Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Είδηση!! (update No.3)


Θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ βρέθηκαν 11 αθλητές και αθλήτριες της Εθνικής ομάδας άρσης βαρών, που συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας, όπως επιβεβαίωσε πριν από λίγο η Ελληνική Ομοσπονδία Αρσης Βαρών
.
"Nτοπέ είναι όποιος πιάνεται"
Χρήστος Τζέκος
.
update
To update έχει σκοπό να ενημερώσει λίγο για το τι συνέβει, σύμφωνα με την παραπάνω είδηση
Τα συμπεράσματα δικά σας - εκτός από ένα μικρό δικό μου
.
Τεχνικό επιτελείο Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών και αθλητές σε προετοιμασία
Προπονητής: Χρήστος Ιακώβου
Βοηθός προπονητή: Βαλέριος Λεωνίδης
.
Τα ονόματα όλων των αθλητών που κάνουν ολυμπιακή προετοιμασία βρίσκονται στο σάιτ της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (http://www.weightlifting.gr/) και είναι τα εξής:
Άνδρες
Βίκτωρ Μήτρου
Δημήτρης Παπαγερίδης
Νίκος Κουρτίδης
Σπύρος Σταματιάδης
Κώστας Παπαδόπουλος
Αρθούρος Ακριτίδης
Βασίλης Κωνσταντινίδης
Αναστάσιος Τριανταφύλλου
Βλαδίμηρος Λαζαρίδης
Δημήτρης Κυριλήδης
Γυναίκες
Ολυμπία Τόκα
Άννα Αθανασιάδου
Βίκυ Κασάπη
Κατερίνα Ροδίτη
(bold: φέρονται να έχουν "καθαρό" α' δειγμα)
.
Ουσία Νο.1
methyltrienolone - μεθιλτριενολόν (εδώ ωραία παρουσίαση στα αγγλικά)
Το ισχυρότερο στεροειδές που υπάρχει
Δεν επιτράπηκε η κυκλοφορία του λιανικώς στη Γαλλία (το έφερε η εταιρεία Negma) λόγω σοβαρών παρενεργειών
Είναι τρομερά τοξικό: διαλύει το συκώτι και το προστάτη
Είναι 100-1000 φορές ισχυρότερο από την τεστοστερόνη (που πιάστηκε ο Σαμπάνης το 2004)
Επιτράπηκε για πειραματικούς σκοπούς η χρήση του σε ζώα, τα οποία όμως δεν προορίζοταν για ανθρώπινη κατανάλωση
Βρήκα ότι χρησιμοποιείται ακόμα και σε θεραπείες για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη...
Φανταστικό άρθρο για το πως να χρησιμοποιείτε αυτή η ουσία
.
Γιατί πιάστηκαν οι 11 στους 14
Την ημέρα του αιφνιδιαστικού ελέγχου της WADA στο προπονητήριο του Αγ.Κοσμά βρισκόταν εκεί όλη η εθνική ομάδα άρσης βαρών. Δεν είχαμε δηλαδή καμία περίπτωση non-show (Kεντέρης-Θάνου, που τους έψαχναν).
Εκτιμώ, αφού ήταν όλοι εκεί, ότι το επιτελείο θεωρούσε ότι σε περίπτωση ελέγχου δεν θα πιανόταν κανείς.
Μικρές πιθανότητες δίνω να ήταν τόσο "αιφνιαδιαστικός" ο έλεγχος.
.
Και συνεχίζω τη "φαντασίωση":
Η ουσία αυτή δεν πωλείται λιανικώς, όπως τα περισσότερα. (δείτε και το google search)
Για να την βρεις πρέπει να έχεις καλές διασυνδέσεις στις εταιρείες παραγωγής - όπως η BALCO που έφτιαχνε για Μάριον Τζόουνς και Χρήστο Τζέκο - σε πανεπιστημιακά εργαστήρια ή όπου γίνονται πειράματα με αυτή την ουσία.
Επομένως, είναι δύσκολο να ψάξει κάποιος μια ουσιά που ουσιαστικά δεν υφίσταται στην αγορά - εδώ είναι ένα θέμα που θέλει λίγο μελέτη.
Επίσης, η ουσία βρίσκεται στις λίστες της WADA αλλά μόνο ορισμένα εργαστήρια παγκοσμίως την ανιχνεύουν, π.χ. του ΟΑΚΑ όχι.
Της Γερμανίας όμως που στάλθηκαν τα δείγματα ΝΑΙ!
Συνεπώς, υπήρχαν υποψίες/πληροφορίες ότι η ελληνική ομάδα κάνει χρήση.
.
Επίσημη δικαιολογία
Ιακώβου: την ..πατήσαμε από κάποια συμπληρώματα διατροφής...
.
Ρεκόρ μαζικών κρουσμάτων ντόπινγκ (άρση βαρών) - χώρες - έτος - ποινή χώρας
2004 - Ινδία - 3 αθλητές - 12μηνος αποκλεισμός
2005 - Τουρκία - 3 αθλητές σε non-show - 9μηνος αποκλεισμός+$100,000
2006 - Ιράν - 9 αθλητές - 2 χρόνια αποκλεισμός+$400,000
2007 - Ινδία - 4 αθλητές - 12μηνος αποκλεισμός
Εννοείτε ότι εμείς κάναμε παγκόσμιο ρεκόρ...
.
Μην το ξεχάσω
Ο Ιακώβου ανήμερα της είδησης έχασε τον πατέρα του.
.
Ουσία Νο.2
Buprenorphine - βουπρενορφίνη
Πολύ γνωστή ουσία... Οπιοειδές που χρησιμοποιείται ως:
-υποκατάστατο της ηρωϊνης, σε όσους θέλουν να απεξαρτηθούν, ενώ υπάρει σχετικό debate για την χρησιμοποίησή της έναντι της μεθαδόνης
-νέο - σχετικά - φάρμακο για την ιατρική ανακούφιση από πόνους
Adverse effects (μεταξύ άλλων από το παραπάνω λινκ):
male ejaculatory difficulty, decreased libido, urinary retention
δηλαδή επίσης χτυπάει το γεννετήσιο σύστημα...
.
KKE
η χρήση απαγορευμένων ουσιών είναι κοινό μυστικό, ενώ καταλογίζει ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ "που διαμόρφωσαν μία εθνική ομάδα με σκοπό να φέρνει μετάλλια με κάθε τρόπο, στο βωμό της λεγόμενης 'εθνικής υπερηφάνειας'"
ΣΥΝ
Τα ίδια πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν αρνητικά στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και δεν τιμωρήθηκαν έτυχαν προστασίας και εξακολουθούν να δηλητηριάζουν τον ελληνικό αθλητισμό
.
Μικρό συμπέρασμα:
Οι επαγγελματίες αθλητές είναι τα μεγαλύτερα junkies που υπάρχουν!!
..
***Το θέμα προβλήθηκε πρώτα από το http://troktiko.blogspot.com/2008/04/10.html
.
Διάφορα links
.
***update No.2***
.
Έγγραφο που αλλάζει τα δεδομένα στην υπόθεση ντόπινγκ της εθνικής ομάδας άρσης βαρών έστειλε η κινεζική εταιρεία που προμηθεύει την συγκεκριμένη ομοσπονδία με συμπληρώματα διατροφής. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι έγινε λάθος επιλογή σκευασμάτων.
Ο δικηγόρος του Xρ.Ιακώβου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, έδωσε συνέντευξη Τύπου διαβάζοντας έγγραφο της κινεζικής εταιρείας (που ήρθε με e-mail), το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ζητάμε συγνώμη για το τραγικό λάθος».
Μεταξύ άλλων ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε: «Eίναι αδύνατον να δώσει απαγορευμένες ουσίες στους αθλητές του; Δεν υπάρχει ενδεχόμενο μία εταιρεία που στο 70% κάνει εξαγωγές να λέει ψέματα, πλήττοντας τη φήμη της σε παγκόσμιο επίπεδο».
«Όταν ήρθαν τα συμπληρώματα συνοδευόταν με πιστοποιητικό, που δεν γίνονταν αναφορά για απαγορευμένες ουσίες. Δεν αφήνουν σκιά τα στοιχεία που έχουμε. Ζητάμε από τους πολίτες να μας πιστέψουν και να μας συμπαρασταθούν» συνέχισε.
Πάντως το συγκεκριμένο έγγραφο δεν είναι βέβαιο ότι θα απαλλάξει των ευθυνών όσων εμπλέκονται στην υπόθεση, καθώς υπάρχει το ερώτημα, γιατί δεν έγινε επαλήθευση των ουσιών των σκευασμάτων σε ελληνικό εργαστήριο.
Σημειώνω ότι η ανωτέρω είδηση κυκλοφόρησε το Σάββατο...
***update No.3***
Τη δική του ερμηνεία για την υπόθεση ντόπινγκ στους κόλπους της Αρσης Βαρών δίνει ο Ντον Κάτλιν, ο άνθρωπος που ξεσκέπασε την Μάριον Τζόουνς.
Μιλώντας στα Νέα του Σαββάτου, σημειώνει: «Η επανεμφάνιση της μεθυλτριενολόνης, αυτής της σπάνιας και δυσεύρετης φαρμακευτικής ουσίας στο προσκήνιο του ντόπινγκ, έπειτα από πολλά χρόνια, μπορεί και να σημαίνει την αρχή μιας νέας γενιάς αναβολικών. Μπορεί η ελληνική υπόθεση να οδηγήσει σε σημαντικά ευρήματα εν όψει των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα, πρόκειται για μία τόσο ενδιαφέρουσα υπόθεση που προσωπικά διατίθεμαι να βοηθήσω τις ελληνικές αρχές στη διαλεύκανσή της.».
Όμως, το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι τα δείγματα εστάλησαν κατευθείαν στην Κολωνία, ενώ η συνήθης πρακτική είναι να εξετάζονται στο εργαστήριο της χώρας, όταν αυτό υπάρχει. Και επειδή γνωρίζω πολύ καλά ότι στην Αθήνα το εργαστήριο είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, δεν μπορώ παρά να υποθέσω ότι κάποιος γνώριζε κάτι, για αυτό και είπε να σταλούν τα δείγματα στην Κολωνία» υπογραμμίζει.

13 σχόλια:

Zaphod είπε...

O Tζεκος το είχε πιάσει το νόημα της σημερινής λαμογιάς....παραπέρα βράστα...

geokalp είπε...

πριν τους ΟΑ 2004, πρέπει να ήταν 2002-3, κάνουνε συνέντευξη στον προπονητή της ομάδας της Σάντα Μόνικα, (του Καρλ Λιούις-LA), ένα μαύρο, που πριν χρόνια λόγω νομίζω Μάριον Τζόουνς τον διώξανε, και ρωτάνε:
εάν εξαιρέσουμε εσάς, ποιον θεωρείται καλύτερο προπονητή στα σπριντ;
είναι ένας λευκός έλληνας που λέγεται Τζέκος ο οποίος κάνει πολύ καλή δουλειά...

η Τσέλσυ επί Μουρίνιο έκανε 2 εβδομάδες προετοιμασία στις εγκαταστάσεις της Σάντα Μόνικα όταν οι εφημερίδες έγραφαν ότι πάει εκεί για εμπορικούς λόγους, όπως η ManUtd στη Κίνα...

[το κομμάτι του αθλητισμού που με ενδιαφέρει περισσότερο τα τελευταία 15 χρόνια μετά το ποδόσφαιρο είναι το ντόπινγκ-αντιντίπινγκ]

Humma Kavula είπε...

Γαμάτο και ιδιάιτερα το update!

Σοφία είπε...

Τώρα εμένα θα με πείτε αιρετική, πάντως έχω δύο παρατηρήσεις να κάνω:

Πρώτον, δεν μπορώ να πιστέψω ότι ως κοινωνία είμαστε τόσο αφελής ώστε να πιστεύουμε ότι κανείς αθλητής δεν κάνει χρήση αναβολικών. Πώς αλλιώς σπάνε τα ρεκόρ κάθε 6 μήνες; Εξελίχθηκε το ανθρώπινο είδος;

Δεύτερον, αν δεχτούμε ότι όλοι βοηθιούνται από κάτιτις, ο καλύτερος προπονητής είναι όντως αυτός που ξέρει ποιο "βοήθημα" να δώσει και πότε. Από αυτή την άποψη ο Ιακώβου απέτυχε.

Είναι κρίμα και πολύ λυπηρό, αλλά όλοι όσοι ασχολούνται σε χώρους υψηλών επιδόσεων, είτε είναι πρωταθλητές της Άρσης Βαρών στην Ελλάδα, είτε είναι χρηματιστές στη Νέα Υόρκη ή στο City, είτε είναι πολιτικοί, αρχηγοί κρατών κ.λπ. με κάποιο τρόπο ντοπάρονται. Οι πρωταθλητές με μεθιλτριενολόν, οι χρηματιστές και οι πολιτικοί με κοκαΐνη. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι οι αθλητές επιβάλλεται να το κρύβουν για να μπορούμε να συνεχίσουμε να παριστάνουμε όλοι γενικώς (όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο) ότι ζει ακόμα το αρχαιοελληνικό πνεύμα της ευγενούς άμυλλας.

Hades είπε...

Το μέγα ερώτημα που αναφύεται είναι άλλο όμως: ο Τζέκος άνοιξε σουβλατζήδικο, ο Ιακώβου τι θα κάνει;
Η ουσία είναι ότι πάλι ρόμπα γίναμε. Και δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιοι ηλίθιοι που διακινδυνεύουν την ίδια τους τη ζωή μόνο και μόνο για μερικά φράγκα...

geokalp είπε...

humma με ντόπαραν!!!

σοφία
1. είναι αφελέστατη η ανθρώπινη κοινωνία, "διψάει" για διακρίσεις που θα τονώσουν το "εθνικό" αίσθημα, από όποιους κι αν προέρχονται
α. στην Εθνική Γερμανίας (ποδόσφαιρο) παίζουν μαύροι(!!!) και Πολωνοί(!!!), κι αν οι πρώτοι δεν έχουν γίνει άνθρωποι ακόμα, οι Πολωνοί είναι από τα χειρότερα είδη ανθρώπων - σύμφωνα με παλαιότερες απόψεις των Γερμανών
β. τα ρεκόρ είναι όλα τα λεφτά στον αθλητισμό: μήτινγκς - χορηγοί - δόξα (φράγκα)
ή μήπως τα κράτη δεν θεσμοθετούν κρατικά αξιώματα για τους πρώτους;;; π.χ. Ελλάδά - ολυμπιονίκης - συνταγματάρχης...

2. παίζει κι αυτό... αλλά δεν είναι μόνο τα φάρμακα...
ας υποθέσουμε ότι έχουμε τους πρώτους 8 στα 100μ. στην Ολυμπιάδα
αυτός που θα βγει πρώτος 90% δεν βγαίνει από το καλύτερο φάρμακο - όλοι παίρνουν ίσως και ακριβώς τα ίδια, τα καλύτερα πάντως - αλλά επειδή είναι πράγματι ο καλύτερος μεταξύ 8 "ντοπαρισμένων"
ενδεχομένως το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο εάν έτρεχαν κι οι 8 χωρίς ντόπα - σίγουρα βέβαια όχι στον ίδιο χρόνο... και σίγουρα χωρίς ρεκόρ

κι ο προπονητής σίγουρα παίζει κάποιο ρόλο
στην άρση βαρών παίζει ακόμα μεγαλύτερο την ώρα του αγώνα

όσο για το αρχαίο πνεύμα, είναι αθάνατο αλλά ξέρει να μετράει πολύ καλά τα φράγκα...

hades εσύ τα γνωρίζεις πολύ καλά τα του ντόπινγκ
και δεν πρέπει να εκπλήσσεσαι που νεαρά δυνατά παιδιά, χωρίς ιδιαίτερο μέλλον εκτός της δυναμής τους, είναι διατεθιμένα να κάνουν ότι τους πει ο προπονητής που πιστεύουν σα θεό...
ο προπονητής είναι ο άνθρωπος που μπορεί να τους σηκώσει σ'αυτή τη ζωή
έχω εάν φίλο προπονητή στίβου, τι λέει αυτός:
αχ, να βρώ μερικά πιτσιρίκια, με σωστό σωματότυπο, από δυτικές συνοικίες, με γονείς μεροκαματιάρηδες, να κονομήσουν κι αυτά κι εγώ...

Hades είπε...

Χμ, το ότι ξέρω από ντόπινγκ πως το συμπέρανες;! Ό,τι ξέρω από τον Γαλούπη που είναι άπαικτο το παληκάρι. Κατά τα λοιπα ουδεμία ιδέα.
Έχω ακούσει κι εγώ στο παρελθόν ανάλογες "ευχές" αλλά αυτό δεν αλλάζει την απορία μου: εδώ δεν μιλάμε για παιδάκια αλλά για έτοιμους αθλητές που προετοιμάζονταν για την Ολυμπιάδα και σε ένα άθλημα που μας έχει φέρει πολλές διακρίσεις στο παρελθόν, ήτοιαποκλείεται να μην ήξεραν και οι ίδιοι τι έπαιρναν, πόσε δε μάλλον όταν δήλωσαν πως τα έπαιρναν εδώ κι έναν χρόνο κιόλας... Έναν χρόνο δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να μάθει; Πως διάολο είναι δυνατόν να ξέρει ο Γαλούπης και να μην ξέρουν εκείνοι που τα χρησιμοποιούν; Και όταν μιλάμε για Γαλούπη, μιλάμε για έναν άνθρωπο που ξεκίνησε προ πολλών ετών τη στήλη του (ΝΤΟΠΕρμαν) στον Φίλαθλο για να γράφει για ντοπαρίσματα. Δεν τα γράφει κατόπιν εορτής δηλαδή, έχει μαλλιάσει η γλώσσα του να γράφει τόσα χρόνια...
Και από τους άλλους δεν ήξερε κανείς; Ε, δεν το πιστεύω αυτό το πράγμα...

geokalp είπε...

λόγω φιλάθλου και γαλούπη...

αυτό με τον ένα χρόνο δεν το είδα κάπου

σίγουρα οι αθλητές γνωρίζουν τι γίνεται έστω κι αν δεν ξέρουν τι ακριβώς παίρνουν
έχουν εμπιστοσύνη στο προπονητή ότι εκείνος θα τους φροντίσει ώστε να μην πάθουν περισσότερα από όσα πρέπει

υπάρχουν και οι περιπτώσεις που οι ίδιοι οι αθλητές για τη διάκριση παίρνουν μόνοι τους, χωρίς να συμβουλεύονται προπονητή ή φαρμακοτρίφτη (Φουέντες - Ισπανία - ποδηλασία) αλλά αυτό είναι πιο σπάνιο και σίγουρα δεν είναι η περίπτωση της άρσης βαρών όπου ο μαθητής του Βούλγαρου Αμπατζίεφ νυν δάσκαλος Ιακώβου λύνει και δένει

τέλος, δύο είναι τα τινά:

1. να δεχτούμε ότι η ντόπα θα είναι ελεύθερη για όλους τους αθλητές, τους οποίους να θεωρούμε "αρρώστους", όπως ακριβώς και τους εξαρτημένους, και να καταργηθούν τα στοχευμένα κοντρόλ που κάνουν ότι θέλουν - αλά ΝΒΑ όπου γίνονται μόνο drug test ώστε απλά να προλαβαίνουν παραβατικές συμπεριφορές
(και να καταλήγουν μερικοί να μην μπορούν να περπατήσουν από τα φάρμακα που παίρνουν για 10-15 χρόνια)

[και όλοι να εύχονται να έχουν το μέλλον του Ben Johnson - που ακόμα περπατάει ή τρέχει κι ας πιάστηκε ντοπέ το '88 - αντί του μέλλοντος του Carl Lewis που ΔΕΝ(*) πιάστηκε αλλά περπατάει λες κι έχει πάρκινσον]
(*) πιάστηκε από τους αμερικάνους στα trials πριν τους ΟΑ 1988 αλλά αποκαλύφθηκε μόλις 10-15 χρόνια μετά, ενώ είχε τιμωρηθεί με απλή έγγραφη επίπληξη

2. να αλλάξει τελείως ο πρωταθλητισμός όπως τον ξέρουμε
[απίθανο, όταν καταστραφεί ο πλανήτης κι οι άνθρωποι, τότε μόνο θα σταματήσουν κι οι ντόπες..]

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

λοιπόν εγώ έχω πρόταση! Κατάργηση του αντιντόπινγκ κοντρολ και θα βλέπουμε συνέχεια ρεκόρ και θανάτους! Τι καλύτερο!

ΥΓ Μπράβο Γιώργο μας κατατόπισες! Συμφωνώ μαζί σου δεν ήταν αιφνιδιαστικός ο έλεγχος απλά νόμιζαν οτι θα γλυτώσουν!

geokalp είπε...

_st_ η πρότασή σου είναι αυτή που νομίζω ότι θα επικρατήσει...

pølsemannen είπε...

Έτσι! έτσι Ευστάθιε!

Αφήστε τις ντόπες ελεύθερες να φχαριστιέται ο κοσμάκης θέαμα! (Λαϊκίζω επικύνδυνα το ξέρω).

Τώρα το συγκεκριμένο περιστατικό με το κοκτέηλ σκοτώστρα, δείχνει ότι ήταν ντοπάρισμα οργανωμένο εν γνώση της προπονητικής ομάδας τουλάχιστον. Για την συγκατάθεση των αθλητών δεν μπορώ να ξέρω, αλλά εάν γνώριζαν ότι θα τους μείνει η συκωταριά στο χέρι δεν νομίζω να συναινούσαν. (Αλλά άβυσσος η ψυχή του άθρωπα, ποτέ δεν ξέρεις).

@ Hades

Ο Ιακώβου θα το ξαναγυρίσει στις πίτσες.

Σοφία είπε...

Τώρα εδώ που τα λέμε, το χαρτάκι που έχουν μέσα τα κουτιά με τις ασπιρίνες το έχει διαβάσει κανείς σας; Αν πιάσεις όλες τις πιθανές παρενέργειες του κάθε σκευάσματος δεν θα πάρεις ποτέ ασπιρίνη, δεν θα καπνίσεις ποτέ τσιγάρο, δεν θα πιεις ποτέ αλκοόλ κ.λπ. Ο καθένας παίρνει τα ρίσκα του αναλόγως με τις απολαβές του (ηθικές, υλικές, κοινωνικές). Οι Ολυμπιονίκες και οι πρωταθλητές γενικότερα έχουν ιδιαίτερα μεγάλες απολαβές, άρα λογικό είναι να είναι μεγάλα και τα ρίσκα.

geokalp είπε...

σοφία όπως τα γράφεις είναι
μερικές φορές όμως ο αθλητές έχουν απλά εμπιστοσύνη στον προπονητή και μεγάλα κίνητρα...

στην Αν.Γερμανία πάντως οι αθλητές δεν γνώριζαν τι ακριβώς έπαιρναν ούτε τι κινδύνους διέτρεχαν
ένας αφού έζησε άλλαξε φύλλο...