Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Έλλειψη στόχων

Ότι και να γράψει κάποιος, είτε blogger είτε δημοσιογράφος είτε οποιοσδήποτε, είναι λίγο.
Σημασία έχει - για τα περισσότερα πράγματα - η ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ. Η οποία συνήθως έλκεται από την γενικότερη κοινωνική βούληση.

Δεν είναι ανάγκη να γράψω για την Ιταλία και τι ενέργειες γίνανε για τη μαφία. Κάτι κατάφεραν.
Ας επισημάνω, έτσι επιγραμματικά, τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Γερμανία.
(εννοείτε σε αντιδιαστολή π.χ. με τη Γαλλία)

Ολο και μεγαλύτερη έκταση παίρνει στη Γερμανία το σκάνδαλο φοροδιαφυγής δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω του Λιχτενστάιν, ενώ τις τελευταίες ημέρες έγιναν έρευνες σε εκατοντάδες σπίτια, γραφεία και τράπεζες σε πολλές πόλεις της χώρας από την Εισαγγελία του Μπόχουμ που εξετάζει την υπόθεση.
...
Υπάλληλος τράπεζας του Λιχτενστάιν αντέγραψε σε cd τη λίστα με ονόματα των Γερμανών φοροφυγάδων και στη συνέχεια το πούλησε στη γερμανική ΕΥΠ (BND) έναντι τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ.
...
Ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Πέτερ Στρουκ, υπερασπίστηκε την πρακτική των διωκτικών αρχών και των μυστικών υπηρεσιών, λέγοντας ότι «τα τέσσερα εκατομμύρια που δώσαμε για να πάρουμε την λίστα, θα μας αποδώσουν περίπου τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=20.02.2008,id=88280056

Η αποκάλυψη ότι ο επικεφαλής των Γερμανικών Ταχυδρομείων, Κλάους Τσουμβίνκελ, είναι κατ εξακολούθηση φοροφυγάς άνοιξε τον ασκό του Αιόλου
...
«Το φορολογικό σκάνδαλο έρχεται στην επιφάνεια σε μία στιγμή που συζητείται έντονα στη Γερμανία το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών. Σε μια στιγμή που το φτωχότερο ένα τρίτο της κοινωνίας είναι υποχρεωμένο να αγωνίζεται να ζήσει έχοντας απέναντί του τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και αυστηρότερους νόμους από την πλευρά της πολιτείας», απαντά το περιοδικό Der Spiegel, στο τελευταίο του τεύχος, το οποίο είναι αφιερωμένο στους... καταζητούμενους ομοίους του Τσουμβίνκελ, που χαρακτηρίζονται μάλιστα στο πρωτοσέλιδο ως «εχθροί του έθνους και φοροφυγάδες»!
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4666&subid=2&tag=2656&pubid=1065178

Δεν θέλω - εγώ - να κάνω συγκρίσεις με τα εγχώρια...

Απηνής δίωξη της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη, ανοχή στην Ελλάδα
Στην Ευρώπη και μάλιστα στις ισχυρότερες οικονομίες, όπως η γερμανική και η βρετανική, οι κυβερνήσεις δείχνουν αποφασισμένες να ξεμπλέξουν με τη μάστιγα της φοροδιαφυγής και βάζουν στο στόχαστρο εξαντλητικής έρευνας και απηνούς δίωξης επιχειρηματίες και εισοδηματίες, που φυγαδεύουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους.
Στην Ελλάδα, όπου σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις οι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν, όπου η φοροδιαφυγή είναι επίσημο σπορ στο οποίο συμμετέχουν ευρύτατα στρώματα του λαού, από τους εργαζόμενους με διπλή απασχόληση μέχρι τους ελεύθερους επαγγελματίες που παίρνουν φακελάκια, όπου φθάσαμε να έχουν offshore εταιρείες ακόμη και οι δημοσιογράφοι, δεν αξιοποιείται ούτε η υπάρχουσα νομοθεσία και ουδείς φοροφυγάς τις τελευταίες δεκαετίες παρεπέμφθη στη Δικαιοσύνη για να λογοδοτήσει.
Ετσι δρουν οι σοβαρές κυβερνήσεις, που είναι δεδομένη η βούλησή τους να πατάξουν τη φοροδιαφυγή. Στην Ελλάδα οι εφοριακοί, κάτω από τη μύτη της κυβέρνησης, συναλλάσσονται με τους φοροφυγάδες και κάνουν συμβιβασμούς, έτσι ώστε κανείς να μην πάει στο δικαστήριο.
Οι χώρες αυτές όμως μαζεύουν φόρους και μειώνουν τα ελλείμματα, ενώ εμείς από μήνα σε μήνα χαροπαλεύουμε για να μην πέσει έξω ο προϋπολογισμός!


Να κάνω μόνος μου και το "δικηγόρο του διαβόλου" όμως...

Εντάξει, ίσως εκεί, είναι σοβαρά κράτη με βούληση να πατάξουν φοροφυγάδες που αποδεδειγμένα εκμεταλλέυονται το κοινωνικό σύνολο, εδώ;
Τα λεφτά που θα μαζευτούν π.χ. από την μείωση της φοροδιαφυγής, θα πάνε εκεί που πρέπει;
Παιδεία, υγεία, αυξήσεις μισθών, έργα υποδομής, πρόνοια κλπ.;
Ή θα καταλήξουν σε άλλες off shore;

Τόμπολα!

P.S. αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει κάτι...

5 σχόλια:

Hades είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο, και ακόμη πιο ωραίο το τελευταίο ερώτημα. Σειρά μου τώρα: πότε πήγαν για να πάνε τώρα; :):)

Τdi είπε...

Αν θα προλάβαινα, θα έλεγα το τελευταίο σου ερώτημα!

Τα είπες όλα πάλι!

Δυστυχώς, αυτά τα πράγματα γίνονται ("..έρευνες σε εκατοντάδες σπίτια, γραφεία και τράπεζες..") μόνο όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι και υπάρχει η ανάγκη (κυρίως από τους ΥΠΕΡ-ανώτατων) να κατηγορήθεί μια ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ, μια ΑΝΤΙΓΟΝΗ!

Τίποτα δεν γίνεται τυχαία, και τίποτα δεν γίνεται για το καλό του λαού..με αυτό το δεδομένο, μπορούμε να βλέπουμε τα πρ΄γματα λιγάκι πιο ρεαλιστικά..

ΥΓ Είπες "P.S. αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει κάτι..."

Από εμάς;; Σαν τι;
Eίμαι πολύ περίεργος να δω τι θα μου απαντήσεις... :)

Dr_MAD είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Η φοροδιαφυγή είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Σε ποιον δεν αρέσει να φοροδιαφεύγει? Να σβήνει κλήσεις? Να υπηρετεί σπίτι του? Κτλ κτλ... Σαν Ελληνες πιστεύω ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρουμε ποτέ να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Την κουτοπονηριά την έχουμε στο αίμα μας... Ορθά λοιπόν αναρωτιέσαι. Και να παταχθεί, μετά οι "πολιτικοί" μας θα επενδύσουν τα χρήματα κατάλληλα... τρομάρα μας!

Καλο ΣΚ ;-)

koulpa είπε...

..Ακόμα κι όταν δε βγαίνανε στη φόρα όλοι κάτι ξέραμε.. όλοι είχαμε κάποιο γνωστό που κάτι ήξερε..:):)
Καλημέρα και καλό μήνα:):)

geokalp είπε...

@hades

τόμπολα!

@tdi

το λέει ο τίτλος, να βρούμε στόχους

@mad

μέχρι πότε;

@koulpa

μέτρητής βαθμού διαφθοράς...