Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

η σειρά τους;

Δεν είμαι σίγουρος αλλά ενδέχεται να ζούμε ήδη ανάλογες στιγμές με τη συνέχεια της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, π.χ. παρόμοιες σκηνές με τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνα τα Χριστούγεννα του 1989 στην Ρουμανία.
Αναφέρομαι περισσότερο στην επανάσταση μέσω wikileaks και μετά μέσω facebook της Τυνησίας, τα γεγονότα στο Λίβανο και τα όσα βλέπουμε να εξελίσσονται στην Αίγυπτο, από την επίθεση στην εκκλησία των Κοπτών τη Πρωτοχρονιά μέχρι και σήμερα που θέλουν να διώξουν τον Μουμπάρακ, ο οποίος έβγαλε τα τανκς στους δρόμους...

Το Σχέδιο ύστερα από την κατάληψη του Ιράκ ήθελε να συνεχίζεται το άνοιγμα του μουσουλμανικού κόσμου προς το μέρος που κινείται το δυτικό ημισφαίριο. Ήθελε νέες αγορές και νέο πεδίο δράσης για όσες από τις εταιρείες δεν είχαν δυνατόητες εισόδου. Ας μην ξεχνάμε κιόλας ότι η μουσουλμανική θρησκεία είναι η μόνη που υπόσχεται "πιλάφια" μετά θάνατον...
Επιπλέον, καθώς κανείς δεν έμαθε πραγματικά τι συνέβει στη χώρα του Σαντάμ, ύστερα από την κατάλυση του καθεστώτος που εκείνος είχε εγκαθιδρύσει, ίσως να έχει μείνει στους άλλους λαούς που είδαν "το Ιράκ να απελευθερώνεται" η αίσθηση ότι οι Ιρακινοί βρήκαν όντως την ελευθερία τους. Και βέβαια εννοείται πως πρόκειται για πλάνη!

Θυμίζω ότι τον Ιούνιο 2009 ο Ομπάμα επέλεξε το Κάιρο για να απευθύνει βαρυσήμαντη ομιλία προς το μουσουλμανικό κόσμο, ο οποίος αριθμεί παγκοσμίως περίπου 2,2δισ. ανθρώπους.
Θυμίζω ακόμα ότι η πρώτη χώρα που πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις (λόγω υποψίας της κοινής γνώμης για νοθεία στις εκλογές) ήταν το ..Ιράν.

5 σχόλια:

EISVOLEAS είπε...

Ειλικρινα δεν ξερω αν οι Αμερικανοι εχουν καρπωθει πλεονεκτηματα απο την εμπλοκη-παραμονη στο Ιρακ.
Απο την αλλη ας μην υποτιμουμε την λαϊκη οργη, ας μην ερμηνεουμε τα παντα με βαση τα δικα μας κριτηρια.
Δεν ξερουμε, γιατι τα παντα φιλτραρονταν απο καθεστωτικη λογοκρισια, τις κοινωνικες ζυμωσεις που εφτασαν εως εδω τους Αιγυπτιους.

KitsosMitsos είπε...

Πιστεύω ότι και αυτό το μεγάλο γεγονός τους είχε ξεφύγει.
Το μετέπειτα να δούμε.

geokalp είπε...

E-svol
διάβασε τη Naomi Klein και θα ..μάθεις!

Σχετικά με την Αίγυπτο, ο λαός ζητάει ελευθερία και απλά θα μπει κάποιος άλλος στη θέση του Μουμπάρακ...
μην πιστεύεις ότι οι μουσουλμάνοι θα πετύχουν κάτι περισσότερο από το να μπουν στη ..βουλή!

Κίτσε
δεν είμαι σίγουρος ότι τους ξέφυγε, μάλλον ήταν ώριμες οι συνθήκες και ίσως, λέω ίσως, να συνέβη λίγο πιο γρήγορα από όσο περίμεναν

διάβασε κωμικοτραγικές δηλώσεις Ομπάμα: "να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις", ο οποίος βάδισε ανάμεσα σε όσα θέλουν οι ρεπουμπλικάνοι (να μην χαθεί ο έλεγχος που ασκούν στη χώρα Αίγυπτο) και στους δημοκρατικούς (να υπάρξει κάποια περισσότερη ελευθερία..)

Κίτσε απλά νομίζω ότι ανοίγουν περισσότερο μια μεγάλη αγορά 80εκ. ανθρώπων...

Hades είπε...

Εγώ από την πλευρά μου παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον πάντως. Και είμαι αρκετά επιφυλακτικός για το κατά πόσον είναι όντως οι αμερικάνοι από πίσω: δηλαδή είναι πίσω και από τα γεγονότα στην Σ.Αραβία; Αφού δικοί τους είναι, πουλημένοι. Ή μήπως στο Μπαχρέιν που έχουν στρατιωτική βάση; Κάτι δεν μου κολλάει. Το σενάριο που σκέφτομαι είναι μήπως είναι το Ιράν πίσω απ'αυτά.
Παρεμπιπτόντως, το ότι ο Ομπάμα είχε επιλέξει την Αίγυπτο μόνο τυχαίο δεν ήταν: η Αίγυπτος είναι η πιο σημαντική ισλαμική χώρα από πλευράς θρησκείας.

geokalp είπε...

hades

κάτι γίνεται με τα σχόλια...

θεωρώ ότι προσπαθούν γενικά να πάρουν υπό τον έλεγχό τους τις πλουτοπαραγωγικές πηγές καθώς οι αντιδράσεις έφτασαν και στον ..ανεπτυγμένο κόσμο - δειτε τι έγινε στην Αγγλία πριν μερικά 24ώρα...