Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

Sicko

Ακόμα ένα δάνειο, από το αδελφό http://moviescheck.blogspot.com/ αυτή τη φορά!


Μichael Moore: Πως εσείς οι Βρετανοί φτιάξατε δωρεάν σύστημα υγείας, δηλαδή μέσω φόρων, για όλους τους πολίτες και δεν ακολουθήσατε το δικό μας (αμερικάνικο) μοντέλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε νοσοκομεία και ασφαλιστικές με συνέπεια ο Αμερικάνος να πεθαίνει αβοήθητος;
Tonny Benn: Κοίταξε να δεις, φίλε μου. Αν γυρίσουμε πίσω, τότε όλα ξεκίνησαν από τη δημοκρατία. Όλη η δύναμη μέχρι τότε ήταν στα χέρια των πλουσίων. Αν είχες λεφτά, τότε είχες και ιατρική περίθαλψη. Σε πρόσεχαν όταν γερνούσες. Η δημοκρατία όμως έδωσε στους φτωχούς τη δυνατότητα της ψήφου. Και η δύναμη πήγε από το πορτοφόλι στο ψηφοδέλτιο...
Ο λαός είπε κάποια στιγμή λίγο μετά το Β'ΠΠ: στην δεκαετία του '30 είχαμε μεγάλο ποσοστό ανεργείας. Κατά τον πόλεμο όμως δεν είχαμε... Αφού μπορούμε να έχουμε δουλείες σκοτώνοντας Γερμανούς τότε γιατί να μην επικεντρωθούμε τώρα στο να χτίσουμε σχολεία, νοσοκομεία, να προσλάβουμε καθηγητές και γιατρούς;
Διότι εάν μπορείς να βρεις λεφτά να σκοτώνεις, τότε μπορείς να βρεις και λεφτά να σώζεις!
Κι έτσι πληρώσαμε μέσω των φόρων το σύστημα υγείας...

και συνεχίζει:
Πιστεύω ότι η δημοκρατία είναι το πιο επαναστατικό πράγμα στον κόσμο. Πιο επαναστατική κι από τις ιδέες των σοσιαλιστών ή άλλων. Σημασία έχει αν διαθέτεις τη δύναμη, να τη χρησιμοποιήσεις για τις ανάγκες της κοινωνίας σου!
Στη δημοκρατία υπάρχει η ιδέα της "επιλογής", να έχεις επιλογές. Η επιλογή όμως εξαρτάται από την "ελευθερία της επιλογής". Κι αν είσαι χωμένος στα χρέη, τότε δεν έχεις ελευθερία επιλογής.
Φαίνεται ότι το σύστημα κερδίζει εάν ο μέσος εργάτης είναι πνιγμένος στα χρέη.
Κι επειδή όσοι χρωστάνε είναι απεγνωσμένοι δεν πάνε να ψηφίσουν, δεν ενδιαφέρονται, δεν πιστεύουν ότι μπορέί κάτι να αλλάξει...
Πιστεύω όμως ότι εάν οι φτωχοί της Αγγλίας ή των ΗΠΑ πάνε να ψηφίσουν αυτούς που αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντά τους, τότε θα έχουμε μια πραγματική δημοκρατία! Και δεν θέλουν να συμβεί αυτό... Πότε κρατάνε τον κόσμο απελπισμένο κι απαισιόδοξο!
Έτσι υπάρχουν δύο τρόποι να ελέγχεις τον κόσμο:
1. να τον φοβίσεις
2. να του ρίξεις το ηθικό
Ένα υγιές, μορφωμένο και σίγουρο έθνος είναι δύσκολο να το κυβερνήσεις όπως θέλεις.

ο μόνόλογος του Τοnny Benn συνεχίζεται:
Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 80% της υγείας όλου του υπόλοιπου πληθυσμού... Είναι απίστευτο! Και οι άνθρωποι το ανέχονται επειδή είναι φτωχοί και με πεσμενο ηθικό. Κι έτσι σκέφτονται ότι "το πιο ασφαλές πράγμα είναι να δέχομαι εντολές και απλά να ελπίζω για το καλύτερο.."
ΜΗΠΩΣ Ο TONNY BENN ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ;
.
Μichael Moore:
Έχουμε τόσα προβλήματα οι Αμερικάνοι που χρωστάμε πολλά πριν καν βρούμε τη πρώτη μας δουλεία. Χρωστάω ήδη $35,000 εξαιτίας των τριών χρόνων μου στο κολλέγιο. Έτσι όμως γίνεσαι ο υπάλληλος που ψάχνουν. Είσαι αυτός που χρειάζεται τη δουλειά.
Ποιος εργοδότης δεν θα πάρει στη δουλειά του κάποιον που χρωστάει πολλά λεφτά; Τον παίρνει και δεν του δημιουργεί προβλήματα, διότι ο υπάλληλος πρέπει να ξεπληρώσει τα χρέη του κολλεγίου.
Και χρειάζεται δουλεία με ιδιωτική ασφάλιση. Θα ήταν άσχημο να χάσεις μια τέτοια δουλειά, έτσι; Μπορείς να παραιτηθείς όμως... κι αν αυτη η δουλειά δε φτάνει, τότε μην ανησυχείς, μπορείς να βρεις μια άλλη μια δουλειά, κι άλλη μία, κι άλλη...
Κοιμάσαι καθόλου με τρεις δουλειές; Κι αν δεν κοιμάσαι πολύ, πάρε φάρμακα.
Κι έτσι είσαι κουρασμένος συνέχεια, λυπημένος και αβοήθητος!
Μπορεί να έχεις κι άγχος. Μίλα στο γιατρό σου και ζήτα του περισσότερα φάρμακα, που θα σε κρατήσουν αποβλακωμένο μέχρι να συνταξιοδοτηθείς... Αν φτάσεις στα 80, η σύνταξή σου θα είναι εκεί! Σε αντίθεσή με τους νέους εργαζόμενους που δεν θα δουν σύνταξη ποτέ!Μην ανησυχείς όμως, τα παιδιά μας θα μας φροντίσουν, ειδικά εάν σκεφτείς τι φανταστική ζωή τους προσφέρουμε.Και θυμήσου: πρέπει να νικήσουμε και τους τρομοκράτες!
.
ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟΝ MOORE ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΤΕΤΟΙΑ
.

3 σχόλια:

EISVOLEAS είπε...

Είναι απαραίτητο να την δούμε αυτή την ταινία.
Όπως και το θεατρικό...
¨Ο ΜΑΡΞ ΣΤΟ ΣΟΧΟ¨

Jordan είπε...

Απλα ειναι ειναι τοσο καυστικος που τους εχει καψει την γουνα.Να δεις που θα τον βαλουν στο κοινοβουλιο,θα ειναι ο μονος τροπος να του περιορισουν λιγο την αθυροστομια του.Ο τυπος ειναι θεος!

geokalp είπε...

@eisvoleas
οποσδήποτε
όσο για το θεατρικό... κοντεύει να βαλσαμώσει ο Αντωνόπουλος κι εμείς ακόμα δεν πήγαμε...
πάντως βρήκα info
1 και 2
ενώ βρήκα και ένα ενδιαφέρον post για to θέμα
NA KANONIΣΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ...


@jordan
δεν νομίζω ότι θα τον ψηφίσουν... αυτοί που θα τον γουστάρουν δεν θα πηγαίνουν να ψηφίζουν...