Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Ελλήνων ...απεργία για ασφαλιστικό και σκάνδαλα

της Kerin Hope από την Αθήνα

Η 24ωρη απεργία των πάνω από 2 εκατομμύρια Ελλήνων εργαζομένων, που διαμαρτυρήθηκαν για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και την έξαρση των σκανδάλων διαφθοράς, ”παρέλυσαν” την ζωή στην Αθήνα την Τετάρτη.
Η απεργία σηματοδοτεί μια ακόμη πρόκληση για την συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, η δημοτικότητα του οποίου υφίσταται μεγάλη πτώση στις δημοσκοπήσεις, εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς, που επισκιάζουν την μακροχρόνια τριβή για το ζήτημα του ασφαλιστικού.
Παρά την δέσμευση του κ. Καραμανλή, όταν ανέλαβε την εξουσία το 2004, ότι θα πατάξει την διαφθορά στον δημόσιο βίο, η κυβέρνησή του κατηγορείται ότι εφαρμόζει μια πολιτική ”κουκουλώματος” των διεφθαρμένων παραγόντων.
”Η διαφθορά δεν είναι άγνωστη λέξη στην Ελλάδα. Εκείνο όμως που εξοργίζει την κοινή γνώμη είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει να αδιαφορεί και να της επιτρέπει να ανθοφορήσει,” αναφέρει ένας αναλυτής.
Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης επικεντρώνεται στο σκάνδαλο ”σεξ και εκβιασμού στο οποίο εμπλέκεται ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού και στενός συνεργάτης του κ. Καραμανλή. Ο εν λόγω αξιωματούχος έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, μετά την κυκλοφορία DVD που περιείχε περιπτίξεις με γραμματέα του, σε αθηναϊκή εφημερίδα.
Οι επιπτώσεις του σκανδάλου δωροδοκιών του βιομηχανικού ομίλου Siemens, που ερευνάται αυτή την περίοδο στην Γερμανία, έχει καταφέρει ένα επιπλέον πλήγμα στην κυβέρνηση. Οι εισαγγελικές αρχές υποψιάζονται ότι ο γερμανικός όμιλος έδωσε ”μίζες” ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ σε 17 χρόνια, σε πολιτικά στελέχη τόσο του συντηρητικού, όσο και του σοσιαλιστικού κόμματος. Οι εισαγγελείς ερευνούν εξονυχιστικά την συμφωνία 250 εκατ. δολαρίων βάση της οποίας η Siemens εγκατέστησε σύστημα επικοινωνίας ασφαλείας στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004. Το συμβόλαιο υπέγραψε η σοσιαλιστική κυβέρνηση, αλλά εκτέλεσε η διάδοχός της συντηρητική. Η διαβεβαίωση του κ. Καραμανλή για ”μηδενική ανοχή” στην διαφθορά, έχει πλέον λιγότερη βαρύτητα.
Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι είναι λίγοι οι Έλληνες που πιστεύουν ότι οι πολιτικοί που αποκαλύπτεται ότι δωροδοκούνται, θα καθίσουν στο εδώλειο του κατηγορουμένου. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη πέρσι το καλοκαίρι όσον αφορά στις πωλήσεις δομημένων ομολόγων σε υπερτιμημένες αξίες προς τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τις οποίες διαχειρίστηκαν κυβερνητικά εκλεγμένοι παράγοντες, δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο, ως έπρεπε βάση νόμου. Οι νομικές διαδικασίες εναντίον 50 ατόμων τα οποία θα κατηγορούνταν στο πλαίσιο του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων, μεταξύ των οποίων πιστεύεται ότι υπάρχουν τραπεζίτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, έχουν ”κολλήσει”, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές. Σύμβουλοι του κ. Καραμανλή έχουν αποσαφηνίσει ότι σκοπεύει να θέσει πολύ αυστηρούς όρους στα στελέχη του κόμματος για την πορεία της διακυβέρνησης.
Ενας συντηρητικός βουλευτής ο οποίος κατηγορείται ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο ”σεξ, ψέματα και DVD” έγινε ανεξάρτητος βουλευτής, με αποτέλεσμα η συντηρητική κυβέρνηση να έχει πλειοψηφία μόνο μιας έδρας στο κοινοβούλιο.
Την Παρασκευή ο κ. Καραμανλής θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της μεταρρύθμιστης του ασφαλστικού συστήματος. Τα στελέχη του υπουργείου Απασχόλησης έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι περίπου 170 κρατικά ταμεία θα ενοποιηθούν σε πέντε ή έξι μεγάλα ταμεία, τα οποία θα διοικούν επαγγελματίες διαχειριστές. Τα επιδόματα για τους σημερινούς εργαζόμενους, πιθανότατα θα μειωθούν. Εάν δεν γίνει η μεταρρύθμιστη, σε 20 χρόνια το σύστημα δεν θα είναι βιώσιμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Η κακοδιαχείριση στο κύριο συνταξιοδοτικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ, αποτελεί ήδη βαρίδι στον προϋπολογισμό του κράτους.
(14/02/08 - 11:17)
ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd.
All rights reserved.

7 σχόλια:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Αν αυτή είναι κυβέρνηση ..τότε εγώ είμαι ο Αγ. Βαλεντίνος!

Hades είπε...

Είναι αρκετά μπλεγμένο το όλο ζήτημα. Σχετικα΄με τα κουκουλώματα πχ: η αλήθεια είναι ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο: από 'κει που δεν έσκαγε μύτη κανένα σκάνδαλο επί ΠΑΣΟΚ (το χρηματιστήριο πχ είναι κάτι που προφανώς ουδέποτε συνέβη), τουλάχιστον τώρα επεμβαίνει εισαγγελέας (και δεν εξετάζω το πως). Βγαίνει πράμα στη φόρα, και είανι μια καλή αρχή.
Στα περί κουκουλώματος που ακούγονται όμως, έχω μια τεράστια ένσταση: το κουκουλώνει ποιος;
Κάθε τέτοια υπόθεση την αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη. Αν λοιπόν κάποιος κριθεί (για τον οποιονδήποτε λόγο) αθώος (με τον οποιονδήποτε τρόπο, ούτε αυτό εξετάζω) είναι απόφαση της δικαιοσύνης.
Θα μου πεις -και σωστά- μα το μυαλό μου πάει στο ότι υπήρξε παρέμβαση για αν καλυφθεί ο τάδε ή ο δείνα. Δεν διαφωνώ, αλλά καλώς ή κακώς αυτό είναι υπόθεση. Και μην ξεχνάμε ότι η βασικότερη αρχή της Δικαιοσύνης είναι ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι ν'αποδειχθεί το αντίθετο, και όχι τούμπαλιν. Άρα, το σωστό είναι να υποθέτουμε πως η απόφαση ή εκτίμηση της Δικαιοσύνης ήταν ανεξάρτητη κι αυτόνομη, κι όχι με παρεμβάσεις. Σημειωτέον, ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να εξετάσει ακόμη και πολιτικές ευθύνες, έτσι;
Συνεπώς, αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στην οπιανδήποτε απόφαση της Δικαιοσύνης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καλύπτει, ειναι σα να λέμε ότι καλύτερα θα ήταν να παρενέβαινε στο έργο της Δικαιοσύνης προκειμένου ν'αποφασίσει κάτι άλλο.

Όλα αυτά τα λέω γιατί; Διότι παίζουμε επικίνδυνα παιχνίδια και δεν το'χουμε πάρει πρέφα. Μπορεί αύριο-μεθαύριο ν'αποδειχθεί ότι οι Δικαστές είναι οι πλέον διεφθαρμένοι όλων. Μέχρι να βγει το ο,τιδήποτε όμως, από τη στιγμή που μιλάμε για τον κορυφαίο των Θεσμών, είμαστε υποχρεωμένοι (άγραφος νόμςο είν'αυτό) να δεχόμαστε ότι είναι οι καθαρότεροι όλων. Κι από 'κει κι έπειτα φυσικά ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του άποψη αναφορικά με το ο,τιδήποτε, άλλο αυτό όμως.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, όπως έχω γράψει και παλαιότερα, από τη στιγμή που είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 80 και έπρεπε τότε να είχε λυθεί, όσο πιο πού καθυστερούμε τόσο μεγαλύτερο αγγούρι θα φάμε. Και ήδη έχουμε αργήσει πάρα πολύ, δυστυχώς. Αυτό είναι κάτι που με καμιά απεργία δεν θα γλυτώσουμε, δυστυχέστα(τα). Το θέμα είναι τουλάχιστον να περιορίσουμε το αγγούρι στο μέτρο του δυνατού. Αλλά να μην λυθεί, δεν υπάρχει περίπτωση.

geokalp είπε...

@σπίθας

χρόνια πολλά κι από εμένα!

@hades

έχεις ένα δίκιο, κάτι πάει να γίνει αυτό είναι σίγουρο
όμως, μιας και μιλάς για δικαστική εξουσία, όταν αλλάζει η κυβέρνηση, μήπως δεν παρεμβαίνει στην ιεραρχία των δικαστών;
και αυτοί που διορίζονται, μετά δεν παρεμβαίνουν σε όλη την ιεραρχία;
δεν αφήνουν και κάποιους στο ψυγείο;
δεν έβγαλε κι ο Λαζόπουλος ένα videάκι όπου ο Χρυσοχοϊδής του ΠΑΣΟΚ έλεγε "εάν θέλει η ΝΔ, να μαζέψει δικούς της εισαγγελείς να..."; κι έλεγε ο Λαζό "έναν εισαγγελέα και για μας ρε παιδιά!"
κλπ
κλπ

και άκουγα εχθές τον Χατζηνικολάου (ο οποίος νομίζω ότι έχει στρώσει λίγο) να θυμάται τα φοιτητικά του χρόνια και ακούγοντας τον Άδωνι να λέει ότι θα παραγραφούν τα αδικήματα, π.χ. Μιζενς, εάν γίνουν οι επόμενες εκλογές, να του λέει ότι "το αδίκημα του αδικαιολόγητου πλουτισμού" (βασική έννοια αστικού δικαίου) δεν παραγράφεται ποτέ...
και να μην παίρνει απάντηση από κανέναν...

αδικαιολογήτος πλουτισμός

αυτό το βασικό είναι που όλοι παραβαίνουν και κανένας δεν έχει τολμήσει να στείλει κάποιον στη φυλακή, ή έστω να επιστρέψει κάποια...

κι εμείς καθόμαστε και παρακολουθούμε τηλεοπτικές λεκτικές μονομαχίες σε αναπαράσταση δίκης χωρίς καμία επίπτωση - παρά μόνο κρύος ιδρώτας εάν σε στριμώξει κάποιος
αλλά περνάει κι αυτό όταν οι φωνές και η πίεση χρόνου αναγκάσουν τον παρουσιαστή να σταματήσει το θέμα...

και περιμένουν όλοι την αντίδραση και το αισθητήριο του "κόσμου"... που βλέπει τόσο Λαζόπουλο όσο και τα μεσημεριανά...

και το μόνο δικαίωμα που δεν ξεχνάει να ασκεί να είναι να χτυπάει τη πόρτα του βύσματος...

η έλλειψη ηθικής είναι για μένα η αρχή όλων των εγχώριων προβλημάτων, μαζί με την έλλειψη συλλογικότητας - ο καθένας μόνος του για τον εαυτό του και (μακάρι) και την οικογένειά του
(οθωμανοκαπιταλιστικό γαρ!)

το σίγουρο είναι ότι έχουμε κι άλλο κάτω ακόμα μέχρι να ξεκινήσουμε να ανεβαίνουμε...

ας ελπίσουμε να δούμε κάποια αλλαγή, όπως τουλάχιστον οι "ηλίθιοι" αμερικάνοι προσπαθούν - από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης - να βάλουν στο κεφάλι τους μια γυναίκα ή ένα μαύρο

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Η Κοινωνία σε δεσμά. Οι οθόνες στο μαύρο.
Η βία, η μαμμή της ιστορίας μας, κυρίαρχη.
Η Παιδεία στο σκοτάδι.
Οι εργαζόμενοι, αθέμιτα άοπλοι, απομονωμένοι.

Οσο το ήθος και η ηθική δεν είναι στο επίκεντρο και το:
"παν μέτρον άνθρωπος εστί", αγνοείται,
όλοι οι δρόμοι, οι παράδρομοι και οι διάλογοι οδηγούν στο πουθενά.

(ετικέτες Mobbing 28/3/2007)

Dr_MAD είπε...

Θα σταθώ στο ΙΚΑ που είμαι και άμεσα εμπλεκόμενος. Οι ελεγκτές του ΙΚΑ είναι οι πιο μεγάλοι εγκληματίες του ΕΣΥ. Ενώ μεν κάνουν τους δύσκολους συνέχεια και παραπονιούνται για άσχημες συνθήκες εργασίας (η δουλειά τους είναι να εγκρίνουν πότε χρειάζεται μαγνητική, αξονική -δηλ έξτρα έξοδα για ένα νοσοκομείο), από την άλλη είναι οι μόνοι που μέσα σε 2 χρόνια στην υπηρεσία αποκτούν αυτοκίνητα πολυτελείας. Ξέρεις γιατί? Κάνουν συνέχεια τους δύσκολους και οι συγγενείς του ασθενή αναγκάζονται να πληρώσουν το μισό έστω ποσό που θα πλήρωναν έξω για μια μαγνητική πχ και αυτός ρίχνει τη τζίφρα για την έγκριση. Α ρε Τριανταφυλλόπουλοι που μας χρειάζονται. Κι εσύ Αβραμό μόνο για εγκαίνια μου είσαι. Καλό Σ.Κ συγχίστηκα πάλι

Hades είπε...

Χμμμμμμ... λες "η έλλειψη ηθικής"...

Θα το πάω ακόμη πιο μακρυά και θα πω "η έλλειψη παιδείας". Διότι κατ' εμέ εκεί είναι το πρόβλημα, η καρδιά του.

Θα σου πω τι πιστεύω: όσο προβληματικό και σαθρό είναι το πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου μας, άλλο τόσο είναι και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις. Επί μονίμου βάσεως είμαστε μέσα στην καχυποψία φερ'ειπείν. Ως επίσης δεν είμαστε επί της ουσίας πολιτικοποιημένοι, διότι απλούστατα το κόμμα έρχεται πάντα πρώτο, πρίν από τα Κοινά.
Στο ασφαλιστικό επεί παραδείγματι: ότι θα τον πιούμε είναι γεγονός αναμφισβήτητο κι αυτό για αμέτρητους λόγους. Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνώ με τα μέτρα που έχουν σχεδόν εξαγγελθεί. Αυτό δε σημαίνει ότι βλέπω κι άλλη λύση όμως, όσο κι αν την απεχθάνομαι.
Βγαίνουν και λένε -και όχι άδικα- ότι πρώτα θα πρέπει να βρουν ποιοι τα'χουν φάει δεξιά κι αριστερά από τα ταμεία. Πρόσεξε το λάθος: το ότι έχουν φαγωθεί χρήματα, αμέτρητα ίσως κιόλας, είναι γεγονός. Το δεύτερο γεγον΄ςο είναι ότι σε κάποιο άλφα χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχουν χρήματα για τις συντάξεις. Το να βρεθούν οι όποιοι ένοχοι όμως δεν είναι γεγονός, είναι ελπίδα, ευχή και πάει λέγοντας. Δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε; Να ξεμείνουν τελείως τα ταμεία μέχρι να βρεθούν οι ένοχοι;
Ο λόγος που το ασφαλιστικό έχει φτάσει στο απελπιστικό σημείο που έφτασε είναι ότι κανείς δεν τόλμησε ποτέ να το πιάσει: αφενός υπήρχε το τεράστιο πολιτικό κόστος, αφετέρου όλοι έλεγαν ας πάρω εγώ κανονικά τη σύνταξή μου και ας το βγάλουν οιάλλοι το φίδι από την τρύπα.
Κι όσον αφορά εμάς, καιτο πως το αντιμετωπίζουμε; Όταν βγαίνουν και λένε ότι το ασφαλιστικό είναι μείζον πρόβλημα ακόμη και σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, η κλασική απάντηση είναι "ναι, αλλά τι μισθούς παίρνουν εκεί;".
Σωστότατο. Κοίτα όμως και την άλλη όψη του νομίσματος που κανείς δε λέει: και τι φόρους έχουν εκεί... Στη Γερμανάι πχ οι φόροι αγγίζου το 50% του εισοδήματος, αυτό το λέει κανείς; Πόσο δε μάλλον όταν στο Ελλάντα μέχρι πριν 30 χρόνια περίπου δεν πληρώναμε ουσιαστικά φόρους.
θέλω να πω, όλα είναι ένας φαύλος κύκλος όταν τα βάζουμε σε τέτοια τρυπάκια. Επιχειρήματα έχουν όλες οι πλευρές, αλλά όταν αναλωνόμαστε σε τέτοιου είδους "διαλόγους" ποτέ δεν βλέπουμε το καθεαυτό πρόβλημα, με αποτέλεσμα τα προβλήματα όχι μόνο να διαιωνίζονται αλλά και να γιγαντώνονται.
Πάνω-κάτω έτσι έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τα πάντα.

geokalp είπε...

@σπίθας
με το ποιητικό σου στυλ δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς σε ότι κι αν λες

@mad
γρηγορόσημο;
ωραία πράγματα, ποιητικά επίσης!

@hades
λες και ακούω εμένα να μιλάει!
απλά, όσο κι αν φωνάζεις όλοι έχουν χεσμένη τη παιδεία, και για να αλλάξω ρεπερτόριο εστιάζω στην έλλειψη ηθικής
μπας και προσπαθήσει κανείς να σκεφτεί τι σημαίνει "ανήθικος"
ευχαριστώ