Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Τείχη/Διόδια/Σκουπίδια στο 2011 - update

Έχω αναφερθεί τόσο σχετικά με κινητοποιήσεις όσο και με τις τιμές των διοδίων ανά την Ελλάδα ύστερα από τις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων από το κράτος σε μεγάλες εγχώριες και πολυεθνικές κατασκευαστικές.
Όποιος θέλει να δει ανθρώπους που τα διόδια τους βγάζουν από τα ρούχα τους, ας δει το μπλόγκ της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων & Κατοίκων Β.Α. Αττικής: θα βρει κάμποσα επιχειρήματα (ηθικά και νομικά) υπέρ της μη πληρωμής διοδίων.
Εάν κάποιος θέλει να δει πόσο εύκολο είναι να μην πληρώσει διόδια, τι πρέπει να πει στους (ανεύθυνους) υπαλλήλους, πως να σπρώξει τη μπάρα, και ότι άλλη σχετική πληροφορία θέλει, ας κάνει μια βόλτα στο τιούμπι:
ο Σάββας Κωφίδης παραδίδει μαθήματα υπό τους ήχους heavy metal, συνήγορος αναλύει αγωγή εταιρείας κατά οδηγών που δεν πλήρωσαν, πάμπολα βίντεο με παραδείγματα και βέβαια ένα εργαλείο ("ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ") που έχει θέση στο τηλεμάρκετινγκ του Ράδιο Αρβύλα.

Όλα αυτά ύστερα από την είδηση ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέτρεψε με απαντητικό της σημείωμα προς τα Υπουργεία Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη, την χρήση εικόνων από τα αυτοκίνητα που διέρχονται χωρίς να πληρώσουν διόδια, προκειμένου οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τους δρόμους να μπορούν να στραφούν δικαστικώς εναντίον των οδηγών - διαβάστε γιατί είναι λάθος η γνωμοδότηση από τον e-Lawyerη "άδεια" που δίνει η Αρχή δεν βρίσκεται σε συμφωνία με το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, γι' αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί η υπόθεση από το ανεξάρτητο όργανο, σε κανονικό σχηματισμό διοικητικού συμβουλίου κι όχι ως ένα "ενημερωτικό" σημείωμα από τον Πρόεδρό του".

__________________________

update
Δείτε με τα μάτια σας τον προκλητικό τίτλο ηλεκτρονικής έκδοσης εφημερίδας, σχετικά με τη παραπάνω παράγραφο:

Στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων δεν πληρώνουν διόδια

Ο κάθε καριόλης που ξεσκίζει κόσμο, που κλέβει ιδρώτα δεκαετιών, που φέρνει λαθρομετανάστες, παίρνει μίζες, που σκοτώνει τη γειτόνισσα επειδή έκανε ..φασαρία, ο κάθε καριόλης που κάνει οτιδήποτε άσχετο με την κοινωνία που ζει, θα μένει πάντοτε στην ανωνυμία! Είναι ανάγκη να προστατευθούν τα προσωπικά του δεδομένα διότι αύριο θα ζητήσει δουλειά από μια εταιρεία, όπως αυτές των διοδίων...
Αλλά όσοι δεν πληρώνουν διόδια, αυτοί στο ΦΩΣ. Άσχετα εάν το αυτοκίνητό τους το έχουν δώσει στη θείτσα τους, στο κανακάρη τους, θα πληρώσουν ότι φέσι άφησαν αυτοί. Γιατί δεν μπορεί να ζημιώνεται η εταιρεία...
Αλλά δείχνει ότι γίνεται απλά και μόνο για να μη φουντώσει ακόμα περισσότερο το ..κίνημα της ..πίστωσης των διοδίων...
Τελικά, τα κινήματα της ανυπακοής με επιχειρήματα δείχνουν ότι συσπειρώνουν πιο εύκολα από την απλή και αόριστη ανυπακοή.
__________________________

Όπως λέει κι ο φίλος gk - και συμφωνώ κι εγώ - "η εταιρεία έχει αποδειχτεί ως καλύτερη μορφή οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης σε σχέση με το απαρχαιωμένο σύστημα της κάστας ή των μικρών αυτόνομων επιχειρηματιών".
Όμως όλα στο πλαίσιο ενός συστήματος κανόνων και αρχών - συνήθως ένα κουρελόχαρτο που το λένε "Σύνταγμα"...

Παρόμοιο ΤΕΡΑΣΤΙΟ θέμα είναι και οι κινητοποιήσεις των κατοίκων σχετικά με τη δημιουργία ΧΥΤΑ στη Κερατέα. Δε γίνεται να μην τηρούνται από το κράτος τα βασικά που το ίδιο ψηφίζει:

Με μια απόφαση καταπέλτη εναντίων των εργολάβων το ειρηνοδικείο Λαυρίου αναγνώρισε το δίκιο των κατοίκων και του Δήμου και απαγόρευσε την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας στην επίμαχη περιοχή μέχρι:
α) να συντελεσθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση της έκτασης για την εκτέλεση της Α΄ φάσης του Χ.Υ.Τ.Α. Κερατέας,
β) να εκπονηθούν οι μελέτες που προβλέπονται από την εργολαβική σύμβαση, βάσει της οποίας κατέστησαν οι καθ’ων ανάδοχοι αυτού του έργου,
γ) να αποφανθούν οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες περί  της  μη  υπάρξεως αρχαιολογικών  ευρημάτων  στο   χώρο αυτό  και
δ) να εκδοθούν οι σχετικές πολεοδομικές άδειες για την εκτέλεση των εργασιών της εργολαβίας.
Στο ενδιάμεσο αλλά και μετά την απόφαση του ειρηνοδικείου τα ΜΑΤ συνεχίζουν να δέρνουν όσους διαμαρτύρονταν για τα παραπάνω προφανή!!! Δείτε και το μπλογκ τους.

Τα θέματα αυτά έχουν χρονίσει και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν, χωρίς όμως να κερδίζουν τη δημοσιότητα, τη προβολή και τη σε βάθος ανάλυση που απαιτείται για να γίνουν κατανοητά σε όλες τις πλευρές τους.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το επιδιωκόμενο Washington Consensus εν μέσω εγχώριας ύφεσης, αποπληθωρισμού, ακρίβειας και φόρων για τους πολλούς, δεν είναι καθόλου άσχετα με τις βλέψεις (οράματα) για ύψωση φράκτη στα σύνορα με τη Τουρκία, το "Τείχος Παπουτσή", μια άποψη που έχει κερδίσει νέους υποστηρικτές στην δοκιμαζόμενη κυβέρνηση καθώς έχει συγκεκριμένα επιχειρήματα:
"Το μετρο αυτό δεν φιλοδοξεί να σταματήσει την λαθρομεταναστευση, αλλά είναι ενα βοηθητικό μετρο που θα "μικραίνει την ροή" ή θα την αποδυναμώσει, αφού θα χρειαζεται και περισσότερος χρόνος για καθε προσπαθεια απόδρασης , αλλα και μεσω καμερων θα μπορεί να αποδεικνύεται η είσοδος λαθρομεταναστών από τα κοινά μας σύνορα με Τουρκία, οπότε θα αναγκάζεται αυτόματα η Τουρκία τηρεί τις διαδικασίες επανεισδοχής, που μεχρι τώρα αμφισβητεί στο 80% των περιπτώσεων!"

Με μια πρόχειρη έρευνα που έκανα επιβεβαίωσα ότι η ιδέα για το τείχος, ενδεχόμενα και η χρηματοδότηση μας έρχονται από Ε.Ε.[Greece Gets 9.8 mln for Illegal Immigration Fight με ωραία στατιστικά], από τη Frontex: (7/12/2010) Frontex Executive Director Ilkka Laitinen: “We were active in the Evros region before this operation and we will be active afterwards,” he said. “We will follow up this deployment by assessing the provisions of Joint Operation Poseidon Land to ensure that Greece has the appropriate operational support to ensure effective border management in the region.”
Joint Operation Poseidon was launched in 2006 as a sea-based operation on the Greek-Turkish maritime borders. Following a change in migratory trends, however, Poseidon was amended to provide also a permanent land-based component covering the Greek and Bulgarian land borders with Turkey. / Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του υπουργού, ο κ. Παπουτσής είχε ενημερώσει τους ομολόγους τους στην Ε.Ε. για την πρόθεσή του να κατασκευάσει φράχτη στη συνοριογραμμή, ενώ οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι σχετική εισήγηση είχε δεχθεί από την επίτροπο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις κ. Σεσίλια Μάλμστρομ κατά το τελευταίο ταξίδι της στον Εβρο - πηγή.


Τι ωραία, κάποτε η Ευρώπη συζητούσε πως θα έριχνε τα σύνορα... Ακόμα ένας τομέας που γυρνάμε πίσω.

5 σχόλια:

fvasileiou είπε...

Άκουσα τον κ. Παπουτσή στη Βουλή σήμερα να λέει ότι το Τείχος στον Έβρο πέρα από την πρακτική ωφέλεια, έχει και συμβολικό βάρος. Ναι, συμβολίζει μια πολιτική που μας εγκλωβίζει στην μιζέρια.

Όσο για τα υπόλοιπα: Μου την έχει δώσει τόσο η σιωπή και η απραξία των διάφορων ηγεσιών και δη των συνδικαλιστικών σε σχέση με τα όσα ζούμε τον τελευταίο χρόνο, που ενστικτωδώς συμφωνώ με κάθε κινητοποίηση. Αλλά με κάθε!

geokalp είπε...

καλησπέρα
όπως λένε και τα σχετικά ανέκδοτα, το τείχος είναι για να μη φύγουμε εμείς από τη χώρα!!!
σε κάθε περίπτωση πρόκειται για κλασσική επιχείρηση στοχοποίησης κάποιων, λες και αυτοί φταίνε...
άσε που είδα στην Ελληνοφρένεια μια βουλευτίνα να επιχειρηματολογεί λέγοντας (περίπου) ότι οι Έλληνες ξέρουν από τείχη γιατί έχουν κάνει ..μετανάστες!

οι συνδικαλιστές νομίζω ότι κρατούν γκέμια γιατί κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα
από την άλλη, είχαμε τους 3 της μαρφίν...

KitsosMitsos είπε...

Το ΣΤΕ τελικά όμως δικαίωσε το κράτος, αν δεν κάνω λάθος. Τι γίνεται τώρα;

geokalp είπε...

Κιτσε καλησπέρα
ευτυχώς βρήκα το σχόλιό σου

σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής (11/1):
το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα του Δήμου Κερατέας να αναιρεθεί υπουργική απόφαση (30/10/2009), η οποία έδινε παράταση μέχρι τις 30/1/2013 στην ισχύ των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή της εγκατάστασης
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_11/01/2011_428246

συνεπώς, τα άλλα που είπε το ειρηνοδικείο μένουν...

δν έχω ιδέα τι θα συμβεί από δω και πέρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μαθαίνει κάποιος εύκολα τι γίνεται στη κερατέα παρά το γεγονός ότι τα ΜΑΤ δέρνουν από τα μέσα Δεκέμβρη
ΔΙΑΟΛΕ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑ '80ς!!!
να περιμένουμε να δούμε το "έλα" του Αντρέα στη Μιμή στο αεροπλάνο από το τιβιπρες του Καρατζαφέρη...
Ε-Λ-Ε-Ο-Σ!!!

geokalp είπε...

@fvas

τη δεύτερη παράγραφος στο σχόλιό σου δεν τη έχω ξεχάσει από τότε που τη διάβασα

μια απάντηση με αυτό που θα ανεβάσω σε λίγο