Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Παιχνίδι εντυπώσεων (update)

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την συζήτηση επί του νέου ασφαλιστικού νόμου όπου την παράσταση έκλεψε η πρόταση Αλαβάνου περί δημοψηφίσματος - ένα έξυπνο πολιτικό τέχνασμα - για να καθυστερήσει η τελική ψήφιση του σχεδίου νόμου και πιθανότατα να δωθεί χρόνος στην αντιπολίτευση και τους απεργούς για τις κινητοποιήσεις τους.
Πάνω απ' όλα βέβαια για να συντηρηθεί το θέμα καθώς η πλειοψηφία της Βουλής δεν έδειχνε ότι θα έβαζε νερό στο κρασί της ακόμα και σε μικρά, επιμέρους θέματα του νόμου.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Πέμπτης (είπαμε, είμαι ανώμαλος και την έβλεπα, άλλωστε δεν είχε και πολλά άλλα), αργά όπως όδευε προς τα μεσάνυχτα, οι του ΠΑΣΟΚ, ο Παπουτσής (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος) - ο Κακλαμάνης (πρώην πρόεδρος της Βουλής) - ο Βενιζέλος με την συνδρομή του Πετσάλνικου, έκαναν ότι μπορούσαν για να κερδίσουν κι αυτοί μια μέρα... Να πάει η ψηφοφορία όσο περισσότερο πίσω γινόταν...
Όλοι βρήκαν τοίχο απέναντί τους, τον Σιούφα (πρόεδρος της Βουλής)...
Στο τέλος, ο Παπανδρέου πήρε την κοινοβουλευτική ομάδα κι αποχώρησε...

[Νωρίτερα είχαν αποχωρήσει, πρώτο το ΛΑΟΣ, που δεν του έγινε κανένα χατήρι, και μετά το ΚΚΕ, που να πω την αλήθεια έχασα το γιατί το έκανε. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρών αλλά δεν έπαιρνε μέρος στη συζήτηση καθώς ήδη είχε κερδίσει τις εντυπώσεις με την πρόταση Αλαβάνου]
Σημείωση: με την πρόταση Αλαβάνου τάχθηκαν όλα τα εκτός κυβέρνησης κόμματα, στην πορεία όμως το ΛΑΟΣ "απομονώθηκε" για να μην θεωρηθεί ότι η "αριστερά" συμπλέει μαζί του.

Από την επόμενη μέρα, όλοι οι εμπλεκόμενοι συνδικαλιστές/απεργοί/αντιπολιτευόμενοι έκαναν σημαία την πρόταση Αλαβάνου...
Μόλις πριν λίγα λεπτά, ο ΓΑΜΑΠ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας, ο μόνος άλλος τρόπος για να καθυστερήσει η ψήφιση, η οποία πλέον θα γίνει μετά την Παρασκευή...

Είμαι πολύ περίεργος να δω τι άλλο θα σκεφτούν πλέον...
Στο παιχνίδι των εντυπώσεων ο Αλαβάνος, για πρώτη φορά μετά από καιρό, βρήκε αντίπαλο...

Καρατζαφέρης
«Το παιχνίδι φαίνεται να είναι σικέ» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, σχολιάζοντας την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο πρόεδρος του, κατηγορώντας τον πως εξυπηρετεί την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Πιο αναλυτικά, ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης σημειώνει: «Ο κ. Καραμανλής εξυπηρετείται τα μάλα. Τώρα που ο κ. Νίμιτς κατέθεσε το προσβλητικό για την Ελλάδα, όνομα "Μακεδονία-Σκόπια", ο κ. Παπανδρέου για 6 μήνες τον βάζει στο απυρόβλητο».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, έκανε λόγο για «παιχνίδια με τη Δημοκρατία, με όλα αυτά τα οποία γίνονται με τα προσκλητήρια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να εμπλακεί στα κοινοβουλευτικά».

Παπαρήγα
Την ώρα που η πολιτική της ΝΔ χρειάζεται τσάκισμα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στους δρόμους, παντού, την ώρα που η ΝΔ δίνει γη και ύδωρ στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ αναπτύσσουν μία κούρσα ανταγωνισμού μεταξύ τους για το ποιος θα κλέψει τις εντυπώσεις μιας ψευδεπίγραφης αντιπολίτευσης, μέσα στη Βουλή κι έξω από τη Βουλή

Πετραλιά: "Επί της ουσίας δεν είναι άλλο αυτή η πρόταση παρά ένας διαγωνισμός στο γήπεδο των εντυπώσεων μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα έλεγα ότι είναι ένα εσωτερικό τους δημοψήφισμα δηλαδή ένα ναι ή ένα όχι για το ποια είναι η μείζον αντιπολίτευση και ποια η έλασσον".

update
O Aλαβάνος τελικά βλέπει πιο μακρυά. Άλλοι μπορεί να πουν ότι σκέφτεται πολύ καλά τις επόμενες κινήσεις του, πόσο μακρυά μπορούν να τον πάνε και ότι είναι πάντοτε προετοιμασμένος. Κάποιοι άλλοι μπορεί και να τον χαρακτηρίσουν ώριμο πολιτικό αρχηγό. Και η σημερινή του τοποθέτηση το επιβεβαιώνει.
Ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο πλήττει κεκτημένα δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων, σημειώνοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με τα άρθρα 22.5 , 25.1 και 17 του Συντάγματος.
Επίσης, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος έχει πάρει θέση, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να έχει τον έλεγχο επί της συνταγματικότητας των νόμων. Μάλιστα για τονίσει ότι με το νομοσχέδιο πλήττονται και οι συνταξιούχοι, ο κ. Αλαβάνος επικαλέστηκε παλαιότερη δήλωση του Προέδρου ότι κατάφερε να σπουδάσει χάρη στη σύνταξη της μητέρας του.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=885250&lngDtrID=244

Το Σύνταγμα της Ελλάδας 1974/1986/2001

άρθρο 22 (Προστασία της εργασίας), παρ. 5
Tο Kράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει.

άρθρο 25 (Αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων), παρ. 1** (Αναθεώρησης 2001)
Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν και στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών στις οποίες προσιδιάζουν. Oι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα είτε από το νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας.

άρθρο 17 (Προστασία της ιδιοκτησίας, απαλλοτρίωση)
διευκρίνιση από τον Αλαβάνο για το τελευταίο, που ίσως είναι δυσνόητο:
«έχουμε ουσιαστικά απαλλοτριώσεις της περιουσίας των υπό ενοποίηση ταμείων»

Προσωπική άποψη:
Έχω βαρεθεί να βλέπω σε αμερικάνικες ταινίες διάφορους να λένε "η 2η τροποποίηση του Συντάγματος ... μπλα...μπλα...". Ας το πει και κάποιος δικός μας! 'Η, θα το έχουμε μόνο για το δείχνουμε...
Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλαβάνος επιμένει για ασυμβατότητα με το Σύνταγμα. Εγώ τον είχα ακούσει στην υπόθεση της πλαζ του Ελληνικού (το link δεν το δείχνει ξεκάθαρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: