Τετάρτη 13 Ιουνίου 2007

Το μέλλον της διακυβέρνησης

O μεγαλύτερος διανοητής που διαθέτει η μεγαλύτερη - σήμερα - υπερδύναμη επιστρέφει!

«Το μέλλον της διακυβέρνησης» από τον Νόαμ Τσόμσκι


ΑΠΟ ΤΙΣ εκδόσεις «Αιώρα» κυκλοφόρησε το βιβλίο του Νόαμ Τσόμσκι : «Το μέλλον της διακυβέρνησης. Ο ρόλος του κράτους σε μια ανεπτυγμένη βιομηχανική κοινωνία», σε μετάφραση Αρη Λασκαράτου.

Οπως γράφει ο ίδιος ο Αμερικανός διάσημος γλωσσολόγος και φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι «Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας τους τεχνικούς και υλικούς πόρους για την κάλυψη των βιολογικών αναγκών του ανθρώπου. Δεν αναπτύξαμε, όμως, τους πολιτισμικούς και ηθικούς πόρους -ούτε και τις δημοκρατικές μορφές κοινωνικής οργάνωσης- που καθιστούν εφικτή την ανθρωπιστική και εκλογικευμένη χρήση του υλικού μας πλούτου και της ισχύος μας».
Σ' αυτή την κλασική ομιλία του, ο Νόαμ Τσόμσκι διατυπώνει ένα σαφές όσο και ασυμβίβαστο όραμα κοινωνικής αλλαγής. Το μέλλον της διακυβέρνησης συνθέτει ένα πολιτικό μανιφέστο με κύρια διεκδίκηση τη διατήρηση του δημοκρατικού ελέγχου της κοινωνίας. Ο Τσόμσκι, προτρέποντας τους διανοούμενους να επανεξετάσουν την ισορροπία μεταξύ κοινωνικής, πολιτικής, κυβερνητικής και επιχειρηματικής εξουσίας, θέτει ζητήματα που παραμένουν διαχρονικά επίκαιρα.
Ο Νόαμ Τσόμσκι, ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες και διανοούμενους της σύγχρονης εποχής, γεννήθηκε στην Αμερική το 1928 από μητέρα Εβραία και πατέρα Πολωνό. Κατέχει την έδρα της Γλωσσολογίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) από το 1959. Το έργο του, ιδιαίτερα εκτεταμένο αριθμητικά και πολυδιάστατο θεματολογικά, περιλαμβάνει περισσότερα από 75 βιβλία και πολλές εκατοντάδες άρθρων, μελετών και συνεντεύξεων, εκτεινόμενο, πέραν της γλωσσολογίας, σε τομείς όπως η φιλοσοφία, η ιστορία, τα σύγχρονα θέματα και η διεθνής πολιτική.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: