είπε...

@_st_

αφού σου άρεσε τότε, μάλλον θα σου αρέσει και τώρα

@σοφία

εκτός των άλλων που τον έχουν στη γωνία ήδη, εμείς περιμένουμε κι άλλο για να αποφανθούμε!

Hades είπε...

Κατ' αρχήν, αναφορικά με τα ποσοστά δημοσκοπήσεων που αναφέρεις, μην ξεχνάς ότι μιλάμε για τον ίδιο κόσμο που είχε πρόθεση ψήφου ΝΔ με καταλληλότερο πρωθυποργό Σημίτη, οπότε... :):)
Θα δείξει ο Τσίπρας. Τον θεωρώ αξιόλογο, αλλά για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό φοβάμαι μην καεί ως χαρτί νωρίς. Μακάρι να προσφέρει έργο και να μην πάρουν τα μυαλά του αέρα, διότι αν μη τι άλλο έχει δείξει ήθος (αν κι έχει πετάξει κάτι σοβαρές χοντράδες κατά καιρούς, αλλά τέλος πάντων...).
Κατά τα λοιπά, θεωρώ ότι τα ποσοστά του ΣΥΝ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πιο πολύ έχουν να κάνουν με ενθουσιασμό που μπούκαρε ένας νέος, παρά με ικανοποίηση για την αντιπολιτευτική ικανότητα του ΣΥΝ.
Το ΚΚΕ λογικό ν'ανησυχεί: από τη στιγμή που δεν αλλάζει μυαλά ξέρει πως δεν τίθεται θέμα να κάνει άλματα στα ποσοστά του. Το δε ΠΑΣΟΚ λογικό κι επόμενο να φοβάται, επειδή πλέον βλέπει ορατό το φάσμα τόσο της διάλυσης όσο και της διάσπασης. Αν με τις ανησυχίες όλων τους είχαν και καμιάν ανησυχία για τον τόπο, ίσως να σταματούσα ν'ανησυχώ κι εγώ...

geokalp είπε...

σωστός!

τα δείγματα το συμβουλάτορα (Αλαβάνου) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση

και κακά τα ψέμματα, είναι ο μόνος που μιλάει αντιπολιτευτικά με φυσιολογικό (σύγχρονο) λόγο

τέλος, οι δημοσκοπήσεις είναι πριν την εκλογή Τσίπρα - μόνο με την αναμονή γι αυτήν

αλλά ας περιμένουμε κι άλλο για να εξάγουμε συμπεράσματα

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

εννοείτε οτι μ' αρέσει ο Τσίπρας! Αλλά θα συμφωνήσω με τον Άδη. Καλά τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων αλλά όπως έλεγε και ο Φλωράκης ο δρόμος προς την κάλπη είναι μακρύς και η ψήφος ξεστρατίζει....
Πάντως η συγκυρία βοηθά την Αριστερά αλλά πρέπει και αυτή να κουνήσει το χεράκι της!

geokalp είπε...

μα η εκλογή ενός "νεαρού" δεν είναι κούνημα;

Hades είπε...

Η αριστερά για την ώρα κουνάει πάνω-κάτω το κεφάλι της, Στάθη, δείχνοντας ότι ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει την ευνοϊκή συγκυρία. Αυτό που δεν έχει καταλάβει είναι ότι μάλλον θα είναι και η τελευταία που θα της παρουσιαστεί, κι αν δεν την αρπάξει τώρα, καληνύστα σας...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

είναι κούνημα αλλά πρέπει να ακολουθηθει και απο αντιστοιχη πολιτική ουσία...

geokalp είπε...

@hades

πάντα θα υπάρχουν ευκαιρίες
οι άνθρωποι που θα τις σηκώσουν δεν ξέρω εάν υπάρχουν

@_st_

πολιτική ουσία όπως μόνο τα ΜΜΕ ξέρουν να δίνουν;