ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΪΕΣ, ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Η αλήθεια πονάει αλλά δεν θεραπεύεσαι αλλοιώς...
Γνωρίζω ότι είναι "σεντόνι", κάντε όμως ένα κόπο να το διαβάσετε,
αξίζει γιατί η αλήθεια ξεχειλίζει....
27.7.2007Η γερμανική εφημερίδα
Frankfurter Rundschau αναφέρεται σε αναλυτικό της ρεπορτάζ στις φωτιές στην Πελοπόννησο: «
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Πελοπόννησο: ένα πύρινο μέτωπο πλάτους 40 χλμ. ερήμωνε την Πέμπτη τις δασώσεις, ορεινές περιοχές στον Κορινθιακό. Στο νομό Αχαΐας κοντά στο λιμάνι των Πατρών πέθαναν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι στις φλόγες. Πάνω από 40 χωριά εκκενώθηκαν, πάνω από 100 σπίτια καταστράφηκαν, αλλά και εκκλησίες, μοναστήρια και σχολεία έγιναν στάχτη. Στα δάση, που ξεράθηκαν εντελώς λόγω του πρόσφατου καύσωνα που έφθασε μέχρι και 45 βαθμούς, οι φλόγες απλώνονταν αστραπιαία.
Οι κάτοικοι της επαρχίας τηλεφωνούσαν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και ικέτευαν για βοήθεια: ‘οι φλόγες έρχονται όλο και πιο κοντά θα καούμε ζωντανοί, επιτέλους ας στείλουν την πυροσβεστική’ έλεγε μια γυναίκα από το χωριό της Κορινθίας στον ΣΚΑΙ.»
«Χιλιάδες στρέμματα δάσους, λιβαδιών και αγροτικών καλλιεργειών καταστράφηκαν από τις φλόγες.» «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια βιβλική καταστροφή, δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Αιγίου. Οι φλόγες άφησαν παντού εικόνες καταστροφής και ερήμωσης: καμένα σπίτια, αποτεφρωμένοι ελαιώνες και εσπεριδοειδή, πεθαμένα ή αποτεφρωμένα ζώα κατοικίδια ή άγρια. Όπου πέρασε η φωτιά δεν υπάρχει ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό, ούτε τηλέφωνο και οι περισσότεροι δρόμοι είναι πια αδιάβατοι. Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι, μόνον με τα ρούχα που φορούσαν, όταν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Από χθες Πέμπτη το πύρινο μέτωπο μεγαλώνει στο νομό Κορινθίας.» «Πέρα από την Πελοπόννησο οι φωτιές μαίνονται και στη Χίο και στην Κεφαλονιά. Η ελληνική κυβέρνηση στριμώχνεται στη γωνία λόγω των πυρκαγιών και των μέχρι τώρα 10 νεκρών. Ιδιαίτερα ο πολιτικός προϊστάμενος της πυροσβεστικής Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας.»
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2709211,00.html30.7.07Να αλλάξουμε θέμα και να πάμε στις πυρκαγιές όπου οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης έγιναν αντικείμενο αναφοράς σε πρωτοσέλιδο άρθρο της Süddeutsche Zeitung του Σαββατοκύριακου με τίτλο «καταστροφές από τις πυρκαγιές στη Νοτιανατολική Ευρώπη»
«Στην Ελλάδα επεκτείνονται οι φωτιές που έχουν ξεκινήσει εδώ και ημέρες. Η Αθήνα απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στην ΕΕ επειδή τα σωστικά της μέσα εξαντλήθηκαν. Η Ρωσία θα έστελνε την Παρασκευή πυροσβεστικά αεροπλάνα. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί η Πελοπόννησος και τα νησιά. Αρκετοί άνθρωποι πέθαναν ενώ δεκάδες περιοχές εκκενώθηκαν.»
Και η εφημερίδα συνεχίζει με τίτλο «Κριτική στον Καραμανλή»
«
Η συντηρητική κυβέρνηση απειλείται με κρίση εξαιτίας των ελλείψεων στα μέτρα πρόληψης και στα λάθη στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου επισκεπτόμενος τις πληγείσες περιοχές δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για αυτή τη νέα εθνική περιβαλλοντική καταστροφή. Ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη είναι η πολιτική σε θέματα προσωπικού που ακολουθήθηκε στην πυροσβεστική.
Ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2006, απέλυσε τον Μάρτιο τα δύο τρίτα των πεπειραμένων πυροσβεστών, προφανώς γιατί ήταν φίλα προσκείμενοι του προκατόχου του. Η κυβέρνηση Καραμανλή κατηγορείται επίσης ότι έχει παραμελήσει τη συντήρηση των πυροσβεστικών αεροπλάνων με αποτέλεσμα μόνα τα μισά να είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν.»
Τέλος να επισημάνουμε ότι αναφορά στο θέμα των πυρκαγιών είχε χθες και η ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Spiegel, το οποίο αναφέρθηκε επίσης στην έκκληση της Ελλάδας για βοήθεια προς την ΕΕ και άλλες χώρες.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2711881,00.html31.7.07«Καυτή διαμάχη στην Ελλάδα – Βουλευτές προτιμούν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Süddeutsche Zeitung για τις πυρκαγιές και την επέκτασή τους στην πολιτική σκηνή. Η εφημερίδα σημειώνει:
«
Την πολιτική πυρκαγιά πυροδοτούν σημειώματα από τα γραφεία των αξιωματικών της πυροσβεστικής. Είναι τα σημειώματα από βουλευτές του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος που παρενέβησαν επανειλημμένα στο έργο των πυροσβεστών με την επείγουσα παράκληση να κατευθύνουν το έργο της πυρόσβεσης πρωτίστως σε συγκεκριμένες περιοχές, που δεν ήταν άλλη από τον τόπο καταγωγής του εκάστοτε βουλευτή.»
Η αρθρογράφος Κριστιάνε Σλέτσερ σημειώνει ότι και «
η πυροσβεστική, όπως πρακτικά και κάθε δημόσια υπηρεσία στην Ελλάδα μαστίζεται από μάχες χαρακωμάτων μεταξύ δύο στρατοπέδων: του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος αφενός και της αριστερής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ από την άλλη. Ζητούμενο είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος για μια παταγώδη αποτυχία. Φέτος οι πυρκαγιές ήταν τριπλάσιες απ΄ ότι το 2006.
Και ακόμη μένουν απροστάτευτες από την οικοδομική μαφία οι κατεστραμμένες από τη φωτιά εκτάσεις. Οι περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν χρόνια τώρα ότι το
εθνικό κτηματολόγιο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Και οικοδομικές επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται το αδιευκρίνιστο ιδιοκτησιακό καθεστώς για δικούς τους σκοπούς, μετατρέποντας κατεστραμμένες δασικές εκτάσεις σε οικόπεδα.»
Και η Süddeutsche Zeitung καταλήγει:
«
Το περιβάλλον δεν έχει ιδιαίτερο λόμπι στην Ελλάδα,
αλλά η φετινή σεζόν ταρακούνησε και εξόργισε πολλούς Έλληνες. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη φετινή τελετή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση της δημοκρατίας», ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης μπροστά στην εθνική τραγωδία ζήτησε να συνεργαστούν τα κόμματα τουλάχιστον στην προστασία του περιβάλλοντος.
Τέτοια δείγματα όμως δεν υπάρχουν.
Αντίθετα η Ελλάδα ζει σε προεκλογικό κλίμα. Και ο υφυπουργός εργασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος μίλησε για προεκλογικές πυρκαγιές καθιστώντας άμεσα υπεύθυνη την αντιπολίτευση. Η οργή που προκάλεσαν οι αιτιάσεις αυτές ανάγκασαν έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο να θέσει υπό έλεγχο τουλάχιστον αυτή τη φωτιά, υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός δεν το εννοούσε έτσι.»
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2713184,00.html17.8.07«Η φωτιά καταστρέφει σπίτια», «πυρκαγιά στην Αθήνα», «
Πάλι φωτιές» με αυτούς τους τίτλους οι σημερινές γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται ειδησεογραφικά στην πυρκαγιά στην Αθήνα. Παραθέτουμε δυο χαρακτηριστικά αποσπάσματα.
Spiegel: «Νέα προβλήματα στην Αθήνα, η Ελλάδα αφού υπέφερε επί εβδομάδες από καύσωνα, τώρα μαίνεται ένα πύρινο μέτωπο στα προάστια της Αθήνας.» «
Οι κάτοικοι παραπονούνται στην τηλεόραση ότι η παρέμβαση της πυροσβεστικής δεν ήταν άμεση. Πολλά σπίτια κάηκαν και δεν κατόρθωσε να σταματήσει τη φωτιά.» «Η Ελλάδα έζησε αυτό το καλοκαίρι τις μεγαλύτερες πυρκαγιές της τελευταίας δεκαετίας. Αιτίες ο καύσωνας, η ξηρασία και οι εμπρησμοί.»«Τουλάχιστον 20 σπίτια κάηκαν καθώς και ρεστοράν και μπαρ στη Νέα Πεντέλη» γράφει τέλος η Frankfurter Rundschau «το προάστιο βρίσκεται μόλις 14 χλμ από το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας. Πολλές περιοχές δεν είχαν για ώρες ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ο καπνός και η στάχτη ήταν σχεδόν πανταχού παρών στην ελληνική πρωτεύουσα.»
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2742058,00.html27.8.07«Η Πελοπόννησος στις φλόγες», «Πύρινη κόλαση», «Σώθηκε την τελευταία στιγμή η αρχαία Ολυμπία», είναι οι τίτλοι των χθεσινών και των σημερινών εφημερίδων.
«
Οι καταστροφικές φωτιές αυτού του καλοκαιριού έχουν πολύ μικρή σχέση με την αλλαγή του κλίματος, περισσότερο συνδέονται με την κερδοσκοπία και την διαφθορά. Χωρίς την καταπολέμηση της διαφθοράς δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτε» γράφει σε σχόλιό της η αυστριακή εφημερίδα Die Presse «Όταν είναι δυνατόν μετά από φωτιά μια δασική περιοχή να γίνει οικόπεδα ή καλλιεργήσιμη περιοχή, τότε δεν επιτρέπεται να απορεί κανείς για τα αποτελέσματα.
Ασφαλώς δεν συνιστούν νέο φαινόμενο οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, αλλά το γεγονός ότι έχασαν τη ζωή τους τόσοι άνθρωποι, δεν μπορούν να μείνουν έτσι τα πράγματα, διότι τα γεγονότα ξεπερνούν πια το μεσογειακό φολκλόρ και αποκτούν άλλη διάσταση: τώρα πια πρέπει κανείς να ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει».
«Παρ’ ολίγον να καεί η αρχαία Ολυμπία» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung «οι καταστροφικές πυρκαγιές δεν έκαψαν μόνον δάση, σπίτια και καλλιεργημένες εκτάσεις, αλλά είχαν και ανθρώπινα θύματα: τουλάχιστον 60 άνθρωποι πλήρωσαν με τη ζωή τους τον πύρινο εφιάλτη. Τελευταία στιγμή διασώθηκε το μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά» «Η ΕΕ αλλά και μεμονωμένα όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη προσφέρουν ήδη βοήθεια στην Ελλάδα, ενώ οι Ρώσοι έστειλαν δυο πυροσβεστικά αεροπλάνα. Η Ελβετία ενισχύει τις ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις με 4 πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου σούπερ πούμα. Όλοι είτε βοηθούν ήδη, είτε στέλνουν τώρα την βοήθεια που ζήτησε η Ελλάδα. Τέτοιας έκτασης πυρκαγιές είναι αδύνατον να τις θέσει υπό έλεγχο μόνη της η ελληνική πυροσβεστική.»
«Οι καμπάνιες του κράτους για την προστασία του δάσους δεν απέδωσαν μέχρι τώρα» σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και συνεχίζει: «ίσως επειδή και το ίδιο δεν αποτελεί πρότυπο σε αυτό το θέμα» «
δεν γίνεται αναδάσωση καμένων δασικών εκτάσεων, όπως εδώ και χρόνια υπόσχεται, ενώ τεράστιοι πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος εμφανίζονται εν μέσω δασικών εκτάσεων από πεύκα. Η Αθήνα των τεσσάρων εκατομμυρίων εγκαταλείπει τα σκουπίδια της σε χωματερές λίγο πιο έξω από το κέντρο της. ‘Δεν έχουν συνειδητοποιήσει τους κινδύνους’ διαπιστώνει ο Γερμανός συγγραφέας Χούμπερτ Αϊχχάιμ, που ζει εδώ και δεκαετίες μεταξύ Αθήνας και Πελοποννήσου. Στο βιβλίο του ‘Ελλάδα’ επισημαίνει ότι τα περισσότερα δάση παλαιότερα εξυπηρετούσαν κυρίως τη δασοκομία π.χ. η ρετσίνη από τα πεύκα ήταν ένα σημαντικό προϊόν εξαγωγής, μετά την δημιουργία τεχνικής ρετσίνης δεν είχε ζήτηση η φυσική και έτσι τα δάση αυτά εγκατελείφθησαν στην τύχη τους.»
«Επιπλέον οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι οι πυρκαγιές π.χ. από κεραυνό ή άλλες φυσικές αιτίες δεν ξεπερνούν το 3% των συνολικών πυρκαγιών, όλες οι υπόλοιπες έχουν σχέση με τον ανθρώπινο παράγοντα.»
«
Παράδεισο για εμπρηστές» χαρακτηρίζει την Ελλάδα στην ανάλυσή του στην Tageszeitung ο Γερμανός δημοσιογράφος Νιλς Καντρίτσκε και εξηγεί το γιατί: «Από την άνοιξη καταγγέλλουν οι ειδικοί δασολόγοι και οι οικολόγοι τα κενά στην πρόληψη για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Μετά από ένα χειμώνα με ελάχιστες βροχές, αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος πυρκαγιών για το καλοκαίρι. Δεν ανοίχθηκαν όμως στα δάση ούτε νέοι διάδρομοι, ούτε καθαρίστηκαν οι παλιοί όπως θα περίμενε κανείς, σπάνια δε επιθεωρούνται οι δασικοί δρόμοι και έτσι τώρα ήταν μη προσβάσιμοι για την πυροσβεστική.»
«Κάθε χρόνο όμως η κύρια ενοχή για τις φωτιές στα δάση και στις καλλιεργημένες περιοχές επιρρίπτεται σε μια φιγούρα που στις συζητήσεις παίζει έναν αμφιλεγόμενο ρόλο: στους εμπρηστές. Το δάκτυλο που δείχνει όμως τους εμπρηστές αποσπά την προσοχή από κάτι άλλο: από το γεγονός ότι
το κράτος δεν έκανε τίποτε για να καταπολεμήσει την εγκληματική αποψίλωση. Πρόσκληση για εμπρησμό συνιστά εξάλλου το γεγονός ότι η Ελλάδα, ως
μοναδικό κράτος – μέλος της ΕΕ, δεν διαθέτει εθνικό κτηματολόγιο και ασφαλώς
ούτε χάρτη οριοθετημένων δασών και δασικών περιοχών.
Ο νόμος για την καταγραφή των δασών και των δασικών εκτάσεων υφίσταται εδώ και 30 χρόνια μέχρι σήμερα όμως έχει ολοκληρωθεί το 6% της καταγραφής. Αλλά ακόμη και αυτές οι ελλείψεις μπορούσαν να καλυφθούν, εάν το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφιζε μόνον ένα νόμο που θα αποτελούνταν μόνον από μια πρόταση: ‘οι καμένες δασικές εκτάσεις αναδασώνονται χωρίς εξαίρεση και δεν επιτρέπεται ποτέ να μετατραπούν σε βοσκοτόπους ή οικόπεδα’. Αυτό το αίτημα επαναλαμβάνουν οι Έλληνες οικολόγοι εδώ και 20 χρόνια. Καμία κυβέρνηση, συντηρητική ή σοσιαλιστική, δεν κατέθεσε ένα τέτοιο νόμο.»http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2754122,00.html28.8.07Για τρίτη ημέρα πρωτοσέλιδες οι πυρκαγιές στην Ελλάδα σε όλες τις γερμανόφωνες εφημερίδες.
Χαρακτηριστικό το σχόλιο της λαϊκής εφημερίδας Bild για την ΕΕ: «Η Ελλάδα καίγεται,
η παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου τυλίγεται στις φλόγες, το ίδιο και ο ιερός ελαιώνας της Ολυμπίας. Και ανάμεσα σε όλα αυτά, τι κάνει η ΕΕ για ένα παλιό της μέλος; Απλώς στέλνει μερικά ελικόπτερα, αφού έχουν πεθάνει ήδη 63 άνθρωποι.
Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση δεν μας εκπλήσσει, ούτε ότι εξαγριωμένοι πολίτες που τα βάζουν με αγχωμένους πολιτικούς. Αλλά γιατί η ΕΕ δεν είναι σε θέση να επέμβει πιο άμεσα; Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από βουνά φακέλων, διατάξεων και πολυτελών συνόδων μπροστά στις κάμερες. Η σημασία που αποδίδεται από τα κράτη στην αλληλεγγύη φαίνεται σε περιπτώσεις κρίσεων, όταν π.χ. όπως τώρα που υπάρχει κάπου φωτιά.» «Παρεμπιπτόντως» καταλήγει η εφημερίδα «η Τουρκία βοήθησε άμεσα και χωρίς γραφειοκρατία τον γείτονα και αιώνιο εχθρό της. Τα ελικόπτερα της Γερμανίας φτάνουν όμως σήμερα».
«Πρόκειται για μία καταστροφή εν μέσω μίας άλλης καταστροφής:
η ελληνική κυβέρνηση εξαιτίας της κακής διαχείρισης της κρίσης στη γωνία» γράφει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Spiegel «
Ο λαός φωνάζει και ο πρωθυπουργός ανέλπιστα αβοήθητος καταφεύγει σε πολιτικά τερτίπια, σε δύο εβδομάδες, γίνονται εκλογές. Οι καταστροφικές πυρκαγιές μπορεί να του κοστίσουν τη θέση του. Η αντιπολίτευση εντείνει τις πιέσεις ενώ και τα μίντια κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση για την καταστροφή. Κάθε εικόνα της καταστροφής γίνεται καταγγελία, κάθε δήλωση των πληγέντων πληγώνει, η κυβέρνηση μπορεί αν αμυνθεί μόνον επιτιθέμενη και έτσι κάνει λόγο για έξωθεν απειλή. Ελπίζοντας ότι οι ψηφοφόροι θα σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης
ο Βύρων Πολύδωρας παίζει τον μάντη μιλώντας για ‘ασύμμετρη απειλή’ χωρίς να διευκρινίζει ποιον εννοεί.»
«Κάθε χρόνο ξεσπούν στην Ελλάδα πυρκαγιές που καίνε δασικές εκτάσεις. Φέτος όμως είναι όλα εντελώς διαφορετικά, γιατί τα ανθρώπινα θύματα και η καταστροφή προσλαμβάνουν τεράστιες διαστάσεις και επειδή τώρα δεν μπορεί πια κανείς να κρύψει ότι
η αιτία της παταγώδους αποτυχίας στην προστασία του περιβάλλοντος είναι ενδογενής,
έγκειται στην κατάσταση της χώρας, της κοινωνίας και της πολιτικής ελίτ» γράφει η Süddeutsche Zeitung: «ηχεί σαν προδοσία όταν οι Έλληνες πολιτικοί μιλούν για βιβλική καταστροφή». «
Τα αίτια της αρρώστιας είναι αλλού: τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα αναπτύχθηκε με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου μια άκρως ματεριαλιστική και ατομικιστική κοινωνία. Γι’ αυτό ο οικοδομικός οργασμός σε όλη τη χώρα αγνοεί τη φύση, χτίζουν παντού ακόμη και μέσα σε δάση, κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, παράνομα ή νόμιμα. Και το κράτος ενισχύει αυτές τις δραστηριότητες, διότι σπάνια τιμωρεί τον ένοχο. Η πελατειακή οικονομία και η διαφθορά είναι στην τοπική αυτοδιοίκηση τόσο διαδεδομένη, ώστε οι ένοχοι δεν φοβούνται τις επιπτώσεις. Τόσο οι πάλαι ποτέ αριστεροί επί δεκαετίες κυβερνήσαντες του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι συντηρητικοί του Κώστα Καραμανλή ολιγώρησαν, παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ, να δημιουργήσουν εθνικό κτηματολόγιο, που να ξεκαθαρίζει δια παντός σε ποιον ανήκει τι και εάν στο οικόπεδο αυτό επιτρέπεται να χτίσει ή όχι.» «Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης φαντάζεται μια ασύμμετρη απειλή για την χώρα, έννοια την οποία χρησιμοποιούμε συνήθως για τους τρομοκράτες. Σημαίνει δηλαδή ότι υφίστανται ένας εχθρός, άγνωστος και ξένος που πυρπολεί τη χώρα. Η αλήθεια όμως προκαλεί μεγαλύτερες ανησυχίες:
ο σατανάς της φωτιάς κρύβεται στο σύστημα, κάτι που και ο πιο πυκνός καπνός δεν μπορεί πια καλύψει.»
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2755688,00.html29.8.07Μπορεί σήμερα οι πυρκαγιές να μην είναι στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων, αλλά εξακολουθούν να απασχολούν τον γερμανικό τύπο ακόμη και στις επιφυλλίδες τους.
«Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα κυριαρχούν στον προεκλογικό αγώνα» γράφει η εφημερίδα Τageszeitung του Βερολίνου. «Δεν ανέμενε φυσικά ουδείς ότι το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και το αντιπολιτευόμενο ΠΑΣΟΚ θα έδειχναν επιείκεια το ένα στο άλλο, αλλά η οξύτητα της πολεμικής προκαλεί έκπληξη. Παραμένει ανοιχτό το πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι στην πολιτικοποίηση της καταστροφής. Πάντως σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση μετά το ξέσπασμα των πυρκαγιών, το προβάδισμα της ΝΔ είναι μικρότερο της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είναι πλέον διατεθειμένο να επιτρέψει τη χειραγώγησή του και αποδίδει την
ευθύνη για την αποτυχία του κράτους, που έγινε εμφανής τις τελευταίες ημέρες, σε όλον τον πολιτικό κόσμο.»
«Η εκμετάλλευση της καταστροφής άρχισε με τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος μίλησε για σχέδια συνωμοσίας και εμπρηστές, που αποσκοπούν στην καταστροφή της πατρίδας. Σε συνήχηση με τις αντιδράσεις της κυβέρνησης Μπους στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Πολύδωρας διαπιστώνει ‘ασύμμετρη απειλή’. Η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική επιφορτίστηκαν με την αποκάλυψη της συνωμοσίας. Εκπρόσωπος του υπουργού έκανε λόγο για αποδείξεις, μάρτυρες και ευρήματα στον τόπο του εγκλήματος, παρατηρεί η εφημερίδα.»
Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται στην αντίδραση του κ. Παπανδρέου και καταλήγει με τη διαπίστωση ενός έλληνα δημοσιογράφου, ο οποίος φέρεται να τηρεί κριτική στάση:
«
Είμαστε ασύμμετροι Έλληνες, οι οποίοι ψηφίζουν διεφθαρμένους εκπροσώπους και ανέχονται για λόγους ιδίου συμφέροντος αναξιοπρεπείς πολιτικούς», καταλήγει η εφημερίδα.
Τέλος οι δύο μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες της Γερμανίας έχουν κάνει τις πυρκαγιές θέμα στις επιφυλλίδες τους.
Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Στην Ελλάδα δεν μαίνονται μόνον καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και η κριτική κατά της κυβέρνησης. Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και ο συγγραφέας Περικλής Κοροβέσης εκτιμούν ως κύριους υπεύθυνους την πολιτισμική και πολιτική κουλτούρα των Ελλήνων, το πώς συμπεριφέρονται καθημερινά π.χ. προς την μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων.» «Χθες Τρίτη ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι ‘δεν πιστεύει ότι έβαλαν κάποιοι φωτιές για οικονομικούς λόγους, δεν πιστεύει επίσης ότι η καταστροφή μπορεί να καταλογισθεί σε πυρομανείς, όλα αυτά δεν είναι το καίριο ζήτημα τονίζει, αλλά η ‘
ελλειμματική πολιτική κουλτούρα της Ελλάδας’. Στο ίδιο πνεύμα και ο Περικλής Κοροβέσης δηλώνει ότι όλα αυτά δεν αφορούν μόνον στον πολίτη, αλλά στους πάντες και στον βουλευτή και στον υπουργό και σε όλη την πολιτική ηγεσία.»
Süddeutsche Zeitung «Η καταστροφική πυρκαγιά στην Ελλάδα έφθασε μέχρι τον αρχαίο χώρο της Ολυμπίας. Ο αρχαιολόγος Ούλριχ Ζιν είναι ένας από τους γνώστες του αρχαιολογικού χώρου, διότι ήταν επικεφαλής μέχρι τον Ιούνιο των ανασκαφών στην Ολυμπία εκ μέρους του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και μπορεί να μας πει πόσο σοβαρές ζημίες υπάρχουν στην Ολυμπία.» Η Ούλριχ Ζιν είπε στην εφημερίδα: «
Μου εστάλη ήδη η έκθεση των Γερμανών αρχαιολόγων που είναι στην περιοχή και σύμφωνα με την περιγραφή οι φλόγες έφθασαν μεν μέχρι το μουσείο, αλλά τελικά υπάρχουν ελαφρές ζημίες. Οι φλόγες έφθασαν επίσης μέχρι την αποθήκη των λίθινων θραυσμάτων από αγάλματα ή αγγεία που φυλάσσονται εκεί.» «Στην ερώτηση της εφημερίδας μας τι θα συνέβαινε, εάν οι φλόγες έφθαναν μέχρι το ναό; Ο αρχαιολόγος Ζιν δήλωσε ότι το μάρμαρο θα γινόταν ασβέστης και πρόσθεσε: ‘υπάρχει μάλιστα και το προηγούμενο του ναού της Ήρας στη Σάμο, πρόκειται για ένα πείραμα που έγινε ασφαλώς χωρίς την παρέμβαση αρχαιολόγων, αλλά επεδείχθη ότι οι μαρμάρινες επιφάνειες γίνονται γρήγορα πορώδεις και θρυμματίζονται.» Στο ερώτημα εάν οι Γερμανοί αρχαιολόγοι έχουν ευθύνη για την ασφάλεια των ευρημάτων που φυλάσσονται στην Ολυμπία ο Γερμανός αρχαιολόγος δήλωσε ότι την ευθύνη την φέρει πλέον η ελληνική πολιτεία, αλλά διευκρίνισε ότι οι αρχαιολόγοι έχουν την ευθύνη της επιστημονικής συμβολής στο θέμα της καλύτερης διατήρησης των ευρημάτων, ενώ ξεκαθάρισε ότι λειτούργησε άψογα το σύστημα πυροπροστασίας του Μουσείου, αλλά «μια τέτοιας έκτασης πυρκαγιά καθιστά το σύστημα άχρηστο. Ως αρχαιολόγος έχω ζήσει πυρκαγιές και ξέρω τη σημαίνει πυρκαγιά σε πευκώνα, με καύσωνα και αέρα.»
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2757179,00.html30.8.07Για 5η μέρα σήμερα οι γερμανικές εφημερίδες ασχολούνται με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα με τίτλους όπως «Η πλημμυρίδα του κόστους της καταστροφής», «Η Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», «Όλα είναι μαύρα».
«Μετά τη θλίψη ήρθε η οργή» γράφει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Spiegel «Στην Αθήνα εκατοντάδες ταραξίες επιτέθηκαν μετά από μια ειρηνική διαδήλωση με πέτρες σε αστυνομικούς. Σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης.»
«Τεράστιο το οικονομικό κόστος» αναφέρει δημοσίευμα της Tagesspiegel του Βερολίνου: «
Για 3 έως και 5 δις ευρώ κάνουν λόγο διάφορες εκτιμήσεις κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο της που ήταν να κινηθεί το έλλειμμα κάτω από το 3 %.
Δραματική η κατάσταση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους πολλοί εκ των οποίων έχασαν τα πάντα. Υπό αυτό το πρίσμα η άμεση οικονομική ενίσχυση των πυροπαθών που υποσχέθηκε η κυβέρνηση δεν βοηθά ιδιαίτερα.»
«Υπάρχουν ακόμη προβληματικές ζώνες προειδοποιούν οι κατάκοποι πυροσβέστες» γράφει σε ρεπορτάζ της για τις τελευταίες φωτιές στην Ελλάδα η Frankfurter Allgemeine Zeitung «ακόμη πάνε και έρχονται τα κίτρινα πυροσβεστικά αεροπλάνα, ακόμη ο αέρας φέρνει τη μυρωδιά της φωτιάς. Οι πιλότοι της γερμανικής μπούντεσβερ, που έφθασαν την Τρίτη στην νοτιοδυτικά της Ολυμπίας και είχαν την πρώτη τους πτήση, διαπίστωσαν ότι υπήρχαν όντως σε πολλά μέρη υψηλές φλόγες που έπρεπε να σβηστούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές φωτιές εμφανίζονταν ξαφνικά. Γερμανός πιλότος διηγείται ότι πετούσε τυχαία πάνω από ένα χωριό και είδε ότι καίγεται. Άδειασε χωρίς εντολή τα 5000 λίτρα από το βυτίο του και βοήθησε τους κατοίκους να σβήσουν εντελώς τη φωτιά.»
Χαρακτηριστικό είναι τέλος το σχόλιο της Berliner Zeitung: «Καταστροφή, αποκάλυψη, τραγωδία – για όλες τις φρικτές καταστάσεις χρησιμοποιούμε λέξεις αρχαίες ελληνικές. Στις τηλεοπτικές μας οθόνες είδαμε εικόνες που ουδείς περίμενε να δει ποτέ στην Ευρώπη και κυρίως ανθρώπινα θύματα, αυτό είναι το χειρότερο.»
«
Στις στάχτες του κάθε χωριού φαίνεται τώρα ξεκάθαρα η ουσία της ελληνικής καταστροφής: ανευθυνότητα, αδιαφορία και ολιγωρία σε όλα τα επίπεδα που μπορεί να φανταστεί κανείς.»
«
Η σύλληψη εμπρηστών, τώρα ως οφθαλμοφανής αιτία των πυρκαγιών, είναι ένα φθηνό μέσον να αποποιηθεί κανείς τις ευθύνες τους. Ακόμη πιο φθηνή ηχεί η θεωρία που προσπαθούν να διαδώσουν ορισμένοι πολιτικοί για έξωθεν εχθρικές συνωμοσίες.»
«
Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα ευχαρίστως οικτίρει την τύχη της και διακατέχεται από την νοοτροπία του θύματος. Όπου και αν κοιτάξει κανείς στην ιστορία διαπιστώνει την απώθηση της ίδιας ευθύνης: στην μεταφορά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, στη διχοτόμηση της Κύπρου, στις σφαγές των Τούρκων και των Αλβανών την εποχή του μακεδονικού αγώνα, αλλά περίφημο παράδειγμα αποποίησης των ευθυνών έναντι της ΕΕ είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα επί χρόνια έκρυβε το πραγματικό δημόσιο χρέος της. Η ΕΕ έχει σίγουρα πολλούς στάβλους του Αυγεία, ένας όμως από αυτούς είναι σίγουρα η Ελλάδα. Περιέργως η ΕΕ μιλά πολύ λίγο για την προβληματική αυτή χώρα. Η αγάπη προς την Ελλάδα φαίνεται ότι είναι πάντα τυφλή.» «Ωστόσο η ελληνική γλώσσα εκτός από τις λέξεις καταστροφή, αποκάλυψη και τραγωδία ξέρει και τη λέξη κάθαρση. Την κάθαρση μέσα από τον κλαυθμό, την φρίκη και τον εσωτερικό κλονισμό.»http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2758839,00.html31.8.07«
Η φωτιά που ‘έκαψε’ την εμπιστοσύνη – ανάμεσα στις στάχτες και στα ερείπια μεγαλώνει η ανησυχία για το μέλλον» γράφει σε ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung και αφού απαριθμεί τις ζημίες, τις τηλεοπτικές μονομαχίες των πολιτικών, την κατάσταση στα χωριά της Πελοποννήσου καταλήγει με τα λόγια ενός αγρότη από την Ηλεία: «
δεν πρόκειται για το σήμερα ή για το αύριο, για φαγητό ή ρούχα, δεν είμαστε ζητιάνοι. Πρόκειται για το μέλλον. Χρειαζόμαστε βοήθεια για το ανοικοδόμηση των σπιτιών, των αγροτικών εγκαταστάσεων, χρειαζόμαστε βοήθεια για να αποκαταστήσουμε τους ελαιώνες και τα χωράφια μας.»
«Στην Πελοπόννησο φαίνεται ότι το χειρότερο πέρασε» σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο δικό της αναλυτικό ρεπορτάζ και περιγράφει την κατάσταση στην Αρτέμιδα: «οι φωτιές στη δυτική Πελοπόννησο φαίνεται ότι τέθηκαν υπό έλεγχο, αλλά ουδείς τολμά να μιλήσει για λήξη του συναγερμού, είναι ακόμη νωρίς. Εάν αλλάξει η ένταση του αέρα, απειλούνται και πάλι με νέες πυρκαγιές. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι υπάρχουν φωτιές στα ανατολικά της Πελοποννήσου προς την Αρκαδία. Στην Αρτέμιδα, όπου η φωτιά κατέστρεψε με φρικτό τρόπο τα πάντα, ο ιερέας πατήρ Οδυσσέας μοιράζει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό δεν υπάρχει ακόμη, αν και η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωση από την Τετάρτη το βράδυ ότι η ηλεκτροδότηση απεκατεστάθη σε περίπου 300 χωριά.»
«Την στιγμή που στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ο κόσμος διαδηλώνει κατά της κακής διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση, ο πατήρ Οδυσσέας δηλώνει ανήσυχος για το αύριο: ‘
ας ελπίσουμε ότι δεν θα μας ξεχάσουν’.
Αυτός ο φόβος εδώ είναι κοινός: όλοι ανησυχούν διότι σε λίγο αρχίζει το φθινόπωρο και οι βροχές. Η περιοχή απειλείται σοβαρά από τις πλημμύρες, διότι το καμένο έδαφος δεν μπορεί τώρα πια να απορροφήσει το νερό της βροχής.»
«Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της έλλειψης περιβαλλοντικής πολιτικής – από την κριτική προς την κυβέρνηση επωφελούνται κυρίως τα μικρά κόμματα» επισημαίνει τέλος η εναλλακτική εφημερίδα Tageszeitung: «από την Πέμπτη είχαν σβηστεί οι περισσότερες πυρκαγιές ή τέθηκαν υπό έλεγχο, ασφαλώς και με τη βοήθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων από το εξωτερικό. Όμως η πυροσβεστική υπηρεσία δεν δίνει το σήμα της λήξης του συναγερμού, γιατί ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Από σήμερα αναμένονται πάλι υψηλές θερμοκρασίες τοπικά μέχρι και 40 βαθμούς. Ευτυχώς οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί.»
«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις
οι φωτιές κατέστρεψαν 12% των δασικών περιοχών της Ελλάδας, ενώ οι υλικές ζημίες υπολογίζονται από την κυβέρνηση γύρω στο 1,5 δις ευρώ.»
«Ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων αυξήθηκε σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις από 19% σε 27%. Φαίνεται ότι βελτιώθηκαν οι πιθανότητες επιτυχίας των μικρών κομμάτων, των οποίων η είσοδος στο κοινοβούλιο εθεωρείτο αβέβαια. Η αριστερή συμμαχία Συνασπισμός αγγίζει το 4,5% ξεκάθαρα πάνω από το 3% που είναι το όριο για την είσοδο στο κοινοβούλιο. Ελλείψει οικολογικού κόμματος η εν λόγω αριστερή συμμαχία εκπροσωπεί τις οικολογικές πτυχές της πολιτικής με το καλύτερο τρόπο.»
«Στον ελληνικό τύπο κυριαρχεί από χθες και μια άλλη κριτική κατά της κυβέρνησης:
στον Πύργο της Ηλείας φαίνεται ότι εισπράττεται με ανορθόδοξο τρόπο η ανακοινωθείσα μη γραφειοκρατική και άμεση οικονομική βοήθεια. Για την είσπραξή της χρειάζεται η ταυτότητα και μια απλή βεβαίωση ότι ο εισπράττων είναι πυροπαθής. Στις ουρές μπροστά στις τράπεζες οι ντόπιοι ανακάλυψαν όμως πολλά άγνωστα πρόσωπα.»
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2760004,00.html3.9.07Το πλέγμα Ευρώπη-Ελλάδα-πυρκαγιές εξακολουθεί να απασχολεί και σήμερα τον γερμανικό τύπο.
Σε σχόλιό της η σημερινή Rundschau της Φραγκφούρτης επικροτεί την πρόθεση της ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα με 600 εκατομμύρια ευρώ, αλλά σπεύδει να προσθέσει: «Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει ταυτόχρονα να πιέσουν τους Έλληνες συναδέλφους τους να προχωρήσουν μετά την καταστροφή στο δια ταύτα:
η Ελλάδα χρειάζεται επιτέλους ένα πυκνό δίκτυο πυροσβεστικών υπηρεσιών που θα καλύπτει όλη την επικράτεια, το επί δεκαετίες συζητούμενο δασολόγιο πρέπει να ολοκληρωθεί, χρειάζονται σχέδια έγκαιρης προειδοποίησης και εκκένωσης περιοχών, οι δασονομικές υπηρεσίες πρέπει να αναλάβουν τη φροντίδα των δασών, ώστε να τα προστατεύσουν από εμπρηστές και οικοπεδοφάγους. Μέχρι τώρα ωστόσο», καταλήγει η FR, «η ελληνική κυβέρνηση δεν δίνει την εντύπωση ότι προτίθεται να αλλάξει κάτι στην ανεπαρκή υποδομή.»
Το «μετά» τις πυρκαγιές είναι θέμα και στο σημερινό τεύχος του περιοδικού Der Spiegel με τίτλο «
Θλιβερά πράγματα μετά την τραγωδία». Ο λόγος για τη διαμάχη μεταξύ Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τις πολιτικές ευθύνες για τις πυρκαγιές, ενόψει των εκλογών στις 16 του μηνός. Σε διαφορά στήθους μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό, ενώ πριν από τις πυρκαγιές ο νυν πρωθυπουργός θεωρούνταν σχεδόν βέβαιος νικητής των πρόωρων εκλογών, και στη συνέχεια διεκτραγωδεί τους όρους, υπό τους οποίους δίνεται σε πυροπαθείς και μη το περίφημο τριχίλιαρο. Η αβέβαιη πλέον νίκη του Κώστα Καραμανλή ήταν θέμα και στην Süddeutsche Zeitung του Σαββατοκύριακου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην πυρά του προεκλογικού αγώνα, γράφει, και επισημαίνει τα ακόλουθα: «
Το ποσοστό των αναποφάσιστων έχει ανέβει σε ένα δραματικό 27%, από τότε που άρχισαν να καίγονται τα δάση και η κυβέρνηση να φλυαρεί άσκοπα εν μέσω της κρίσης. Αποκαλύφθηκε μάλιστα ότι, σε αντίθεση με τις υποσχέσεις Καραμανλή, σημαντικές θέσεις, ακόμα και στις υπηρεσίες αντιμετώπισης καταστροφών, δόθηκαν σε ημετέρους. Κάπου το έχουν ξαναδεί αυτό οι Έλληνες: η κομματική ταυτότητα να είναι σημαντικότερη από τις ικανότητες.»
Μια ματιά τέλος σε δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung στο φύλο του Σαββατοκύριακου. «
Δεν αποκλείεται οι πυρκαγιές στην Ελλάδα να μην είχαν οδηγήσει σε τέτοια καταστροφή, αν οι Έλληνες ήταν φτωχότεροι, όπως παλιότερα που έπιναν ρετσίνα και δεν μπορούσαν να αγοράσουν ιταλικά ή γαλλικά κρασιά. Ακούγεται κάπως προκλητική αυτή η άποψη, αλλά όμως είναι πιο κοντά στην αλήθεια από τις συνωμοτικές θεωρίες για τα αίτια των πυρκαγιών. Τα ελληνικά δάση παίρνουν εύκολα μπουρλότο γιατί δεν τα εκμεταλλεύεται πια κανείς οικονομικά: ούτε ξυλοκόποι, ούτε μελισσοκόμοι, ούτε βοσκοί, ούτε συλλέκτες ρητίνης. Τα δάση έμειναν ανεκμετάλλευτα και γέμισαν νεκρά υλικά, πρόσφορα για τη φωτιά.»
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2763830,00.html4.9.07«Οι φωτιές έσβησαν, ο προεκλογικός αγώνας έχει πάρει φωτιά», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε»:
«
Η άμεση παροχή βοήθειας από την κυβέρνηση μετά τις πυρκαγιές δεν λειτουργεί μόνον ως βάλσαμο", γράφει η εφημερίδα της Βιέννης. "
Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει και την επανεκλογή της. Πολλοί Έλληνες αισθάνονται πως εξαγοράζονται…Οι Έλληνες είναι εξοργισμένοι όχι μόνον από την κακή διαχείριση της κρίσης, αλλά και από την προφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει το πολιτικό κόστος. Οι αλληλοκατηγορίες κυριαρχούν στον προεκλογικό αγώνα. Οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι οι πυρκαγιές είναι έργο εμπρηστών. Σε πολλές περιοχές έχει αποδειχθεί ωστόσο ότι η εξήγηση αυτή για τις ορεινές περιοχές μάλλον δεν ευσταθεί. Ούτε και οι θεωρίες συνομωσίας που ενισχύουν με δηλώσεις τους διάφοροι πολιτικοί δίνοντας τροφή στις συζητήσεις στα καφενεία…Εδώ και δεκαετίες τα δύο μεγάλα κόμματα εναλλάσσονται στην εξουσία, ένα μεγάλο μέρος όμως μπορεί τώρα να τους γυρίσει την πλάτη και να στραφεί στα μικρότερα κόμματα.
Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας» επισημαίνει η εφημερίδα της Βιέννης «υπάρχει εκτός από το ερώτημα ποιος θα κερδίσει τις εκλογές και ένα ακόμη. Θα έχει ο νικητής την απαραίτητη κυβερνητική πλειοψηφία; Ίσως για πρώτη φορά λοιπόν να πρέπει να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας.
«
H άκρα Δεξιά βγαίνει ενισχυμένη από τις φλόγες», εκτιμά σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ». «Η ανικανότητα της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών ωθεί πολλούς ψηφοφόρους σε μικρότερα κόμματα, που μπορεί να μπουν έτσι για πρώτη φορά στη Βουλή.
Μεταξύ αυτών το ΛΑ.Ο.Σ. και ο Πρόεδρος του κόμματος, Γεώργιος Καρατζαφέρης, που βλέπει την δημοτικότητά του να ανεβαίνει στα ύψη. Οι πυρκαγιές ενίσχυσαν τα μικρά κόμματα, ως αποτέλεσμα της ανικανότητας της Πολιτείας για πρόληψη των πυρκαγιών και αντιμετώπιση της κατάστασης…
Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια από τις σκληρότερες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς 20 % των ψηφοφόρων είναι αναποφάσιστοι, ενώ οι απογοητευμένοι από την Κυβέρνηση πολίτες δεν φαίνεται να έχουν εμπιστοσύνη ούτε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Μια κυβέρνηση συνασπισμού δεν αποκλείεται, ένα μικρό κόμμα λοιπόν θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό…Η επιθετική προεκλογική πολιτική του ΛΑ.Ο.Σ και οι αφίσες του Καρατζαφέρη που έχουν κατακλύσει την Αθήνα και τον δείχνουν με ένα γάντι του μποξ να καλεί τους Έλληνες να γίνουν μια γροθιά, φαίνεται να φέρνουν αποτέλεσμα, την ώρα που η κυβέρνηση κάνει δηλώσεις για ασύμμετρη απειλή και οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης του κράτους», καταλήγει η Ιντιπέντεντ.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,2764925,00.htmlΤο σημαντικό αυτό site βρίσκεται
εδώ, το συνιστώ για καθημερινή ενημέρωση, κυρίως στην ενότητα
Επισκόπηση τύπου.
(Λές και είμαστε στον Β'ΠΠ και για να μαθαίνουμε νέα στρέφουμε τους δέκτες μας στο BBC και τη Deutsche Welle...)