Επειδή η ατζέντα δεν παράγεται πλέον εγχωρίως αλλά κοπιάρεται - συνήθως κακότεχνα - από το εξωτερικό, οι νέοι γονείς ας λάβουν υπόψη τους πως διαμορφώνεται το τοπίο στην Νο.1 φιλελεύθερη/καπιταλιστική χώρα του κόσμου, που δεν είναι άλλη από τη Μεγάλη Βρετανία.
Περίγραμμα
Ο στόχος είναι το "καλό πανεπιστήμιο", αυτό που και είναι πραγματικό πανεπιστήμιο αλλά εξασφαλίζει και αρκετά "πακέτα" για το υπόλοιπο της ζωής του παιδιού.
Το Πανεπιστήμιο όμως εκτός από τη βαθμολογία στα κάθε λογής τεστ (π.χ. πανελλήνιες) κοιτάει και τα standards του σχολείου όπου φοιτεί πριν ο νέος για να τον επιλέξει. Τα standards διαμορφωνονται από την αξιολόγηση κάποιου ημι-δημόσιου φορέα και το σύνηθες είναι τα ιδιωτικά σχολεία να βρίσκονται υψηλότερα από τα δημόσια..
Στο "βαθύ" μέλλον, οι γονείς θα πρέπει να διαθέτουν και πτυχίο (εκτός από πολλά λεφτά) για να εισέλθουν τα τέκνα στα "καλά" πανεπιστήμια...
Πρακτική στη Μ.Βρετανία
Οξφόρδη-Καιμπριτζ επιλέγουν φοιτητές μόνο από 100 σχολεία της χώρας, τα οποία κατά 80% είναι ιδιωτικά...
Third of Oxbridge come from 100 schools
Η πρακτική αυτή - ως συνέπεια της οικονομίας της αγοράς - είναι σχετικά αναπόφευκτη. Θέλω να ακούσω, κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ, τον τρόπο που θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο στην εγχώρια πραγματικότητα.
Και ζητάω χειροπιαστά πράγματα, όχι "κλισέ". Μπορούν;
Δέχομαι ότι η Γερμανία και ίσως η Γαλλία να προσφέρουν παραδείγματα πιο κοντά στη χώρα μας αλλά πως να το κάνουμε οι Έλληνες νέοι - τωρινοί και παλαιότεροι - πάνε κατά 80% Αγγλία...
18122024
Πριν από 7 ώρες
2 σχόλια:
Όντως εκεί οδηγούν τα πράγματα, αναπόφευκτα, σε κοινωνίες, όμως, που έχουν αναγάγει την ελεύθερη αγορά ώς διαχειριστή των πάντων. Το ερώτημα είναι αν πραγματικά θέλουμε να πάμε εκεί...
θέλουμε δε θέλουμε.. εκεί πάμε! Το ζήτημα είναι πως θα είναι καλύτερη η διαδρομή.. γιατί αντίθετη άποψη πρακτικά πραγματοποιήσιμη δεν βλέπω εγώ, αλλά εγώ δεν είμαι πολιτικός!
Δημοσίευση σχολίου