Πέμπτη 28 Ιουνίου 2007

Νέοι Αμερικάνοι

Προοδευτική στροφή
«Φλερτάρει» με την Αριστερά η νέα γενιά Αμερικανών, σύμφωνα με έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύουν οι New York Times, η νέα γενιά Αμερικανών θεωρεί τον εαυτό της φιλελεύθερο, υποστηρίζει ένα εθνικό σύστημα υγειονομικής ασφάλισης, το οποίο θα υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, καθώς και μια ανοιχτή μεταναστευτική πολιτική.
Την τηλεφωνική έρευνα διεξήγαγαν σε νέους ηλικίας 17 έως 29 ετών, οι New York Times, το τηλεοπτικό δίκτυο CBS και το MTV. Σύμφωνα με αυτήν, η πλειοψηφία δήλωσε ότι παρακολουθεί τον αγώνα για τις προεδρικές εκλογές, αν και φάνηκε να γνωρίζει λεπτομέρειες μόνο για τους Δημοκρατικούς Μπάρακ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον. Ένα ποσοστό 54% σκοπεύουν μάλιστα να ψηφίσουν Δημοκρατικό υποψήφιο.
Σε μεγάλο ποσοστό η νέα γενιά Αμερικανών πιστεύει ότι η χώρα είναι έτοιμη να εκλέξει για πρόεδρο γυναίκα, μαύρο ή κάποιον που έχει παραδεχτεί ότι έχει καπνίσει μαριχουάνα, ενώ δεν πιστεύει ότι οι Αμερικάνοι θα ψηφίσουν κάποιον που έχει κάνει χρήση κοκαΐνης (όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο Ομπάμα) ή κάποιον Μορμόνο (όπως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα Μιτ Ρόμνεϊ).
Η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ.Ο.Μπους έχει μειωθεί δραματικά. Από 80% που ήταν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η δημοτικότητά του έχει πέσει στο 28%. Το 51% θεωρεί πάντως ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να επιτύχουν στον πόλεμο στο Ιράκ.
Φαίνεται μάλιστα πως οι νέοι των ΗΠΑ κάνουν μια στροφή προς τα αριστερά, με το 28% των ερωτηθέντων να περιγράφουν τους εαυτούς τους σαν φιλελεύθερους.
Ένα μεγάλο ποσοστό (41%) υποστηρίζει τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων, ένα 62% λέει ότι θα υποστήριζε ένα καθολικό, χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση εθνικό σύστημα υγειονομικής ασφάλισης, ενώ το 30% (σε σχέση με το 28% του συνολικού πληθυσμού) δηλώνει ότι «οι Αμερικανοί θα πρέπει να υποδέχονται πάντα νέους μετανάστες».
Το 70% πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος τροχιά, ενώ ένα 48% θεωρεί ότι η γενιά τους θα ζήσουν χειρότερα από εκείνη των γονιών τους. Ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό (77%) θεωρεί ότι η ψήφος τους μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: