Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2007

flashnote Ασφαλιστικό

Σκόρπιες σκέψεις χωρίς την απαραίτητη δομή, αλλά τι να κάνουμε... εδώ το έχω εδώ και δυο εβδομάδες, από την νέα νέα εκλογή και μετά, όταν συνειδητοποίησα ότι τελείωσε το παραμύθι..
Αλλά για ποιούς;
Το αναπάντεχο - σημείο εκκίνησης - ήταν ότι όλοι οι νέοι(!) ασφαλισμένοι του '93 και δώθε, οι άνω των 50 μητέρες με ανήλικο παιδί και οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν γενικώς τη ..νύφη! Πλέον κάτι μειώσεις συντάξεων (και των επικουρικών)...

Η Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά τέθηκε σε ισχύ ταυτόχρονα με το χωρισμό των εγχώριων εργαζομένων σε παλαιούς και νέους και είναι αυτοί οι νέοι είναι που θα τα πληρώσουν όλα: τον εαυτό τους και τους παλαιότερους. Έτσι, λένε, ότι θα συντηρηθεί και τελικά θα σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας!

Μια στιγμή! Αυτοί οι νέοι ασφαλισμένοι είναι αυτοί που ήδη έχουν χάσει πολλά σε σχέση με τους παλαιούς (προ 1993)... και τώρα θα χάσουν κι άλλα! Θα πληρώσουμε για όλες τις παπαριές που έχουν κάνει κυρίως οι γονείς μας! Και ότι λαμογιές έχουν κάνει, και γι' αυτές θα πληρώσουμε! Κάτι ελλέιμματα που παραδόξως χαθήκανε, κάτι χρέη που χαρίστηκαν, κάτι ομόλογα που τα ψάχνουμε... όλα αυτά που έκαναν και κανείς δεν έχει ευθύνη, ούτε ευθιξία παραίτησης (μόνο οι πολύ μαλάκες παραιτούνται σ'αυτή τη χώρα!).

Η ειρωνία είναι κάπου εκεί: πως γίνεται σε μια χώρα που οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους μέσα στο ίδιο σπίτι μέχρι τα τριάντα τους, να ζητούν τώρα από αυτά να πληρώσουν για όλες τις μαλακίες που έχουν κάνει οι ίδιοι;
Δεν έχει σχέση με δικαιοσύνη, έχει με παιδεία! Που λείπει...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100061_28/09/2007_243087
http://www.evropa.bg/en/del/europe-a-to-z/eu-timeline.html
http://www.europa.eu/abc/12lessons/lesson_6/index_el.htm

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

Παύλο Θεέ ..πάρε τη ΠΑΕ!

.


Αυτό είναι το σύνθημα που δονούσε την πράσινη εξέδρα στις αρχές της ποδοσφαιρικής παντοκρατορίας του γαύρου. Εκεί στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας.

Ας πάμε όμως λίγο πιο πίσω, στο δέυτερο μισό της δεκαετίας του '80, όταν ο Παύλος ήταν πρόεδρος του ερασιτέχνη και είχε και το τμήμα μπάσκετ. Τότε δεν ήταν ο Παύλος που εμφανίζεται σήμερα, ήταν ένας σοβαρός και μετρημένος παράγοντας που μετρούσε τη κάθε δραχμή που έβγαινε από τη τσέπη του για την ενίσχυση/χορηγεία της ομάδας μπάσκετ. Θυμάμαι ότι ο μόνος πραγματικά παιχταράς που είχε φέρει ήταν ο Αντόνιο Ντέϊβις, ένα απίθανο 3-4άρο που κάρφωνε με άνεση από το σημείο των βολών... Έπαιξε χρόνια πενταδάτος ΝΒΑ μετά...

Όλα άλλαξαν με τον ερχομό του Κόκκαλη... (δεν είναι σήμερα η μέρα τους να τα θυμήσω) και το αποκορύφωμα ήταν η εμφάνιση του Ντομινίκ Γουϊλκινς και βέβαια η πρώτη κατάκτηση του 1996!
Τότε ήταν που το σύνθημα έφτασε στα αυτιά όλων των οπαδών όλων των ομάδων...
Παύλο θεέ πάρε τη ΠΑΕ!

Και μάλλον ο Παύλος "φτιάχτηκε" με το σύνθημα και τη λατρεία που του έδειχναν οι φίλοι της ομάδας, ενώ η λέξη "σεβασμός" περιγράφει την εικόνα που είχαν γι' αυτόν οι υπόλοιποι! Και όλοι κατάλαβαν ότι ο Παύλος δεν είναι μόνος του, υπάρχει και ο Θανάσης... αυτός βέβαια ακόμα δεν έχει σύνθημα!

Τα αδέρφια - ειδικά από το Ντομινίκ και μετά - δεν άφησαν ποτέ τους φίλους της ομάδας παραπονεμένους. Βρήκαν και προπονητή για 10 χρόνια και ..έδεσε το γλυκό!
Πέρισυ βρέθηκαν αντιμέτωποι με νέο αντίπαλο: τον Ολυμπιακό των Αγγελόπουλων. Δεν ίδρωσαν όμως και πολύ και έφτασαν η ομάδα τους να πανηγυρίσει το triple crown, κάτι μοναδικό και πρωτόγνωρο! Το πιο θετικό όμως της κόντρας ήταν ότι έφταναν να θυμώνουν και πάλι για την ομάδα και να βγαίνουν κι αυτοί στη κόντρα.. Έτσι για σπάσιμο στους νεοφέρμενους!
Και αυτό φάνηκε φέτος το καλοκαίρι: έκανε το λάθος ο γαύρος να πάρει αυτόν τον Τεόντοσιτς, ένα πιτσιρικά που ήθελε ο Ομπράντοβιτς, και ο Παύλος αντέδρασε: Ζίζιτς - έτσι για τον πάγκο - και χθες Γιασκεβίτσιους: παίχτη που έχει κερδίσει το Ευρωπαικό Συλλόγων με τρεις διαφορετικές ομάδες τρεις συνεχόμενες χρονιές, πρίν την κάνει για ΝΒΑ..

Η ομάδα που έχει φτιάξει είναι απίστευτη! Ίσως ότι καλύτερο σε άθλημα/σπορ υπάρχει να παρακολουθήσει κάποιος που βρίσκεται στην Αθήνα! Αν ήταν να πάρω διαρκείας, αυτό έπρεπε!
Κι έφτασα να ακούσω σήμερα ένα νέο σύνθημα για να τα σκεφτώ όλα αυτά:
Πάυλο Θεέ Πάρε Το ΠΑΣΟΚ Να Δούμε Άσπρη Μέρα!
Έλεος αλλά αυτό δείχνει και που έχουν φτάσει τα πράγματα!
Εγώ πάνως είμαι μαζί τους νοερά, τέτοιοι είναι πάντοτε οι καλύτεροι και γι' αυτό η αναγνώριση είναι καθολική!
(και βέβαια οι χαμένοι είναι μόνιμα οι Βαρδινογιάννηδες!)

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

José Mourinho

.

Θα είμαι από τους ελάχιστες που θα έχουν αγοράσει μέχρι και την "αυτοβιογραφία" του! Για 'μένα ο τύπος δεν παίζεται! Ο Πορτογάλος κατακτητής της Γηραιάς Αλβιόνας! Σα να λέμε Έλληνας πρωθυπουργός στην Άγκυρα!!
Ήταν τρομερός και θα λείψει ακόμα και στον Σερ της Μάντσεστερ, ο οποίος είπε κάτι που αναδεικνύει γιατί είναι Sir:
"είναι απογοήτευση για το ίδιο το παιχνίδι!"
(Το μεσημέρι στο φανάρι παρακολουθούσα πως ο Αντώνης Πανούτσος μπορούσε να μιλάει στο κινητό του σταματημένος ανορθόδοξα γωνία Ούλωφ Πάλμε και Γρ. Αυξεντίου, χωρίς να
βγάλει λεπτό το italian sttyle(!) κράνος του και είμαι λίγο επηρεασμένος!!)
Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν πέτυχε στη Τσέλσυ ή όχι... Και για 'μένα πέτυχε!
Για δύο χρόνια - ειδικά τη πρώτη χρονιά- τους διέλυσε ο hurricane Mourinho!
H προπονητική του όμως [Whole-Part-Whole+UCLA+], παρ' όλο που ίσως ξεπερνούσε τα μέχρι τότε γνωστά είχε ως "παρενέργεια" τους πολλούς τραυματισμούς, και εάν λείπουν τα βασικά σου στελέχη βράστα... Όμως το φοβερό ήταν οι κόντρες με τους αντίπαλους προπονητές, που σχεδόν πάντοτε τους προκαλούσε... και πως αλλοιώς, αφού είχε ..αβάντα: η ομάδα του κέρδαγε!
Αλλά το μειονέκτημά του ήταν μάλλον το ότι ήθελε να είναι πάντοτε ο πρώτος, αυτός να φαίνεται πιο ψηλά και κανένας άλλος, μια νοοτροπία που εγχωρίως μάλλον καθιερώθηκε από τον Μπάγιεβιτς - τον Ελληνοσέρβο μπρε! - και δεν είναι ικανή να σε διατηρεί πάντοτε στο πρώτο επίπεδο! Εκεί σε στέλνουν μαθηματικά οι πιο καλοί παίχτες και μόνον αυτοί!! Και κάποια στιγμή τον πήρε χαμπάρι ο Αμπράμοβιτς και τον έστειλε...
Την προηγούμενη φορά που ήταν άνεργος - πάλι Σεπτέμβριος - πήγε κι έκατσε στο Φεραγούδο, ένα μικρό χωριό κοντά στο Πορτιμάο του Αλγκάρβε, εκεί όπου γεννήθηκε ο πατέρας του, κι έγραψε το προπονητικό του αρχείο... Αποτέλεσμα; Η κούπα της Πόρτο το 2003!
Αυτή τη φορά θα τα καταφέρει να εξελίξει τον εαυτό του και να γυρίσει καλυτερος; Oι παίχτες του πάντως ακόμα κλαίνε γι' αυτόν!

Sir Alex Ferguson: He was terrific for football and terrific for Chelsea. He brought something fresh to our game and I enjoyed the competition with him. I wish him well. He enjoyed unparalleled success there (Chelsea). http://www.telegraph.co.uk/sport/main.jhtml?xml=/sport/2007/09/22/sfnfer122.xml

Arsene Wenger: We didn't get on the best but... that does not hide the fact I respected what he did and the quality of his work . http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/teams/c/chelsea/7006330.stm

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

flashnote χρόνος

έχω μόνο δώδεκα λεπτά - συγχωρέστε μου τα ορθογραφικά λάθη!
δέν έχω χρόνο!
είναι η δεύτερη εβδομάδα που η δουλειά πήρε τα πάνω της και δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει.. την προηγούμενη φορά είχε αργήσει να τελειώσει..
αυτό είναι το παρόν και να δούμε πόσο θα κρατήσει...
είναι και οι μέρες που μιλάνε για το ασφαλιστικό και τι να κάνεις, τα σκέφτεσαι.. ευτυχώς διάβασα και το σχόλιο της Daf στον _st_ για τα τζιν και τη σύνταξη και ξέσπασα στα γέλια, σα τη mpoumpoula!
έχω ακόμα 8 λεπτά!
πραγματικά είναι το επόμενο στάδιο που απλά περιμένεις να έρθει... και τότε που χρόνος... μόνο στη δουλειά!
Σκέφτομαι να ζητήσω να κάνω υπερωρίες!! χαχαχαχαχα!
Το πρώτο βήμα έγινε με τη ουσιαστική εξώθηση του καπνίσματος στο κρύο - ευτυχώς όχι ακόμα - του μπαλκονιού...
αυτές οι καρέκλες που λείπουν...
Αααααα, μαγείρεψα κι όλας, και είχα καιρό, και μου άρεσε! Πρόσθεσα και πολλά "ολικής αλέσεως" συστατικά στη κουζίνα μου!
τρία λεπτά ακόμα...
χαμογελάω, είμαι addicted to posting αλλα δεν θα είναι έτσι πάντοτε!
Πάω να βάλω λίγο καφεδάκι και να ξυπνήσω τα μωρά μου, ξεκινάει κι ο Παγιατάκης!
Αυτόν θα τον ακούμε όλοι!

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Καληνύχτα και καλή τύχη!

Είναι ο τίτλος της καταπληκτικής ταινίας του Τζορτζ Κλούνεϊ, με θέμα τις δημοσιογραφικές μάχες ενός διάσημου ρεπόρτερ και τηλεπαρουσιαστή του CBS της εποχής του Μακαρθισμού στην Αμερική. Με αυτή τη φράση έκλεινε πάντα την εκπομπή του. Και τη δανείζομαι απλώς και μόνο για να εκφράσω το κλίμα της βραδιάς των εκλογών.Αν και μπήκα στον πειρασμό να γράψω άρθρο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, λίγο πριν από τις εκλογές συγκρατήθηκα. Και αυτό διότι αποφεύγω –ή τουλάχιστον προσπαθώ– να εκφράζομαι εν θερμώ. Ας δούμε, εν πάση περιπτώσει, τι έγινε και πού βρισκόμαστε σήμερα.Ο Κ. Καραμανλής πήρε μια νέα ευκαιρία από τον ελληνικό λαό, ο οποίος αποφάσισε ότι είναι προτιμότερη μια μέτρια κυβέρνηση Καραμανλή, παρά καμία κυβέρνηση. Αυτή είναι η αλήθεια, με την ελπίδα επίσης ότι ίσως ο Καραμανλής εισέπραξε ταυτόχρονα και τη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος και μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός και αποφασιστικός. Αν φυσικά μπορεί να γίνει...
Διότι δεν αρκεί να θέλεις κάτι, πρέπει και να μπορείς να το υλοποιήσεις.
Αν κάνουμε μια αναδρομή της μέχρι σήμερα διακυβέρνησης Καραμανλή –με σκοπό να διαπιστώσουμε τι καλύτερο μπορεί να μας συμβεί στο μέλλον–, θα λέγαμε ότι τα κυριότερα προβλήματα ήταν η βραδύτητα στη λήψη αποφάσεων, η αναποφασιστικότητα, η αδυναμία πρόβλεψης και η έλλειψη ικανότητας συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Όταν, για παράδειγμα, καίγεται από παντελή ανικανότητα και εγκληματική αμέλεια ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας, οφείλεις αποφασιστικά και με ταχύτητα να διώξεις με τις κλωτσιές το φανφάρα και επικίνδυνο υπουργό σου Βύρωνα Πολύδωρα, αφού θα πρέπει να προβλέψεις στοιχειωδώς ότι πολλά δεινά θα ακολουθήσουν με τέτοιο ανίκανο υπουργό σε τόσο κρίσιμο πόστο.
Ταυτόχρονα οφείλεις να συντονίσεις τους συναρμόδιους υπουργούς σου, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη, οι αμέλειες και οι αστοχίες της περίπτωσης της Πάρνηθας. Αν δεν το πράξεις, είσαι υπεύθυνος για τα επόμενα δεινά, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια θα ακολουθήσουν. Η Πεντέλη, ο Υμηττός, το Πήλιο, το Αίγιο, η Ηλεία, η Ολυμπία κ.λπ. Κατά τη γνώμη μου, σχετικά απλά είναι τα πράγματα, αν έχεις μάθει να διαχειρίζεσαι κρίσεις και έχεις την εμπειρία να τις αντιμετωπίσεις. Απ’ ό,τι ξέρω, πάντως, μόνο στην πραγματική ζωή και στο πεζοδρόμιο το μαθαίνεις αυτό και όχι στα πανεπιστήμια... Οπότε, πάλι καλά που δεν κάηκε και η Ακρόπολη...
Πέραν των παραπάνω, ως ηγέτης οφείλεις να απομακρύνεις πάραυτα (είπαμε, με αποφασιστικότητα και ταχύτητα) όσους κομματάρχες κάθε είδους ξερογλείφονται κάθε φορά που βλέπουν δημόσιο χρήμα. Αν καθυστερείς και εκεί, πάλι οι ευθύνες πέφτουν πάνω σου ακόμη και αν δε φταις. Θα έπρεπε να διδαχτεί από τον προκάτοχό του, Κ. Σημίτη.
Τέλος, η κάθε χώρα χαρακτηρίζεται από την εικόνα της ηγεσίας της διεθνώς. Για μένα είναι εξαιρετικά λυπηρό ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ηγέτης μιας ταλαιπωρημένης Ελλάδας τότε, να είναι στενός φίλος και συνομιλητής του τότε Γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, και μερικές δεκαετίες αργότερα ο νυν πρόεδρος Σαρκοζί να μην καταδέχεται να δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με το νυν Έλληνα πρωθυπουργό (της σημερινής "ισχυρής" δήθεν Ελλάδας). Άντε να προωθήσεις τα συμφέροντα της χώρας σου με αυτές τις συνθήκες...
Για να μη λέμε, όμως, μόνο τα αρνητικά της προηγούμενης διακυβέρνησης, να πούμε και τα θετικά. Η οικονομία νοικοκυρεύτηκε, υπήρξε επενδυτική δραστηριότητα, πλην όμως διότι "τράβηξε" ο υπουργός Οικονομίας και το επιτυχημένο επιτελείο του. Το ίδιο και στον τουρισμό, όπου έγινε αξιόλογη δουλειά από την κα Πετραλιά με χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα και όπου ας ελπίσουμε ότι ο νέος υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό.
Αυτό, όμως, δεν ξέρω αν λέγεται κυβερνητικό έργο. Δηλαδή αν βγουν καλοί οι υπουργοί ο τομέας τους προχωράει, ενώ αν βγουν ατζαμήδες (όπως συνήθως...) ο τομέας πάει κατά διαόλου; Κάπου δηλαδή είναι θέμα τύχης;
Τώρα με τον Γιώργο Παπανδρέου δεν προτίθεμαι να ασχοληθώ και να αναφέρω κάτι. Αφενός διότι δεν έχει νόημα, αφετέρου διότι και εσείς ως επιχειρηματίες δεν έχετε χρόνο να διαβάζετε πράγματα που όλοι γνωρίζουμε. Άλλωστε, στο ΠΑΣΟΚ οι εξελίξεις "τρέχουν". Όχι φυσικά ότι είμαι αισιόδοξος με όσα καταρχήν βλέπω... Μάλλον ο τίτλος του άρθρου ταιριάζει απόλυτα εδώ!
Εν πάση περιπτώσει, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιδιαίτερη χρονικά στιγμή. Ο Καραμανλής έχει μία ακόμη ευκαιρία να οδηγήσει τη χώρα μπροστά. Απέτυχε σε πάρα πολλά (με πρώτη και καλύτερη την... "αναδόμηση" του κράτους – τι όροι και αυτοί που χρησιμοποιούν), πέτυχε σε λίγα. Αν αλλάξει ύφος και στυλ διακυβέρνησης –εντός της κυβέρνησής του εννοώ–, μπορεί να επιτύχει. Το εύχομαι ολόψυχα και το ελπίζω. Οι επιχειρηματίες το περιμένουν. Επίσης, και με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης δημιουργούνται κάποιες προσδοκίες λόγω των νέων προσώπων που αξιοποιούνται. Προσωπικά δεν έχω πια μεγάλες απαιτήσεις. Ο πήχης της χώρας είναι πια πολύ χαμηλά. Αν δεν τα καταφέρει και πάλι, προβλέπω τους επόμενους Έλληνες πρωθυπουργούς οι ξένοι ηγέτες να τους συναντούν πλέον στον προθάλαμο του γραφείου τους.
Καλή τύχη!

Further reading:
Greek PM claims election victory

Συζήτηση με το φίλο μου τον Μανωλιό

Είχα καιρό να τον δω και είχαμε πολλά να πούμε, κύριο θέμα οι πολιτικές εξελίξεις.
Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, σημειώνω μόνο τις πιο φοβερές ιστορίες του!


Τον ρώτησα τι ψήφισε και να η απάντησή του:
Εγώ ψήφισα πανεθνικά! Το 'ριξα δαγκωτό στον Κώστα Τουρνά, στο Γιώργο Γερολυμάτο και στην Έφη Σαρρή. Προσπάθησα να δυναμώσω το μουσικό τμήμα της βουλής!
Μα δεν ήταν στο ίδιο ψηφοδέλτιο, του είπα.
Ναι, αλλά εγώ ψήφισα για το καλό του τόπου! Που δε θέλει να κυβερνηθεί αλλά να τραγουδήσει. Έβαλα λοιπόν όλα τα ψηφοδέλτια μαζί διότι πίστευα ότι οι τρεις αυτοί θα έκαναν σχήμα μπόμπα στη βουλή! Κι έτσι το κανάλι της βουλής θα μπορούσε να κάνει και εορταστικά σόου! Μπούχτισα πια με τους άφωνους!

Για τις εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και τη μελλοντική πορεία της νέας Κυβέρνησης είχε τη δική του εξήγηση.
Ο έλλην σέβεται τρία πράγματα:
το χρήμα - δεν εκτιμάει τον κάτοχό του, αλλά υποκλίνεται στα λεφτά του
το στόμφο - αλλά όχι το ύφος που μπορεί να παρερμηνευτεί σε δική του υποτίμηση, και
το ότι δεν καταλαβαίνει - "δεν κατάλαβα Χριστό, αλλά δείχνει να το κατέχει το άθλημα!"
Εάν το δύο τελευταία συνδυάζονται ακόμα καλύτερα!
Ο Βαγγέλης λοιπόν έχει στόμφο. Και αυτό ίσως είναι αρκετό για να αντισταθμίσει την έλλειψη πλάνου και πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος θέλει να αγοράζει στόμφο, όχι καλοσύνη, ανθρωπιά και όλα όσα υποτίθεται ότι έχει φέρει ο ΓΑΠ. Και αυτό μπορεί να ξαναφέρει το κόμμα στην εξουσία που είναι και το ζητούμενο για τους πράσινους...
Το καλό είναι ότι εάν υπερισχύσει ο στόμφος του Βαγγέλη, ο Κώστας θα δει τα σκούρα και θα αναγκαστεί να δουλέψει και να κυβερνήσει. Μπορεί δηλαδή τελικά ο Βαγγέλης να μας βγει σε καλό. Αν φυσικά υποθέσουμε ότι είναι καλό το να κυβερνά ο Κώστας!

Αυτά θέλει ο κόσμος. Υψηλούς τόνους, προσωπικές επιθέσεις, μαχαιρώματα με φαλτσέτες και γιατί όχι να τρέχει αίμα... και τα δάκρυα καλοδεχούμενα κι αυτά, όχι μόνο μπινελίκια και καρφώματα και σπρωξίματα.
Τι να θέλει ο κόσμος...; τις παπαριές περί ενότητας του Κινήματος; Και ότι στη κούρσα της διαδοχής του Παπανδρέου επιβάλλεται να επικρατήσει fair play;
Ποιος ασχολείται με το εάν θα βγει ή όχι ο Βαγγέλης; Το σόου μετράει...

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

Μονομάχοι στον Πράσινο Ήλιο - Σοκ!

Δανία, 1998!
Η Δανέζα καθηγήτρια Αμερικανικής Πολιτικής Ιστορίας - ένα μάθημα που δεν άντεχα να εξεταστώ και τελικά το "έκοψα" - ρωτάει τι "κατεύθυνση" έχουν τα δύο αμερικανικά πολιτικά κόμματα.
Η απάντησή μου δεν έχει αλλάξει από τότε!
"Α right-wing... and a more ..right-wing!!"
Απλά στη φωτογραφία αυτοί βρίσκονται ανάποδα..


Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2007

Πρώτος γάμος

Η εντύπωση για το πως πραγματικά είναι ένας γάμος σίγουρα έχει διαστρεβλωθεί στο μυαλό μου ύστερα από το δικό μας! Πραγματικά είναι δύσκολο να διανοηθώ πως ένας καλεσμένος "περνάει την ώρα του" σε ένα γάμο καθώς οι παραστάσεις μου είναι πλέον γεμάτες με το πως "πέρασα ως γαμπρός" την ώρα αυτή.
Εχθές είχα αυτή την ευκαιρία για πρώτη φορά μετά το μυστήριο μας. Να είμαι δηλαδή καλεσμένος εγω και όχι οι άλλοι!
Το απόλαυσα να πω την αλήθεια κι έφερνα στο μυαλό μου συνέχεια τις "επισημάνσεις" που μας έδιναν οι διοργανωτές, οι γονείς, οι φίλοι και οι έχοντες την εμπειρία.

Από την άλλη είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βάλω μερικές φωτογραφίες, έτσι για να το θυμηθούμε και μαζί! Ειναι της φίλης Δέσποινας που μου τις έστειλε! Να 'ναι καλά!


Είσοδος! Μόλις είχαμε σκουντουφλήσει και βρέξει τα πόδια μας!


Η πίστα προσέλκυσε πολύ κόσμο

το ζευγάρι απολαμβάνει χορό!


Η μη-λαίδη D λανσάρει την ανθοδέσμη!


Το όνομά της σβήστηκε το παπούτσι της νύφης!


η πραγματική "νικήτρια της ανθοδέσμης"!


Η νύφη περιχαρής!


Με τη Δέσποινα


Η Δέσποινα με τη νύφη
.
.
Ευχαριστούμε πολύ, άντε γρήγορα και 'σύ!

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

Όλα λυμμένα (πέντε στα πέντε)

.


.


το απόγευμα ξεκινήσαμε με φραπεδούμπα..




.


.


.

.

.

για φαγητό πλακωθήκαμε στη χατ με τρελά μπιρόνια..
.










..σόδα!











δεν έφτανε, συνεχίσαμε με παγωτό!


















στο τέλος χρειαστήκαμε οδοντογλυφίδες!!!

.

.

.

.

.

.


.


.

.


Οι γυναίκες τι έκαναν;


.

.



.

Αναθεώρηση άρθρου 16, επιπτώσεις και μέλλον

Επειδή η ατζέντα δεν παράγεται πλέον εγχωρίως αλλά κοπιάρεται - συνήθως κακότεχνα - από το εξωτερικό, οι νέοι γονείς ας λάβουν υπόψη τους πως διαμορφώνεται το τοπίο στην Νο.1 φιλελεύθερη/καπιταλιστική χώρα του κόσμου, που δεν είναι άλλη από τη Μεγάλη Βρετανία.

Περίγραμμα
Ο στόχος είναι το "καλό πανεπιστήμιο", αυτό που και είναι πραγματικό πανεπιστήμιο αλλά εξασφαλίζει και αρκετά "πακέτα" για το υπόλοιπο της ζωής του παιδιού.
Το Πανεπιστήμιο όμως εκτός από τη βαθμολογία στα κάθε λογής τεστ (π.χ. πανελλήνιες) κοιτάει και τα standards του σχολείου όπου φοιτεί πριν ο νέος για να τον επιλέξει. Τα standards διαμορφωνονται από την αξιολόγηση κάποιου ημι-δημόσιου φορέα και το σύνηθες είναι τα ιδιωτικά σχολεία να βρίσκονται υψηλότερα από τα δημόσια..

Στο "βαθύ" μέλλον, οι γονείς θα πρέπει να διαθέτουν και πτυχίο (εκτός από πολλά λεφτά) για να εισέλθουν τα τέκνα στα "καλά" πανεπιστήμια...

Πρακτική στη Μ.Βρετανία
Οξφόρδη-Καιμπριτζ επιλέγουν φοιτητές μόνο από 100 σχολεία της χώρας, τα οποία κατά 80% είναι ιδιωτικά...
Third of Oxbridge come from 100 schools

Η πρακτική αυτή - ως συνέπεια της οικονομίας της αγοράς - είναι σχετικά αναπόφευκτη. Θέλω να ακούσω, κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ, τον τρόπο που θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο στην εγχώρια πραγματικότητα.
Και ζητάω χειροπιαστά πράγματα, όχι "κλισέ". Μπορούν;
Δέχομαι ότι η Γερμανία και ίσως η Γαλλία να προσφέρουν παραδείγματα πιο κοντά στη χώρα μας αλλά πως να το κάνουμε οι Έλληνες νέοι - τωρινοί και παλαιότεροι - πάνε κατά 80% Αγγλία...

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2007

Νοσταλγία για "μπάλα"

Για κάποιο λόγο ..χάθηκε το κείμενο...
Το αφήνω όμως για τα σχόλια...

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2007

Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος




Τηλεγραφική η ανάλυση καθώς δεν απαιτείται και ιδιαίτερη ενέργεια για να το αποκωδικοποιήσεις... Ξεκινάμε από τους "νικητές"!

ΛΑΟΣ: Πείτε αυτά που δεν λέει κάποιος άλλος επιτέλους! Να δούμε και κάτι Βορίδηδες-Πλεύρηδες που μας έχουν πιπιλίσει τόσα χρόνια το κεφάλι...

Οικολόγοι: Ναι, υπάρχουμε, διαφήμιση θέλαμε και θα μπαίναμε κι εμείς!

ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ: πριμοδότηση από όσους απελπίστηκαν από το βαθύ δικομματισμό και δεν επιθυμούν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Είστε οι συνήγοροί μας! Οι μόνοι που εμπιστευόμαστε για το πεζοδρόμιο! Οι μόνοι που καταλάβατε αμέσως ότι είμαστε δανεικοί!

ΝΔ: οι Έλληνες έδωσαν μία ακόμα ευκαιρία... Δουλέψτε επιτέλους, ελπίζουμε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή μόνο εσείς μπορείτε να κάνετε πέντε πράγματα! Το ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις είναι βέβαιο αλλά μην το παρακάνετε κιόλας, βλέπε τι έπαθε η Γιαννάκου-Κουτσίκου. Χώρια ότι τώρα είστε μόνο 152...
Καραμανλή μόνο εσένα πιστεύουμε και ελπίζουμε ακόμα στο μπλε, φρόντισε...

ΠΑΣΟΚ: Κύριοι, ο αρχηγός σας είναι αντιτουριστικός! Δεν αλλάξατε! Δεν σας πιστεύουμε! Εσείς φταίτε περισσότερο για το βαθύ παρακράτος που λέγεται δημόσιος τομέας!
Παπανδρέου, το όνομα δεν υπογράφει κοινωνικό συμβόλαιο! Εσύ έκανες λιγότερα από όσα έκανε ο αντίπαλός σου τα τελευταία χρόνια!

Και βέβαια για όσους επιθυμούν σοβαρή αποτύπωση των απλών πραγμάτων που βγήκαν από αυτές τις εκλογές ας περιοριστούν σε Γερμανικό/Γαλλικό τύπο, είναι αρκετό:
Οι πρώτες εκτιμήσεις από Γαλλία για τις εκλογές στην Ελλάδα
"Οι Ελληνες εμπιστεύονται και προειδοποιούν, ο Παπανδρέου γκρεμίζεται"
Ικανοποίηση στους Χριστιανοδημοκράτες και παροτρύνσεις από Χατζημαρκάκη στον κ. Παπανδρέου να αλλάξει συμβούλους

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2007

Το πραγματικό δίλημμα



Είσαι αραχτός στο καναπέ και θέλεις να παραγγείλεις σουβλάκια...


Οι επιλογές είναι δύο:

α) σκεπαστή με κοτόπουλο (€6), πατάτες τηγανιτές με τυρί (€2.3) και αναψυκτικό 330ml (€1), σύνολο €9.3 και με το πουρμπουάρ €10, αλλά δεν σου θα κόψει απόδειξη και δεν θα αποδώσει ΦΠΑ €0.77 περίπου

β) πίττα γύρος χοιρινό (€1.85), πίττα γύρος μοσχάρι (€1.85), πίττα γύρος κοτόπουλο (€1.95), πατάτες τηγανιτές με τυρί (€3,10), αναψυκτικό 500ml (€1,50) και θα χρεώσει και τη διανομή €0.50, σύνολο €10.75, θα σου φέρει απόδειξη - απόδοση €0.89 σε ΦΠΑ - και ίσως τελικά το παιδί να πάρει μέχρι και €12.

Η ποιότητα των δύο σουβλακερί είναι περίπου η ίδια, μου είναι αδιάφορο ποιο θα φάω.

Από που να παραγγείλω;



Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

Σταμ once more

Ακόμα μια φορά ο Σταμ εισήχθει εσπευσμένα στο ΝΝΑ...

Την Τετάρτη πήρε ένα βανάκι και πήγε στη Κεφαλονιά να φέρει πίσω τη γιαγιά από τις καλοκαιρινές της διακοπές.
Την Παρασκευή το μεσημέρι επέστρεψε και τίποτα δεν έδειχνε - τον είδα - ότι κάτι δεν πάει καλά.
Όμως, κουβάλησε πολλά μπαγκάζια της γιαγιάς, η κράση του πια δεν σηκώνει ταξίδια-αστραπή με ακατάλληλα αμάξια χωρίς καμία στάση από Πάτρα, βάλε και το ξε-κουβάλημα της επιστροφής, βάλε ότι όταν έφτασε η πρώτη του δουλειά ήταν να καθαρίσει τα φρέσκα ψάρια της Σάμης, βαλέ τα προηγούμενα προβλήματα, βάλε ..., βάλε...βάλε.

Το Σάββατο το πρωϊ - ξημερώματα για την ακρίβεια - αισθάνθηκε ζαλάδες/ίλιγγους και αστάθεια στο περπάτημα, η Έφη φώναξε ευτυχώς αμέσως τον γείτονα-γιατρό της πολυκατοικίας, ο οποίος διέγνωσε υψηλή πίεση - 24! - του έδωσε υπογλώσσια και κάλεσαν το 166... Ήταν τυχερός που δεν ξαναέπεσε για ύπνο, όπως είπε ο γιατρός ότι συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.
Επόμενος σταθμός ΝΝΑ, το οικογενειακό νοσοκομείο ως γνωστόν.

Οι εφημερεύοντες γιατροί δεν είχαν ξεκάθαρη άποψη: άλλοι έλεγαν μικρόβιο στο λαβύρινθο του αυτιού, άλλοι καρδιακά προβλήματα, πάντως το ξεκάθαρο ήταν ότι δεν μπορούσε να περπατήσει λόγω εμφανούς αστάθειας που ίσως να προέρχεται από ιλίγγους, όμως δεν ζαλιζόταν ιδιαίτερα.

Την αστάθεια την είδα από πρώτο χέρι το απόγευμα που πήγα: καθόμασταν αρκετή ώρα στο δωμάτιο όταν του πρότεινα να πάμε μια βόλτα 30-40 βημάτων μέχρι τον εξωτερικό χώρο αναμονής του ορόφου. Αμέσως μου είπε ότι δεν μπορούσε να βαδίσει μόνος του, ότι ήθελε να τον κρατάω. Πάντως, δεν είχε εκείνη τη στιγμή τρομερό πρόβλημα. Κάτσαμε 5 λεπτά εκεί. Ξαφνικά ήρθε μια νοσοκόμα που είπε αμέσως "Ποιος σου είπε να σηκωθείς;", "Θα σε μαλώσω!", με ψιλονάζι αλλά η φωνή ήταν σταθερή. Αμέσως δικαιολογήθηκα "Δεν ήξερα κάτι, εγώ του είπα να περπατήσουμε..".
Στα βήματα της επιστροφής που και πάλι τον κράταγα, το θέαμα ήταν άσχημο: δεν μπορούσε με τίποτα να πάει ευθεία, μόνο αριστερά ή δεξιά...
Όταν ξάπλωσε, η νοσοκόμα μου έδειξε το σημειωματάριο της πτέρυγας όπου οι εντολές για τον ασθενή ήταν "όχι έγερση". Έμεινα λίγο...

Μετά από λίγη ώρα, έχουμε την εξής στιχομυθία:
g-Μπορείς να πας αύριο να ψηφίσεις;
s-Οι γιατροί μου είπαν ότι για να βγω έξω θα πρέπει να υπογράψω υπεύθυνη δήλωση που να τους απαλάσσει από κάθε ευθύνη.."
g-Μπορείς;
s-Δεν μπορώ...

Σήμερα Κυριακή είχε ξεθαρέψει κάπως αλλά τα προβλήματα συνεχίζονται...

Αύριο Δευτέρα που οι γιατροί θα επιστρέψουν θα μάθουμε περισσότερα...

P.S. επιβαιώνεται η ταχύτητα των εξελίξεων της σύγχρονης ζωής: η λύπη εναλλάσσεται με τη χαρά αστραπιαία και δεν έχεις τη δυνατότητα να αισθανθείς πραγματικά αυτά που συμβαίνουν. Ευτυχώς κάποιοι αρχαίοι πρόλαβαν και ανέλυσαν την αναγκαιότητα του να μένεις ψύχραιμος σε λύπες και χαρές.

Reunion 2007

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

Eκκολαπτόμενη πολιτικός - νυν σταρ

Η αρχή δεδομένη, ψάχνουμε τη μέση, το τέλος είναι πάντοτε το ίδιο!

Το καλύτερο commnet που έλαβε: "I don't think I would want my gens with her's"

Μικρές απογοητεύσεις

Πως να πάει καλά μια μέρα που όταν βάζεις το χέρι στη τσέπη να βγάλεις ένα ευρώ για να πάρεις εφημερίδα και σου πέφτουν τριάντα...
Πως έγινε αυτό;
Εάν έχεις οδηγήσεις 30 χιλιόμετρα στην Αττική Οδό σχεδόν κοιμισμένος γίνεται.. Δεν αντιδράς σε τίποτα που δεν χρειάζεται να σκεφτείς για να το κάνεις, όπως το να αγοράσεις μια εφημερίδα. Πάντως δεν το κατάλαβα όταν έγινε. Και συνέχισα το δρόμο μου.
Ευτυχώς η πρωϊνή δουλεία ήταν ενδιαφέρουσα όπως και τις προηγούμενες μέρες, η ώρα πέρασε ευχάριστα - όσο ευχάριστα είναι όταν δουλεύεις.
Το δεύτερο ανησυχητικό της μέρας ήταν ο πόνος στο δεξιό μέρος του αυχένα μου. Ένας πόνος που προσπαθώ ακόμα να καταλάβω από τι προκαλείται. Η στάση του σώματος μπροστά στον υπολογιστή ή κάποιο ανοιχτό παράθυρο σε συνδυασμό με τη παλαιά μου ψύξη είναι τα επικρατέστερα. Αλλά η κατάσταση με εκνευρίζει. Μου θυμίζει ότι πρέπει να κάνω γυμναστική. Τη γυμναστική που αρνούμαι να κάνω συστηματικά από τότε που σταμάτησα το κολύμπι. Και ξέρω ότι μόνο εάν ξανακάνω και πάλι κολύμπι θα το ξεπεράσω. Και ίσως έτσι να ξεπεράσω και τους πόνους στον αυχένα...
Θυμάστε εκείνη την εφημερίδα που αγόρασα το πρωϊ; Την έχασα! Την έδωσα σε κάποιον να της ρίξει μια ματιά και όταν κοίταξα να δω που είναι δεν την έβρισκα. Να την πήρε μαζί του, να την πέταξε στα σκουπίδια, δεν ξέρω, δεν την ξαναείδα. και αν έχω ένα φετίχ είναι με την εφημερίδα μου. Την θέλω κοντά μου μέχρι να βραδιάσει μπας και θυμηθώ κάτι που γράφει και θέλω να το κρατήσω ή να το ξαναδιαβάσω, να το θυμηθώ.
Η επόμενη μικρή απογοήτευση ήρθε αργότερα. Όταν ζητήθηκαν τα φώτα μου και δεν άκουσα όχι ευχαριστώ, αλλά μόνο τον ήχο του τηλεφώνου όταν η γραμμή έχει κλείσει. Αχ αυτές οι μικρές απογοητεύσεις, που όταν αρχίζουν παίρνει όλη μέρα για να τελειώσουν.
Βάλε και ότι η δουλεία που είχα - νόμιζα ότι είχα - τελειώσει από τη Δευτέρα έπρεπε να αναθεωρηθεί και να την ξαναεκτυπώσω το απόγευμα. Και πάνω που τελείωνα.. Και ήθελα να δω και το ποδόσφαιρο... Πάει το πρώτο ημίχρονο και όλα τα γκολ του αγώνα.
Αλλά δεν πειράζει νομίζω ότι αυτές τελείωσαν, τις ξόρκισα!

Διχασμένες προσωπικότητες

Αυτό συμβαίνει τελικά: είμαστε διχασμένες προσωπικότητες!
Δυσκολεύομαστε να "συνεργαστούμε" με τον εαυτό μας και να ενεργήσουμε κατά το πως το "είναι" μας πρεσβεύει.
Ψάχνουμε έναν άλλο εαυτό που θα είναι καλύτερος, πιο έξυπνος και καπάτσος να χειριστεί τις καταστάσεις που διαδραματίζονται γύρω μας.
Τι πετυχαίνουμε μ'αυτή τη τακτική;
Παραμυθιαζόμαστε! Αποφεύγουμε να αντικρύσουμε την πραγματικότητα και να ενεργήσουμε με βάση αυτή και όχι με ότι μας προστάζουν οι "φωνές" του καθενός.
Και η δύναμη που μας έλκει σ'αυτή τη συμπεριφορά δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο ο κώλος μας, "μην πάθει κάτι" και "κρυώσει το παιδί".
Ναί, έτσι μας έμαθαν!
Εμείς, δεν μάθαμε;

P.S. το βιβλίο της Γ'Λυκείου που έκανα εγώ στην αρχή είχε το Τζον Λοκ (όχι του Lost) και ευτυχώς τουλάχιστον ακόμα τον θυμάμαι που και που.

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2007

Ας επανέλθουμε στην πραγματικότητα

ή γιατι να μην πάτε προς Καισαριανή τις επόμενες μέρες!

Την Κυριακή είχαμε πάει να φάμε στους μελλοντικούς(!) κουμπάρους - τα παιδιά πάνε για γάμο του χρόνου.
Καλά φάγαμε, καλά είπιαμε, καλά τα είπαμε και περάσαμε super. Πήραμε τον δρόμο της επιστροφής από τον Καρέα που μένουν και έπρεπε να περάσουμε από Καισαριανή.

Είχα καιρό να στρίψω από τον Περιφερειακό του Καρέα προς Καισαριανή.
Όταν έστριψα είδα ότι για κάποιο λόγο είχε κίνηση. Είδα και δύο αστυνόμους να έχουν κλείσει το δρόμο λίγο πριν φτάσεις στο ύψος της πάνω εισόδου της Πανεπιστημιούπολης. Τότε συνειδητοποίησα μια ταμπέλα που πριν δεν είχα δώσει σημασία: "Κλειστή η Εθν. Αντιστάσεως λόγω έργων"...

Οι αστυνόμοι μας έδιωχναν πάλι προς το Περιφερειακό, προς την άλλη είσοδο/έξοδο που είναι κοντά στη Κατεχάκη... Τώρα έπρεπε να κατέβουμε την Κατεχάκη και να μπούμε από Ζωγράφου για να φτάσουμε στην Καισαριανή...
Εντάξει, Κυριακή ήταν, δεν είχε πολύ κίνηση το απόγευμα, ακόμα κι εγώ που δεν αντέχω την κίνηση δεν πτοήθηκα...

Τι έγινε τη Δευτέρα;
Η ώρα ήταν περίπου 9 το βράδυ όταν ανέβηκα από Βύρωνα προς την Λεωφόρο Καρέα για να πάω προς Μεσογείων... Η Φορμίωνος πήχτρα... Σκέφτηκα ότι ένα-δύο λεωφορεία ίσως να έκαναν τη ζημιά... Αλλά όσο ανέβαινα έβλεπα ότι η κίνηση συνεχιζόταν προς το σημειωτόν...
Στο φανάρι προς το νεκροταφείο του Βύρωνα όπου ήθελα να στρίψω αριστερά βλέπω ότι η κάθοδος από Περιφερειακή είναι πήχτρα...
Όταν το φανάρι άναψε πράσινο για μένα, το αντίθετο ρεύμα κολλημένο δεν με άφηνε να περάσω... Κόρναρα κι εγώ... Η γυναίκα στο απέναντι αυτοκίνητο ήταν εκτός ορίων... Χειρονομούσε και με έβριζε επειδή.. κόρναρα... Τις είχαν σπάσει τα νέυρα!!!
Δεν μίλησα - ποιος είδε το τρελό και δεν φοβήθηκε; - και συνέχισα προς Περιφερειακή. Το απέναντι ρεύμα σημειωτόν, δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο εκεί...
Αφού κι εγώ για την απόσταση έως την Περιφερειακή που συνήθως είναι τρία λεπτά, έκανα δέκα! Και η κίνηση ήταν στο άλλο ρεύμα...

Όταν πια ανέβηκα στη Περιφερειακή είδα ότι όλο το ρεύμα από Μεσογείων προς Καρέα ήταν πήχτρα.. και η ώρα 9:15 το βράδυ...
Κι αναπόλησα αμέσως τις μέρες του Αυγούστου που όλοι ήταν στα χωριά τους...



P.S. η ψυχική ηρεμία και η εσωτερική γαλήνη (όση μπορείς να έχεις στην Αθήνα) δεν μετριέται με τίποτα... καθημερινά το επαληθεύω...

P.S.2 δυστυχώς δεν ξέρω πότε θα τελειώσουν τα έργα στην Καισαριανή... Έμαθα όμως ότι είναι για καλό σκοπό, είναι αντιπλημμυρικά!

P.S.3 Τα κανάλια γιατί δεν "παίζουν" πια καθημερινότητα;;;

Είπαμε αλλάζει γρήγορα!

Πάμε να δούμε πως διαμορφώνονται τα κουπόνια των εκλογών από τις ξένες εταιρείες που λυμαίνονται το χώρο και τις ελληνικές εκλογές!
Άλλωστε είναι αντιδεοντολογικό για τον ΟΠΑΠ!!!

Bwin / betoto: πρώτη ΝΔ με 77% πιθανότητες πλέον

H
unibet εμπλούτισε το κουπόνι...
1. θεωρεί ότι θα μπουν 5 κόμματα (πιθανότητα 72.4%)
2. αριθμός εδρών κλειδί οι 153



Η αγαπημένη μου Expekt έκανε κάτι περίεργο...
Ενώ τις προηγούμενες μέρες στο χαντικαπ ανέβασε τη διαφορά από το 2% στο 2.5% με ίσες πιθανότητες, σήμερα ανέβασε την πιθανότητα (54%) η διαφορά να είναι μικρότερη του 2.5%... Γιατί τις άλλαξε προηγουμένως δεν κατάλαβα...

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Κάποιοι άλλοι δείχνουν ότι γνωρίζουν τις δημοσκοπήσεις

Αναδημοσιεύω το κείμενο των Λονδρέζικων Financial Times, το οποίο ανέβηκε πριν μερικές ώρες!

Snap poll threatens to backfire on Karamanlis
By Kerin Hope in Athens
Published: September 10 2007 03:00 Last updated: September 10 2007 03:00

It was supposed to be a "no sweat" election, in which Greece's governing conservatives would cruise to a second term on the back of an expanding economy and the best summer tourist season for more than 10 years.
But the decision by Costas Karamanlis, the prime minister, to call a snap poll on September 16 looks riskier by the day.
As campaigning intensifies, his New Democracy party's lead over the opposition Socialists has shrunk from about 3 percentage points to about 1, according to party workers. Newspapers are banned from publishing opinion polls in the last two weeks before an election.
Under Greece's proportional electoral system, a slim victory with less than 1.5 percentage points separating the two main parties would be likely to deprive the conservatives of an outright majority in the 300-seat parliament.
Mr Karamanlis has said that rather than try to form a coalition government, he would call another election within weeks - a move that would have adverse effects on the budget and local financial markets.
His warning came as ND struggles to contain a conservative protest movement that is boosting the prospects of the Popular Orthodox Rally (Laos), a small rightwing party with a nationalist platform. "I understand there's bitterness, but this isn't the time for a negative vote," Mr Karamanlis said.
Last month's devastating wildfires, which left 66 people dead and destroyed about 400,000 hectares of pine forest and olive groves in southern Greece, exposed the government to fierce criticism for its lack of planning for emergencies and poor co-ordination of the fire-fighting effort.
An accelerated aid programme, aimed at distributing up to €400m ($550m, £270m) in fire-affected areas before voters go to the polls, is intended to help restore the conservatives' credibility. Tourist bookings for the season's last leg are reported to have recovered. But many olive oil producers in southern Greece face a significant loss of income.
Laos, led by George Karatzaferis, a European parliament member and former ND deputy, is for the first time expected to capture the 3 per cent of the vote needed to enter parliament. "Voting for Laos is an obvious way for conservative supporters to register anger over the fires," says Philip Savvides, a political analyst at Istame, an Athens think-tank.
George Papandreou, the Socialist leader, faces an uphill fight to overtake the conservatives. His moderate style, while attractive to Greece's western educated elite, has little appeal to voters accustomed to thumping rhetoric and extravagant election promises.
Mr Karamanlis has tried to rally undecided voters by emphasising the government's achievements. These include maintaining economic growth at annual rates above 4 per cent and reducing unemployment from around 11 per cent to less than 8 per cent, its lowest for more than 20 years.
Greece emerged this year from the European Union's excessive deficit procedures, having reduced the budget deficit below the 3 per cent of gross domestic product limit for eurozone member-states. But the public finances are still precarious, given the political pressures to increase spending.
New Democracy has pledged to launch a €2bn social cohesion fund to reduce growing income disparities, and increase pensions for farmers. Mr Karamanlis says most of Greece's current €22bn European Union structural aid package will be spent outside Athens, where incomes already exceed the Union average.
However, the government's critics are sceptical about promises to improve the quality of public administration, and crack down on corruption.
A six-month-old scandal over sales of government bonds at inflated prices to state pension funds run by government appointees is still unresolved. While the scandal was pushed out of the headlines by the wildfires, an investigation by Greece's anti-money laundering units has revealed payments of large commissions to middlemen in bond deals.
During the campaign Mr Karamanlis has brushed aside accusations of political responsibility for the bond affair, saying: "Justice will take its course."

Και η ελληνική μετάφραση από το euro2day

Οι εκλογές-θρίλερ της 16ης Σεπτεμβρίου
της Kerin Hope στην Αθήνα

Κανείς δεν προέβλεπε ότι θα ήταν εύκολες εκλογές, αν και η ελληνική συντηρητική κυβέρνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία έχοντας ως στήριγμα την πολύ καλή πορεία της οικονομίας αλλά και την τουριστική περίοδο-ρεκόρ, την καλύτερη της τελευταίας 10ετίας για την Ελλάδα. Όμως, όσο περνά ο καιρός η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, να προχωρήσει σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 16/9 μοιάζει όλο και πιο ριψοκίνδυνη.
Καθώς η προεκλογική εκστρατεία φτάνει στο απόγειό της, η σοσιαλιστική αντιπολίτευση έχει μειώσει τη διαφορά της από το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στο 1% έναντι του 3%, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος της Ν.Δ. Σημειώνεται ότι τα ελληνικά ΜΜΕ δεν επιτρέπεται να δημοσιεύουν δημοσκοπήσεις δύο εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών. Βάσει του ελληνικού εκλογικού συστήματος, νίκη με διαφορά 1,5% του πρώτου από το δεύτερο κόμμα θα σημάνει έλλειψη αυτοδυναμίας στη Βουλή. Ο κ. Καραμανλής έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν δεν σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προκήρυξη νέων εκλογών και δεν θα προχωρήσει σε κυβέρνηση συνασπισμού. Η κίνηση, πάντως, αυτή δεν πρόκειται να έχει θετική επίδραση ούτε στον προϋπολογισμό ούτε στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η προειδοποίηση του κ. Καραμανλή κατέφθασε, καθώς η Ν.Δ. δεν φαίνεται να ανακόπτει την ανοδική πορεία του ΛΑΟΣ, ενός δεξιού κόμματος με εθνικιστική πλατφόρμα. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε χαρακτηριστικά: ”Κατανοώ την πικρία, όμως δεν είναι εποχή για να επιλέξουμε την αρνητική ψήφο”.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου μήνα, που άφησαν πίσω τους 66 νεκρούς και περισσότερα από 400.00 εκτάρια δασών και καλλιεργειών καμένα, προκάλεσαν την έντονη κριτική ενάντια στην κυβέρνηση για έλλειψη συντονισμού αλλά και ενός προγράμματος έκτακτης ανάγκης. Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα παροχής περί των 400 εκατ. ευρώ και μάλιστα άμεσα στις πυρόπληκτες περιοχές, λίγες ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία, πιθανώς να βοηθήσει τους συντηρητικούς να ανακτήσουν μέρος της αξιοπιστίας τους. Παράλληλα, η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα μοιάζει να επιστρέφει σε ανοδική πορεία. Μεγάλο όμως πρόβλημα εξακολουθεί να αποτελεί η καταστροφή της παραγωγής ελαιόλαδου στη νότια Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά το ΛΑΟΣ, του οποίου αρχηγός είναι ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, μέλος του ευρωκοινοβουλίου και πρώην στέλεχος της Ν.Δ., μοιάζει όλο και περισσότερο ικανό να κατακτήσει το 3% που είναι απαραίτητο για να εισέλθει στην ελληνική βουλή. ”Ψήφος στο ΛΑΟΣ αποτελεί έναν ολοφάνερο τρόπο ώστε οι συντηρητικοί ψηφοφόροι να καταθέσουν την οργή τους για το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών”, σημειώνει ο κ. Φίλιππος Σαββίδης, πολιτικός αναλυτής του ινστιτούτου ΙΣΤΑΜΕ.
Όσο για τον Γιώργο Παπανδρέου, επικεφαλής των Ελλήνων Σοσιαλιστών (ΠΑΣΟΚ), βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δύσκολη μάχη να νικήσει τους συντηρητικούς. Η μοντέρνα προσέγγισή του, αν και αποτελεί προσόν για την ελληνική ελίτ που έχει σπουδάσει στη Δύση, δεν φαίνεται να προσελκύει τον μέσο ψηφοφόρο, ο οποίος είναι συνηθισμένος σε ”επιθετικές κορόνες” και υπερβολικές προεκλογικές υποσχέσεις. Ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να πείσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, τονίζοντας τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα της κυβέρνησης. Σε αυτά περιλαμβάνονται η επίτευξη μέσου ρυθμού ανάπτυξης 4%, η μείωση της ανεργίας από το 11% κοντά στο 8%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο 20 ετών.
Ας μην ξεχνάμε ότι φέτος η Ελλάδα πέτυχε άρση της επιτήρησης από την Ε.Ε., καθώς κατόρθωσε να μειώσει το έλλειμμά της χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ. Όμως, οι δημόσιες δαπάνες εξακολουθούν να αποτελούν αγκάθι, δεδομένων και των πολιτικών πιέσεων για αύξησή τους. Η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται τη δημιουργία ενός ταμείου συνοχής 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να ισορροπήσει τις ανισότητες, αλλά και αύξηση στις αγροτικές συντάξεις. Ο κ. Καραμανλής υποστηρίζει ότι τα 22 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. θα δαπανηθούν για έργα εκτός Αθηνών, προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική περιφέρεια. Βέβαια, οι αντίπαλοι εμφανίζονται ιδιαίτερα δύσπιστοι ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης να βελτιώσει τη δημόσια διοίκηση και να πατάξει τη διαφθορά.
Άλλωστε, το πρόσφατο σκάνδαλο σχετικά με το δομημένο ομόλογο δεν έχει ακόμη λυθεί. Παρά το γεγονός ότι αυτό ”χάθηκε” από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, καθώς στη θέση του εμφανίστηκαν οι πυρκαγιές, οι αρμόδιες αρχές εξακολουθούν να το ερευνούν. Από την πλευρά του, ο κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν αποδέχεται πολιτική ευθύνη, τονίζοντας παράλληλα ότι ”η Δικαιοσύνη θα πράξει το έργο της”.

Χαμπάρι!

Τι ωραία... από τη μία η Νέα Νέα Διακυβέρνηση και από την άλλη η Νέα Αλλαγή...

To γεγονός ότι και οι δύο επιλέγουν τα ίδια παραμύθια για να "ψήσουν" τους ψηφοφόρους αποδεικνύει πόσο υπολογίζουν τα κόμματα τους ακροατές τους. Μας δουλεύουν στα ίσια χωρίς να κοκκινίζει το μάγουλό τους. Και ούτε που περνάει από το μυαλό τους ότι μπορεί να τους πάρουμε χαμπάρι...

Στοίχημα εκλογών VI (10/9)

Μετά την είσοδο στο κουπόνι των μονομαχιών υποψηφίων βουλευτών, η Expekt άλλαξε τις αποδόσεις στο χάντικαπ μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας:
Πλέον, δίνει διαφορά 2.5% μεταξύ τους - με πρώτο κόμμα σύμφωνα με το γραφείο τη ΝΔ.

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007

Στοίχημα V (8/9)

Επειδή τελικά τα πράγματα αλλάζουν καθημερινά θα προσπαθήσω να κάνω συνέχεια update σε ότι αλλάζει. Πάμε!!

Η Expekt ξεσάλωσε ακόμα μία φορά!
ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΑ!
Έβαλε στο κουπόνι πολλές μονομαχίες υποψηφιοτήτων βουλετών... πολλάν ωραίαν μας περιμένουν...
Αξίζει να δείτε τα ζευγάρια, μερικά είναι πολύ πετυχημένα!

ΛΑΜΨΗ vs. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΖΩΗ
Τέννις vs. Μπάσκετ
Υποψήφια Αρχηγός ΝΔ vs Υποψήφιο Αρχηγό ΝΔ
Υπερμεγέθης Α' Θεσσ vs Γεματούτσικος Α'Θεσσ.
Μιχάλης vs Μιλτιάδης
Πάνος vs Παναγιώτης
Αντιτορπιλικό vs Ναύαρχος Χείμμαρος
Άρης Μπάσκετ - ΠΑΟΚ Ποδόσφαιρο
Παπουτσής vs Aλευράς
πρ.παρουσιάστρια vs πρ.μοντέλο
ομόλογα vs υποκλοπές+αρχ.Ολυμπία
αλληλοσπαραγμός συνταξιούχων ηθοποιών
και μερικά ακόμα...




Συμπεράσματα εκλογικής φύσεως της Expekt:
1. Η Ηλεία γέρνει προς ΠΑΣΟΚ... όπως και η Β'Αθηνών
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον κερδίζει τη μάχη με το ΛΑΟΣ σε αριθμό ψήφων (77% πιθανότητες)
3. Στις έδρες, το πρώτο κόμμα φαίνεται να κλειδώνει στις 154 έδρες, πάνω κάτω μία, δεν έχει σημασία
4. Μειώθηκε η πιθανότητα για πεντακομματική βουλή στο 67.5%, μάλλον λόγω χαμηλότερου εκτιμώμενου ποσοστού του ΛΑΟΣ
5. Το ΚΚΕ δείχνει να χάνει την επαφή με το 7%, υποχωρεί ελαφρά.

Στο κουπόνι της Unibet το μόνο αξιοσημείωτο είναι η διάθεση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει!!!
Πλέον, στο χαντικαπ 3% με το ΚΚΕ, η πιθανότητα η διαφορά τους να είναι μικρότερη του 3% πλέον υπερτερεί με 53% από προηγουμένως που ήταν "ισοπαλία".

Τέλος, μου διέφυγε και συγγνώμη από τους φίλους του στοιχήματος η πασίγνωστη Ladbrokes. Αυτό συνέβη καθώς "άργησε" να βγάλει το σχετικό κουπόνι σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Στο μεταξύ την είχα ξεχάσει.

Όπως φαίνεται το πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ με πιθανότητα 69% και ίδια γκανιότα με bwin.

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

Δύο λόγια για το debate


1. Απαράδεκτοι σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι, ίσως μόνο ο Παπαχελάς στάθηκε στο ύψος του. Και στο online gallop της Καπα Research θα έπρεπε να υπήρχε βαθμολογία και γι' αυτούς.
2. Τουλάχιστον μέτριοι οι αρχηγοί.
3. Η διαδικασία μάλλον κουραστική

Εξηγώ τους αντίστοιχους λόγους:
1. Οι δημοσιογράφοι πρώτοι απ' όλους δεν σεβάστηκαν μια ορισμένη διαδικασία... Καλά κανείς σ'αυτό τον τόπο δεν σέβεται τους κανόνες και τους θεσμούς; Και οι δημοσιογράφοι ζητούν από άλλους να τους σεβαστούν;
2. Από την εμπειρία μου σε εξετάσεις γνωρίζω ότι εάν κάποιος σου ζητήσει να αναπτύξεις γραπτά κάποιο θέμα οφείλεις να απαντήσεις, εάν δεν το κάνεις είσαι εκτός θέματος... και η βαθμολογία σου τερματίζει στο τέσσερα (στα δέκα). Εάν είναι προφορικές οι εξετάσεις, ο εξεταστής συνειδητοποιεί ότι δεν αντιλαμβάνεσαι την ερώτηση και εάν στη διευκρίνηση εξακολουθείς να μην απαντάς η βαθμολογία σου μετα βίας αγγίζει το τρία... Αλλά μάλλον αυτό είναι το είδος της εκπαίδευσης που όλοι επιθυμούν.
3. Εάν δεν έχεις τη δυνατότητα να απαντήσεις ή να δευτερολογήσεις στον αντίπαλο νοιώθεις σαν να τρέχεις μόνος σου... Στην χθεσινή διαδικασία εάν προσπαθούσες να απαντήσεις στον αντίπαλο αυτόματα ήσουν εκτός θέματος!

Για όποιον ενδιαφέρεται να καταλάβει πως διοργανώνεται ένα αγγλοσαξωνικού τύπου debate, ας ξεκινήσει από εδώ!

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

Το στοίχημα αλλάζει γρήγορα...

Η γνωστή πλέον Expekt άλλαξε μία απόδοση από το κουπόνι:
κατά 58% το πρώτο κόμμα (ΝΔ) στην επόμενη βουλή θα έχει έως 154 βουλευτές, την στιγμή που πριν από δύο μέρες έδιναν το ίδιο ποσοστό για 156 βουλευτές.


Λέτε να χρειαζόμαστε γκάλοπ;
Ή μήπως πρέπει να απαγορεύσουν και το πολιτικό στοίχημα;

Υπάρχουν και χειρότερα!




Παρακάλώ;




Κληρωθήκατε µε τη Ρεάλ, ε;





Ναι...



Και µε τη Βέρντερ, ε;





Ναι...



Και µε τη Λάτσιο ε;



Ναι...




Ευτυχώς που είστε κι εσείς και ßλέπω ότι υπάρχουν και χειρότερα...

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2007

Οι αποδόσεις των κομμάτων ξανα-άλλαξαν!

Για τρίτη φορά κοιτάζω τι δίνουν οι λεγόμενοι μπουκ για τις ελληνικές εκλογές της 16/9.
Μην νομίζετε ότι έχετε να κάνετε με αλογομούρη! Κάθε άλλο...
Απλά, η απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων με οδήγησε σε αυτή τη πολύ πρακτική λύση, η οποία όμως έχει και μια σημαντική ιδιαιτερότητα λίγο γνωστή ή κατανοητή: οι μπουκ βάζουν τα λεφτά τους, δεν παίζουν για να παίξουν... Παίζουν για να τα πάρουν από τους εθισμένους και τους άσχετους! Και πιστεύω ότι έχουν ξεκοκκαλίσει τις δημοσκοπήσεις αλλά και στο ότι η εμπειρία τους δεν λαθεύει.
Δεν λέω ότι είναι αλάνθαστοι, γενικά όμως δεν κάνουν λάθη!
Πάμε!!!





Η bwin ξανά-ανέβασε το ποσοστό νίκης ΝΔ σε σχεδόν 74%, το ΠΑΣΟΚ έπεσε ξανά στο 26%.
Η betoto δίνει ακριβώς τα ίδια... ανεβάζοντας/κατεβάζοντας ελάχιστα αντίστοιχα τα δύο κόμματα εξουσίας.





Η unibet επίσης ανεβάζει λίγο τη ΝΔ και ψαλιδίζει το ΠΑΣΟΚ. Το κουπόνι εμπλουτίστηκε με χαντικαπ και τους "επόμενους αρχηγούς". Δυνατά (2.25) δίνεται ο Βενιζέλος για τους επόμενους έξι μήνες.







Η Expekt δίνει το υψηλότερο ποσοστό στη ΝΔ (77%) με τη χαμηλότερη γκανιότα..
Όπως έγραψα και την προηγούμενη φορά αυτό το κουπόνι περιέχει τα απίστευτα.
Πάμε να αναλύσουμε τα επιμέρους στοιχήματα που έχουν τρομακτικό ενδιαφέρον.
1. ΣΥΝ-ΛΑΟΣ πάνε τσίμα-τσίμα, ενώ πριν το ΛΑΟΣ εμφανιζόταν πιο δυνατό
2. Η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι στο 2%
3. 80% θα έχουμε πεντακομματική νέα βουλή
4. κατά 58% το πρώτο κόμμα (ΝΔ) θα έχει κάτω από 156 βουλευτές
5. Το ΚΚΕ είναι κοντά στο 7%

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2007

Ωμή, γερμανική αλήθεια για τις φωτιές και το κράτος μας

ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΪΕΣ, ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Η αλήθεια πονάει αλλά δεν θεραπεύεσαι αλλοιώς...
Γνωρίζω ότι είναι "σεντόνι", κάντε όμως ένα κόπο να το διαβάσετε,
αξίζει γιατί η αλήθεια ξεχειλίζει....

27.7.2007
Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau αναφέρεται σε αναλυτικό της ρεπορτάζ στις φωτιές στην Πελοπόννησο: «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Πελοπόννησο: ένα πύρινο μέτωπο πλάτους 40 χλμ. ερήμωνε την Πέμπτη τις δασώσεις, ορεινές περιοχές στον Κορινθιακό. Στο νομό Αχαΐας κοντά στο λιμάνι των Πατρών πέθαναν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι στις φλόγες. Πάνω από 40 χωριά εκκενώθηκαν, πάνω από 100 σπίτια καταστράφηκαν, αλλά και εκκλησίες, μοναστήρια και σχολεία έγιναν στάχτη. Στα δάση, που ξεράθηκαν εντελώς λόγω του πρόσφατου καύσωνα που έφθασε μέχρι και 45 βαθμούς, οι φλόγες απλώνονταν αστραπιαία. Οι κάτοικοι της επαρχίας τηλεφωνούσαν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και ικέτευαν για βοήθεια: ‘οι φλόγες έρχονται όλο και πιο κοντά θα καούμε ζωντανοί, επιτέλους ας στείλουν την πυροσβεστική’ έλεγε μια γυναίκα από το χωριό της Κορινθίας στον ΣΚΑΙ.»
«Χιλιάδες στρέμματα δάσους, λιβαδιών και αγροτικών καλλιεργειών καταστράφηκαν από τις φλόγες.» «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια βιβλική καταστροφή, δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Αιγίου. Οι φλόγες άφησαν παντού εικόνες καταστροφής και ερήμωσης: καμένα σπίτια, αποτεφρωμένοι ελαιώνες και εσπεριδοειδή, πεθαμένα ή αποτεφρωμένα ζώα κατοικίδια ή άγρια. Όπου πέρασε η φωτιά δεν υπάρχει ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό, ούτε τηλέφωνο και οι περισσότεροι δρόμοι είναι πια αδιάβατοι. Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι, μόνον με τα ρούχα που φορούσαν, όταν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Από χθες Πέμπτη το πύρινο μέτωπο μεγαλώνει στο νομό Κορινθίας.» «Πέρα από την Πελοπόννησο οι φωτιές μαίνονται και στη Χίο και στην Κεφαλονιά. Η ελληνική κυβέρνηση στριμώχνεται στη γωνία λόγω των πυρκαγιών και των μέχρι τώρα 10 νεκρών. Ιδιαίτερα ο πολιτικός προϊστάμενος της πυροσβεστικής Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας.»
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2709211,00.html

30.7.07
Να αλλάξουμε θέμα και να πάμε στις πυρκαγιές όπου οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης έγιναν αντικείμενο αναφοράς σε πρωτοσέλιδο άρθρο της Süddeutsche Zeitung του Σαββατοκύριακου με τίτλο «καταστροφές από τις πυρκαγιές στη Νοτιανατολική Ευρώπη»
«Στην Ελλάδα επεκτείνονται οι φωτιές που έχουν ξεκινήσει εδώ και ημέρες. Η Αθήνα απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στην ΕΕ επειδή τα σωστικά της μέσα εξαντλήθηκαν. Η Ρωσία θα έστελνε την Παρασκευή πυροσβεστικά αεροπλάνα. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί η Πελοπόννησος και τα νησιά. Αρκετοί άνθρωποι πέθαναν ενώ δεκάδες περιοχές εκκενώθηκαν.»
Και η εφημερίδα συνεχίζει με τίτλο «Κριτική στον Καραμανλή»
«Η συντηρητική κυβέρνηση απειλείται με κρίση εξαιτίας των ελλείψεων στα μέτρα πρόληψης και στα λάθη στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου επισκεπτόμενος τις πληγείσες περιοχές δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για αυτή τη νέα εθνική περιβαλλοντική καταστροφή. Ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη είναι η πολιτική σε θέματα προσωπικού που ακολουθήθηκε στην πυροσβεστική. Ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2006, απέλυσε τον Μάρτιο τα δύο τρίτα των πεπειραμένων πυροσβεστών, προφανώς γιατί ήταν φίλα προσκείμενοι του προκατόχου του. Η κυβέρνηση Καραμανλή κατηγορείται επίσης ότι έχει παραμελήσει τη συντήρηση των πυροσβεστικών αεροπλάνων με αποτέλεσμα μόνα τα μισά να είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν
Τέλος να επισημάνουμε ότι αναφορά στο θέμα των πυρκαγιών είχε χθες και η ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Spiegel, το οποίο αναφέρθηκε επίσης στην έκκληση της Ελλάδας για βοήθεια προς την ΕΕ και άλλες χώρες.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2711881,00.html

31.7.07
«Καυτή διαμάχη στην Ελλάδα – Βουλευτές προτιμούν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Süddeutsche Zeitung για τις πυρκαγιές και την επέκτασή τους στην πολιτική σκηνή. Η εφημερίδα σημειώνει:
«Την πολιτική πυρκαγιά πυροδοτούν σημειώματα από τα γραφεία των αξιωματικών της πυροσβεστικής. Είναι τα σημειώματα από βουλευτές του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος που παρενέβησαν επανειλημμένα στο έργο των πυροσβεστών με την επείγουσα παράκληση να κατευθύνουν το έργο της πυρόσβεσης πρωτίστως σε συγκεκριμένες περιοχές, που δεν ήταν άλλη από τον τόπο καταγωγής του εκάστοτε βουλευτή
Η αρθρογράφος Κριστιάνε Σλέτσερ σημειώνει ότι και «η πυροσβεστική, όπως πρακτικά και κάθε δημόσια υπηρεσία στην Ελλάδα μαστίζεται από μάχες χαρακωμάτων μεταξύ δύο στρατοπέδων: του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος αφενός και της αριστερής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ από την άλλη. Ζητούμενο είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος για μια παταγώδη αποτυχία. Φέτος οι πυρκαγιές ήταν τριπλάσιες απ΄ ότι το 2006. Και ακόμη μένουν απροστάτευτες από την οικοδομική μαφία οι κατεστραμμένες από τη φωτιά εκτάσεις. Οι περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν χρόνια τώρα ότι το εθνικό κτηματολόγιο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Και οικοδομικές επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται το αδιευκρίνιστο ιδιοκτησιακό καθεστώς για δικούς τους σκοπούς, μετατρέποντας κατεστραμμένες δασικές εκτάσεις σε οικόπεδα.»
Και η Süddeutsche Zeitung καταλήγει:
«Το περιβάλλον δεν έχει ιδιαίτερο λόμπι στην Ελλάδα, αλλά η φετινή σεζόν ταρακούνησε και εξόργισε πολλούς Έλληνες. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη φετινή τελετή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση της δημοκρατίας», ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης μπροστά στην εθνική τραγωδία ζήτησε να συνεργαστούν τα κόμματα τουλάχιστον στην προστασία του περιβάλλοντος.
Τέτοια δείγματα όμως δεν υπάρχουν. Αντίθετα η Ελλάδα ζει σε προεκλογικό κλίμα. Και ο υφυπουργός εργασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος μίλησε για προεκλογικές πυρκαγιές καθιστώντας άμεσα υπεύθυνη την αντιπολίτευση. Η οργή που προκάλεσαν οι αιτιάσεις αυτές ανάγκασαν έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο να θέσει υπό έλεγχο τουλάχιστον αυτή τη φωτιά, υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός δεν το εννοούσε έτσι.»
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2713184,00.html

17.8.07
«Η φωτιά καταστρέφει σπίτια», «πυρκαγιά στην Αθήνα», «Πάλι φωτιές» με αυτούς τους τίτλους οι σημερινές γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται ειδησεογραφικά στην πυρκαγιά στην Αθήνα. Παραθέτουμε δυο χαρακτηριστικά αποσπάσματα.
Spiegel: «Νέα προβλήματα στην Αθήνα, η Ελλάδα αφού υπέφερε επί εβδομάδες από καύσωνα, τώρα μαίνεται ένα πύρινο μέτωπο στα προάστια της Αθήνας.» «Οι κάτοικοι παραπονούνται στην τηλεόραση ότι η παρέμβαση της πυροσβεστικής δεν ήταν άμεση. Πολλά σπίτια κάηκαν και δεν κατόρθωσε να σταματήσει τη φωτιά.» «Η Ελλάδα έζησε αυτό το καλοκαίρι τις μεγαλύτερες πυρκαγιές της τελευταίας δεκαετίας. Αιτίες ο καύσωνας, η ξηρασία και οι εμπρησμοί.»
«Τουλάχιστον 20 σπίτια κάηκαν καθώς και ρεστοράν και μπαρ στη Νέα Πεντέλη» γράφει τέλος η Frankfurter Rundschau «το προάστιο βρίσκεται μόλις 14 χλμ από το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας. Πολλές περιοχές δεν είχαν για ώρες ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ο καπνός και η στάχτη ήταν σχεδόν πανταχού παρών στην ελληνική πρωτεύουσα.»
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2742058,00.html

27.8.07
«Η Πελοπόννησος στις φλόγες», «Πύρινη κόλαση», «Σώθηκε την τελευταία στιγμή η αρχαία Ολυμπία», είναι οι τίτλοι των χθεσινών και των σημερινών εφημερίδων.
«Οι καταστροφικές φωτιές αυτού του καλοκαιριού έχουν πολύ μικρή σχέση με την αλλαγή του κλίματος, περισσότερο συνδέονται με την κερδοσκοπία και την διαφθορά. Χωρίς την καταπολέμηση της διαφθοράς δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτε» γράφει σε σχόλιό της η αυστριακή εφημερίδα Die Presse «Όταν είναι δυνατόν μετά από φωτιά μια δασική περιοχή να γίνει οικόπεδα ή καλλιεργήσιμη περιοχή, τότε δεν επιτρέπεται να απορεί κανείς για τα αποτελέσματα. Ασφαλώς δεν συνιστούν νέο φαινόμενο οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, αλλά το γεγονός ότι έχασαν τη ζωή τους τόσοι άνθρωποι, δεν μπορούν να μείνουν έτσι τα πράγματα, διότι τα γεγονότα ξεπερνούν πια το μεσογειακό φολκλόρ και αποκτούν άλλη διάσταση: τώρα πια πρέπει κανείς να ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει».
«Παρ’ ολίγον να καεί η αρχαία Ολυμπία» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung «οι καταστροφικές πυρκαγιές δεν έκαψαν μόνον δάση, σπίτια και καλλιεργημένες εκτάσεις, αλλά είχαν και ανθρώπινα θύματα: τουλάχιστον 60 άνθρωποι πλήρωσαν με τη ζωή τους τον πύρινο εφιάλτη. Τελευταία στιγμή διασώθηκε το μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά» «Η ΕΕ αλλά και μεμονωμένα όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη προσφέρουν ήδη βοήθεια στην Ελλάδα, ενώ οι Ρώσοι έστειλαν δυο πυροσβεστικά αεροπλάνα. Η Ελβετία ενισχύει τις ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις με 4 πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου σούπερ πούμα. Όλοι είτε βοηθούν ήδη, είτε στέλνουν τώρα την βοήθεια που ζήτησε η Ελλάδα. Τέτοιας έκτασης πυρκαγιές είναι αδύνατον να τις θέσει υπό έλεγχο μόνη της η ελληνική πυροσβεστική.»
«Οι καμπάνιες του κράτους για την προστασία του δάσους δεν απέδωσαν μέχρι τώρα» σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και συνεχίζει: «ίσως επειδή και το ίδιο δεν αποτελεί πρότυπο σε αυτό το θέμα» «δεν γίνεται αναδάσωση καμένων δασικών εκτάσεων, όπως εδώ και χρόνια υπόσχεται, ενώ τεράστιοι πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος εμφανίζονται εν μέσω δασικών εκτάσεων από πεύκα. Η Αθήνα των τεσσάρων εκατομμυρίων εγκαταλείπει τα σκουπίδια της σε χωματερές λίγο πιο έξω από το κέντρο της. ‘Δεν έχουν συνειδητοποιήσει τους κινδύνους’ διαπιστώνει ο Γερμανός συγγραφέας Χούμπερτ Αϊχχάιμ, που ζει εδώ και δεκαετίες μεταξύ Αθήνας και Πελοποννήσου. Στο βιβλίο του ‘Ελλάδα’ επισημαίνει ότι τα περισσότερα δάση παλαιότερα εξυπηρετούσαν κυρίως τη δασοκομία π.χ. η ρετσίνη από τα πεύκα ήταν ένα σημαντικό προϊόν εξαγωγής, μετά την δημιουργία τεχνικής ρετσίνης δεν είχε ζήτηση η φυσική και έτσι τα δάση αυτά εγκατελείφθησαν στην τύχη τους.»
«Επιπλέον οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι οι πυρκαγιές π.χ. από κεραυνό ή άλλες φυσικές αιτίες δεν ξεπερνούν το 3% των συνολικών πυρκαγιών, όλες οι υπόλοιπες έχουν σχέση με τον ανθρώπινο παράγοντα.»
«Παράδεισο για εμπρηστές» χαρακτηρίζει την Ελλάδα στην ανάλυσή του στην Tageszeitung ο Γερμανός δημοσιογράφος Νιλς Καντρίτσκε και εξηγεί το γιατί: «Από την άνοιξη καταγγέλλουν οι ειδικοί δασολόγοι και οι οικολόγοι τα κενά στην πρόληψη για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Μετά από ένα χειμώνα με ελάχιστες βροχές, αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος πυρκαγιών για το καλοκαίρι. Δεν ανοίχθηκαν όμως στα δάση ούτε νέοι διάδρομοι, ούτε καθαρίστηκαν οι παλιοί όπως θα περίμενε κανείς, σπάνια δε επιθεωρούνται οι δασικοί δρόμοι και έτσι τώρα ήταν μη προσβάσιμοι για την πυροσβεστική.»
«Κάθε χρόνο όμως η κύρια ενοχή για τις φωτιές στα δάση και στις καλλιεργημένες περιοχές επιρρίπτεται σε μια φιγούρα που στις συζητήσεις παίζει έναν αμφιλεγόμενο ρόλο: στους εμπρηστές. Το δάκτυλο που δείχνει όμως τους εμπρηστές αποσπά την προσοχή από κάτι άλλο: από το γεγονός ότι το κράτος δεν έκανε τίποτε για να καταπολεμήσει την εγκληματική αποψίλωση. Πρόσκληση για εμπρησμό συνιστά εξάλλου το γεγονός ότι η Ελλάδα, ως μοναδικό κράτος – μέλος της ΕΕ, δεν διαθέτει εθνικό κτηματολόγιο και ασφαλώς ούτε χάρτη οριοθετημένων δασών και δασικών περιοχών. Ο νόμος για την καταγραφή των δασών και των δασικών εκτάσεων υφίσταται εδώ και 30 χρόνια μέχρι σήμερα όμως έχει ολοκληρωθεί το 6% της καταγραφής. Αλλά ακόμη και αυτές οι ελλείψεις μπορούσαν να καλυφθούν, εάν το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφιζε μόνον ένα νόμο που θα αποτελούνταν μόνον από μια πρόταση: ‘οι καμένες δασικές εκτάσεις αναδασώνονται χωρίς εξαίρεση και δεν επιτρέπεται ποτέ να μετατραπούν σε βοσκοτόπους ή οικόπεδα’. Αυτό το αίτημα επαναλαμβάνουν οι Έλληνες οικολόγοι εδώ και 20 χρόνια. Καμία κυβέρνηση, συντηρητική ή σοσιαλιστική, δεν κατέθεσε ένα τέτοιο νόμο.»
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2754122,00.html

28.8.07
Για τρίτη ημέρα πρωτοσέλιδες οι πυρκαγιές στην Ελλάδα σε όλες τις γερμανόφωνες εφημερίδες.
Χαρακτηριστικό το σχόλιο της λαϊκής εφημερίδας Bild για την ΕΕ: «Η Ελλάδα καίγεται, η παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου τυλίγεται στις φλόγες, το ίδιο και ο ιερός ελαιώνας της Ολυμπίας. Και ανάμεσα σε όλα αυτά, τι κάνει η ΕΕ για ένα παλιό της μέλος; Απλώς στέλνει μερικά ελικόπτερα, αφού έχουν πεθάνει ήδη 63 άνθρωποι. Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση δεν μας εκπλήσσει, ούτε ότι εξαγριωμένοι πολίτες που τα βάζουν με αγχωμένους πολιτικούς. Αλλά γιατί η ΕΕ δεν είναι σε θέση να επέμβει πιο άμεσα; Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από βουνά φακέλων, διατάξεων και πολυτελών συνόδων μπροστά στις κάμερες. Η σημασία που αποδίδεται από τα κράτη στην αλληλεγγύη φαίνεται σε περιπτώσεις κρίσεων, όταν π.χ. όπως τώρα που υπάρχει κάπου φωτιά.» «Παρεμπιπτόντως» καταλήγει η εφημερίδα «η Τουρκία βοήθησε άμεσα και χωρίς γραφειοκρατία τον γείτονα και αιώνιο εχθρό της. Τα ελικόπτερα της Γερμανίας φτάνουν όμως σήμερα».
«Πρόκειται για μία καταστροφή εν μέσω μίας άλλης καταστροφής: η ελληνική κυβέρνηση εξαιτίας της κακής διαχείρισης της κρίσης στη γωνία» γράφει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Spiegel «Ο λαός φωνάζει και ο πρωθυπουργός ανέλπιστα αβοήθητος καταφεύγει σε πολιτικά τερτίπια, σε δύο εβδομάδες, γίνονται εκλογές. Οι καταστροφικές πυρκαγιές μπορεί να του κοστίσουν τη θέση του. Η αντιπολίτευση εντείνει τις πιέσεις ενώ και τα μίντια κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση για την καταστροφή. Κάθε εικόνα της καταστροφής γίνεται καταγγελία, κάθε δήλωση των πληγέντων πληγώνει, η κυβέρνηση μπορεί αν αμυνθεί μόνον επιτιθέμενη και έτσι κάνει λόγο για έξωθεν απειλή. Ελπίζοντας ότι οι ψηφοφόροι θα σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης ο Βύρων Πολύδωρας παίζει τον μάντη μιλώντας για ‘ασύμμετρη απειλή’ χωρίς να διευκρινίζει ποιον εννοεί
«Κάθε χρόνο ξεσπούν στην Ελλάδα πυρκαγιές που καίνε δασικές εκτάσεις. Φέτος όμως είναι όλα εντελώς διαφορετικά, γιατί τα ανθρώπινα θύματα και η καταστροφή προσλαμβάνουν τεράστιες διαστάσεις και επειδή τώρα δεν μπορεί πια κανείς να κρύψει ότι η αιτία της παταγώδους αποτυχίας στην προστασία του περιβάλλοντος είναι ενδογενής, έγκειται στην κατάσταση της χώρας, της κοινωνίας και της πολιτικής ελίτ» γράφει η Süddeutsche Zeitung: «ηχεί σαν προδοσία όταν οι Έλληνες πολιτικοί μιλούν για βιβλική καταστροφή». «Τα αίτια της αρρώστιας είναι αλλού: τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα αναπτύχθηκε με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου μια άκρως ματεριαλιστική και ατομικιστική κοινωνία. Γι’ αυτό ο οικοδομικός οργασμός σε όλη τη χώρα αγνοεί τη φύση, χτίζουν παντού ακόμη και μέσα σε δάση, κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, παράνομα ή νόμιμα. Και το κράτος ενισχύει αυτές τις δραστηριότητες, διότι σπάνια τιμωρεί τον ένοχο. Η πελατειακή οικονομία και η διαφθορά είναι στην τοπική αυτοδιοίκηση τόσο διαδεδομένη, ώστε οι ένοχοι δεν φοβούνται τις επιπτώσεις. Τόσο οι πάλαι ποτέ αριστεροί επί δεκαετίες κυβερνήσαντες του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι συντηρητικοί του Κώστα Καραμανλή ολιγώρησαν, παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ, να δημιουργήσουν εθνικό κτηματολόγιο, που να ξεκαθαρίζει δια παντός σε ποιον ανήκει τι και εάν στο οικόπεδο αυτό επιτρέπεται να χτίσει ή όχι.» «Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης φαντάζεται μια ασύμμετρη απειλή για την χώρα, έννοια την οποία χρησιμοποιούμε συνήθως για τους τρομοκράτες. Σημαίνει δηλαδή ότι υφίστανται ένας εχθρός, άγνωστος και ξένος που πυρπολεί τη χώρα. Η αλήθεια όμως προκαλεί μεγαλύτερες ανησυχίες: ο σατανάς της φωτιάς κρύβεται στο σύστημα, κάτι που και ο πιο πυκνός καπνός δεν μπορεί πια καλύψει
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2755688,00.html

29.8.07
Μπορεί σήμερα οι πυρκαγιές να μην είναι στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων, αλλά εξακολουθούν να απασχολούν τον γερμανικό τύπο ακόμη και στις επιφυλλίδες τους.
«Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα κυριαρχούν στον προεκλογικό αγώνα» γράφει η εφημερίδα Τageszeitung του Βερολίνου. «Δεν ανέμενε φυσικά ουδείς ότι το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και το αντιπολιτευόμενο ΠΑΣΟΚ θα έδειχναν επιείκεια το ένα στο άλλο, αλλά η οξύτητα της πολεμικής προκαλεί έκπληξη. Παραμένει ανοιχτό το πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι στην πολιτικοποίηση της καταστροφής. Πάντως σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση μετά το ξέσπασμα των πυρκαγιών, το προβάδισμα της ΝΔ είναι μικρότερο της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είναι πλέον διατεθειμένο να επιτρέψει τη χειραγώγησή του και αποδίδει την ευθύνη για την αποτυχία του κράτους, που έγινε εμφανής τις τελευταίες ημέρες, σε όλον τον πολιτικό κόσμο.»
«Η εκμετάλλευση της καταστροφής άρχισε με τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος μίλησε για σχέδια συνωμοσίας και εμπρηστές, που αποσκοπούν στην καταστροφή της πατρίδας. Σε συνήχηση με τις αντιδράσεις της κυβέρνησης Μπους στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Πολύδωρας διαπιστώνει ‘ασύμμετρη απειλή’. Η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική επιφορτίστηκαν με την αποκάλυψη της συνωμοσίας. Εκπρόσωπος του υπουργού έκανε λόγο για αποδείξεις, μάρτυρες και ευρήματα στον τόπο του εγκλήματος, παρατηρεί η εφημερίδα.»
Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται στην αντίδραση του κ. Παπανδρέου και καταλήγει με τη διαπίστωση ενός έλληνα δημοσιογράφου, ο οποίος φέρεται να τηρεί κριτική στάση:
«Είμαστε ασύμμετροι Έλληνες, οι οποίοι ψηφίζουν διεφθαρμένους εκπροσώπους και ανέχονται για λόγους ιδίου συμφέροντος αναξιοπρεπείς πολιτικούς», καταλήγει η εφημερίδα.
Τέλος οι δύο μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες της Γερμανίας έχουν κάνει τις πυρκαγιές θέμα στις επιφυλλίδες τους.
Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Στην Ελλάδα δεν μαίνονται μόνον καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και η κριτική κατά της κυβέρνησης. Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και ο συγγραφέας Περικλής Κοροβέσης εκτιμούν ως κύριους υπεύθυνους την πολιτισμική και πολιτική κουλτούρα των Ελλήνων, το πώς συμπεριφέρονται καθημερινά π.χ. προς την μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων.» «Χθες Τρίτη ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι ‘δεν πιστεύει ότι έβαλαν κάποιοι φωτιές για οικονομικούς λόγους, δεν πιστεύει επίσης ότι η καταστροφή μπορεί να καταλογισθεί σε πυρομανείς, όλα αυτά δεν είναι το καίριο ζήτημα τονίζει, αλλά η ‘ελλειμματική πολιτική κουλτούρα της Ελλάδας’. Στο ίδιο πνεύμα και ο Περικλής Κοροβέσης δηλώνει ότι όλα αυτά δεν αφορούν μόνον στον πολίτη, αλλά στους πάντες και στον βουλευτή και στον υπουργό και σε όλη την πολιτική ηγεσία.»
Süddeutsche Zeitung «Η καταστροφική πυρκαγιά στην Ελλάδα έφθασε μέχρι τον αρχαίο χώρο της Ολυμπίας. Ο αρχαιολόγος Ούλριχ Ζιν είναι ένας από τους γνώστες του αρχαιολογικού χώρου, διότι ήταν επικεφαλής μέχρι τον Ιούνιο των ανασκαφών στην Ολυμπία εκ μέρους του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και μπορεί να μας πει πόσο σοβαρές ζημίες υπάρχουν στην Ολυμπία.» Η Ούλριχ Ζιν είπε στην εφημερίδα: «Μου εστάλη ήδη η έκθεση των Γερμανών αρχαιολόγων που είναι στην περιοχή και σύμφωνα με την περιγραφή οι φλόγες έφθασαν μεν μέχρι το μουσείο, αλλά τελικά υπάρχουν ελαφρές ζημίες. Οι φλόγες έφθασαν επίσης μέχρι την αποθήκη των λίθινων θραυσμάτων από αγάλματα ή αγγεία που φυλάσσονται εκεί.» «Στην ερώτηση της εφημερίδας μας τι θα συνέβαινε, εάν οι φλόγες έφθαναν μέχρι το ναό; Ο αρχαιολόγος Ζιν δήλωσε ότι το μάρμαρο θα γινόταν ασβέστης και πρόσθεσε: ‘υπάρχει μάλιστα και το προηγούμενο του ναού της Ήρας στη Σάμο, πρόκειται για ένα πείραμα που έγινε ασφαλώς χωρίς την παρέμβαση αρχαιολόγων, αλλά επεδείχθη ότι οι μαρμάρινες επιφάνειες γίνονται γρήγορα πορώδεις και θρυμματίζονται.» Στο ερώτημα εάν οι Γερμανοί αρχαιολόγοι έχουν ευθύνη για την ασφάλεια των ευρημάτων που φυλάσσονται στην Ολυμπία ο Γερμανός αρχαιολόγος δήλωσε ότι την ευθύνη την φέρει πλέον η ελληνική πολιτεία, αλλά διευκρίνισε ότι οι αρχαιολόγοι έχουν την ευθύνη της επιστημονικής συμβολής στο θέμα της καλύτερης διατήρησης των ευρημάτων, ενώ ξεκαθάρισε ότι λειτούργησε άψογα το σύστημα πυροπροστασίας του Μουσείου, αλλά «μια τέτοιας έκτασης πυρκαγιά καθιστά το σύστημα άχρηστο. Ως αρχαιολόγος έχω ζήσει πυρκαγιές και ξέρω τη σημαίνει πυρκαγιά σε πευκώνα, με καύσωνα και αέρα.»
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2757179,00.html

30.8.07
Για 5η μέρα σήμερα οι γερμανικές εφημερίδες ασχολούνται με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα με τίτλους όπως «Η πλημμυρίδα του κόστους της καταστροφής», «Η Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», «Όλα είναι μαύρα».
«Μετά τη θλίψη ήρθε η οργή» γράφει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Spiegel «Στην Αθήνα εκατοντάδες ταραξίες επιτέθηκαν μετά από μια ειρηνική διαδήλωση με πέτρες σε αστυνομικούς. Σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης.»
«Τεράστιο το οικονομικό κόστος» αναφέρει δημοσίευμα της Tagesspiegel του Βερολίνου: «Για 3 έως και 5 δις ευρώ κάνουν λόγο διάφορες εκτιμήσεις κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο της που ήταν να κινηθεί το έλλειμμα κάτω από το 3 %. Δραματική η κατάσταση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους πολλοί εκ των οποίων έχασαν τα πάντα. Υπό αυτό το πρίσμα η άμεση οικονομική ενίσχυση των πυροπαθών που υποσχέθηκε η κυβέρνηση δεν βοηθά ιδιαίτερα
«Υπάρχουν ακόμη προβληματικές ζώνες προειδοποιούν οι κατάκοποι πυροσβέστες» γράφει σε ρεπορτάζ της για τις τελευταίες φωτιές στην Ελλάδα η Frankfurter Allgemeine Zeitung «ακόμη πάνε και έρχονται τα κίτρινα πυροσβεστικά αεροπλάνα, ακόμη ο αέρας φέρνει τη μυρωδιά της φωτιάς. Οι πιλότοι της γερμανικής μπούντεσβερ, που έφθασαν την Τρίτη στην νοτιοδυτικά της Ολυμπίας και είχαν την πρώτη τους πτήση, διαπίστωσαν ότι υπήρχαν όντως σε πολλά μέρη υψηλές φλόγες που έπρεπε να σβηστούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές φωτιές εμφανίζονταν ξαφνικά. Γερμανός πιλότος διηγείται ότι πετούσε τυχαία πάνω από ένα χωριό και είδε ότι καίγεται. Άδειασε χωρίς εντολή τα 5000 λίτρα από το βυτίο του και βοήθησε τους κατοίκους να σβήσουν εντελώς τη φωτιά.»
Χαρακτηριστικό είναι τέλος το σχόλιο της Berliner Zeitung: «Καταστροφή, αποκάλυψη, τραγωδία – για όλες τις φρικτές καταστάσεις χρησιμοποιούμε λέξεις αρχαίες ελληνικές. Στις τηλεοπτικές μας οθόνες είδαμε εικόνες που ουδείς περίμενε να δει ποτέ στην Ευρώπη και κυρίως ανθρώπινα θύματα, αυτό είναι το χειρότερο.»
«Στις στάχτες του κάθε χωριού φαίνεται τώρα ξεκάθαρα η ουσία της ελληνικής καταστροφής: ανευθυνότητα, αδιαφορία και ολιγωρία σε όλα τα επίπεδα που μπορεί να φανταστεί κανείς
«Η σύλληψη εμπρηστών, τώρα ως οφθαλμοφανής αιτία των πυρκαγιών, είναι ένα φθηνό μέσον να αποποιηθεί κανείς τις ευθύνες τους. Ακόμη πιο φθηνή ηχεί η θεωρία που προσπαθούν να διαδώσουν ορισμένοι πολιτικοί για έξωθεν εχθρικές συνωμοσίες
«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα ευχαρίστως οικτίρει την τύχη της και διακατέχεται από την νοοτροπία του θύματος. Όπου και αν κοιτάξει κανείς στην ιστορία διαπιστώνει την απώθηση της ίδιας ευθύνης: στην μεταφορά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, στη διχοτόμηση της Κύπρου, στις σφαγές των Τούρκων και των Αλβανών την εποχή του μακεδονικού αγώνα, αλλά περίφημο παράδειγμα αποποίησης των ευθυνών έναντι της ΕΕ είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα επί χρόνια έκρυβε το πραγματικό δημόσιο χρέος της. Η ΕΕ έχει σίγουρα πολλούς στάβλους του Αυγεία, ένας όμως από αυτούς είναι σίγουρα η Ελλάδα. Περιέργως η ΕΕ μιλά πολύ λίγο για την προβληματική αυτή χώρα. Η αγάπη προς την Ελλάδα φαίνεται ότι είναι πάντα τυφλή.» «Ωστόσο η ελληνική γλώσσα εκτός από τις λέξεις καταστροφή, αποκάλυψη και τραγωδία ξέρει και τη λέξη κάθαρση. Την κάθαρση μέσα από τον κλαυθμό, την φρίκη και τον εσωτερικό κλονισμό.»
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2758839,00.html

31.8.07
«Η φωτιά που ‘έκαψε’ την εμπιστοσύνη – ανάμεσα στις στάχτες και στα ερείπια μεγαλώνει η ανησυχία για το μέλλον» γράφει σε ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung και αφού απαριθμεί τις ζημίες, τις τηλεοπτικές μονομαχίες των πολιτικών, την κατάσταση στα χωριά της Πελοποννήσου καταλήγει με τα λόγια ενός αγρότη από την Ηλεία: «δεν πρόκειται για το σήμερα ή για το αύριο, για φαγητό ή ρούχα, δεν είμαστε ζητιάνοι. Πρόκειται για το μέλλον. Χρειαζόμαστε βοήθεια για το ανοικοδόμηση των σπιτιών, των αγροτικών εγκαταστάσεων, χρειαζόμαστε βοήθεια για να αποκαταστήσουμε τους ελαιώνες και τα χωράφια μας.»
«Στην Πελοπόννησο φαίνεται ότι το χειρότερο πέρασε» σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο δικό της αναλυτικό ρεπορτάζ και περιγράφει την κατάσταση στην Αρτέμιδα: «οι φωτιές στη δυτική Πελοπόννησο φαίνεται ότι τέθηκαν υπό έλεγχο, αλλά ουδείς τολμά να μιλήσει για λήξη του συναγερμού, είναι ακόμη νωρίς. Εάν αλλάξει η ένταση του αέρα, απειλούνται και πάλι με νέες πυρκαγιές. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι υπάρχουν φωτιές στα ανατολικά της Πελοποννήσου προς την Αρκαδία. Στην Αρτέμιδα, όπου η φωτιά κατέστρεψε με φρικτό τρόπο τα πάντα, ο ιερέας πατήρ Οδυσσέας μοιράζει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό δεν υπάρχει ακόμη, αν και η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωση από την Τετάρτη το βράδυ ότι η ηλεκτροδότηση απεκατεστάθη σε περίπου 300 χωριά.»
«Την στιγμή που στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ο κόσμος διαδηλώνει κατά της κακής διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση, ο πατήρ Οδυσσέας δηλώνει ανήσυχος για το αύριο: ‘ας ελπίσουμε ότι δεν θα μας ξεχάσουν’. Αυτός ο φόβος εδώ είναι κοινός: όλοι ανησυχούν διότι σε λίγο αρχίζει το φθινόπωρο και οι βροχές. Η περιοχή απειλείται σοβαρά από τις πλημμύρες, διότι το καμένο έδαφος δεν μπορεί τώρα πια να απορροφήσει το νερό της βροχής
«Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της έλλειψης περιβαλλοντικής πολιτικής – από την κριτική προς την κυβέρνηση επωφελούνται κυρίως τα μικρά κόμματα» επισημαίνει τέλος η εναλλακτική εφημερίδα Tageszeitung: «από την Πέμπτη είχαν σβηστεί οι περισσότερες πυρκαγιές ή τέθηκαν υπό έλεγχο, ασφαλώς και με τη βοήθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων από το εξωτερικό. Όμως η πυροσβεστική υπηρεσία δεν δίνει το σήμα της λήξης του συναγερμού, γιατί ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Από σήμερα αναμένονται πάλι υψηλές θερμοκρασίες τοπικά μέχρι και 40 βαθμούς. Ευτυχώς οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί.»
«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι φωτιές κατέστρεψαν 12% των δασικών περιοχών της Ελλάδας, ενώ οι υλικές ζημίες υπολογίζονται από την κυβέρνηση γύρω στο 1,5 δις ευρώ.»
«Ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων αυξήθηκε σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις από 19% σε 27%. Φαίνεται ότι βελτιώθηκαν οι πιθανότητες επιτυχίας των μικρών κομμάτων, των οποίων η είσοδος στο κοινοβούλιο εθεωρείτο αβέβαια. Η αριστερή συμμαχία Συνασπισμός αγγίζει το 4,5% ξεκάθαρα πάνω από το 3% που είναι το όριο για την είσοδο στο κοινοβούλιο. Ελλείψει οικολογικού κόμματος η εν λόγω αριστερή συμμαχία εκπροσωπεί τις οικολογικές πτυχές της πολιτικής με το καλύτερο τρόπο

«Στον ελληνικό τύπο κυριαρχεί από χθες και μια άλλη κριτική κατά της κυβέρνησης: στον Πύργο της Ηλείας φαίνεται ότι εισπράττεται με ανορθόδοξο τρόπο η ανακοινωθείσα μη γραφειοκρατική και άμεση οικονομική βοήθεια. Για την είσπραξή της χρειάζεται η ταυτότητα και μια απλή βεβαίωση ότι ο εισπράττων είναι πυροπαθής. Στις ουρές μπροστά στις τράπεζες οι ντόπιοι ανακάλυψαν όμως πολλά άγνωστα πρόσωπα
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2760004,00.html

3.9.07
Το πλέγμα Ευρώπη-Ελλάδα-πυρκαγιές εξακολουθεί να απασχολεί και σήμερα τον γερμανικό τύπο.
Σε σχόλιό της η σημερινή Rundschau της Φραγκφούρτης επικροτεί την πρόθεση της ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα με 600 εκατομμύρια ευρώ, αλλά σπεύδει να προσθέσει: «Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει ταυτόχρονα να πιέσουν τους Έλληνες συναδέλφους τους να προχωρήσουν μετά την καταστροφή στο δια ταύτα: η Ελλάδα χρειάζεται επιτέλους ένα πυκνό δίκτυο πυροσβεστικών υπηρεσιών που θα καλύπτει όλη την επικράτεια, το επί δεκαετίες συζητούμενο δασολόγιο πρέπει να ολοκληρωθεί, χρειάζονται σχέδια έγκαιρης προειδοποίησης και εκκένωσης περιοχών, οι δασονομικές υπηρεσίες πρέπει να αναλάβουν τη φροντίδα των δασών, ώστε να τα προστατεύσουν από εμπρηστές και οικοπεδοφάγους. Μέχρι τώρα ωστόσο», καταλήγει η FR, «η ελληνική κυβέρνηση δεν δίνει την εντύπωση ότι προτίθεται να αλλάξει κάτι στην ανεπαρκή υποδομή
Το «μετά» τις πυρκαγιές είναι θέμα και στο σημερινό τεύχος του περιοδικού Der Spiegel με τίτλο «Θλιβερά πράγματα μετά την τραγωδία». Ο λόγος για τη διαμάχη μεταξύ Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τις πολιτικές ευθύνες για τις πυρκαγιές, ενόψει των εκλογών στις 16 του μηνός. Σε διαφορά στήθους μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό, ενώ πριν από τις πυρκαγιές ο νυν πρωθυπουργός θεωρούνταν σχεδόν βέβαιος νικητής των πρόωρων εκλογών, και στη συνέχεια διεκτραγωδεί τους όρους, υπό τους οποίους δίνεται σε πυροπαθείς και μη το περίφημο τριχίλιαρο. Η αβέβαιη πλέον νίκη του Κώστα Καραμανλή ήταν θέμα και στην Süddeutsche Zeitung του Σαββατοκύριακου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην πυρά του προεκλογικού αγώνα, γράφει, και επισημαίνει τα ακόλουθα: «Το ποσοστό των αναποφάσιστων έχει ανέβει σε ένα δραματικό 27%, από τότε που άρχισαν να καίγονται τα δάση και η κυβέρνηση να φλυαρεί άσκοπα εν μέσω της κρίσης. Αποκαλύφθηκε μάλιστα ότι, σε αντίθεση με τις υποσχέσεις Καραμανλή, σημαντικές θέσεις, ακόμα και στις υπηρεσίες αντιμετώπισης καταστροφών, δόθηκαν σε ημετέρους. Κάπου το έχουν ξαναδεί αυτό οι Έλληνες: η κομματική ταυτότητα να είναι σημαντικότερη από τις ικανότητες
Μια ματιά τέλος σε δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung στο φύλο του Σαββατοκύριακου. «Δεν αποκλείεται οι πυρκαγιές στην Ελλάδα να μην είχαν οδηγήσει σε τέτοια καταστροφή, αν οι Έλληνες ήταν φτωχότεροι, όπως παλιότερα που έπιναν ρετσίνα και δεν μπορούσαν να αγοράσουν ιταλικά ή γαλλικά κρασιά. Ακούγεται κάπως προκλητική αυτή η άποψη, αλλά όμως είναι πιο κοντά στην αλήθεια από τις συνωμοτικές θεωρίες για τα αίτια των πυρκαγιών. Τα ελληνικά δάση παίρνουν εύκολα μπουρλότο γιατί δεν τα εκμεταλλεύεται πια κανείς οικονομικά: ούτε ξυλοκόποι, ούτε μελισσοκόμοι, ούτε βοσκοί, ούτε συλλέκτες ρητίνης. Τα δάση έμειναν ανεκμετάλλευτα και γέμισαν νεκρά υλικά, πρόσφορα για τη φωτιά
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2763830,00.html

4.9.07
«Οι φωτιές έσβησαν, ο προεκλογικός αγώνας έχει πάρει φωτιά», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε»:
«Η άμεση παροχή βοήθειας από την κυβέρνηση μετά τις πυρκαγιές δεν λειτουργεί μόνον ως βάλσαμο", γράφει η εφημερίδα της Βιέννης. "Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει και την επανεκλογή της. Πολλοί Έλληνες αισθάνονται πως εξαγοράζονται…Οι Έλληνες είναι εξοργισμένοι όχι μόνον από την κακή διαχείριση της κρίσης, αλλά και από την προφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει το πολιτικό κόστος. Οι αλληλοκατηγορίες κυριαρχούν στον προεκλογικό αγώνα. Οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι οι πυρκαγιές είναι έργο εμπρηστών. Σε πολλές περιοχές έχει αποδειχθεί ωστόσο ότι η εξήγηση αυτή για τις ορεινές περιοχές μάλλον δεν ευσταθεί. Ούτε και οι θεωρίες συνομωσίας που ενισχύουν με δηλώσεις τους διάφοροι πολιτικοί δίνοντας τροφή στις συζητήσεις στα καφενεία…Εδώ και δεκαετίες τα δύο μεγάλα κόμματα εναλλάσσονται στην εξουσία, ένα μεγάλο μέρος όμως μπορεί τώρα να τους γυρίσει την πλάτη και να στραφεί στα μικρότερα κόμματα. Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας» επισημαίνει η εφημερίδα της Βιέννης «υπάρχει εκτός από το ερώτημα ποιος θα κερδίσει τις εκλογές και ένα ακόμη. Θα έχει ο νικητής την απαραίτητη κυβερνητική πλειοψηφία; Ίσως για πρώτη φορά λοιπόν να πρέπει να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας.
«H άκρα Δεξιά βγαίνει ενισχυμένη από τις φλόγες», εκτιμά σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ». «Η ανικανότητα της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών ωθεί πολλούς ψηφοφόρους σε μικρότερα κόμματα, που μπορεί να μπουν έτσι για πρώτη φορά στη Βουλή. Μεταξύ αυτών το ΛΑ.Ο.Σ. και ο Πρόεδρος του κόμματος, Γεώργιος Καρατζαφέρης, που βλέπει την δημοτικότητά του να ανεβαίνει στα ύψη. Οι πυρκαγιές ενίσχυσαν τα μικρά κόμματα, ως αποτέλεσμα της ανικανότητας της Πολιτείας για πρόληψη των πυρκαγιών και αντιμετώπιση της κατάστασηςΗ Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια από τις σκληρότερες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς 20 % των ψηφοφόρων είναι αναποφάσιστοι, ενώ οι απογοητευμένοι από την Κυβέρνηση πολίτες δεν φαίνεται να έχουν εμπιστοσύνη ούτε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Μια κυβέρνηση συνασπισμού δεν αποκλείεται, ένα μικρό κόμμα λοιπόν θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό…Η επιθετική προεκλογική πολιτική του ΛΑ.Ο.Σ και οι αφίσες του Καρατζαφέρη που έχουν κατακλύσει την Αθήνα και τον δείχνουν με ένα γάντι του μποξ να καλεί τους Έλληνες να γίνουν μια γροθιά, φαίνεται να φέρνουν αποτέλεσμα, την ώρα που η κυβέρνηση κάνει δηλώσεις για ασύμμετρη απειλή και οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης του κράτους», καταλήγει η Ιντιπέντεντ.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2764925,00.html

Το σημαντικό αυτό site βρίσκεται εδώ, το συνιστώ για καθημερινή ενημέρωση, κυρίως στην ενότητα Επισκόπηση τύπου.

(Λές και είμαστε στον Β'ΠΠ και για να μαθαίνουμε νέα στρέφουμε τους δέκτες μας στο BBC και τη Deutsche Welle...)