Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Περιμένουμε να ακούσουμε

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν τα πολιτικά κόμματα και βλέπουμε τις τελευταίες μέρες και ώρες, έχουμε δύο ζευγάρια και έναν "απομονωμένο":
-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ: να μονομαχούν για τη θέση της πιο μαχητικής αντιπολίτευσης...
Ομολογουμένως, ο Αλαβάνος σέρνει το χορό εδώ και πολλούς μήνες. Ίσως το ΠΑΣΟΚ να ξύπνησε εχθές αλλά θα πρέπει να κάνει περισσότερα από το να αντιγράφει...
-ΝΔ-ΚΚΕ: Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι η (λεκτική) αντιμετώπιση προς το προηγούμενο ζευγάρι είναι ακριβώς η ίδια; Και κάπου κτυπάει άσχημα...
-ΛΑΟΣ

Προς όλους
επειδή η συγκυρία δεν είναι καλή, ΒΑΛΤΕ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ!
Αυτό που λείπει από τη σημερινή εποχή δεν είναι τίποτε άλλο παρά ΦΡΕΣΚΙΕΣ ΙΔΕΕΣ που να προσπαθούν να απαντήσουν στα σύγχρονα θέματα που είναι περισσότερο κοινά παρά ποτέ στην υφήλιο.
ΦΡΕΣΚΙΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ένα παράδειγμα τρόπου σκέψης
Στη δεκαετία του '70 η Δανία, όπως οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, αντιμετώπισε την πετρελαϊκή κρίση και τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Η χώρα είχε τότε ποσοστά εξάρτησης από το πετρέλαιο ίδια με αυτά που έχει σήμερα (και πάντα) η Ελλάδα, 70-80% της παραγόμενης ενέργειας προέκυπτε από εισαγωγές πετρελαίου.
Δεν γράφω τι προσανατολίστηκε κι έκανε το εκεί κράτος με την ιδιωτική πρωτοβουλία (ανάπτυξη της τεχνολογίας τζακιών με εξαγωγές στη Βρετανία, Νο.1 κατασκευαστές ανεμογεννητριών ίσως και χρήστες κλπ.).
Ο λαός έμαθε να ζει - δεν ξέρω ακριβώς πως πέρασε στη συνειδήσή του, απλά το είδα - με λογική εξοικονομίσης ενέργειας.
Το "παραδοσιακό" βράδυ στη Δανία περνάει με παρέες να πίνουν αλκοόλ υπό το φως δεκάδων κεριών και χωρίς να έχουν αναμμένο κανένα φως/Οι μισοί Δανοί έχουν ποδήλατο, κλπ.
Το έκαναν τρόπο ζωής.
Σε 30 χρόνια η εξαρτησή τους από το πετρέλαιο έπεσε πάνω από 50% - εννοείται σε συνδυασμό και με άλλες πηγές ενέργειας - αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι άλλαξαν. Κι αποκλείεται να άλλαξαν μόνοι τους, κάποιοι θα τους οδήγησαν.

Εμείς, εδω, μπορούμε να ακούσουμε κάποια ΝΕΑ ΙΔΕΑ;

7 σχόλια:

Σοφία είπε...

Αυτό με τα κεριά το κάνω κι εγώ (χωρίς το αλκοόλ). Ποδήλατο δεν έχω, αλλά δεν έχω ούτε αυτοκίνητο. Στην Ελλάδα μπορώ να σου πω ότι με θεωρούν από περίεργη έως γραφική...

geokalp είπε...

σοφία είναι ενδεικτικά του τρόπου σκέψης ενός λαού, που βοηθάει τόσο την ατομική όσο και τη συλλογική τσέπη
άλλοι μπορεί να τους χαρακτηρίσουν και σκρουτζ...

Ανώνυμος είπε...

Απόλυτα σωστός. Και αυτό που με στενοχωρεί είναι ότι πια οι νέες ιδέες δεν ξέρεις από μπορεί να 'ρθουν. Που σημαίνει ότι για μια ακόμα φορά, οι διαχωριστικές αριστεράς-δεξιάς αδυνατίζουν επικίνδυνα. Και λέω επικίνδυνα, γιατί πιστεύω ακόμα στο διαχωρισμό αυτόν (παρότι δεν είμαι βέβαιος για το δικό μου προσδιορισμό).
Πάντως χθες έβλεπα κι εγώ Βουλή, και άκουγα κάτι βουλευτές βου κατηγορίας και των δύο μεγάλων κομμάτων(Ρόβλιας, Φωτιάδης, Τζιτζικώστας, και τα μυαλά στο μπλέντερ), και ο λόγος τους ήταν τόσο ξύλινος και άσχετος με την πραγματικότητα, που ένιωσα ότι δεν υπάρχει καμία σωτηρία σε αυτή τη χώρα της υποκρισίας...

Ανώνυμος είπε...

ο theniva ήμουν btw

geokalp είπε...

πολύ χαίρομαι που σε αγγίζω

συμφωνώ στο δεύτερο σκέλος, κάτι τέτοιοι δείχνουν εντελώς εκτός πραγματικότητας, τους άκουσα κι εγώ...
αλλά αυτά συμβαίνουν όταν δεν κουράζονται ούτε για να εκλεγούν..

koulpa είπε...

Έχω περάσει και ημιάγριες περιοδους χωρίς σχεδόν καθόλου κατανάλωση ενέργιας.. χωρίς ΔΕΚΟ.. μετακινήσεις με τα πόδια ή με ποδήλατο.. αγορά των αναγκαίων για την ημέρα τροφήμων.. μπάνιο με κρύο νερό.. διάβασμα με κεράκι.. δεν είναι και τόσο δύσκολο.. μόνο το διαδύκτιο μου έλοιπε..:):)
Δε το διατυπάνιζα.. δε θα με χαρακτήριζαν απλά γραφικό..:):)
Την καλησπέρα μου:):)

geokalp είπε...

δεν νομίζω να ήταν διαφορετικά τα σχόλια από τα όσα άκουγαν οι χίπηδες στο φοινικόδασος της Πρέβελης στο Ρέθυμνο
καλησπέρα κι από εμένα