Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

Ασφαλιστικό 1990 – 2007: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Συγχωρέστε με για την απόλυτη αντιγραφή αλλά σημασία πολλές φορές έχει και ποιος το λέει. Επιπλέον, η επιγραμματική ιστορική ανασκόπηση έχει αξία πάντοτε.

Της Ρούλας Σαλούρου - (capital.gr)

Απόλυτη αντιγραφή του προγράμματος της ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο του 2004 αποτελούν οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή για το ασφαλιστικό, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του. Αναπτύσσοντας τις προτάσεις του για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος ο κ. Καραμανλής όχι μόνον ακύρωσε τα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ αφού στην ουσία υποσχέθηκε να εφαρμόσει τώρα ότι δεν εφάρμοσε κατά την προηγούμενη περίοδο, αλλά ακύρωσε στην πράξη και το έργο της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό με επικεφαλής τον Ν. Αναλυτή, αφού δεσμεύτηκε για χρηματοδότηση του συστήματος από τους πόρους που θα εξασφαλιστούν με τη σταθερά ανοδική πορεία της οικονομίας, που όπως σημείωσε ήδη επιτυγχάνεται.
Έτσι, επανέλαβε ότι δεν απαιτούνται μέτρα όπως αύξηση εισφορών, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων. "Διασφαλίζουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και επομένως περισσότερα έσοδα του κράτους και παράλληλα ουσιαστική δημοσιονομική εξυγίανση και επομένως μείωση των δαπανών του σπάταλου και αναποτελεσματικού κράτους", σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "με αυτόν τον τρόπο σε μόνιμη βάση εξευρίσκονται πρόσθετοι και επαρκείς όροι για την κοινωνική ασφάλιση". Βέβαια στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε και για κάτι άλλο. Να προχωρήσει σε διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους κοινωνικούς εταίρους για να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, δίκαιο, βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.
Μάλιστα, παρακάμπτοντας τη δική του περίοδο διακυβέρνησης, αναφέρθηκε στις ανεπαρκείς και απογοητευτικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το ασφαλιστικό, αλλά και τη διακυβέρνηση της ΝΔ κατά την περίοδο 1990-1993. Ο κ. Καραμανλής υπεραμύνθηκε των τότε αλλαγών που επέφεραν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης οι νόμοι Σουφλιά και Σιούφα, που οδήγησαν σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και δραματική μείωση των συντάξεων. Και σημείωσε την κατά γενική ομολογία διαπίστωση ότι εάν το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν κατέρρευσε και μπορεί και λειτουργεί ακόμη και σήμερα το οφείλει στις μεταρρυθμίσεις αυτών των νόμων.

Ο κ. Καραμανλής παραδέχθηκε ότι οι θέσεις που χθες παρουσίασε, περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα του 2004, ονομάζοντάς το "Πρόγραμμα οκταετίας". Κάτι που είχε βέβαια παραλείψει να το σημειώσει τότε.
Σύμφωνα πάντως με το τότε αλλά και το μελλοντικό μοντέλο που προτείνει η NΔ, το ασφαλιστικό σύστημα θα αποτελείται από τρία επίπεδα:
- Tο πρώτο -το βασικό επίπεδο- στηρίζεται στο αναδιανεμητικό σύστημα. Έχει δημόσιο, υποχρεωτικό για όλους χαρακτήρα και βασίζεται στην τριμερή χρηματοδότηση. Είναι η κύρια σύνταξη, που αποτελεί τον κορμό της κοινωνικής πολιτικής.
- Το δεύτερο επίπεδο -κατά βάση τα Επικουρικά Ταμεία- έχει υποχρεωτικό και ανταποδοτικό χαρακτήρα και βασίζεται σε διμερή χρηματοδότηση, δηλαδή εργοδότη και ασφαλισμένου.
- Tο τρίτο επίπεδο -που συμπληρώνει τη σύνταξη από τα άλλα δύο σκέλη-χρηματοδοτείται από εκούσιες εισφορές των ασφαλισμένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία ή σε Ασφαλιστικές Εταιρίες. Το κράτος θα ενθαρρύνει το επίπεδο αυτό, με φορολογικές ελαφρύνσεις.

Μέσα στα προηγούμενα έτη, βάσει του κοινωνικού προϋπολογισμού, τα ήδη υψηλά ελλείμματα των ταμείων κύριας ασφάλισης μεγάλωσαν, ελλείμματα εμφανίζουν πλέον και τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης αλλά και οι κλάδοι υγείας, ενώ καμία φορολογική παρέμβαση δεν έγινε προκειμένου να ενισχυθεί ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης, που παραπαίει από το 2002, χρονιά που θεσμοθετήθηκε με το νόμο του Ρέππα.

Να σημειωθεί ότι από το πρόγραμμα του 2004 απαλείφθηκε μόνον η πρώτη δέσμευση, που αφορούσε την "Πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της περιόδου 90-93 με τις απαιτούμενες προσαρμογές λόγω των μεταβολών που έχουν επέλθει". Η συγκεκριμένη δέσμευση είχε προκαλέσει κατά την τότε προεκλογική περίοδο μεγάλη πόλωση μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας. Και αυτό γιατί οι νόμοι δεν εφαρμόστηκαν πλήρως από την κυβέρνηση Σημίτη κατά την περίοδο 1994 – 1998. Αν και ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ δεσμευόταν για την πλήρη ανατροπή των νόμων Σουφλιά και Σιούφα, τελικά ως κυβέρνηση άλλαξε κάποιες ρυθμίσεις που μείωναν τις κατώτερες και τις επικουρικές συντάξεις.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=348885

Δεν υπάρχουν σχόλια: