Τετάρτη 6 Ιουνίου 2007

O Tρίτος Δρόμος

Τυχαία έπεσα πάνω του... και με προβλημάτισε ακόμα μία φορά καθώς δεν έχει ξεφύγει από τη σκέψη μου ότι το πολιτικό σύστημα σ' αυτή τη χώρα δεν έχει τις προοπτικές του 1974...
Τα κόζια έχουν αλλάξει και είναι στα χέρια μας!

Η Ένωση Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ιδρύθηκε το 1995. Είναι μία από τις μακροβιότερες ΜΚΟ στην Ελλάδα έχοντας σχεδόν δεκαετή δράση ως ένωση πολιτών γενικού πολιτικού προβληματισμού υπέρ των δικαιωμάτων του πολίτη. Από το 1999 εκδίδει το περιοδικό «Κοινωνία Πολιτών» και διατηρεί Διαδικτυακό τόπο ( http://www.paremvasi.gr/) με 1500 επισκέπτες μηνιαίως και σωρευτικά περισσότερους από 40.000 από το 1999 έως σήμερα.

ΣΚΟΠΟI ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Ο βασικός της σκοπός, όπως καταγράφεται και στο καταστατικό της, είναι η προώθηση της ισχυρής Κοινωνίας Πολιτών στην Ελλάδα, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού και της υποστήριξης του δημοσίου συμφέροντος. Κεντρικός στόχος της Ένωσης είναι η «ενδυνάμωση του πολίτη» σε μια προοδευτική κοινωνία της Γνώσης για όλους. Από το 1999 η Ένωση Πολιτών για την Παρέμβαση αποκτά χαρακτηριστικά διαδικτυακού σωματείου πολιτικής σκέψης που δρα παρεμβατικά στον ίδιο χώρο. Ένα από τα θέματα που προωθεί είναι το νέο μοντέλο Διακυβέρνησης σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο εμπεριέχει εγγυήσεις για μια πιο ισορροπημένη σχέση μεταξύ κράτους, αγοράς και πολιτών.

Οι άξονες δράσης μας περιλαμβάνουν :
• Την ενδυνάμωση και θεσμική κατοχύρωση του ρόλου της Κοινωνίας Πολιτών και των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών στο σύνολο των εθνικών και ευρωπαϊκών θεσμών.
• Την ανεξάρτητη κινητοποίηση των πολιτών είτε διαμέσου των πρωτοβουλιών ΜΚΟ σε όλους τους τομείς της δημόσιας πολιτικής είτε διαμέσου της ηλεκτρονικής δημοκρατίας ( e - Democracy ), η οποία περιλαμβάνει κάθε μορφή ηλεκτρονικής συμμετοχής ( e - participation ) στην διαμόρφωση κυβερνητικών πολιτικών.
• Την πλήρη εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Κυβέρνησης ( e - Government ), η οποία συμπεριλαμβάνει την πλήρη οργανική και λειτουργική μεταρρύθμιση του κράτους

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (1997-2004)
Προώθηση του θεσμού του "Συνήγορου του Πολίτη" - ενός κρίσιμου θεσμού για την Κοινωνία των Πολιτών - μέσα από ανακοινώσεις, άρθρα και εκδηλώσεις.
Έκδοση του περιοδικού «Κοινωνία Πολιτών» .
Λειτουργία δικτυακού χώρου της Ένωσης: www.paremvassi.gr με 1200 - 1600 επισκέπτες μηνιαίως και σωρευτικά περισσότερους από 40.000 από το 1999.
Ενεργοποίηση ενός forum διαλόγου με σκοπό την προώθηση του δημόσιου διαλόγου και της συμμετοχής.
Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής ως μηχανισμός προάσπισης και θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων Πολιτών», Αθήνα 30 Ιουνίου 2004
Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η σύγχρονη Ελληνίδα στον 21 ο αιώνα», Αθήνα 26 Ιανουαρίου 2004
Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι κρίσεις στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος», Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2003
Ανοιχτή Δημόσια Συζήτηση με θέμα: «Μεταρρυθμίσεις Παντού: στο Κράτος, στην Αγορά, στην Κοινωνία Πολιτών», Λαμία 12 Οκτωβρίου 2003
Ανάρτηση των θέσεων της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στον ιστοχώρο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κοινωνία της Πληροφορίας (World Summit on the Information Society) , της μοναδικής ελληνική ς ΜΚΟ που κατέθεσε παρέμβαση στο WSIS , Μάιος 2003
Συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας στους αμάχους στο Ιράκ
Πρωτοβουλία για την Ειρήνη με τη μορφή ανοιχτής επιστολής στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη μαζί με άλλες 54 ΜΚΟ ενάντια στον πόλεμο και υπέρ του αφοπλισμού (13.3.03)
Ανοιχτή εκδήλωση / συζήτηση στη Στοά του Βιβλίου 12/6/2002 με θέμα «Δημοσκοπήσεις και Δημοκρατία».
Συζήτηση στο Ξενοδοχείο Κάραβελ 3/10/2001 με θέμα: «Στρατηγική εκσυγχρονισμού μετά την ένταξη στην ΟΝΕ».
Ομιλίες των Κ. Σημίτη 6/3/01, Κ. Καραμανλή 25/4/01, Ν. Κωνσταντόπουλου 23/5/01 με θέμα «Κοινωνία Πολιτών και Δημοκρατία τον 21 ο αιώνα», σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών και άλλες ενώσεις.
Ανακοινώσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και συστηματικός σχολιασμός της επικαιρότητας.
Εκδήλωση/συζήτηση για τον χωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος 25/2/98 σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών και άλλες MKO πολιτών.
«Κοινωνία Πολιτών και Πολιτικοί προς το 2000». Συζήτηση στο Ινστιτούτο Γκαίτε 30/1/97 με προσκεκλημένους τους κκ. Γ. Πασχαλίδη, υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Στ. Μάνο, βουλευτή και πρώην υπουργό, Μ. Παπαγιαννάκη, Ευρωβουλευτή
Ανοιχτή εκδήλωση στην Πνύκα 23/7/98 με θέμα "Το Σύνταγμα και ο απλός πολίτης" σε συνδιοργάνωση με τη ραδ/κή εκπομπή "Ασκώ τα Δικαιώματά μου" και την ΕΡΑ.

http://www.paremvassi.gr/

7 σχόλια:

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Ο Τρίτος Δρόμος ήταν του Ανδρέα!!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

1500 επισκέψεις μηνιαίως ειναι πολλές?!

gk είπε...

Ο τρίτος δρόμος ήταν του Τόνυ Μπλαιρ.

geokalp είπε...

αυτοί είναι οι τρίτοι δρόμοι για αυτές τις χώρες..
για τη δική μας;

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

ΧΕΛΟΟΥ!! Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΣΕ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΗΤΑΝ?!?!

geokalp είπε...

που ΄σαι Ανδρέα για να δεις το παιδί της αλλαγής!!!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

κοίτα εγω τον Ανδρέα δεν τον πηγαινα γιατι ειχε ξεπατικώσει όλα τα συνθηματα της Αριστερας και στην τελική εγινε ενα με το συστημα καθεστως!
Αλλα με αυτον τον γιοκα του που μας αφησε αμανατι αρχιζω και τον αναπολω...